Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie rozumiem.

Jeżeli ogrzejemy dom PC 5kW i wstawimy do niego 6kW (8kW to trochę przesada i mógł by już być problem z przymarzaniem kolektora), to zmieni się tylko czas grzania i nic więcej (no może minimalny spadek COP). Pompa wyssie z ziemi tyle samo energii tylko w krótszym czasie!

Pompa "wyssie" tyle energii na ile pozwoli jej DZ.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moc DZ nie może być mniejsza od mocy chłodniczej PCi - to DOGMAT.

Ale nie myl tej obliczeniowej mocy ktora podstawiasz do obliczen dlugosci kolektora z faktyczna chwilowa moca DZ. Te 50W/m ktora podstawiasz, to moc usredniona dla tych 1800h pracy pompy ciepla w sezonie. Jesli pompa bedzie pracowala 1400h w sezonie to moze z DZ "ciagnac" z moca 65W/m ale w krotszych okresach. Kolektor "da rade" bo zwiekszy sie delta t na DZ czego konsekwencja bedzie wzrost jego mocy. Ilosc ciepla wyciagana z ziemi bedzie taka sama. Na Boga dlaczego instalator gubi sie w takim "elementarzu" z fizyki!

Moc DZ nie może być mniejsza od mocy chłodniczej PCi - to DOGMAT.

Tak, taki jest dobór idealny, ale zwiększenie mocy PC (ale bez przesady) i pozostawienie DZ na tym samym poziomie (prawidłowo dobranym DZ) skutkować będzie tylko minimalnym spadkiem COP, natomiast wykorzystamy lepiej drugą taryfę i to nam zrekompensuje ten spadek z nawiązką. Trzeba teraz tylko sobie wyliczyć na ile stać nas na wykonanie większego DZ by ten minimalny spadek zrekompensować.

moje szacunki to 1500kwh CWU i 3500kwh CO

Ja to oszacuję metodą porównawczą: moja pc 8kW pracując w sezonach 09/10 i 10/11 zużywała koło 4000kWh w sezonie. Przy -20 pracowała koło 16h, przyjmijmy 18h. Z tego wynika, że mój dom ma zapotrzebowanie koło 6kW, więc Twój dom potrzebuje koło 5.25kW. Teraz cwu. Zużyłeś 1500kWh, cop średnioroczny niech będzie 3.5, więc na potrzebujesz 5250kWh, co na dobę daje koło 15kWh, czyli moc 0.7kW zapewni Ci cwu przez cały rok. Sumarycznie wyszła Ci potrzebna moc w okolicach 5.95kW. Masz 7.6kW, więc przy -20* pompa powinna Ci pracować nie dłużej niż 20h. Czy dużo się pomyliłem ?

Edytowane przez rwxw

. Na Boga dlaczego instalator gubi sie w takim "elementarzu" z fizyki!

1. Nie jestem instalatorem.

2. Znam zasadę optymalnej pracy maszyny cieplnej.

3. Znam termikę gruntu.

Edytowane przez sSiwy12

miałeś porównanie - i to bardzo dobre....ale chciałem tylko pokazać, że na podstawie zapotrzebowania rocznego na CO+CWU takiego jak podałem (17500kwh) nie jest tak prosto określić parametry DZ i PC - szczególnie komuś kto tego nie czuje

Ale po co tak kombinowac, mając wyliczone zapotrzebowanie na ciepło musimy miec również wyliczone obciazenie cieplne bo obliczenia ozc te dwa parametry zawierają.

Od wczoraj to PR dla G/W niesamowite robicie :D :D :D

;)

P/W kupujesz, stawiasz przy domu, wpinasz w CO i grzejesz... i niech nawet ma te 3kW wiecej anizeli potrzeba... jezeli nie jest on/off'em ;)

A to ze wyjdzie moze... nie wiem 1000:- PLN / rok wiecej na rachunkach ( o ile tak de facto bedzie ) to trudno...

Bo ja po tych wszystkich wywodach spac bym nie mogl rozmyslajac czy mi zrobiono cala instalacje optymalnie ;)

Po to to liczymy, żeby instalacje z pompami gruntowymi nie były takie drogie. Niestety ale wielu na tym forum mocno przepłaciło właśnie przez źle dobrane rozmiary kolektorów (szczególnie pionowych) i taka jest prawda.

A, tak dla zabawy, w natłoku dyskusji sprawdzamy różne metody wyliczeń. Gdy ktoś np. grzeje gazem, albo węglem i nie ma ozc, to tak też może oszacować potrzebną moc.

Też prawda, ale zdawało mi się temat dotyczył nowych budynków dla których dobieramy pompę i DZ.