Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ale przyznasz ze dyskusja przerazajaca dla zielonego inwestora co slyszal ze PC sa fajne i ze taka chce... :)

To taka P/W jakos latwiej mu bedzie przyswoic ;)

Wystarczy że zrobi OZC i będzie znał obciążenie cieplne budynku +CWU, a instalator będzie umiał z tego skorzystać i odpowiednio do warunków dobrać DZ i PC.

Jeżeli nie będzie OZC to wszyscy będą wróżyć z fusów.

Przy starych domach jest inaczej, zna się już to obciążenie.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Bo zapomina się o podstawowej zasadzie - nie jest istotne ile może grunt oddać ciepła, tylko ile zimna może wchłonąć.

Siwy, kozwqaliles mnie tym :D

Cieplo i zimno to pojecia opisowe dla piatoklasisty. Nas interesuje energia, a ta co do wartosci jest ROWNA i rozni sie tylko znakiem. "+" to iclos "ciepla" a "-" to ilosc zimna"

>70k za IVT z odwiertami ktorych nie moglem zrobic tez jakby przesadzilo sprawe :D

Ale Altherma HT 14kW też nie jest małą inwestycją!

Rozważam dokładkę PC P/W do starego budynku, w którym roczne zużycie oleju opałowego to 3000 l. i czytając Wasze wywody zastanawiam się co ja mogę wybrać.

Edytowane przez tomekwa

Wystarczy że zrobi OZC i będzie znał obciążenie cieplne budynku +CWU, a instalator będzie umiał z tego skorzystać i odpowiednio do warunków dobrać DZ i PC.

Jeżeli nie będzie OZC to wszyscy będą wróżyć z fusów.

Przy starych domach jest inaczej, zna się już to obciążenie.

Jesli juz robimy OZC, to jest to najbardziej 'naukowa" metoda doboru. Pozniej i tak takie DZ przewymiarujemy, wiec mozna pokusisc sie o szacowanie rozmiaru DZ z przewymiarowaniem na podstawie podobnych obiektow w podobnym rejonie kraju.

Przy takim poidejsciu kazda z metod "praktyki inzynireskiej" tutaj zaprezentowanych da w w yniku dzialajaca instalacje. Roznica pojawi sie tylko w wielkosci DZ (stopniu przewymiarowania) i kosztach jego wykonania. :)

Dobor wielkosci DZ na podstawie projektowego obciazenia cieplnego jest bardzo intuicyjnym doborem i sie sprawdzi dla ogromnej wiekszosci przypadkow. Da nieco przewymiarowane DZ i dobrze. Tylko nastepne uproszczenie wizace wielkosc kolektora z moca chlodnicza pompy jest juz sluszne tylko dla doboru "na styk". Przy przewymiarowywaniu musimy sie cofnac do wersji bardziej "ogolnej"a nie przenosic tej zaleznosci moc-wielkosc DZ automatycznie. Ze projektowe obciazenie cieplne jest scisle powiazane z zpotrzebowaniem domu na ciepli juz zostalo powiedziane tutaj, nawet z podaniem normy, ale postaram sie nie wspominac o tym najbardziej pierwotnym zwizaku wielkosci DZ z tymze zapotrzebowaniem. Ku radosci wielu osob pewnie ;)

Czyli reasumując jeśli mam obcioążenie na poziomie 5kW a wezmę sobie dla własnego widzimisię pompę 8kW to DZ mam zrobić pod 5czy pod 8kW

Oblicza się je na podstawie wydajności grzewczej i współczynnika

wydajności cieplnej pompy ciepła:

Moc grzewcza [W] × (współczynnik wydajności

cieplnej − 1)

Moc parownika [W] =

Współczynnik wydajności cieplnej

Na podstawie obliczonej mocy

parownika wymiaruje się system geotermalny.

http://www.rehau.com/linkableblob/PL_pl/1020092/data/informacja-techniczna-RAUGEO-827600-PL-06-2012-data.pdf

Zasady projektowania kolektorów geotermalnych są opisane w dyrek-

tywie VDI 4640. Poniżej przedstawiono najważniejsze kwestie związa

-

ne z projektowaniem.

Specyficzna wydajność poboru ciepła zależy od rocznego okresu

eksploatacji:

Rodzaj gruntu

Specyficzna wydajność

poboru ciepła

przy 1800 h

przy 2400 h

Grunt sypki

10 W/m²

8 W/m²

Grunt spoisty, wilgotny

20-30 W/m²

16-24 W/m²

Grunt nasycony wodą

40 W/m²

32 W/m²

Tabela 4:

Specyficzna wydajność poboru ciepła kolektorów geotermalnych

w zależności od rodzaju gruntu (Źródło: VDI 4640)

Przykład:

Moc parownika: 9 kW

Czas eksploatacji: 1800 h/a

Grunt : spoisty, wilgotny

Wynika z tego następująca wartość:

Wydajność poboru ciepła: 25 W/m²

Moc parownika

[W]

Powierzchnia kolektora gruntowego [m²]

=

Wydajność poboru ciepła [W/m]

co daje powierzchnię kolektora gruntowego 360 m².

Widze, ze znowu robi sie dyskusja "o niczym".

Moj pompiarz powidziel mi "ogolnie", ze przy doborze DZ poziomego stara sie zrobic tak, aby powierzchnia gruntu nad kolektorem byla 2x wieksza niz powierzchnia grzanej podlogi.

Tutaj sa glosy, zeby dobrac dobrac wielkosc kolektora dla mocy pompy.

Ja twierdze, ze nalezy oprzec sie na zapotrzebowaniu budynku na cieplo.

To są pewnie wzajemnie powiązane sprawy, tylko z rożnym stopniem uproszczenia. Mi tu chodzi o znalezienie tego "pierwotnego" zwizaku wielkosci DZ i wychodzi mi, ze pierwotne powiazanie jest nie powierzchnia czy moca a wlasnie z ENERGIA. Tyle "tylko".

dobrze, że ten twój "pompiarz" to nie dobiera u mnie "ogólnie" DZ bo u mnie "ogólnie" się nie sprawdza bo ja bym potrzebował 3x więcej niż podłogówka.

A "ogólnie" to łatwiej policzyć, ocenić i zaplanować OZC - maks. obciążenie cieplne - DZ - moc PC - vel ile tych "haustów wody ze szklanki" weźmie w I a ile w II taryfie, niż dobrać wydajność poboru ciepła z DZ (badan nikt nie robi bo drogie. Ludzie boją się nie dziur w ociepleniu domu ale wydajności DZ i przewymiarują je). 90% sukces to wiedzieć co w gruncie piszczy - reszta to z górki, wszak OZC po 300 zł a lektura na www darmowa.

BTW. ktoś zbadał jak lepiej dla DZ - odwierty - pobierać to ciepło z gruntu? Krócej a większymi haustami wody - większa PC czy dłużej i równo mniejszymi haustami wody. Nie chodzi mi o taryfy ale regenerację czy " czas życia" DZ 9o ile takie coś jak czas życia DZ jest).

Rozważam dokładkę PC P/W do starego budynku, w którym roczne zużycie oleju opałowego to 3000 l. i czytając Wasze wywody zastanawiam się co ja mogę wybrać.

3000l to około 30000kWh. Grzejąc pompą gruntową zużyjesz koło 8500kWh. Stosując tą metodę szacunków, którą zastosowałem do szacowania mocy dla adiqq wygląda na to, że masz przerąbane, bo zapotrzebowanie u Ciebie może sięgać nawet 10-12kW, więc nie jest to mało. Jeśli masz 100% podłogówki, to warto się zastanawiać nad jakąś pompą koło 11-14kW, jak masz same grzejniki, to nie wiem. Zastanów się, czy możesz ten dom jakoś sensownie ocieplić ?

dobrze, że ten twój "pompiarz" to nie dobiera u mnie "ogólnie" DZ bo u mnie "ogólnie" się nie sprawdza bo ja bym potrzebował 3x więcej niż podłogówka.

BTW. ktoś zbadał jak lepiej dla DZ - odwierty - pobierać to ciepło z gruntu? Krócej a większymi haustami wody - większa PC czy dłużej i równo mniejszymi haustami wody. Nie chodzi mi o taryfy ale regenerację czy " czas życia" DZ 9o ile takie coś jak czas życia DZ jest).

Moj pompiarz najpierw zapytal jaki grunt i jak gleboko woda. :)

Energetycznie wiecekszy COP da pobor malym "ciurkiem". Wieksze porcje daja nico nizszy COP, ale to jest strata o rzad wielkosci mniejsza niz zyski ekonomiczne z taniego pradu dwutaryfowego.

3000l to około 30000kWh. Grzejąc pompą gruntową zużyjesz koło 8500kWh. Stosując tą metodę szacunków, którą zastosowałem do szacowania mocy dla adiqq wygląda na to, że masz przerąbane, bo zapotrzebowanie u Ciebie może sięgać nawet 10-12kW, więc nie jest to mało. Jeśli masz 100% podłogówki, to warto się zastanawiać nad jakąś pompą koło 11-14kW, jak masz same grzejniki, to nie wiem. Zastanów się, czy możesz ten dom jakoś sensownie ocieplić ?

Dla 30k kWh to moze byc blizej 16kW

Może być, czyli stawiamy na pompę 14-16kW ? Fakt, że 11 by było bardzo na styk. Oczywiście przed decyzją warto policzyć ozc.

30000kWh / 1800h = 16,67kW

Dla guntowej strumien ciepla z DZ = 12,51kW

Wielkosc DZ pionowego przy zalozeniu 50W/m = 250m. Do tego 20% na "niepewnosc" rachunkowa i mamy DZ = 300mb odwiertu.

Moc pompy w granicach 17-21kW

Teraz mozna sprawdzic czy dobrze policzylem wybrana inna metoda i mnie "zdruzgotac".