Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Sam niewiele wnosisz, ale wymagasz wiele od innych. Mozna i tak. :)

http://www.szanuj-energie.pl/files/file/artyku%C5%82y/10-12-16%20info%20nauk-tech%20-%20dolne_%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a_ciep%C5%82a.pdf

Masz rację niewiele wnoszę ale czasem wiem gdzie szukać choć mądrościami tak jak ty nie tryskam

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

http://instalreporter.pl/porady/zanim-dobrana-zostanie-wielkosc-dolnego-zrodla-pompy-ciepla/

Powodem, iż takie czy inne źródło ciepła nie sprawdza się, jest najczęściej zły dobór i montaż tego bardzo ważnego dla pracy pompy ciepła układu. Czasami wynika to z chęci obniżenia kosztów inwestycji zarówno przez inwestora, jak i instalatora. I jeżeli sporo „zaoszczędzone zostanie” na wielkości dolnego źródła ciepła, sporo też najczęściej mieszkańcy obiektu zapłacą za ogrzewanie. Bilans jest prosty: mamy zapotrzebowanie na ciepło budynku, które musimy zrównoważyć mocą pobieraną przez sprężarkę zamontowaną w pompie ciepła i ciepłem pobieranym z dolnego źródła.

Zapotrzebowanie na ciepło budynku = moc sprężarki + moc dolnego źródła.

Zapotrzebowanie na moc cieplną powinno zostać obliczone w projekcie! Moc sprężarki możemy z kolei odczytać z danych technicznych podawanych przez producenta pompy ciepła. Pozostaje tylko dobór dolnego źródła ciepła. Za mały wymiennik gruntowy (poziomy czy pionowy) spowoduje z roku na rok coraz mniejszy udział ilości energii odnawialnej w bilansie cieplnym – mówiąc wprost rosną rachunki za prąd elektryczny.

Odpowiedni dobór dolnego źródła może zagwarantować nam bezawaryjną pracę pompy ciepła i niskie koszty ogrzewania budynku.

I TAK TO WYGLĄDA. Resztę można tam doczytać.

Jak już się powołujesz na mnie, to, bądź łaskaw razem z moim zastrzeżeniem - bo istotne:

nie no wiem, że istotne

sobie poszukałem wyliczeń mojego znajomka i pompiarzy i mój znajomy mi wyliczył wyobraź sobie kocioł 6,7 kW na samo CO dla -20/20 a więc z grubsza przymierzając to musiałbym przewymiarować jakieś 80% do twoich obliczeń żeby było na styk, więc wybacz ale mam uzasadnione podejrzenie że twoje obliczenie można sobie wsadzić tam gdzie chciałeś trzymać palec (dalej twierdze że jestem laik)

Mysle, ze stac Cie na wiecej niz jedna malo lotna "odzywka" . Ja przynajmniej mam JAKIES zdanie. :)

no stać tylko, po co Pyksiu (sorki ale teraz będzie osobista wycieczka) masz taką cechę charakteru jak typowy samiec alfa - ja mam zawsze racje nawet jak nie mam - i nie tylko ja to zauważyłem - ale nic to, nie chcę cię obrazić a tylko zauważam - jest takie powiedzenie: jak ktoś ci mówi że jesteś koniem to znaczy że to wariat, ale jak tak ci mówi 100 osób to może trzeba by rozważyć zakup siodła bez urazy

http://www.szanuj-energie.pl/files/file/artyku%C5%82y/10-12-16%20info%20nauk-tech%20-%20dolne_%C5%BAr%C3%B3d%C5%82a_ciep%C5%82a.pdf

Masz rację niewiele wnoszę ale czasem wiem gdzie szukać choć mądrościami tak jak ty nie tryskam

W dokumcie PDF ma szyraznie powiedziane: "uproszczona procedura wyznaczania długości rur wymiennika". To wie kady srednio pismienny instlator i ta metode stosuje. My tu dyskutujemy o przewymiarowaniu pompy ciepla dla obiektu i konsekwencjach doboru DZ dla takiej pompy. Nie liczysz wtedy "upraszczajac" z mocy chlodniczej urzadzenia (nie wiem dlaczego autor propouije barac pod uwage moc chlodnicza dla B0/W50). Tak policzone w uproszczeniu DZ bedzie bardzo mocno przewymiarowane.

Zapotrzebowanie na ciepło budynku = moc sprężarki + moc dolnego źródła

:D

Czyli sam widzisz, ze to jest dobieranie "NA STYK"

Zauwaz jeszcze, ze pan w artykule npisal:

"Zapotrzebowanie na ciepło budynku = moc sprężarki + moc dolnego źródła.

Zapotrzebowanie na moc cieplną powinno byc...."

Dla Pana te 2 parametry to to samo, ale my tutaj je rozrozniamy.

Edytowane przez Pyxis

załóżmy że przychodzi zima tysiąclecia - minus 20 w dzień przez miesiąc załóżmy że w tych warunkach linia przemarzania gleby schodzi nam do 1.50-1.60, czyli do tej głębokości ziemia jest zamarznięta... i pytanie jak będzie wtedy działać pompa?

Jeśli jest dobrze dobrana, to będzie działać normalnie, choć z nieco mniejszym cop niż przy normalnej zimie - temperatura dz będzie po prostu nieco niższa. Trudno powiedzieć o ile, ale nawet jak spadnie z np. moich obecnych +2,4/-1 na np. -2/-5 to wielkiej tragedii nie będzie. Takie temperatury pojawiały się przy niektórych odwiertach na forum, a epoka lodowcowa chyba szybko się u nas nie pojawi.

Edytowane przez rwxw

sobie poszukałem wyliczeń mojego znajomka i pompiarzy i mój znajomy mi wyliczył wyobraź sobie kocioł 6,7 kW na samo CO dla -20/20 a więc z grubsza przymierzając to musiałbym przewymiarować jakieś 80% do twoich obliczeń żeby było na styk, więc wybacz ale mam uzasadnione podejrzenie że twoje obliczenie można sobie wsadzić tam gdzie chciałeś trzymać palec (dalej twierdze że jestem laik)

Ale z tego wynika (szacunkowo), że roczne zapotrzebowanie tego budynku to ponad 13.000kWh.

Pomyśl, a sam dojdziesz do podobnego wyniku.

Edytowane przez sSiwy12

No to sie wykaz, bo stajesz sie nudnym adwersarzem ;)

ale co ja mam ci napisać żebyś był zadowolony...

MASZ RACJĘ PYXIS, ja nie mam zdania nawet, miłego wieczoru i narta panowie

@sSiwy, Nie wiem może mam 13000 kWh, nie znam się, ma być tanio

za CO i CWU planuje się zamknąć 1500 zł na rok...

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

ale co ja mam ci napisać żebyś był zadowolony...

MASZ RACJĘ PYXIS, ja nie mam zdania nawet, miłego wieczoru i narta panowie

Ten gość zapytał cię tylko o wielkość DZC przy konkretnej pompie. Nie dałeś mu żadnej odpowiedzi, a tylko namieszałeś. Ja potrafię powiedzieć że czegoś nie wiem bo nie zajmuję sie tym zawodowo. I dlatego nie wnoszę tyle co Ty tutaj na forum niestety po dzisiejszym dniu uważam pustych frazesów. Proszę tylko nie gniewaj się na mnie!!!!!!

Kasia&Krzysiek to masz to OZC zrobione czy tylko polegasz na tym co ci znajomek powiedział i instalatorzy?

nie mam, znajomek robi zawodowo audyty energetyczne czy jak się tam nazywają te papierki do pozwolenia w pinbie co trza składać, wyszło mi tam chyba 7700 kWh potrzebne na CO i chyba moc kotłą obliczył czy coś na 6,7 kW, i do tego jeszcze CWU.

Ten gość zapytał cię tylko o wielkość DZC przy konkretnej pompie. Nie dałeś mu żadnej odpowiedzi, a tylko namieszałeś. Ja potrafię powiedzieć że czegoś nie wiem bo nie zajmuję sie tym zawodowo. I dlatego nie wnoszę tyle co Ty tutaj na forum niestety po dzisiejszym dniu uważam pustych frazesów. Proszę tylko nie gniewaj się na mnie!!!!!!

to do mnie??

nie mam, znajomek robi zawodowo audyty energetyczne czy jak się tam nazywają te papierki do pozwolenia w pinbie co trza składać, wyszło mi tam chyba 7700 kWh potrzebne na CO i chyba moc kotłą obliczył czy coś na 6,7 kW, i do tego jeszcze CWU.

Te papierki mozesz sobie wiesz gdzie .... Tez mam taki papierek. Tez robil gostek ktory tym sie zajmuje zawodowo. :)