Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I to jest "klucz" do calej sprawy. Ni zadne tam cyferki, tylko "wydejemisie". :)

A teraz to sie czepiasz;) najkorzystniej(dla tematu) bedzie jak spasujesz, niema co sie wybielac , i teoretyzowac przeciez nie jestes,, fachowcem',' instalatorem tylko zwyklym uzytkownikiem od niedlugiego czasu Pc . A jak pisales kiedys, bales sie o twoje Dz i dokladales dodatkowy obieg, wniosek taki ze nie liczyles a teraz probujesz to robic tylko po co?

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A teraz to sie czepiasz;) najkorzystniej(dla tematu) bedzie jak spasujesz, niema co sie wybielac , i teoretyzowac przeciez nie jestes,, fachowcem',' instalatorem tylko zwyklym uzytkownikiem od niedlugiego czasu Pc . A jak pisales kiedys, bales sie o twoje Dz i dokladales dodatkowy obieg, wniosek taki ze nie liczyles a teraz probujesz to robic tylko po co?

Ale zauwazyles ze zwiekszalem romiar DZ a nie moc pompy? Dlaczego? Bo DZ dobiera sie do obiektu a nie do mocy pompy. Czy to tak trudno pojac? :)

Oczywiscie racja , gdybys zrobil odwrotnie to teraz Dz nie mialbys na + tylko mogloby na zasilaniu wchodzic -

Ja mam bardzo mocno przewymiarowane DZ, ale z braku OZC dopiero teraz to widac w praktyce. Przy poziomym to zaden problem, bo koszta przewymiarowania smieszne. Przy 600m spiralnego nadal byl bym z temperatura sporo nad kreska. Do odwiertow z racji ich kosztu podszedl bym w sporob bardziej "naukowy". Sporo sie zreszta dowiedzialem przez te prawie 2 lata od planowania mojego DZ.

okej PYXIS masz rację.

Ja się mylę, pomylił się mój znajomy który mi policzył moc mojego kotła, ty masz rację ty wiesz lepiej ode mnie czy u mnie by się sprawdziła grzałka 3,5 kW na cele CO.

Ale co za pierdoly jakies wyciagasz. Gdzie ja Ci napisalem, ze 3,5kW pompa Ci wystarczy?

Pamietasz jeszcze wogole czego dotyczy dyskusja?

?? jaką tezę

Pyxis, żadnej tezy, nie jestem osobą która się na tym zna, ale mnie się wydawało, że logika jest następująca

Oki. Przyjąłem do wiadomości że akademicko powinno być DOM---->PCI---->DZ, ale lepiej jak we wszystkim podejść do tematu zdroworozsądkowo.

a ty mi coś tam popisałeś że mylę pojęcia, że mylę jednostki i takie tam jakieś mądrości swoje o tajnych wzorach, niemożnością policzenia i z grubsza oszacowaniach, nie potrafiłeś bądź nie chciałeś wyliczyć DZ na podstawie zapotrzebowania budynku na ciepło (10000kwh/rok) i mocy gruntu (50w/m) zrobił to za ciebie sSiwy wg. jego wzoru i mojego audytu wyszło mi 3,42 kW dla CO dla -20/20. A na końcu osobista wycieczka z "misię wydaje" (rozumiem). Ja sobie to przemyślałem i twierdze...

TAK TAK PYXIS, MASZ RACJĘ

jedyna teza jaką mam

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

Ze dom przy wiekszej mocy zainstalowanej w nim pompy ma wieksze zapotrzebowanie na cieplo i wymaga wiekszego DZ?

ja tego nigdzie nie napisałem ani nawet tak nie myślę ani się nie odniosłem ... coś ci się pokiełbasiło ... dużo postów mogło się zdarzyć ... ale w sumie ... "chucku" ;) na wszelki wypadek

.. tak tak masz rację...

sorki za off top

Gość Arturo72
Ale co za pierdoly jakies wyciagasz. Gdzie ja Ci napisalem, ze 3,5kW pompa Ci wystarczy?

Pamietasz jeszcze wogole czego dotyczy dyskusja?

Mi 3,5kW styknie przy -20 +21 :)

Tak czytam ostatnie kilka stron i jest o wszystkim i o niczym ;)

ja tego nigdzie nie napisałem ani nawet tak nie myślę ani się nie odniosłem ... coś ci się pokiełbasiło ... dużo postów mogło się zdarzyć ... ale w sumie ... "chucku" ;) na wszelki wypadek

.. tak tak masz rację...

sorki za off top

Mysle, ze stac Cie na wiecej niz jedna malo lotna "odzywka" . Ja przynajmniej mam JAKIES zdanie. :)

..... niemożnością policzenia i z grubsza oszacowaniach, nie potrafiłeś bądź nie chciałeś wyliczyć DZ na podstawie zapotrzebowania budynku na ciepło (10000kwh/rok) i mocy gruntu (50w/m) zrobił to za ciebie sSiwy wg. jego wzoru

Jak już się powołujesz na mnie, to, bądź łaskaw razem z moim zastrzeżeniem - bo istotne:

Najprościej jak można i w uproszczeniu, bo inaczej się nie da.

Tyle, że tak nikt nie liczy, bo ma bardziej ułomne lub mniej OZC, bo z tego wyszło roczne zapotrzebowanie na energię.

pozwólcie że powtórzę zapytanie bo wszyscy ominęli mój post :)

Wlasnie ..... kolega pytal a my co??

podales zime 1000-lecia mysle ze linie przesylowe mogly by nie wydolac i z farelek nici, a tak serio to zakop rurki glebiej jak mozesz ja mam 1,8m to ci nie zaszkodzi grunt i tak sie zregeneruje a bedziesz spokojniejszy. Duzo wiecej nie zabulisz za koparke, tylko jak masz plytko cieki wodne to ciezko z takim wykopem bo sie obrywaja scianki ale wtedy to na 1,2m nie zamarznie