Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A moi klienci zwykle wybierają tak dopłacam 300 - 600zł do "prądu" oszczędzam 10 - 25tyś. zł na wierceniu ale cieplej niż u mnie jest tylko na dolnym Śląsku i chyba w Szczecinie

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2012

zeszłoroczna zima podobno najzimniejsza od 10 lat chyba

swoją drogą jaki jest teraz koszt odsetek kredytu hipotecznego dla tych co wiercą na kredyt czy czasem nie wyższy niż "dopłata" do prądu dla powietrznej

Edytowane przez mkm silesia

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Z tego wynika, że w domu B obciążenie cieplne będzie bardziej równomierne przez cały rok, a w budynku A skumuluje się zimą.

A jakie przegrody budowlane (ściany) taką sytuację umożliwiają ?

Oczywiście zakładając, że ilość godzin w sezonie jest taka sama.

Diuna przybądź fachowcy zaczynają się m(i)otać, będziesz miał polew. Pyxis zignorował od czego zaczęła się dysputa, mózg pomija i wypiera niewygodne fakty :)

sorki za off top, ale tym razem nie mogłem się powstrzymać

już mamy pierwszą ofiarę wynurzeń fachowców co DZ będą dobierać do rocznego zapotrzebowania, Zbiq poczytaj więcej niż forum, bo się możesz w domu rozczarować

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

A jakie przegrody budowlane (ściany) taką sytuację umożliwiają ?

Oczywiście zakładając, że ilość godzin w sezonie jest taka sama.

Przykład przejaskrawiony, róznica za duża, nie tylko tylko przegrody mają wpływ, raczej konkretna lokalizacja lub usytuowanie. Ciezko jest porównać okolice np Wrocławia lub Kujaw z terenami podgórskimi, a wszedzie jest ta sama strefa klimatyczna III, nie kazdy tez dom da sie korzystnie usytuowac względem stron swiata

Z tego wynika, że w domu B obciążenie cieplne będzie bardziej równomierne przez cały rok, a w budynku A skumuluje się zimą. W takim przypadku kolektor w budynku A powinien być większy, bo będzie czerpał więcej energii w czasie, gdy jest ona limitowana, czyli zimą.

Ale nadal je dobieramy tylko "do mocy pompy"?

Te kolektory tak dobrane beda sie roznily wielkoscia o 40%. Bedzie OK i dla A i dla B?

Jak slusznie zauwazyles obcizenie wcale nie musi byc bardziej rownomierne. Wystarczy dobrac zuzycie CWU.

np.cwu.

Skoro zimą przy -20/+20 ogrzewanie i CWU zadowala się 4,3kW, to jakim cudem np przy +3/+20 potrzeba większej ilości energii do CWU ? Nagle wzrasta zużycie CWU ? To ile potrzeba energii dla CWU kiedy nie chodzi ogrzewanie, tak aby wyrównać prawie 2 krotną różnicę ?

My, czyli dyskutanci.

Noze zle to ujalem. Kwestia dotyczyla tego, czy dobrane "na styk" DZ nalezy zwiekszyc przy przewymiarowaniu pompy. Z tego wyniknal spor co do samego doboru, bo jesli przewymiarowujemy pompe a DZ zwiekszac w tym wypadku nie musimy (z czym sie zgodziles zreszta) to nie ma doboru DZ do pompy, tylko do wlasciwosci energetycznych samego budynku (jego zapotrzebowania na cieplo ktore jest wartoscia stala).

Nie zauważyłem tej KWESTII !

Dobiera się do obciążenia a nie do zapotrzebowania. I większość dyskusji tego właśnie dotyczyła.

cyzli do większoego projektowego obciążenia cieplnego - większe DZ - tak jak pisałem wcześniej....

dlatego przy doborze, trzeba patrzeć na obciążenie cieplne a nie na zużycie roczne...

Dokładnie tak. Do tego dobieramy i kolektor i pompę. To będzie to minimum.

A czy chcemy wódę pić powoli czy chełstami to zależy jak bardzo chcemy wykorzystać tanią taryfę ;)

Skoro zimą przy -20/+20 ogrzewanie i CWU zadowala się 4,3kW, to jakim cudem np przy +3/+20 potrzeba większej ilości energii do CWU ? Nagle wzrasta zużycie CWU ? To ile potrzeba energii dla CWU kiedy nie chodzi ogrzewanie, tak aby wyrównać prawie 2 krotną różnicę ?

Nie ma sensu dywagowac na nierealnym przykładem, to jest zbyt duza róznica.

Przykład przejaskrawiony, róznica za duża, nie tylko tylko przegrody mają wpływ, raczej konkretna lokalizacja lub usytuowanie. Ciezko jest porównać okolice np Wrocławia lub Kujaw z terenami podgórskimi, a wszedzie jest ta sama strefa klimatyczna III, nie kazdy tez dom da sie korzystnie usytuowac względem stron swiata

Ale 2 + 2 to u mnie jest 4 - chyba że coś się zmieniło. I jeśli maksymalne zapotrzebowanie na ciepło jest w ciągu godziny 4,3kWh lub 7,3kWh to nijak nie dojdę do wzoru, że 4,3 = 7,3 bo do tego sprowadza się takie stwierdzenie.

Ale 2 + 2 to u mnie jest 4 - chyba że coś się zmieniło. I jeśli maksymalne zapotrzebowanie na ciepło jest w ciągu godziny 4,3kWh lub 7,3kWh to nijak nie dojdę do wzoru, że 4,3 = 7,3 bo do tego sprowadza się takie stwierdzenie.

Widać sie nie rozumiemy, twierdzenie ze przy tak róznych obciązeniach cieplnych mozemy uzyskać takie samo zapotrzebowanie na ciepło jest fałszywe ta róznica jest za duża. Ale dlaczego moze zdarzyć się sytuacja ze obciązenie cieplne może jednak się róznić przy takim samym zapotrzebowaniu na ciepło wyjasniłem kilka stron wczesniej.

PC przy -27 chodziła u mnie całą dobę i już się nie wyrabiała (odczuwałem spadek temperatury). Wychodzi na to, że obciążenie na CO i CWU jest u mnie około 7kW. Pompę mam 8kW a odwiertów 120m. Temperatura na zasilaniu nigdy nie spadła mi poniżej 2,5*. Wychodzi z tego, że mam grubo ponad 60W z 1m odwiertu. Spokojnie mógłbym dać do mojego DZ większej mocy PC. Trochę żałuję że tak nie zrobiłem, ale tylko trochę :)

Parametrem, który należy brać pod uwagę przy dobrze pompy jest OBCIĄŻENIE CIEPLNE a nie zapotrzebowanie roczne.

Obciążenie jest konkretną wartością która "mówi" nam jakiej mocy musi być "piec" by przy temp -20 stopni w domu było +20 i CWU w normatywnych ilościach.

Natomiast roczne zapotrzebowanie jest jedynie wielkością ŚREDNIĄ która może się wahać nawet i o 30 % przy ekstremalnych warunkach zimowych.

Tak więc dobranie PCi do obciążenia cieplnego zagwarantuje nam +20 w domu gdyby nawet przez całą zimę było -20 na zewnątrz.

Widać sie nie rozumiemy, twierdzenie ze przy tak róznych obciązeniach cieplnych mozemy uzyskać takie samo zapotrzebowanie na ciepło jest fałszywe ta róznica jest za duża. Ale dlaczego moze zdarzyć się sytuacja ze obciązenie cieplne może jednak się róznić przy takim samym zapotrzebowaniu na ciepło wyjasniłem kilka stron wczesniej.

Czyli jednak obciazenie cieplne jest w jakims stopniu proporcjonalne i powiazane ze zuzyciem rocznym (zuzycie to calka z obcieznia cieplnego w okresie roku, czemu nie wiedziec czemu zaprzeczyles - rachunek calkowy to dosyc popularna sprawa). No to mamy powiazanie z zapotrzebowaniem budynku!

Ty robisz taki tak: x=y oraz y=z a ja mowie po prostu x=z

Ty poprzez ociazenie cieplne odnosisz sie do zapotrzebowania budynku na cieplo, bo to sa wartosci powiazane jakas tam proporca. Te nasze 2 toki rozumowania sa rownowazne wlasnie dla sytuacji doboru 'na styk" mocy pompy. Nie "sprawdzi" sie Twoje uproszczenie przy przewymiarowaniu (ekonomicznie).

Widać sie nie rozumiemy,

Bo problem jest inny, nie związany z metodologią - choć pośrednio i owszem.

Zapewne przez te zmianę terminologii.

Chodzi o minimalna wartość szczytową, obliczeniową dla urządzeń grzewczych - czyli obecnie projektowe obciążenie cieplne - w tym przypadku budynku (upraszczając).

Jeśli ta wartość wynosi np. 7(kW), to ilość pobranej w ciągu godziny wyniesie 7kWh, dokładnie tyle i tylko tyle w określonych (skrajnych) warunkach.

Ale jeśli ta wartość wynosi np. 5(kW), to pobierze w ciągu godziny tylko 5kWh. Aby urządzenie pobrało tyle samo energii co to pierwsze (czyli 7kWh) musi wydłużyć się czas jego pracy - innej możliwości nie ma, to dlaczego wymiarować jego "zasilanie" tak jak dla tego silniejszego ?

Skoro zimą przy -20/+20 ogrzewanie i CWU zadowala się 4,3kW, to jakim cudem np przy +3/+20 potrzeba większej ilości energii do CWU

Nie ważne, może basen latem ? Chodziło o konkretny, może nie koniecznie całkowicie realny przykład. Takie są dane, skąd się wzięły wie liczący Pyxis.

A podziel zapotrzebowanie roczne przez zakladany maksymalny czas pracy pompy (1800h/sezon) i zobacz co wyjdzie.

Wyjdzie średnia roczna moc urządzenia, czyli dla delty t około 20, a my potrzebujemy "szczytówkę" , czyli dla delty t około 40 .

Edytowane przez sSiwy12
poprawiłem błędnie wpisana wartość delty t