Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dobierali z zapasem. I bardzo slusznie, ale ty piszesz o mocy pompy. Zrozum na Boga, ze to jaka pompe Ci dadza nie determinuje wielkosci Twojego DZ. Mogli Ci dobrac DZ wilkosci 150m odwiertow i poroponowac pompe 5,6,7 8, 9 kW Kade z tych rozwiazan zapewni Ci cieplo w domu, ale kazdez z innym czasem i cyklami pracy samego urzadzenia.

Nie wiem jak Ci to moge wytlumaczyc inaczej, bo Ty raczej teraz to juz tego nie chcesz chyba zrozumiec.

Z pustego w próżne to i Salomon nie naleje. Duży może więcej a mały mniej. Wg mnie duża pc wyciągnie z ziemi więcej ciepła niż mała, dlatego większe a nie mniejsze DZC. Nikt z nas nie chce aby DZC nam zamarzło, dlatego je przewymiarowujemy. Owszem niektórzy z was powiedzą że jest czas regeneracji DZC. A jak go nie ma? 100 ostatnich postów nie umie odpowiedzieć facetowi na proste pytanie. Czyli nikt tego nie liczy. A Ci co liczą póżniej piszą o zamarzniętym DZC

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Wybacz ale w tym momencie tez nie rozumiem... Jak moga zaproponowac 5 roznych rozmiarow PC do tego samego DZ jezeli "tak sie nie robi"

Masz kranik i szklankę do której kapie wóda z tego kranika. Co dobę ta szklanka robi się pełna. To DZ.

Chcesz się z tej szklanki napić i wiesz, że tyle wódy ci wystarczy. To prawidłowo dobrane DZ.

Możesz pić tą wódę pomału (małej mocy PC), lub chełstami (dużej mocy PC).

W obydwu przypadkach ugasisz pragnienię a następnej doby znowu będziesz miał pełną szklankę.

Najniższej mocy PC będzie wtedy gdy przy określonych warunkach (-20) będziesz pił tą wódę przez 24h/dobę.

Mniejsza moc to kłopoty, większa ale z rozsądkiem-nie.

Edytowane przez Liwko

Masz kran i szklankę do której kapie woda z tego kranu. Co dobę ta szklanka robi się pełna. To DZ.

Chcesz się z tej szklanki napić i wiesz, że tyle wody ci wystarczy. To prawidłowo dobrane DZ.

Możesz pić tą wodę pomału (małej mocy PC), lub chełstami (dużej mocy PC).

W obydwu przypadkach ugasisz pragnienię a następnej doby znowu będziesz miał pełną szklankę.

Najniższej mocy PC będzie wtedy gdy przy określonych warunkach (-20) będziesz pił tą wodę przez 24h/dobę.

No obrazowo dosyc. :)

Dodaj jeszcze, ze dla pijacego ta szklanka wody jest niezmienna dobowa porcja plynow (tak jak zapotrzebowanie domu na cieplo jest niezmienna obliczona wartosci sezonowa).

chodziło mi też o przypadek, ze jest takie samo roczne zapotrzebowanie na CO np 14000kwh/m2*rok, ale mogą mieć różne projektowe obciążenia cieplne....wynikające z różnej konstrukcji - różnej wielkości przeszkleń, innej orientacji wg stron świata,wentylacji itd...

Jakos dziwnie mi to nie pasuje.

Jesli mamy 2 domy i kazdy znich przy -20*C trraci jednakowo szybko cieplo, to w jakiej sytuacji ich straty mialy by sie ronic na tyle, zeby jeden wyprzedzial w zapotrzebowaniu drugi. Dla 0*C oba bede mniej wiecej miec jednakowe straty. Dla +5*C tez. Jak to zcalkujesz, to wyjdzie to samo.

O jakiej sytuacji Ty m,yslisz? Moze cos pomijam? O czyms zapomnialem?

Nie wykluczam tego, ale mi to wskaz.

PS. Dodam, ze zakladam w rozwazaniach typowe konstrukcje, gdzie stosunek przeszklen i scian sa podobne.

Edytowane przez Pyxis

bo to tak potocznie się mówi - zapotrzebowanie cieplne domu = projektowe obciążenie cieplne.....

Ale przecież Asolt wyjaśnił to wyraźnie i wtedy Pyxis go wyśmiał. :

Kluczowe jest projektowe obciązenie cieplne budynku + moc na cwu. Zapotrzebowanie na ciepło ma jedynie wpływ na nasze rachunki.

Dziwnie nieco to brzmi w Twoich "ustach".

Nie jest taki sam. Ty chcesz dajac pompe o wiekszej mocy do takiego samego domu chcesz caly czas zwiekszac DZ, ale takiej potzreby nie ma.

Wskaż proszę gdzie ja coś takiego napisałem?

Ja jedynie zarzuciłem że dobiera się DZ do PCi a ją do projektowego obciązenie cieplnego budynku, a nie DZ do rocznego zapotrzebowania na ciepło

, no czyli jak masz zapotrzebowanie domu na CO(5,5kw)+CWU(1kw)= 6,5kw, to do tego dobierasz...to chyba oczywiste...Pyxis dobrze pisał, bo pewnie takiego samego myślenia potocznego używał...

PC możesz dać 7,6kw, 8,6kw...:D w zależności jaki typoszereg ma "twój" producent...

O Pyxis ma adwokata, ale się porobiło. Super określenie!!! Ale w "ustach" Pyxisa?

Uważam że lepiej zrobić zbyt duży kolektor niż zbyt mały - lepszy o 50% za duży niż 20% zbyt mały. Zbyt mały pociąga większe opłaty za prąd (grzanie grzałką), a czasami występuje taki problem, że z biegiem lat temperatura DZ spada, ponieważ nie zdąży się ono zregenerować.

Z drugiej strony zbyt duże DZ nie pociąga za sobą jakichś większych problemów.

Wskaż proszę gdzie ja coś takiego napisałem?

Ja jedynie zarzuciłem że dobiera się DZ do PCi a ją do projektowego obciązenie cieplnego budynku, a nie DZ do rocznego zapotrzebowania na ciepło

Ale tylko w przypadku dobory "na styk".

Zupelnie nie mozemy sie zroumiec i to zaczyna byc meczace nieco. :)

Masz kran i szklankę do której kapie woda z tego kranu. Co dobę ta szklanka robi się pełna. To DZ.

Chcesz się z tej szklanki napić i wiesz, że tyle wody ci wystarczy. To prawidłowo dobrane DZ.

Możesz pić tą wodę pomału (małej mocy PC), lub chełstami (dużej mocy PC).

Najniższej mocy PC będzie wtedy gdy przy określonych warunkach (-20) będziesz pił tą wodę przez 24h/dobę.

Mniejsza moc to kłopoty, większa ale z rozsądkiem-nie.

Liwko masz u mnie piwo którego sam nie możesz skosztować bo pozbawiłeś się kotłowni. Zrobiłeś niemal instrukcję obrazkową.:wiggle:

dodam, że dla tego projektowego obciążenia cieplnego 5,5kw, roczne zapotrzebowanie może wynosić nawet 14000kwh/m2*rok albo i dużo więcej.......na CO

to ile będzie wynosiło zapotrzebowanie na 100m2/ przy tej polemice trzeba uważć na jednostki bo ktoś postronny nie załapie o co chodzi.