Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

to może ja podam przykład...

obliczyłem sobie (dane wymyślone) zapotrzebowanie na CO 5,5kw+4 osoby, w sumie 6,5kw

założyłem 15kw z 1mb wykopu, planowałem 3 pętle po 150mb - czyli 6,75kw - po rozpoczęciu prac, częśc gruntu okazała się być felerna (mniejsza o szczegóły), wystraszyłem się i dorobiłem pętlę - po uwzględnieniu strat, w sumie jest 550mb kolektora, czyli moc DZ 8,25kw, w rzeczywistości jest więcej, niż te przyjęte 15W/mb

Dla jasności adiqq chciał napisać 15 W z 1 mb:wiggle:

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a czy ja wróżka?

przecież zapotrzebowanie 14000kwh/m2*rok może być dla domu jaki ja mam - czyli piwnica,garaż, poddasze użytkowe - jak i do skromnego małego domu ze skromniejszym ociepleniem. Zapotrzebowanie takie same, a metraż może się kilkukrotnie różnić :p

Zauwaz, ze tak zaglujac zapotrzebowaniem domu na cieplo i projektowym obciazeniem cieplnym zabraknie Ci czasu w ciagu calego roku, zeby to zapotzrebowanie dana maksymalna moca pokryc.

Dla 14000kwh/m2*rok i projektowego obciazenia 5,5kW wychodzi mi dom o pow 3,45m2 z temperatura w srodku +20*C i na zewnatrz -20*C (przez caly rok). Taki kontener na stacji polarnej ;)

Edytowane przez Pyxis

dodam, że dla tego projektowego obciążenia cieplnego 5,5kw, roczne zapotrzebowanie może wynosić nawet 14000kwh/m2*rok albo i dużo więcej.......na CO

A k....wa jakim CUDEM ?????

Te dwa parametry sa ze soba scisle zwizane!! Tu moze tylko mieszac CWU, ale nie CO.

Wlasnie brak postrzegania takich zaleznosci prowadzi do - nie obraz sie - bzdur.

I adwokat zwolniony.

Kurde poszedłem tylko na obiad a tu dyskusja tak przyspieszyła że nie mogęWas dogonić.

chodziło mi też o przypadek, ze jest takie samo roczne zapotrzebowanie na CO np 14000kwh/m2*rok, ale mogą mieć różne projektowe obciążenia cieplne....wynikające z różnej konstrukcji - różnej wielkości przeszkleń, innej orientacji wg stron świata,wentylacji itd...

Dobrze myslisz tylko źle piszesz. może być zapotrzebowanie roczne np 14000 kWh lub dla domu 200 m2 70kWh/m2 na rok. 14000kWh/m2*rok to nawet namiot nie ma.

Kurde poszedłem tylko na obiad a tu dyskusja tak przyspieszyła że nie mogęWas dogonić.

Ja tu nie szukam adwokatow. Nie o to chodzi na tym forum :)

To konfrontacja pewnych pogladow na rozne sprawy. Czesc osob mysli podobnie, czesc inaczej. Ot tylko tyle. Mamy watpliwosci i je sobie przedstawiamy. Traktujesz to zbyt presonalnie. To ze sie z kims nie zgadzam nie znaczy, ze mam go za to "nielubiec". :)

Jakos dziwnie mi to nie pasuje.

Jesli mamy 2 domy i kazdy znich przy -20*C trraci jednakowo szybko cieplo, to w jakiej sytuacji ich straty mialy by sie ronic na tyle, zeby jeden wyprzedzial w zapotrzebowaniu drugi. Dla 0*C oba bede mniej wiecej miec jednakowe straty. Dla +5*C tez. Jak to zcalkujesz, to wyjdzie to samo.

O jakiej sytuacji Ty m,yslisz? Moze cos pomijam? O czyms zapomnialem?

Nie wykluczam tego, ale mi to wskaz.

PS. Dodam, ze zakladam w rozwazaniach typowe konstrukcje, gdzie stosunek przeszklen i scian sa podobne.

Zauważ że jemu chodzi o to że mogą być dwa domy o jednakowym obciążeniu cieplnym, a o różnym zapotrzebowaniu na 1 m2.

wybacz, ale nie nadążam za twoim tokiem rozumowania...

ty wiesz w ogóle co to jest projektowe obciążenie cieplne?!? :p

Ja to rozumiem jako moc cieplna, która jest wymagana do skompensowania skutków osłabienia ogrzewania. To moc cieplna ktora nam przy okreslonych norma warunkach ucieka z budynku i ktora musimy dostarczyc przez CO.

Zle to sobie tlumacze?

Masz kran i szklankę do której kapie woda z tego kranu. Co dobę ta szklanka robi się pełna...Mniejsza moc to kłopoty, większa ale z rozsądkiem-nie.

Zrobiłeś parę błędów, po pierwsze nie kran, tylko kranik, a po drugie, to wyłączyły Ci się polskie litery przy opisie co kapie z kranika. Z tą mocą też bym polemizował ;-)

Ja tu nie szukam adwokatow. Nie o to chodzi na tym forum :)

To konfrontacja pewnych pogladow na rozne sprawy. Czesc osob mysli podobnie, czesc inaczej. Ot tylko tyle. Mamy watpliwosci i je sobie przedstawiamy. Traktujesz to zbyt presonalnie. To ze sie z kims nie zgadzam nie znaczy, ze mam go za to "nielubiec". :)

I Ty tak do mnie piszesz? Krajanie? Rozczarowałeś mnie!

chodziło mi o to, że mogą być dwa domy o takim samym(lub zbliżonym) projektowym obciążeniu cieplnym - i oba mieć bardzo różne zapotrzebowanie roczne na samo CO - no ale niewykluczone że się mylę....ja w przeciwieństwie do ciebie nie twierdzę że mam zawsze rację :p

A k....wa jakim CUDEM ?????

Te dwa parametry sa ze soba scisle zwizane!! Tu moze tylko mieszac CWU, ale nie CO.

Wlasnie brak postrzegania takich zaleznosci prowadzi do - nie obraz sie - bzdur.

Addig nie mylisz się, zapotrzebowanie na ciepło jest powiązane z projektowym obciązeniem cieplnym ale nie wprost proporcjonalnie.

Projektowe obciązenie cieplne zalezy od strefy klimatycznej (I-V, -16 -24), izolacyjności przegród oraz strat na wentylację, to tak w skrócie. Inaczej mówiąc dla danej strefy ten sam budynek niezależnie od lokalizacji i jego usytuowania względem stron swiata będzie miał to samo projektowe obciążenie cieplne.

Zapotrzebowanie na ciepło zależy od usytuowania budynku (wzgledem stron swiata),rodzaju przeszkleń, oraz co najwazniejsze projektowego obciązenia cieplnego odniesionego do konkretnej lokalizacji stacji meteo.

Ponieważ III strefa klimatyczna jest praktycznie na ponad połowie kraju może się zdarzyć ze mając to same projektowe obciązenie cieplne mamy rózne i to znacznie rózniące się zapotrzebowania na ciepło, z mojej praktyki obliczeniowej te róznice mogą dochodzić nawet do 20%. Ten sam przypadek może dotyczyć lokalizacji na pograniczu stref. Obciązenie dla strefy o wyższej temp obliczeniowej odnosimy do stacji meteo najbliższej ale znajdującej się w zimniejszej strefie. Może zachodzic również przypadek odwrotny. Każdy z dyskutantów widzi tylko swój przypadek, ja mam duzo danych porównawczych dla obliczeń ozc z kazdej strefy klimatycznej i mogę je porównać. Zarzucanie komuś ze pisze bzdury bez dogłębnego zapoznania się z tematem jest co najmniej niewłaściwe

I tutaj raczej nie masz, bo jakim CUDEM jesli bierzemy pod uwage tylko CO? :)

Te 2 parametry to sa wlasciwosci danego (tego samego) obiektu. On nie moze byc jednoczesnie oszczedny i trwonic cieplo. To nie fizyka kwantowa. Jest albo, albo, ale nie jednoczesnie.

Napisze ci tak "matematycznie": Zapotrzebowanie domu na Cieplo, to calka z funkcji obciazenia cieplnego budynku w okresie sezonu grzewczego. Moze to cos rozjasni.

Nie jest to całka.

No cczekam az sie odezwie, chociaz wczesniej sie odezwal i bylem zdziwiony, ze nie "widzial" tej zaleznosci.

Widzę tę zalezność, ale tu się kłania nieznajomość metodologii obliczania zapotrzebowania na ciepło wg PN-EN ISO 13790 (miesięcznie)

Nie jest to całka.

A jak bys okreslil ta zaleznosc?

Widzę tę zalezność, ale tu się kłania nieznajomość metodologii obliczania zapotrzebowania na ciepło wg PN-EN ISO 13790 (miesięcznie)

Napisalem to w odniesieniu do doboru wielkosci DZ przy pompie ciepla. Ja widze bardzo wyrazna zaleznosc pomiedzy tymi dwoma parametrmie. Porzebujemy z gruntu pobrac w sezonie okreslona ilosc ciepla i jest ona scisle zalezna od zapotrzebowania domu na cieplo.

tylko, że w okresie sezonu grzewczego można się czasami nawet nie zbliżyć do wartości granicznej (jak nie ma -20C zimą!) i jest to wartość brzegowa.....

natomiast zapotrzebowanie domu na ciepło - to zapotrzebowanie na energię przez cały rok - jak pisał asolt - to ci powie ile zapłacisz....OZC to liczy, uwzględniając strefe klimatyczną i średnie temperatury dla najbliższej stacji metereologicznej....

Ale Ty widze, ze porownujesz rozne domy w roznej strefie klimatycznej. Na to bym nie wpadl o domyslnie przyjalem, ze one sa "osadzone" w takich samych warunkach klimatycznych. Stoja obok siebie. To pewne uproszczenie, ale chyba uprawnione przy tego typu rozwazaniach.

a czy ja wróżka?

przecież zapotrzebowanie 14000kwh/m2*rok może być dla domu jaki ja mam - czyli piwnica,garaż, poddasze użytkowe - jak i do skromnego małego domu ze skromniejszym ociepleniem. Zapotrzebowanie takie same, a metraż może się kilkukrotnie różnić :p

Adiqq jeszcze raz przeczytaj co napisałeś!

14000kWh/m2*rok!!!

Widzisz błąd?

wykreśl m2!

Przy takich ilościach zapłaciłbyś jakąś bańkę (1 000 000 PLN) za rok za ogrzewanie. Ty masz przy zużyciu 14 000 kWh na rok jakieś 50 W/m2*rok.

Mam nadzieję że tym razem dotrze gdzie robisz błąd.

:)

Wy wiecie ze ta dyskusja sprzyja P/W... jak ktos stoi przed dylematem G/W lub P/W z Inwerterem to.... wybor na dana chwile po ostatnich 3 stronach jest oczywisty :D :D :D

A jeszcze są pompy hybrydowe: PC gruntowa z modułem PC powietrznym. Serio.

To dla tych, co nie mogą się zdecydować na PC powietrzną a boją się gruntowej. Albo odwrotnie. Albo jakoś tak :-)