Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo dla prawidlowo dobranego DZ przyjmuje sie czas pracy pompy nie dluzszy niz 1800h na sezon..

Zgodnie z danymi z ostatnich 10 lat, w Polsce, średnia długość sezonu grzewczego to od 3.300 do 4.300 godzin - skrajnie (Śnieżka) 6.000 godzin, a to dzieląc przez COP PCi (np.3,3) daje od 1.000 do 1300 godzin pracy PCi.

Zgodnie z danymi z ostatnich 10 lat, w Polsce, średnia długość sezonu grzewczego to od 3.300 do 4.300 godzin - skrajnie (Śnieżka) 6.000 godzin, a to dzieląc przez COP PCi (np.3,3) daje od 1.000 do 1300 godzin pracy PCi.

Ale ja nie mowie o dlugosci sezonu, tylko o czasie pracy pompy w sezonie. Ona nie pracuje 24 w kazdy dzien

Widze, ze znowu robi sie dyskusja "o niczym".

Moj pompiarz powidziel mi "ogolnie", ze przy doborze DZ poziomego stara sie zrobic tak, aby powierzchnia gruntu nad kolektorem byla 2x wieksza niz powierzchnia grzanej podlogi.

Tutaj sa glosy, zeby dobrac dobrac wielkosc kolektora dla mocy pompy.

Ja twierdze, ze nalezy oprzec sie na zapotrzebowaniu budynku na cieplo.

To sa pewnie wzajemnie powiazane sprawy, tylko z roznym stopniem uproszczenia. Mi tu chodzi o znalezienie tego "pierwotnego" zwizaku wielkosci DZ i wychodzi mi, ze pierwotne powiazanie jest nie powierzchnia czy moca a wlasnie z ENERGIA. Tyle "tylko".

Widze, ze znowu robi sie dyskusja "o niczym".

Moj pompiarz powidziel mi "ogolnie", ze przy doborze DZ poziomego stara sie zrobic tak, aby powierzchnia gruntu nad kolektorem byla 2x wieksza niz powierzchnia grzanej podlogi.

Tutaj sa glosy, zeby dobrac dobrac wielkosc kolektora dla mocy pompy.

Ja twierdze, ze nalezy oprzec sie na zapotrzebowaniu budynku na cieplo.

To sa pewnie wzajemnie powiazane sprawy, tylko z roznym stopniem uproszczenia. Mi tu chodzi o znalezienie tego "pierwotnego" zwizaku wielkosci DZ i wychodzi mi, ze pierwotne powiazanie jest nie powierzchnia czy moca a wlasnie z ENERGIA. Tyle "tylko".

Ten pierwotny związek to projektowe obciązenie cieplne + cwu, oraz stopien przewymiarowania zwiazany z wykorzystaniem II taryfy, Dolne zródło dopasowujemy do mocy dobranej pompy To tyle i az tyle.

Ten pierwotny związek to projektowe obciązenie cieplne + cwu, oraz stopien przewymiarowania zwiazany z wykorzystaniem II taryfy, dobraną moc pompy dopasowujemy do do DZ. To tyle i az tyle.

Innymi słowy DZ i PC musi być minimalne do obciążenia cieplnego+CWU. Dalej to już zabawa w przewymiarowywanie. I raczej PC a nie DZ.

Moj pompiarz powidziel mi ... powierzchnia gruntu nad kolektorem byla 2x wieksza niz powierzchnia grzanej podlogi. Tutaj sa glosy, zeby dobrac dobrac wielkosc kolektora dla mocy pompy. Ja twierdze, ze nalezy oprzec sie na zapotrzebowaniu budynku na cieplo.

Nie zapominajmy, że te wszystkie wyliczenia to mniej lub bardziej zbliżone do rzeczywistości szacunki oparte o statystyczne dane meteorologiczne. Wszyscy wiemy jak to jest ze statystykami i że każda zima jest inna. Najlepiej oszacować moc pompy i rozmiar kolektora na podstawie tych szacunków, a później to powiększyć o własny współczynnik przewymiarowania który akceptujemy cenowo. Wtedy będzie dobrze.

Moj pompiarz powidziel mi "ogolnie", ze przy doborze DZ poziomego stara sie zrobic tak, aby powierzchnia gruntu nad kolektorem byla 2x wieksza niz powierzchnia grzanej podlogi..

A pompiarze od pionowych liczą ogólnie 50W z 1m (- 10m nieefektywnej strefy) i przeliczają z mocy PCi + coś tam na wszelki wypadek.

Co więcej - zawsze pada argument, że zawsze tak robią i nikt nie narzeka. :bash:

Fajne podsumowanie wyszło.:rolleyes:

Innymi słowy DZ i PC musi być minimalne do obciążenia cieplnego+CWU. Dalej to już zabawa w przewymiarowywanie. I raczej PC a nie DZ.

Nio wlasnie asolt pisze wyzej, ze zarowno PC jak i DZ przy przewymiarowaniu i z tym sie nie zgadzam i tego pogladu caly czas bronie. Nie ma koniecznosci przewymiarowywanie DZ przy zwiekszaniu mocy przewymiarowanej pomy w rozsadnych granicach (okreslonych jako okolice 30%)

Nie zapominajmy, że te wszystkie wyliczenia to mniej lub bardziej zbliżone do rzeczywistości szacunki oparte o statystyczne dane meteorologiczne. Wszyscy wiemy jak to jest ze statystykami i że każda zima jest inna. Najlepiej oszacować moc pompy i rozmiar kolektora na podstawie tych szacunków, a później to powiększyć o własny współczynnik przewymiarowania który akceptujemy cenowo. Wtedy będzie dobrze.

Przewymiarowanie zaczyna się juz na poziomie ozc (straty na wentylację) kazde kolejne powiekszenia (przewymiarowania) moze spowodowac ze calkowite przewymiarowanie przekroczy 50 %, co oczywiscie nie zaszkodzi niczemu oprócz kieszeni inwestora

Ten pierwotny związek to projektowe obciązenie cieplne + cwu, oraz stopien przewymiarowania zwiazany z wykorzystaniem II taryfy, Dolne zródło dopasowujemy do mocy dobranej pompy To tyle i az tyle.

Czyli reasumując jeśli mam obcioążenie na poziomie 5kW a wezmę sobie dla własnego widzimisię pompę 8kW to DZ mam zrobić pod 5czy pod 8kW

A pompiarze od pionowych liczą ogólnie 50W z 1m (- 10m nieefektywnej strefy) i przeliczają z mocy PCi + coś tam na wszelki wypadek.

Co więcej - zawsze pada argument, że zawsze tak robią i nikt nie narzeka. :bash:

Fajne podsumowanie wyszło.:rolleyes:

Dokladnie, tylko w takich uproszczeniach wiele osob gubi to "pierwotne" powiazanie. Dlatego jak wyjdzie na styk pompa 7kW a klient zazyczy sobei 9kW zeby mu grzala w taniej, to mu instalatorzy dorobia kolektora wiecej. :)

Czyli reasumując jeśli mam obcioążenie na poziomie 5kW a wezmę sobie dla własnego widzimisię pompę 8kW to DZ mam zrobić pod 5czy pod 8kW

To zalezy dlaczego dobrana jest pompa 8 kW, jezeli tylko dla widzimisie to DZ dla 5 kW, jezeli dla wykorzystania II taryfy to 8 kW