Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty czytasz cokolwiek z tego co sam pisałeś?

Pisałeś 10.000kWh - dla takiej wartości wyliczyłem moc PCi i długość kolektora pionowego.

A ciąg jest (ma być taki) obliczenie (jednostkowe) strat ciepła dla tego budynku dla parametrów -20/+20 (ogrzewanie powierzchni i powietrza wentylacyjnego) i na podstawie tych danych (oraz dotyczących CWU) określenie mocy PCi oraz długości kolektorów gruntowych, uzależnionych od warunków geologicznych.

Ps.

Są skały które mają przewodność niższą niż np. wilgotny piasek - czyli wyciągnąć z nich można nie więcej niż 80W z 1mb.

Tak czytam.

Wcześniej Pyxis zarzekał się że wystarczy zapotrzebowanie budynku na ciepło u mnie wynosi 7700 kWh/rok na CO plus do tego CWU.

Moc pompy wg. tego wyliczenia wystarczyła by 3,5 kW na CO + CWU ok.1,5 przyjąłem. Czyli razem 5 kW. Taka pompa by mi wystarczyła??

A ciąg jest (ma być taki) obliczenie (jednostkowe) strat ciepła dla tego budynku dla parametrów -20/+20 (ogrzewanie powierzchni i powietrza wentylacyjnego) i na podstawie tych danych (oraz dotyczących CWU) określenie mocy PCi oraz długości kolektorów gruntowych, uzależnionych od warunków geologicznych.

.

O kurde! Czyli jest tak jak ja to napisałem wcześniej?!

Z Twojego i Pyxisa pisania wynika że uważacie tak jak to wypunktował Krzysiek. Czyli myślimy jednakowo a tylko nie potrafimy się zrozumieć?

Z Twojego i Pyxisa pisania wynika że uważacie tak jak to wypunktował Krzysiek. Czyli myślimy jednakowo a tylko nie potrafimy się zrozumieć?

Od poczatku tak pisałem - zawsze twierdzę, że musi być wykonane OZC, bo to podstawa doboru urządzeń grzewczych. A OZC to jednostkowe zużycie energii przez dom.

Jak ktoś ma tylko roczne zapotrzebowanie na energię, to z grubsza i "od dupy strony" można też określić moc obliczeniową kotła.

Odpowiadałe tylko na coraz to nowsze teorie zainteresowanego - stąd powstał mętlik.

Tak - przy takim zapotrzebowaniu z palcem w ....... starczy.

a trzy niezależne źródła jak liczyły mi dobór pompy to dziwnym trafem wszystkie oscylowały w okolicy 7,5 -8,5 kW proponowana pompa byłą większa niż te wyliczone żeby delikatnie przewymiarować, a więc wygląda na to że wszyscy chcieli mnie oskubać ( 4 źródło które liczyło to dobry mój znajomy co się zajmuje audytami energetycznymi i on mi wyliczył też coś ok. 7,5)

no Pyxis się zarzekał że wystarczy zapotrzebowanie i żeby to wyliczyć dokładnie to trza tajne wzory znać więc ja nie wiem... ja tylko pytam

Drugi raz podsumowując: moc potrzebna do ogrzania tego domu (z CWU) przy -20/20 to jest 6kW. I przy turbo zimie (oczywiście teoretycznej) -20 przez całą zimę nie włączą się grzałki i nie zamarznie dolne źródło tak??

Tak. Jesli masz OZC zrobione bez bledow i wykonawstwo bylo tez takowe.

Po drugim sezonie grzania wiem że mam przewymiarowane i DZ i PCI. Lepsze jednak to niż by miało być za małe. Grzeję tylko w II taryfie i to mnie cieszy.

Zgadzam się z Tobą jak najbardziej że pod moje DZ mógłbym podpiąć i 20kW pompę. Wówczas czas jej pracy będzie krótszy. Jednak gdybym podpiął powiedzmy pompę o mocy 50kW to już mógłby być problem. Za mało ciepła z ziemi w jednostce czasu i by mogło się zamrozić.

I super. Ja tez tak mam przewymiarowane, ale my nie o tym. Dobor DZ trzeba zrobic, zeby moc przewymiarowac o wiadoma wartosc.

Zauwaz tez, ze ostrzegalem kiklanascie postow wczesniej przed podadaniem w ekstrema. Zakladalismy, ze przewymiarowujemy 30-35% dla grzania w tanie taryfie. Nie 400 czu 500% !

Nie jest taki sam. Ty chcesz dajac pompe o wiekszej mocy do takiego samego domu chcesz caly czas zwiekszac DZ, ale takiej potzreby nie ma.

a trzy niezależne źródła jak liczyły mi dobór pompy to dziwnym trafem wszystkie oscylowały w okolicy 7,5 -8,5 kW proponowana pompa byłą większa niż te wyliczone żeby delikatnie przewymiarować, a więc wygląda na to że wszyscy chcieli mnie oskubać ( 4 źródło które liczyło to dobry mój znajomy co się zajmuje audytami energetycznymi i on mi wyliczył też coś ok. 7,5)

no Pyxis się zarzekał że wystarczy zapotrzebowanie i żeby to wyliczyć dokładnie to trza tajne wzory znać więc ja nie wiem... ja tylko pytam

Dobierali z zapasem. I bardzo slusznie, ale ty piszesz o mocy pompy. Zrozum na Boga, ze to jaka pompe Ci dadza nie determinuje wielkosci Twojego DZ. Mogli Ci dobrac DZ wilkosci 150m odwiertow i poroponowac pompe 5,6,7 8, 9 kW Kade z tych rozwiazan zapewni Ci cieplo w domu, ale kazdez z innym czasem i cyklami pracy samego urzadzenia.

Nie wiem jak Ci to moge wytlumaczyc inaczej, bo Ty raczej teraz to juz tego nie chcesz chyba zrozumiec.

błąd,błąd!!! - istotne jest projektowe obciążenie cieplne!!!! - tak jak napisałem w przykładzie wyżej...

widzisz to nie mój błąd ale ciesze się, że się ze mną zgadzasz

bo to tak potocznie się mówi - zapotrzebowanie cieplne domu = projektowe obciążenie cieplne.....

no problem polega na tym że Pyxis chyba nie użył tego w "potoczny" rozumieniu ponieważ ja kilkukrotnie napisałem zapotrzebowanie budynku na ciepło i podawałem 10000 kWh/rok a tutaj mamy:

DZ nie dobierasz do mocy pompy, tylko do zaptrzebowania domu na cieplo.

błąd,błąd!!! - istotne jest projektowe obciążenie cieplne!!!! - tak jak napisałem w przykładzie wyżej...

widzisz to nie mój błąd ale ciesze się, że się ze mną zgadzasz

Wszystko gra, ale jednostkowe, a nie roczne zapotrzebowanie na energię.

, no czyli jak masz zapotrzebowanie domu na CO(5,5kw)+CWU(1kw)= 6,5kw, to do tego dobierasz...to chyba oczywiste...Pyxis dobrze pisał, bo pewnie takiego samego myślenia potocznego używał...

PC możesz dać 7,6kw, 8,6kw...:D w zależności jaki typoszereg ma "twój" producent...

Na plaszczyznie doboru mocy pompy "na styk" i do tego dobrania DZ sie zgadzamy, bo to szczegolny przypadek jest.

Roznimy sie w tym, ze gdy KK zechce dac pompe 8 czy 9kW zeby grzac wiecej (tylko) w taniej taryfie, uzna za konieczne zwiekszenie rozmiaru DZ, co faktycznie nie jest konieczne, bo zapotrzebownie na cieplo domu nie ulegnie zwiekszeniu.

To taka drobna roznica ktora moze doprowadzic do schizmy. Jednak nie jest prawdziwym twierdzenie, ze DZ dopbieramy do pompy. Moc pomy musi byc conajmniej rowna lub wieksza strata energetycznym domy przy tych obliczeniowych -20*C ;) Kazdy instalator da tutaj zapas i to spory - I CHWALA MU ZA TO! Tylko to nie zmienia faktow ktory czynnik na co wplywa. To fizyka decyduje, a nie ekonomia.

dodam, że dla tego projektowego obciążenia cieplnego 5,5kw, roczne zapotrzebowanie może wynosić nawet 14000kwh/m2*rok albo i dużo więcej.......na CO

A k....wa jakim CUDEM ?????

Te dwa parametry sa ze soba scisle zwizane!! Tu moze tylko mieszac CWU, ale nie CO.

Wlasnie brak postrzegania takich zaleznosci prowadzi do - nie obraz sie - bzdur.

, no czyli jak masz zapotrzebowanie domu na CO(5,5kw)+CWU(1kw)= 6,5kw, to do tego dobierasz...to chyba oczywiste...Pyxis dobrze pisał, bo pewnie takiego samego myślenia potocznego używał...

PC możesz dać 7,6kw, 8,6kw...:D w zależności jaki typoszereg ma "twój" producent...

Widzisz mnie Pyxis napisał tak:

Nie rozrozniasz ilosci energii i mocy (zreszta jak wiekszosc w tym przypadku) ;)

więc domniemam że on wie co to jest zapotrzebowanie .... ja się czepiam, tak jak Diuna zauważył bo to są teoretycy i nawet chyba w tej teorii nie za silni, a mnie zaatakowali że się nie znam (to fakt jestem laikiem) i poprosiłem go o proste wyliczenia, których nie umiał albo nie chciał wykonać, wyręczył go sSiwy ale ja nie jestem przekonany co do słuszności tego wyliczenia

a tu już w ogóle zabiłeś ich wywody

dodam, że dla tego projektowego obciążenia cieplnego 5,5kw, roczne zapotrzebowanie może wynosić nawet 14000kwh/m2*rok albo i dużo więcej.......na CO

Wybacz ale w tym momencie tez nie rozumiem... Jak moga zaproponowac 5 roznych rozmiarow PC do tego samego DZ jezeli "tak sie nie robi"

w zaleznosci od PC ktorys "rozmiar" DZ musi byc wskazany

No nastepny ;)

Zrozum, ze moc pompy to tylko szybkosc przeplywu energii. Dom potrzebuje jej tyle samo.

Majac spiralne DZ gdzie jest duzo rury (a wiec duzo wieksza MOC DZ) masz juz zupelna swobode w granicach rozsadku oczywiscie (caly czas te dziesci procent rozwazamy).

Oczywiscie pompa przewymiarowana na dobranym na styk DZ bedzie pracowala przy gorszych warunkach, ale to paradoksalnie zmniejszy odbior energii z DZ (nizszy COP). Wiecej nakreci licznikiem.

chodziło mi o to, że mogą być dwa domy o takim samym(lub zbliżonym) projektowym obciążeniu cieplnym - i oba mieć bardzo różne zapotrzebowanie roczne na samo CO - no ale niewykluczone że się mylę....ja w przeciwieństwie do ciebie nie twierdzę że mam zawsze rację :p

I tutaj raczej nie masz, bo jakim CUDEM jesli bierzemy pod uwage tylko CO? :)

Te 2 parametry to sa wlasciwosci danego (tego samego) obiektu. On nie moze byc jednoczesnie oszczedny i trwonic cieplo. To nie fizyka kwantowa. Jest albo, albo, ale nie jednoczesnie.

Napisze ci tak "matematycznie": Zapotrzebowanie domu na Cieplo, to calka z funkcji obciazenia cieplnego budynku w okresie sezonu grzewczego. Moze to cos rozjasni.

Edytowane przez Pyxis