Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

I tu masz rację ale jeśli monter wyliczył mi pc to mógł zmniejszyć cenę zaniżając w moim przypadku pionowe DZC. Dlatego ktoś na forum rzucił pytanie o DZC przy znanych parametrach pc a wy nakręciliście co niemiara. Nie wiem tylko po co

A od slowa do slowa, od niejasnosci do niejasnosci....tak bywa. Bo to pierwszy i oststni raz? ;)

W przypadku ktory opisales mogl podzielic moc chlodnicza pompy przez ilosc metro planowanego kolektora i by dostal w wyniku moc przypadajaca na mb kolektora. Potem "tylko" wystarczy ocenic, czy grunt jest w stanie taka moc zapewnic. Ot cala filozofia na sprawdzenie faktow. Ale to nie jest dobieranie DZ.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak z ciekawości moje 200 m kosztowało 16000 pln. Już pisałem wcześniej że pare metrów odwiertow nie różni się bardzo cenowo od parudziesięciu m poziomego więcej.

Pitersson tak nie mam OZC i jestem zadowolony. Chciałem i mam co chciałem. Zbudowałem i teraz na tym forum mogę dzielić się moim doświadczeniem niekoniecznie wiedzą.

A nie jest tak ze jedno z nich trzeba zrobic i miec sprzedajac dom... juz istniejacy... czy to tylko dotyczy sie nowych domow?

:offtopic: sorry... tak jakos mi sie przypomnialo.... a nie wiem ...

Przy sprzedaży kazdego domu jak i odbiorze nowego jest konieczne swiadectwo, charakterystyka jest konieczna do kompletu dokumentów do wydania PNB

Gość Arturo72
Tak jest z twoim OZC, którego jeśli dobrze zauważyłem też nie masz.

OZC kosztowalo by mnie tyle, co zakopanie tej dodatkowej petli na DZ. :)

Sam sobie odpowiedziałeś dlaczego niewielu ma OZC. Ja też nie mam

Tez nie mam OZC

:D

Panowie,skoro nie macie pojęcia o co kaman,to nie piszcie,że grzanie bezpośrednio prądem nie moze być tańsze od grzania pompą ciepła za zdecydowanie mniejszą kasę ;)

Ja jeszcze przed budową i przed wybraniem źródła ciepła robiłem OZC domu bo to podstawa.

Edytowane przez Arturo72