Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ok.

MÓJ BŁĄD.

"Jak mantrę będe powtarzał dane:

zapotrzebowanie budynku się podaje chyba tak : 10000kW/rok

dane dla dolnego źródła chyba tak 50 W/m (boję się podać że to moc)"

10000kWh/rok

Ono wartosciowo nie jest az tak istotne, ale bardzo wazne jest zalozenie ze jest STALE i nie zalezy od mocy pompy ciepla.

Potrzebne jest tez projektowe obciazenie cieplne domu. To juz do konkretnych rachunkow. Ilosc lokatorow tez podaj.

Edytowane przez Pyxis

10000kWh/rok

Ono wartosciowo nie jest az tak istotne, ale bardzo wazne jest zalozenie ze jest STALE i nie zalezy od mocy pompy ciepla.

eee no chyba jest ...tu mam napisane tak:

DZ nie dobierasz do mocy pompy, tylko do zaptrzebowania domu na cieplo.

Oblicz proszę ...napisałeś wcześniej że starczy zapotrzebowanie ... więc proszę oblicz z tych danych.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

eee no chyba jest ...tu mam napisane tak:

Oblicz proszę ...napisałeś wcześniej że starczy zapotrzebowanie ... więc proszę oblicz z tych danych.

Nadal nie lapiesz? :)

Mozesz podac wartosc to zobaczysz, czy te obliczenia sie rachunkowo zamykaja. Zrobimy je od strony zapotrzebowania i sprawdzimy na obciazeniu cieplnym, albo na odwrot. Jak wolisz.

Z zaciekawieniem czekam na Wasze wyliczenia Panowie TEORETYCY!

Krzysiek chce konkretów !!!

A tak przy okazji jak już macie przy sobie kalkulatory to może policzycie jakiej minimalnej długości powinien być kolektor pionowy wiercony w granicie do pompy o mocy 12 kW? (moc chłodnicza jakieś 10 kW)? Przyjmując za Siwym 160 W/mb to dla zaspokojenia pompy wystarczy 10000/160 = 62,5 mb?

10000kWh/rok

Najprościej jak można i w uproszczeniu, bo inaczej się nie da.

Podstawowe dane:

- 10.000kWh/rok

- minimalna długość sezonu grzewczego to 4.500h

- temperatura obliczeniowa zapotrzebowania na ciepło +3/22 dla uproszczenia przyjmijmy że delta t wynosi 20 stopni,

- temperatura obliczeniowa dla mocy minimalnej urzadzenia grzewczego - 20/+20, delta t wynosi 40 stopni.

10.000kWh / 4.500h = 2,2kW średnia wymagana moc dla okresu grzewczego.

2,2kW x 2 (podwójna delta t) = 4,4kW minimalna obliczeniowa moc urządzenia grzewczego + CWU - niech będzie w zaokragleniu 6kW.

6.000W / 50W = 120mb kolektora pionowego (minimum).

Ps.

Tyle, że tak nikt nie liczy, bo ma bardziej ułomne lub mniej OZC, bo z tego wyszło roczne zapotrzebowanie na energię.

Edytowane przez sSiwy12

Z zaciekawieniem czekam na Wasze wyliczenia Panowie TEORETYCY!

Krzysiek chce konkretów !!!

A tak przy okazji jak już macie przy sobie kalkulatory to może policzycie jakiej minimalnej długości powinien być kolektor pionowy wiercony w granicie do pompy o mocy 12 kW? (moc chłodnicza jakieś 10 kW)? Przyjmując za Siwym 160 W/mb to dla zaspokojenia pompy wystarczy 10000/160 = 62,5 mb?

Nie dla dpompy a dla domu :)

Jakie projektowe obciazenie cieplne domu i ile osob do CWU?

Siwy podal IMHO bardzo ptymistyczna wartosc. Jaa bym przyjal max 90-100 W/mb. Mysle, ze wiecej niz z mokrego pachu, ale nie 2-3x wiecej.

Najprościej jak można i w uproszczeniu, bo inaczej się nie da.

Podstawowe dane:

- 10.000kWh/rok

- minimalna długość sezonu grzewczego to 4.500h

- temperatura obliczeniowa zapotrzebowania na ciepło +3/22 dla uproszczenia przyjmijmy że delta t wynosi 20 stopni,

- temperatura obliczeniowa dla mocy minimalnej urzadzenia grzewczego - 20/+20, delta t wynosi 40 stopni.

10.000kWh / 4.500h = 2,2kW średnia wymagana moc dla okresu grzewczego.

2,2kW x 2 (podwójna delta t) = 4,4kW minimalna obliczeniowa moc urządzenia grzewczego + CWU - niech będzie w zaokragleniu 6kW.

6.000W / 50W = 120mb kolektora pionowego (minimum).

Ps.

Tyle, że tak nikt nie liczy, bo ma bardziej ułomne lub mniej OZC, bo z tego wyszło roczne zapotrzebowanie na energię.

a jak się do tych wyliczeń ma to:

Rence mi opadywują :rolleyes:

dopisałem:

I co z tego skoro w lutym potrzeba np. 3.000kWh

Niech moc będzie z Tobą - bardzo ważne.

Nie dla dpompy a dla domu :)

Jakie projektowe obciazenie cieplne domu i ile osob do CWU?

Siwy podal IMHO bardzo ptymistyczna wartosc. Jaa bym przyjal max 90-100 W/mb. Mysle, ze wiecej niz z mokrego pachu, ale nie 2-3x wiecej.

Nie wiem jakie mam projektowe obciążenie cieplne domu. Wiem że mam pompę 12 kW i 240 mb odwiertów. I ona daje radę ogrzać moją chałupę pracując maksymalnie 10 godzin przy temp na zewnątrz -15 a wewnątrz 22.

Wg teorii Siwego mogę spokojnie zakręcić 1 odwiert. Sprawdzimy.

Co do mojej TEORII to pompę dobiera się do krytycznego punktu pracy. Większość dla gruntowej przyjmuje że pompa powinna dać radę ogrzać dom do 20 stopni przy temp zewn -20. I do takiej potrzebnej mocy należy dobrać pompę uwzględniając jeszcze ewentualne potrzeby na CWU. Tak dobrana pompa w zupełności da radę zaspokoić ROCZNE ZAPOTRZEBOWANIE.

Trzymaj się KRZYSIEK!!!!

I masz rację i nie masz - z tym optymizmem. To zależy od godzin pracy kolektora w ciągu sezonu grzewczego. W naszych warunkach jest to około 1.000 godzin.

Nie wiem jakie mam projektowe obciążenie cieplne domu. Wiem że mam pompę 12 kW i 240 mb odwiertów. I ona daje radę ogrzać moją chałupę pracując maksymalnie 10 godzin przy temp na zewnątrz -15 a wewnątrz 22.

Wg teorii Siwego mogę spokojnie zakręcić 1 odwiert. Sprawdzimy.

Co do mojej TEORII to pompę dobiera się do krytycznego punktu pracy. Większość dla gruntowej przyjmuje że pompa powinna dać radę ogrzać dom do 20 stopni przy temp zewn -20. I do takiej potrzebnej mocy należy dobrać pompę uwzględniając jeszcze ewentualne potrzeby na CWU. Tak dobrana pompa w zupełności da radę zaspokoić ROCZNE ZAPOTRZEBOWANIE.

Trzymaj się KRZYSIEK!!!!

My o chlebie, Ty o niebie. :)

Poczytaj pare postwo w stecz.

Reasumując , wasze wyliczenia:

Dla domu o zapotrzebowaniu 10000 kWh/rok trzeba 120mb odwiertów(oczywiście dla gruntu 50W/mb)...

... ale pompę mogę sobie założyć np. 10 kW (bo powiedzmy że ona niewiele droższa) to też będzie okej??

Albo inaczej jak nastąpi zima stulecia i będzie przez cały luty -20 to co się stanie ?? zamarznie DZ czy po prostu nie będzie dom dogrzany przy pompie 6kW?? A co się stanie przy pompie 10 kW??

Ja dalej was nie kumam.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Dla domu o zapotrzebowaniu 10000 kWh/rok trzeba 120mb odwiertów, ale pompę mogę sobie założyć np. 10 kW (bo powiedzmy że ona niewiele droższa) to też będzie okej??

BINGO!!!!!! Huraaaaaa! Dotarlo ;)

Albo inaczej jak nastąpi zima stulecia i będzie przez cały luty -20 to co się stanie ?? zamarznie DZ czy po prostu nie będzie dom dogrzany??

Dom bedzie ogrzany tylko czas pracy pompy bedzie krotszy i w cyklach. Mniejsza pompa bedzie przy tym ekstremum pracowala 24h/d.