Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie. Dlatego postanowilem zakopac dodatkowa petle. Dal "spokojnosci".

Dostosowalem DZ do pesymistycznej wesji zapotrzebowania na cieplo mojego domu.

no to przyganiał kocioł .... oj panie naprawdę ciężko z tobą dyskutować... ja nie mam OZC to ja nie mogę się znać i mnie odmawiasz merytoryki ... ty nie masz ale ty jesteś obczaskany gość i sprytna bestia co se pykneła dodatkową pętle.

no to przyganiał kocioł .... oj panie naprawdę ciężko z tobą dyskutować... ja nie mam OZC to ja nie mogę się znać i mnie odmawiasz merytoryki ... ty nie masz ale ty jesteś obczaskany gość i sprytna bestia co se pykneła dodatkową pętle.

A czytales moj post gdzie napisalem, ze wykonanie DZ poziomego jest na tyle tanie, ze jego przewymiarowanie to grosze, ale planujac odwierty dokonal bym pewnie obliczen, bo to inne koszty? Czy tylko czytasz to, co Ci akurat w danej sytuacji pasuje?

Te papierki mozesz sobie wiesz gdzie .... Tez mam taki papierek. Tez robil gostek ktory tym sie zajmuje zawodowo. :)

Sądzę ze nie masz takiego papierka, Kasia & Krzysiek pisze o charakterystyce energetycznej budynku która jest konieczna od 05.2012 roku do kompletu dokumentów dla PNB, gdy Ty się budowałes taki dokument nie był wymagany. Dla wyjasnienia chrakterystyka energetyczna budynku to cos innego niż swiadectwo chrakterystyki energetycznej budynku. Co nie zmienia faktu ze charakterystyka jest również robiona na tzw. sztukę.

Przewymiarowanie pionowego DZC o np 20 m to też niewielki koszt w porównaniu do całości inwestycji grzewczej nie mówiąc już o całym domu. Jeżeli 180m kosztuje nas 18000 to 200 za 20000 to już pryszcz. Tak jak u ciebie 100 m poziomego to też pewnie koło tysiąca. Więc przewymiarowanie tu itu nie kosztuje wiele. Teraz wg mnie i was ważne jest ile zrobić DZC nieważne czy poziomego czy pionowego bo to jest zależne od zamożności inwestora.

Przewymiarowanie pionowego DZC o np 20 m to też niewielki koszt w porównaniu do całości inwestycji grzewczej nie mówiąc już o całym domu. Jeżeli 180m kosztuje nas 18000 to 200 za 20000 to już pryszcz. Tak jak u ciebie 100 m poziomego to też pewnie koło tysiąca. Więc przewymiarowanie tu itu nie kosztuje wiele. Teraz wg mnie i was ważne jest ile zrobić DZC nieważne czy poziomego czy pionowego bo to jest zależne od zamożności inwestora.

Jesli mowisz, ze dobrze jest zawsze przewymiarowac DZ. Zgoda w 100%.

Jesli ktos mowi, ze KONIECZNE jest powiekszanie DZ dla przewymiarowanej PCi. Nie zgadzam sie.