Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

na tej podstawie - ja ci nie podam wielkości dz i pc - podaj jakie masz projektowe obciążenie cieplne - wtedy ci podam widełki....

Można oczywiście na przysłowiowe oko, jak robi zdecydowana większość instalatorów - i najczęściej jest dobrze....

Tyle, że chyba lepiej wydać 300zł na policzenie ozc i potem np zaoszczędzić na dz pionowym np 50mb (4000zł) i dodatkowo na mocy pc co nie?

Dodatkowo - mając policzone kilka wariantów ocieplenia,wentylacji - przed budową, można łatwiej dom skroić na miarę oczekiwań...

7300 w

Ja bym jeszcze dodał,z mniejszą mocą grzewczą,przez co nie jest wykluczone,że jeśli pompa nie była dobierana na taką ewentualność włączą się grzałki :) Pompa gruntowa nie jest raczej dobierana dla DZ o temperaturze -10st.C ;)

Trudno się spodziewać, żeby w naszym klimacie grunt przemarzał do 2m. Co by się stało ze wszystkimi wodociągami ? Wracając do tematu pisałem o -2/-5, a nie o -10 na dz. Pompa o mocy 8kW w warunkach B0W35 osiągająca nieco ponad 8kW warunkach B-5/W35 osiągnie nieco ponad 7kW mocy grzewczej. Pisząc o dobrze dobranej nie myślałem o takim doborze, żeby pompa w ciągu normalnej zimy pracowała 24h/dobę. Dobry dobór, to wg. mnie lekkie przewymiarowanie, żeby podczas ciągłych mrozów po -20* pc nie pracowała dłużej niż około 18h, a nie 24h/dobę. Grzałka to wg.mnie nieporozumienie i nie widzę sensu jej posiadania.

A tak swoją drogą przy takiej zimie tysiąclecia, powietrzne to całkiem klękną na grzałkach.

Napisales mi, ze sie zgadzasz z moja "synteza" a tam zawarte bylo dokladnie przeciwne stwierdzenie. :)

My wlasnie rozwazamy dobor przewymiarowanej pompy. Sytuacja o ktorej piszesz to metoda dobierania DZ "na styk". Jak najbardziej w takiej sytuacji prawidlowa.

Ale ja wlasnie o TEJ kwesti pisze! :)

My czyli kto?

Z tego co pamiętam to kwestia dotyczyła tego jak się dobiera DZ nikt nigdzie nie pisał o doborze przewymiarowanej pompy. Nikt poza Tobą.

Zaczęło się od postu Krzyśka nr 23278

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=5869744&viewfull=1#post5869744

Moim zdaniem.

Do tematu trzeba podejść racjonalnie i trochę liczyć.

Te 7,3kW to najprawdopodobniej 6,3 kW dla ogrzewania i 1 kW dla CWU, czyli dla -20/+20 ten dom potrzebuje około 151kWh na ogrzewanie i około 12 kWh na CWU - razem około 163kWh/dobę, czyli faktycznie potrzebna jest moc 6,8kW - i to jest najmniejsza (ale i optymalna) moc wymagana dla DZ (kolektora).

Mając na uwadze powyższe wychodzi, że optymalna moc PCi, to 7 - 8 kW.

Ale jeśli ta PCi ma pracować tylko w taniej taryfie, to można:

1. Dostosować moc PCi tak aby wyprodukowała te 163kWh/dobę tylko w tanim prądzie, dzieląc 168 przez ilość godzin taniej taryfy.

2. Olać dla skrajnych warunków tanią taryfę i niech PCi zapitala całą dobę (w takie dni).

3. Olać wszystko i na takie dni zaplanować, że będzie dogrzewać niewielka grzałka w taniej taryfie, a PCi dobrana na styk.

Ad1. Jak większa PCi to i zmiana DZ, bo jego moc nie może być mniejsza niż moc chłodnicza PCi, jeśli styknie, to gitara. Do tego należy sprawdzić, czy mamy gdzie zmagazynować to ciepło do wykorzystania kiedy PCi nie pracuje (dla tych skrajnych warunków).

Ad.2. Ile takich skrajnych dni jest w roku ? U mnie bywało i dwa tygodnie w jednym ciągu. To teraz liczmy ile więcej zapłacimy za pracę PCi w obu taryfach. Niech COP wyniesie 3, to zużyjemy około 55kWh/dobę (dla tego przypadku) - resztę niech każdy sobie sam policzy.

Ad3. Ile może braknąć ? 10 - 15 kWh/ na dobę ?

Dz - tak jak w przypadku poziomego, stosując kolektor spiralny zwiększmy "uzysk" z 1mb, tak samo w przypadku kolektorów pionowych, możemy zwiekszyc ich wydajność, stosując w jednym odwiercie dwie pętle - warto rozważyc taka ewentualność.

Miłej zabawy z liczeniem.

Edytowane przez sSiwy12

My czyli kto?

Z tego co pamiętam to kwestia dotyczyła tego jak się dobiera DZ nikt nigdzie nie pisał o doborze przewymiarowanej pompy. Nikt poza Tobą.

Zaczęło się od postu Krzyśka nr 23278

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?53557-POMPA-CIEP%C5%81A-spostrze%C5%BCenia-uwagi&p=5869744&viewfull=1#post5869744

My, czyli dyskutanci.

Noze zle to ujalem. Kwestia dotyczyla tego, czy dobrane "na styk" DZ nalezy zwiekszyc przy przewymiarowaniu pompy. Z tego wyniknal spor co do samego doboru, bo jesli przewymiarowujemy pompe a DZ zwiekszac w tym wypadku nie musimy (z czym sie zgodziles zreszta) to nie ma doboru DZ do pompy, tylko do wlasciwosci energetycznych samego budynku (jego zapotrzebowania na cieplo ktore jest wartoscia stala).

skoro mamy 7,3kw dla CO+CWU

na temat doboru DZ jest fajny artykuł http://www.blog.karbon.com.pl/ogrzewanie/grunt-to-dobry-grunt-czyli-jak-dobrac-dolne-zrodlo/

DZ poziomy - tutaj zależy od gruntu, przyjmując średnio 10-15W/m mamy rozrzut 486-730mb - ale dla mokrej gliny może być sporo więcej z 1m - ja tutaj sugerowałem się tym co zobaczyłem na etapie kopania fundamentów....

DZ pionowy - zakładając 40-45W/m mamy widełki 162-182mb - to tak w ogólnych zarysach.

teraz porozglądałbym się po różnych producentach - cena i moce - bo różni producenci mają różne typoszeregi...(wezmę pod uwgę polskich producentów)

podaje przykładowe, które brałbym pod uwagę

Ecopol-System

PSPC-09 - 8,6kw (13440netto) lub PSPC-10 -10,1kw (14690netto)

PPC

Ecopower C9=(15300 netto) lub A9 (11600 netto) - różnią się obudową, seria C ma już naczyna wzbiorcze i obiegówki w środku, co dla kogoś będzie zaletą, a dla kogoś może być wadą. C11/A11 nie biorę pod uwagę, bo tutaj przewymiarowanie już chyba za duże byłoby.

Ekontech

PCS-08G - 8,0kw lub PCS-10G - niestety, na stronie już nie podają cen.

przy doborze uwzględniłbym czy będziemy grzać w całodobowej(mniejsza) czy w 2T(większa moc)

mam nadzieję że pomogłem....

w przypadkach które wziąłem pod uwagę, jest zapas, na wypadek niedoróbek i mostków

można jeszcze pokusić się o PC rzędu 7-8kw ale taką, która posiada grzałki(bo nie wszystkie je mają!) - grzałki będą wykorzystywane bardzo rzadko - ale to już zależy od podejścia inwestora i o ile tańsza będzie ta PC od mocniejszej...w moim przypadku 7,6kw była droższa od 6kw o 500zł netto, więc wziąłem mocniejszą...a z czasem okazało się, że 6 byłaby pewnie minimalnie za słaba...(bo są mostki i niedoróbki!)

dziękuję

Te 7300 to jest dokładnie co + cwu

Wracając jeszcze do zapotrzebowania na co + cwu, jeśli ktoś chce mieć instalację bardzo na styk i ewentualnie dogrzewać się grzałkami, to lepiej by było zamontować grzałkę w zasobniku na cwu niż w samej pompie. Zakładając, że na cwu rezerwujemy koło 1kW w czasie największych mrozów ten 1kW byłby oddany na ogrzewanie z dobrym cop, zamiast na ogrzewanie cwu z kiepskim cop, a grzałką można by równolegle ogrzewać cwu w taniej taryfie. W ten sposób rezygnując z ogrzewania cwu przez pompę w mroźnym okresie poniesiemy mniejsze straty niż gdy będziemy ogrzewać grzałką cały dom. Oczywiście rezerwa na cwu nie jest duża, ale zawsze to parę kWh.

Ciekaw jestem na czym ten Pan to bazowal :eek: 60% + grzalki... :jawdrop:

Z tego co wiem to sie planuje > 90% zapotrzebowania ma pokrywac PC

Ale tu mozna robic jak sie chce... jak wybor jest swiadomy i w te najzimniejszd ni sie zaklada korzystanie z kominka czy cos tam... to moze bedzie inaczej.

Ale jest wlasnie ten aspekt doboru przy on/off bo ok... ma byc cieplo jak jest -20 czy -15*C ... ale nawet w takiej poludniowej Szwecji to nie jest

temp ktora sie utrzymuje miesiac... ;)

Z tego co gdzies czytalem to nawet Nibe ma juz Inverter ktory ma zastapic kilka "rozmiarow" PC.

Ja wlasnie jestem ciekaw ile nasz dom tak naprawde potrzebuje przy -20*C.... bo PC oddaje wtedy max 10kW... w domu bylo +23*C

a z tego co pamietam to nie chodzila na pelny gwizdek..

:)

ja wymiaruję co pompa 98%; cwu 99% bo ten jeden % to dezynfekcja

skoro mamy 7,3kw dla CO+CWU

Teraz wyobraz sobie, ze sa 2 domy gdzie warunki gruntowe identyczne, ale:

A) ma roczne zapotrzebowanie na cieplo 11800kWh i projektowe obciazenie cieplne budynku 7300W

B) ma roczne zapotrzebowanie na cieplo 11800kWh i projektowe obciazenie cieplne budynku 4300W

Czy aby przy opieraniu sie tylko na projektowym obciazeniu cieplnym z tych rachunkow dla 2 domow o identycznym zapotrzebowaniu na cieplo w sezonie nie wyjada dobrane 2 roznej wielkosci DZ? Kazdy z domow potrzebuje tyle samo energii pobrac z gruntu a musi to zrobic z ronej objetosci. Czy ta rozna wielkosc DZ w kazdym przypadku pomimo wszystko bedzie prawidlowa?

Teraz wyobraz sobie, ze sa 2 domy gdzie warunki gruntowe identyczne, ale

Z tego wynika, że w domu B obciążenie cieplne będzie bardziej równomierne przez cały rok, a w budynku A skumuluje się zimą. W takim przypadku kolektor w budynku A powinien być większy, bo będzie czerpał więcej energii w czasie, gdy jest ona limitowana, czyli zimą.

My, czyli dyskutanci.

Noze zle to ujalem. Kwestia dotyczyla tego, czy dobrane "na styk" DZ nalezy zwiekszyc przy przewymiarowaniu pompy. Z tego wyniknal spor co do samego doboru, bo jesli przewymiarowujemy pompe a DZ zwiekszac w tym wypadku nie musimy (z czym sie zgodziles zreszta) to nie ma doboru DZ do pompy, tylko do wlasciwosci energetycznych samego budynku (jego zapotrzebowania na cieplo ktore jest wartoscia stala).

Ale sSiwy dalej twierdzi inaczej:

CYTAT

"Ad1. Jak większa PCi to i zmiana DZ, bo jego moc nie może być mniejsza niż moc chłodnicza PCi, jeśli styknie, to gitara. Do tego należy sprawdzić, czy mamy gdzie zmagazynować to ciepło do wykorzystania kiedy PCi nie pracuje (dla tych skrajnych warunków)."

Teraz wyobraz sobie, ze sa 2 domy gdzie warunki gruntowe identyczne, ale:

A) ma roczne zapotrzebowanie na cieplo 11800kWh i projektowe obciazenie cieplne budynku 7300W

B) ma roczne zapotrzebowanie na cieplo 11800kWh i projektowe obciazenie cieplne budynku 4300W

Czy aby przy opieraniu sie tylko na projektowym obciazeniu cieplnym z tych rachunkow dla 2 domow o identycznym zapotrzebowaniu na cieplo w sezonie nie wyjada dobrane 2 roznej wielkosci DZ? Kazdy z domow potrzebuje tyle samo energii pobrac z gruntu a musi to zrobic z ronej objetosci. Czy ta rozna wielkosc DZ w kazdym przypadku pomimo wszystko bedzie prawidlowa?

Toś pojechał po bandzie :jawdrop: Chyba spierdzieliłem z zajęć jak była omawiana taka matematyka.:rolleyes:

7300W x 1h = 7,3kWh

4300W x 1h = 4,3kWh