Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja pozwole sobie na male podsumowanie, bo dyskusa stakje sie nader "metna".

Jesli masz do swojego domu dobrane i prawidlowo wykonane DZ, to czy podlaczysz do niego pompe o mocy "niminalnej" wynikajacej z projektowego obciazenia cieplnego, czy wieksza o 30% celem wykorzystania drugiej taryfy, instalacja bedzie dzialala prawidlowo. Nie ma KONIECZNOSCI zwiekszania do tak przewymiarowanej pompy rozmiaru DZ.

Powyzsze stwierdzenie absolutnie nie oznacza, ze wieksze DZ bedzie bledem. Bedzie zaleta, ale nie jest KONIECZNOSCIA.

O to tu krusze kopie. :)

Z tym wszystkim się zgadzam, tylko że problem zaczął się od tego JAK DOBRAĆ DZ?

Gość Arturo72
Aruro a wygrzales juz swoja podstawe (plyte) ? A i jak zabezpieczyles swoja podstawe przed gryzoniami (myszki) ?

Grubą na 80cm warstwą tłucznia,ubijaną co 20cm :)

Po ubiciu twarda jak beton.

Tylko nie mów,że ty z tego powodu ocieplałeś dom wełną ?

Płytka już wygrzana,oddaje co przyjęła :)

Nie może być - czego jesteś najlepszym przykładem.

No ba :)

Powiem więcej,COP1 mi nie straszny bo wiem co i jak zbudowałem ;)

A ja mam juz FAKTYCZNE koszta grzania. Co mi po OZC? :)

Teraz to już d..a zbita,gdybyś zrobił OZC przed budową to być może oszczedziłbyć sporo grosza na sztucznej 2W bo teraz masz 1W+symboliczne ocieplenia za dużą kasę zamiast prawdziwej 2W za wiele mniejszą kasę,o WM nie mówiąc ale w Twoim wypadku fobia zwyciężyła ;)

Edytowane przez Arturo72

Wlasnie otrzymalem wyniki OZC i projekt geologiczny z dwoma nitkami po 80 metrow kazda.

Obciazenie cieplne 7900 W i zapotrzebowanie cieplne na rok 11844 kwh/rok.

Wczesniej mialem obliczone trzy nitki po 65 metrow bez OZC.

Teraz musze wybrac pompe 12 lub 14 kw. Co do samych odwiertow to tez musze sie zastanowic dwie czy trzy nitki?

Edytowane przez Tomaszs131

Z tym wszystkim się zgadzam, tylko że problem zaczął się od tego JAK DOBRAĆ DZ?

Tak. Jesli sie z tym co napisalem zgadzasz, to musisz sie zgadzac z teza, ze dla danego domu dobrze dobrane DZ bedzie mialo stala wielkosc, nawet jesli damy przewymiarowana pompe. Ergo - wielkosc DZ nie zalezy od mocy pomy i jest dobierana do obiektu.

Gość Arturo72
Obciazenie cieplne 7900 W

Masakra.Zmniejsz je a wtedy kupisz tańszą pompę.

Pompe juz zgasiles?

Już dawno,włączam ją tylko na 2-3h dziennie do dobicia do 21st.C w domu.

Edytowane przez Arturo72

Wlasnie otrzymalem wyniki OZC i projekt geologiczny z dwoma nitkami po 80 metrow kazda.

Obciazenie cieplne 7900 W i zapotrzebowanie cieplne na rok 11844 kwh/rok.

Wczesniej mialem obliczone trzy nitki po 65 metrow bez OZC.

Teraz musze wybrac pompe 12 lub 14 kw. Co do samych odwiertow to tez musze sie zastanowic dwie czy trzy nitki?

A skąd Ci wyszła tak duża moc PCi ?

I tu jest właśnie problem!!!

DZ dobiera się właśnie do mocy PCi!

Napisales mi, ze sie zgadzasz z moja "synteza" a tam zawarte bylo dokladnie przeciwne stwierdzenie. :)

My wlasnie rozwazamy dobor przewymiarowanej pompy. Sytuacja o ktorej piszesz to metoda dobierania DZ "na styk". Jak najbardziej w takiej sytuacji prawidlowa.

Kwestia przewymiarowania to inna sprawa.

Ale ja wlasnie o TEJ kwesti pisze! :)

Masakra.

Zdaje sobie z tego sprawe. Dom z podpiwniczeniem, balkonami, poddaszsem uzytkowym, duzo okien itd.

Projekt potrzebuje pewnych poprawek by zmniejszuc ten wynik. Musze pozbyc sie paru okien dachowych, w paru miejscach podokladac ocieplenie.

Moze wtedy wynik bedzie troche lepszy. Nie spodziewam sie rewelacji.

Gość Arturo72
A mozesz nieco pdkrecic jasnosc?

BK36cm+10cm styro z lambdą 0,04 to koszt 1m2 ściany ok.120zł przy U=0,23 W/m2K.

Za ok.60zł/m2 miałbyć taką samą ścianę,za 80zł/m2 znacznie cieplejszą i wtedy byłaby i tańsza pompa i mniejsze DZ.

Edytowane przez Arturo72

Jesli mnie przekonasz/przekonacie marytorycznie, ze nie mam racji i mysle sie w ocenie tematu, to oczywiscie. Ale tylko dlatego, ze chcecie mnie "zakrzyczec" - NIGDY! :)

Czy ja krzyczę?

Krzyczałem na meczu, teraz jestem szczęsliwy.

Moje zdanie jest nadal takie:

Dobieramy PCi do punktu krytycznego. Do tej pompy dobieramy DZ. Przewymiarować PCI zawsze można. DZ da radę przy mocniejszej pompie.

Nie dobieramy DZ do rocznego zapotrzebowania budynku na ciepło.

To napisałem jakieś 10 stron wcześniej i jak na razie do zmiany zdania nikt mnie nie przekonał.

BK36cm+10cm styro z lambdą 0,04 to koszt 1m2 ściany ok.120zł przy U=0,23 W/m2K.

Za ok.60zł/m2 miałbyć taką samą ścianę,za 80zł/m2 znacznie cieplejszą i wtedy byłaby i tańsza pompa i mniejsze DZ.

Ale ja chcialem miec sciane z suporexu 36cm.

Na mniejszej pompie i mniejszym DZ zaoszczedzil bym 2000+1500 zl= 3500 zl. Co to za kasa?

Piszesz tylko o scianach, jak by to bylo najwazniejszy czynnik energooszczednosci w moim projekcie domu. :)