Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:)

Wy wiecie ze ta dyskusja sprzyja P/W... jak ktos stoi przed dylematem G/W lub P/W z Inwerterem to.... wybor na dana chwile po ostatnich 3 stronach jest oczywisty :D :D :D

My tu sobie teraz "teoretyzujemy". DZ kazdy kumaty instalator/inwestor sporo przewymiaruje i to bedzie sluszna postawa. Robienie "na styk" to proszenie sie o problemy, a conajmniej o grzalki (fuj!).

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

no...tak to jest jak się szybko pisze :p

nie będę zmieniać, niech zostanie dla potomnych :p

dodam, że dla tego projektowego obciążenia cieplnego 5,5kw, roczne zapotrzebowanie może wynosić nawet 14000kwh/m2*rok albo i dużo więcej.......na CO

A widzisz. Ja to przeczytalem i wzialem jako konkretny przyklad z konkretnymi wartosciami. Stad moje twierdzenie, ze to jest "bzdura".

Masz kranik i szklankę do której kapie wóda z tego kranika. Co dobę ta szklanka robi się pełna. To DZ.

Chcesz się z tej szklanki napić i wiesz, że tyle wódy ci wystarczy. To prawidłowo dobrane DZ.

Możesz pić tą wódę pomału (małej mocy PC), lub chełstami (dużej mocy PC).

W obydwu przypadkach ugasisz pragnienię a następnej doby znowu będziesz miał pełną szklankę.

Najniższej mocy PC będzie wtedy gdy przy określonych warunkach (-20) będziesz pił tą wódę przez 24h/dobę.

Mniejsza moc to kłopoty, większa ale z rozsądkiem-nie.

Obrazowo, ale Pyxis twierdził na początku dyskusji, że do określenia wielkości szklanki wystarczy wiedzieć ile wypijesz w ciągu roku

Wskaż proszę gdzie ja coś takiego napisałem?

Ja jedynie zarzuciłem że dobiera się DZ do PCi a ją do projektowego obciązenie cieplnego budynku, a nie DZ do rocznego zapotrzebowania na ciepło

To jest też mój tok myślenia. Tutaj Diuna poruszył ten sam problem,

Ja to rozumiem jako moc cieplna, która jest wymagana do skompensowania skutków osłabienia ogrzewania. To moc cieplna ktora nam przy okreslonych norma warunkach ucieka z budynku i ktora musimy dostarczyc przez CO.

Zle to sobie tlumacze?

A tutaj jest klucz: Pyxis myli energię z mocą,

Nie rozrozniasz ilosci energii i mocy (zreszta jak wiekszosc w tym przypadku) ;)

a innym to zarzucał

Resumując: nie było by tego całego gadania gdyby Pyxis , sSiwy i troszkę Liwko (ale tylko troszkę) nie wmawiali mi .... swoich teorii

Zapędzili się i trudno było tą ciężarówkę wycofać z uliczki. Dlatego czekałem na człowieka który na tym robi pieniądze - Asolt - i podobno robi to dobrze. On wytknął te błędy w rozumowaniu, a raczej brak wiedzy do autorytatywnego wypowiadania się.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Resumując: nie było by tego całego gadania gdyby Pyxis , sSiwy i troszkę Liwko (ale tylko troszkę) nie wmawiali mi .... swoich teorii

Zapędzili się i trudno było tą ciężarówkę wycofać z uliczki. Dlatego czekałem na człowieka który na tym robi pieniądze - Asolt - i podobno robi to dobrze. On wytknął te błędy w rozumowaniu.

A gdzie moje zasługi?

Przyjąłem wszystkich na pierś w Twojej obronie i ino o mnie mruknąłeś?

Obrazowo, ale Pyxis twierdził na początku dyskusji, że do określenia wielkości szklanki wystarczy wiedzieć ile wypijesz w ciągu roku

To jest też mój tok myślenia. Tutaj Diuna poruszył ten sam problem,

a innym to zarzucał

Zapędzili się i trudno było tą ciężarówkę wycofać z uliczki. Dlatego czekałem na człowieka który na tym robi pieniądze - Asolt - i podobno robi to dobrze. On wytknął te błędy w rozumowaniu, a raczej brak wiedzy do autorytatywnego wypowiadania się.

Też uważam,że jest tu paru "fachowców", którzy nie mają czasu pracować a mają czas siedzieć na forum i pisać, choć na prosto postawione pytanie tak skomplikowali odpowiedz, ze ja, ten który pompę mam nie wiem już nic. A co dopiero ci, którzy myślą o założeniu jej w swoim domu. Na ich miejscu byłbym przerażony, że to takie skomplikowane.

a innym to zarzucał

Projektowe obciazenie cieplne podawane jest w jednostkach mocy ale zapotrzebowanie domu na cieplo w jednostkach energii. Ja to doskonale rozroniam, ale Ty nie bardzo. Obrazowo i lopatologicznie: dom "grzeja" Ci Wh a nie W. Waty okreslaja tylko szybkowsc tego procesu. Liczy sie ilosc energii a nie szybkosc jej przeplywu. Czujesz roznice, bo prosciej juz nie potrafie?

Nie przesadzam

nie nie jest to raczej aż tak skomplikowane, chociaż niektórzy tu twierdzili że jest to jest tak skomplikowane że można wyznaczyć jedynie jakiś ogólne zarysy :)

IMHO... dokładne wyliczenie proponuje zostawić osobom zajmującymi się tym zawodowo, a wyliczenie jakie przedstawił sSiwy kilka stron wcześniej, raczej potraktować na zasadzie ciekawostki a nie pewnika do poczynienia inwestycji na kilkadziesiąt tysięcy, bo np. dla mnie wg. tych że wystarczyłaby pompa 4,5 kW a przewymiarowana to tak z 5,5 -6 kW a mnie się jednak wydaje że to mogłoby nie pokryć mojego zapotrzebowania w dni -20C już o 2 taryfach kompletnie zapominając,

i chyba zostałbym przy wyliczeniu OZC (dokładnie) lub mocy potrzebnej do dobrania PC i DZ...

edit

teraz doczytałem wasze wypowiedzi

panowie ja się nie znam na tym, nie chce wszczynać miałkiej dyskusji o to która racja jest mojsza,

Asolt wskazał pewne nieścisłości w waszym rozumowaniu, ja nie jestem fachowcem, ale wracacie na powrót... ciężka to jest dyskusja

Ja pozwole sobie na male podsumowanie, bo dyskusa stakje sie nader "metna".

Jesli masz do swojego domu dobrane i prawidlowo wykonane DZ, to czy podlaczysz do niego pompe o mocy "niminalnej" wynikajacej z projektowego obciazenia cieplnego, czy wieksza o 30% celem wykorzystania drugiej taryfy, instalacja bedzie dzialala prawidlowo. Nie ma KONIECZNOSCI zwiekszania do tak przewymiarowanej pompy rozmiaru DZ.

Powyzsze stwierdzenie absolutnie nie oznacza, ze wieksze DZ bedzie bledem. Bedzie zaleta, ale nie jest KONIECZNOSCIA.

O to tu krusze kopie. :)

No wlasnie ... ja tez pytalem wczesniej jaki jest SCOP dla G/W... to ze lepszy od P/W wiemy... ale ile lepszy od dobrej P/W pracujacej

do takich samych temperatur i.e 35*C na wyjsciu. A z ciekawosci ( tylko kto bedzie wiedzial ) jaki COP ma G/W przy +50*C na zasilaniu przy -15*C

:)

Sprawdź tu

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH30K4E-TFD&RID=2&Tab=2

Moc grzewcza to moc chłodnicza + moc "elektryczna"

Sprawdź także cop dla

parowanie -10 skraplanie + 60 (gruntowa z grzejnikami)

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH38K4E-TFD&RID=4&Tab=2

parowanie -20 skraplanie +40 (powietrzna z podłogówka przy temp. zewnętrznej -10 będzie parowanie -20 a z elektronicznym tzr parowanie -15)

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZBD-2009&model=ZBD38KCE-TFD&RID=3&Tab=2

A to taka ciekawostka

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZFD-2009&model=ZFD18KVE-TFD&RID=3&Tab=2

nie wiem - pytam z ciekawości...DZ poziome to przecież zupełnie inna kwestia narażenia niż pionowe....

podzwoniłem po znajomych w Mysłowicach u jednego walnął wodociąg ale koparkowy po chwili kopania pojechał bo gdzieś coś poważniejszego wyskoczyło nie wiem czy to ma związek ale jest takie prawdopodobieństwo może w wodociągach mają jakieś statystyki awarii

a ja zrobię tylko małe wtrącenie

załóżmy ze mamy DZ poziome na głębokości 1.60 m

załóżmy że linia przemarzania ziemi jest na wysokości 80cm

załóżmy że przychodzi zima tysiąclecia - minus 20 w dzień przez miesiąc

załóżmy że w tych warunkach linia przemarzania gleby schodzi nam do 1.50-1.60, czyli do tej głębokości ziemia jest zamarznięta...

i pytanie

jak będzie wtedy działać pompa? czy po prostu będzie pracować 24/dzień zeby tylko jakieś ciepło ciągnąć z ziemi?

przy takim przemarzaniu to za dużo nie wyciągnie nawet pracując na okrągło....

czy po prostu grzałki i lecimy z farelkami po pokojach bo z pompki nic nie uzyskamy?

pozwólcie że powtórzę zapytanie bo wszyscy ominęli mój post :)

I to jest "klucz" do calej sprawy. Ni zadne tam cyferki, tylko "wydejemisie". :)

okej PYXIS masz rację.

Ja się mylę, pomylił się mój znajomy który mi policzył moc mojego kotła, ty masz rację ty wiesz lepiej ode mnie czy u mnie by się sprawdziła grzałka 3,5 kW na cele CO.

Mam świadomość, że nie jestem pierwszy z którym dyskutujesz i masz "wdrukowaną" racje, ona jest po prostu twojsza, przyjmuje do wiadomości. Sorki Diuna, ze cię wciągnąłem w tą dyskusje też się mylisz.

ps. twoje obliczenia oczywiście mnie przekonały