Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To chociaż jakiś przybliżony.

Nie wiem np. na XXXXX kWh potrzeba XXX m kolektora.

Najczesciej ograniczniem kolektora jest wlasnie jego moc (dla "niespiralnych"). Przelicz sobie kolektor dla mocy chlodniczej pompy dobranej na "styk" do projektowego obciazenia, przy zalozeniu jakiejsc mocy z mb dla gruntu ktory masz u siebie. Dodaj do tego 20-25% na "niepewnosc". Bedziesz mial szacunkowa dlugosc odwiertow czy rowu dla liniowego.

Czy do tego kolektora podepniesz pompe o mocy "nominalnej" czy 30% wieksza nie ma wiekszego praktycznego znaczenia dla samego kolektora.

Dla kolektorów pionowych. Suchy piasek max 30W/mb - bazalt (granit) 160W/mb.

Czyli dla tych rzeczonych 6kW dla suchego piasku długość minimalna kolektora to 200mb, a dla bazaltu (granitu) 38mb.

Czyli przedkładając to na energię, kolektor musi zapewnić w ciągu godziny nie mniej niż 6kWh, a ten warunek spełniają podane wyżej długości kolektora pionowego.

Pyxis - może opisz jakoś swój wzór, albo lepiej wylicz na przykładzie ...

Tu nie ma gotowego wzoru. Tak latwo nie jest niestety.

W moich wywodach chodzi jedynie o zasade, ze dla danego domu wyliczajac minimalna wielkosc kolektora mozemy poruszac sie w przedizale moc pomp do tej minimalnej do wiekszej o 35% bez ruszania wieklkosci samego kolektora. Mozemy, ale nie musimy. Chodzi tylko o poznanie zasad. Wtedy mozemy je modyfikowac i dostosowywac do naszych warunkow, bo bazujemyy na prawidlowych zalozeniach. Nie sile sie na podawanie czystych matemartycznych zaleznosci. Raczej nikt Ci takich nie poda. Beda to jakies szacunki jedynie.

Tu nie ma gotowego wzoru. Tak latwo nie jest niestety.

W moich wywodach chodzi jedynie o zasade, ze dla danego domu wyliczajac minimalna wielkosc kolektora mozemy poruszac sie w przedizale moc pomp do tej minimalnej do wiekszej o 35% bez ruszania wieklkosci samego kolektora. Mozemy, ale nie musimy. Chodzi tylko o poznanie zasad. Wtedy mozemy je modyfikowac i dostosowywac do naszych warunkow, bo bazujemyy na prawidlowych zalozeniach. Nie sile sie na podawanie czystych matemartycznych zaleznosci. Raczej nikt Ci takich nie poda. Beda to jakies szacunki jedynie.

Proszę o przykład... szacunkowo czy z taką dokładnością jak potrafisz ale przykład.

Jak ty byś dobrał długość kolektora w zależności od zapotrzebowania na energię?

Przykład.

Moja przypadłość jest taka że ja muszę to zobaczyć, wylicz proszę w przybliżeniu oszacowanym bądź oszacowaniu przybliżonym, Jakkolwiek.

Dane:

- 10000kWh zapotrzebowanie

- 50 W/mb kolektor

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Dla jasności.

Można przyjąć taką zależność:

Minimalna obliczeniowa moc urządzenia grzewczego (kotła) = maksymalnemu zapotrzebowaniu domu na energię w ciągu jednej godziny.

Czyli, obliczeniowa minimalna moc PCi 6kW = maksymalnie 6kWh energii potrzebnej do ogrzania domu (i CWU) w ciągu godziny.

Prościej się nie da.

Ps. minimalna moc urządzenia (kotła) , lub maksymalna ilość energii potrzebnej do ogrzania domu (i CWU) to są wielkości skrajne i im musi podołać zarówno PCi i DZ. SKRAJNE i OBLICZENIOWE.

Zapotrzebowanie na energię jest dla wartości średnich (rocznych)

Edytowane przez sSiwy12

Dla jasności.

Minimalna obliczeniowa moc urządzenia grzewczego (kotła) = maksymalnemu zapotrzebowaniu domu na energię w ciągu jednej godziny.

Czyli, obliczeniowa minimalna moc PCi 6kW = maksymalnie 6kWh energii potrzebnej do ogrzania domu (i CWU) w ciągu godziny.

Prościej się nie da.

sSiwy a jak się to ma do tego.

No to o czym mowimy? Bo myslalem, ze o doborze wielkosci DZ. DZ nie dobierasz do mocy pompy, tylko do zaptrzebowania domu na cieplo.

A swoją drogą to znaczy że jak mam maksymalne zapotrzebowanie swojego domu na ciepło 7kW to moja pompa jaką ma mieć maksymalną moc, bo z tego co piszesz to minimalną 7kW a to jest chyba coś nie bardzo. Chyba że znowu się coś pogubiłem.

Dla jasności.

Prościej się nie da.

I po takim szeregu uproszczen mozemy tak podejsc.

Teraz do takiego kolektora moze podpiac pompe 6kW ktora bedzie pracowala powiedzmy 14h/dobe ale mozesz tez bez jego powiekszania podpiac 8kW ktora bedzie pracowala 10,5h/dobe. Ilosc energii poibranej z gruntu bedzie taka sama, bo dom sie nie zmienil.

Prosciej sie nie da.

... dzięki za waszą cierpliwość dla tak nierozgarniętego forumowicza jak ja..

ale mimo wszystko Pyxis jeśli byś raczył odrobinę czasu jeszcze poświęcić wylicz mi na przykładzie to o czym pisałem i ty pisałeś... i nic ponad to.

Jak mantrę będe powtarzał dane:

zapotrzebowanie budynku się podaje chyba tak : 10000kW/rok

dane dla dolnego źródła chyba tak 50 W/m (boję się podać że to moc)

Pyxis proszę po tych wszystkich uproszczeniach , które ja widocznie nie ogarniam oblicz mi długość kolektora... chwila cierpliwości kilka znaków i już nie będe waszego cennego czasu marnował

I po takim szeregu uproszczen mozemy tak podejsc.

Teraz do takiego kolektora moze podpiac pompe 6kW ktora bedzie pracowala powiedzmy 14h/dobe ale mozesz tez bez jego powiekszania podpiac 8kW ktora bedzie pracowala 10,5h/dobe. Ilosc energii poibranej z gruntu bedzie taka sama, bo dom sie nie zmienil.

Prosciej sie nie da.

Dokładnie się z tym zgadzam. Wygląda to na nieco inną drogę, ale to właśnie od tego zapotrzebowania domu na ciepło i CWU wyjdzie nam i DZ i moc PC.

Zapotrzebowanie domu na ciepło i na CWU jest tu kluczowe.

sSiwy a jak się to ma do tego.

A swoją drogą to znaczy że jak mam maksymalne zapotrzebowanie swojego domu na ciepło 7kW to moja pompa jaką ma mieć maksymalną moc, bo z tego co piszesz to minimalną 7kW a to jest chyba coś nie bardzo. Chyba że znowu się coś pogubiłem.

Dobrze się ma - wyżej wytłumaczył dlaczego.

Minimalna moc (obliczeniowa) w kW = maksymalnym zużyciu energii w kWh (dla danych warunków) - i na odwyrtkę też

Nie można mieć zapotrzebowania na ciepło 7kW, bo to jest jednostka mocy, a nie energii.

Edytowane przez sSiwy12

... dzięki za waszą cierpliwość dla tak nierozgarniętego forumowicza jak ja..

ale mimo wszystko Pyxis jeśli byś raczył odrobinę czasu jeszcze poświęcić wylicz mi na przykładzie to o czym pisałem i ty pisałeś... i nic ponad to.

OK. Wprowadze przesylki i jakos wspolnie nad tym popracujemy. Podaj projektowe obciazenie cieplne, rodzaj kolektora i wlasciwosci gruntu.

Wygląda to na nieco inną drogę,

Dlaczego inna ? Przecież dobór jest na podstawie OZC, a tam liczymy energię potrzebną do ogrzania. Z tej energii "wychodzi" minimalna moc urządzenia grzewczego (dla skrajnych warunków).

Dobrze się ma - wyżej wytłumaczył dlaczego.

Minimalna moc (obliczeniowa) w kW = maksymalnym zużyciu energii w kWh (dla danych warunków) - i na odwyrtkę też

Nie można mieć zapotrzebowania na ciepło 7kW, bo to jest jednostka mocy, a nie energii.

ok.

MÓJ BŁĄD.

"Jak mantrę będe powtarzał dane:

zapotrzebowanie budynku się podaje chyba tak : 10000kW/rok

dane dla dolnego źródła chyba tak 50 W/m (boję się podać że to moc)"