Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:jawdrop: a gdzie tak napisałem - skoro nie znam warunków geologicznych ?

A co do doboru PCi, to kto pisał coś innego (dobór do parametrów -20/+20)

Ale pewnie starczy jak by sie uparl. Diuna ma i mocno przewymiarowana pompe i DZ. Wlasnie wg zasady dobieramy DZ do pompy. Pompa pewnie nigdy nie pracowala wiecej niz 10h/dobe. :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dom bedzie ogrzany tylko czas pracy pompy bedzie krotszy i w cyklach. Mniejsza pompa bedzie przy tym ekstremum pracowala 24h/d.

A skąd wiemy ile będzie pracowała mniejsza pompa??

Przemknęło mi przez myśl... oczywiście tylko przez ułamek sekundy ... że wy chyba nie do końca możecie mieć rację ale proszę o dalsze wyjaśnienie moich wątpliwości...

Ja się nie zajmuję zawodowo OZC ale mam pewne wątpliwości....

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Albo inaczej jak nastąpi zima stulecia i będzie przez cały luty -20 to co się stanie ?? zamarznie DZ czy po prostu nie będzie dom dogrzany przy pompie 6kW?? .

Nic nie będzie się działo bo PCi i DZ dobrane są akurat dla takiej zimy stulecia.

Diuna ma i mocno przewymiarowana pompe i DZ. Wlasnie wg zasady dobieramy DZ do pompy. Pompa pewnie nigdy nie pracowala wiecej niz 10h/dobe. :)

Zapomniała też dodać, że codziennie palą w kominku. No ale przecież to nie wpływa na czas pracy i zużycie kWh przez PC...

Jej połowa tych odwiertów spokojnie by wystarczyła.

My o chlebie, Ty o niebie. :)

Poczytaj pare postwo w stecz.

Jestem ateistą więc nie dla mnie NIEBO. Prędzej o NIBE!

Uważam że piszemy o tym samym. Chodziło mi o sposób doboru pompy. Wpierw moc PCi a później potrzebne do jej mocy chłodniczej DZ. Ty uważasz inaczej i dlatego ciekawy jestem konkretów o które prosił Krzysiek na udowodnienie Twojej tezy.

Jestem ateistą więc nie dla mnie NIEBO. Prędzej o NIBE!

Uważam że piszemy o tym samym. Chodziło mi o sposób doboru pompy. Wpierw moc PCi a później potrzebne do jej mocy chłodniczej DZ. Ty uważasz inaczej i dlatego ciekawy jestem konkretów o które prosił Krzysiek na udowodnienie Twojej tezy.

Nie bede sie powtarzal, ale Siwy ju to pokazal. U mnie sie to tylko rozni doborem "godzinowym" w sezonie, ale wyniki dostajemy podobne.

Do swojego DZ podpial bys pompe 16-18kW bez wiekszych konsekwncji. Mam nadzieje, ze dajesz sobie z tego sprawe. Czy bys powiekszyl DZ jesli mial bys w domu taka pompe?

Nie bede sie powtarzal, ale Siwy ju to pokazal. U mnie sie to tylko rozni doborem "godzinowym" w sezonie, ale wyniki dostajemy podobne.

Do swojego DZ podpial bys pompe 16-18kW bez wiekszych konsekwncji. Mam nadzieje, ze dajesz sobie z tego sprawe. Czy bys powiekszyl DZ jesli mial bys w domu taka pompe?

Po drugim sezonie grzania wiem że mam przewymiarowane i DZ i PCI. Lepsze jednak to niż by miało być za małe. Grzeję tylko w II taryfie i to mnie cieszy.

Zgadzam się z Tobą jak najbardziej że pod moje DZ mógłbym podpiąć i 20kW pompę. Wówczas czas jej pracy będzie krótszy. Jednak gdybym podpiął powiedzmy pompę o mocy 50kW to już mógłby być problem. Za mało ciepła z ziemi w jednostce czasu i by mogło się zamrozić.

Jednak z tego co pamiętam dyskusja jest o doborze DZ. O to prosił Krzysiek. Powtarzam, że wg mnie wpierw należy dobrać PCI do punktu pracy -20/+20 a później do tej pompy (jej mocy chłodniczej) dobrać DZ. To DZ dobrze jest przewymiarować o jakieś 20-30% dla "świętego spokoju". Zwiększenie mocy PCI poprawi wykorzystanie II taryfy i szybciej nagrzeje CWU.

Chodziło mi o sposób doboru pompy. Wpierw moc PCi a później potrzebne do jej mocy chłodniczej DZ..

Tyle, że u Ciebie ktoś "klasycznie" i z pod dużego palca dobrał DZ do mocy cieplnej PCi, przyjmując szacunkowo że 1mb = 50W.

Gdyby dobierał jak piszesz, to odwierty by miały tylko 190mb, też na ogólnym wskaźniku 1mb = 50W.

Podzielam zdanie przedpiszących - u Ciebie (w skałach), z dużym zapasem wystarczyło by 150mb. A przy dobrym rozeznaniu geologicznym, zapewne 120mb też miało by zapas.

Czyli ciąg logiczny ma być taki (wg sSiwego i Pyxisa)?:

- zapotrzebowanie

- wyliczenie minimalnego DZ (dla danych warunków) - oczywiście może być jakieś większe

- PCi - ale z mocą nie mniejszą niż wyliczone miniumalne DZ ale może być większe

Dla mojego budynku to jest 7700kwh/rok (bez CWU) to u mnie by trzeba 30 mb w skale ?? (i to z CWU na które ok.30% tej długości)

Dlaczego 120 ma zakladajac 160W/mb, to sie nie ma pokrywac z moca PC? a wiec 12000/160= 75m ???? Czy zle mysle...

Tylko ze tam gdzie faktycznie wierca w skale to nie rzadko > 150 jak i 200m

Osobiscie sie troszke w dyskusji zgubilem... a staralem sie sledzic... :rolleyes:

I im wiecej czytam tym bardziej sie zastanawiam ilu wykonawcow w kraju wie, i umi dobrze to dopasowac i zrobic... czy po prostu robi sie na oko

i 80% instalacji wypada w miare OK...a ile instalacji wychodzi ok dlatego ze inwestor czytal, czytal, dowiadywal sie etc. i powiedzial jak chce miec???

:)

Tylko że ja mam 2 odwierty po 120 m i chodziło mi że spokojnie mogę zakręcić jeden odwiert. Więc pozostałoby mi 120. Dlatego tak napisałem.

Zgadzam się z Tobą. Większość robi to na oko z zapasem na plus.

Napisałeś że dla skały granitowej można przyjąć 160W/mb??? Napisałeś!!

Czyli dla pompy 12 kW wg Ciebie wystarczy 120 mb takiego odwiertu???

Tak z nadmiarem, bo wychodzi około 80W z 1mb licząc dla mocy chłodniczej lub 100W z 1mb dla mocy cieplnej tej PCi. - i to przy załozeniu, że PCi bedzie pracowała dobrze ponad 2.000 godzin w sezonie.

a ja zrobię tylko małe wtrącenie

załóżmy ze mamy DZ poziome na głębokości 1.60 m

załóżmy że linia przemarzania ziemi jest na wysokości 80cm

załóżmy że przychodzi zima tysiąclecia - minus 20 w dzień przez miesiąc

załóżmy że w tych warunkach linia przemarzania gleby schodzi nam do 1.50-1.60, czyli do tej głębokości ziemia jest zamarznięta...

i pytanie

jak będzie wtedy działać pompa? czy po prostu będzie pracować 24/dzień zeby tylko jakieś ciepło ciągnąć z ziemi?

przy takim przemarzaniu to za dużo nie wyciągnie nawet pracując na okrągło....

czy po prostu grzałki i lecimy z farelkami po pokojach bo z pompki nic nie uzyskamy?

Tyle, że u Ciebie ktoś "klasycznie" i z pod dużego palca dobrał DZ do mocy cieplnej PCi, przyjmując szacunkowo że 1mb = 50W.

Gdyby dobierał jak piszesz, to odwierty by miały tylko 190mb, też na ogólnym wskaźniku 1mb = 50W.

Podzielam zdanie przedpiszących - u Ciebie (w skałach), z dużym zapasem wystarczyło by 150mb. A przy dobrym rozeznaniu geologicznym, zapewne 120mb też miało by zapas.

Dlatego z ciekawość zakręcę na dobę 1 odwiert. Jakie wg Ciebie będą efekty?

Diuna nic nie zakręcaj, bo to nie ma żadnego znaczenia ...i tak się zima już kończy.... albo warunki gruntowe masz inne... albo coś tam jeszcze innego

to jest jak z ciężarówką ... trudno wycofać z wąskiej ulicy... może się uda przecisnąć

Czyli ciąg logiczny ma być taki (wg sSiwego i Pyxisa)?:

- zapotrzebowanie

- wyliczenie minimalnego DZ (dla danych warunków) - oczywiście może być jakieś większe

- PCi - ale z mocą nie mniejszą niż wyliczone miniumalne DZ ale może być większe

Dla mojego budynku to jest 7700kwh/rok to u mnie by trzeba 30 mb w skale ?? (i to z CWU na które ok.30% tej długości)

Ty czytasz cokolwiek z tego co sam pisałeś?

Pisałeś 10.000kWh - dla takiej wartości wyliczyłem moc PCi i długość kolektora pionowego.

A ciąg jest (ma być taki) obliczenie (jednostkowe) strat ciepła dla tego budynku dla parametrów -20/+20 (ogrzewanie powierzchni i powietrza wentylacyjnego) i na podstawie tych danych (oraz dotyczących CWU) określenie mocy PCi oraz długości kolektorów gruntowych, uzależnionych od warunków geologicznych.

Ps.

Są skały które mają przewodność niższą niż np. wilgotny piasek - czyli wyciągnąć z nich można nie więcej niż 80W z 1mb.