Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Minimalną moc pc, dz to kolejna sprawa, w tym wypadku nie jest potrzebna.

No to moze tak:

5000kWh z COP 3,5 = 17500kWh zapotzrebowania dla domu.

17500kWh/1800h= 9,37kW

Moc chlodnicza srednio 6,70kW (dla COP=3,5)

Wielkosc liniowego DZ = 6700W / 30W/m=223mb * 20% =270mb

Moc pompy w granicach 9,5kW.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Moc pompy w granicach 9,5kW.

Mnie wyszło bliżej rzeczywistości która jest koło koło 6kW wraz z cwu. Adiqq ma PC 7,6kW (DZ poziome 550mb PE40 w mokrej glinie) i w największe mrozy pracuje mu max 22h/dobę. Przypomnę moje szacunki:

Sumarycznie wyszła Ci potrzebna moc w okolicach 5.95kW. Masz 7.6kW, więc przy -20* pompa powinna Ci pracować nie dłużej niż 20h.

Oczywiście 9kW też będzie ok, ale liczymy minimalną wartość, a nie przewymiarowaną. Podaj Twoje roczne zużycie jak dasz radę to w rozbiciu na co i cwu, to zobaczymy, czy mój sposób u Ciebie zadziała.

Edytowane przez rwxw

Mnie wyszło bliżej rzeczywistości która jest koło koło 6kW wraz z cwu. Adiqq ma PC 7,6kW (DZ poziome 550mb PE40 w mokrej glinie) i w największe mrozy pracuje mu max 22h/dobę. Oczywiście 9kW też będzie ok, ale liczymy minimalną wartość, a nie przewymiarowaną. Podaj Twoje roczne zużycie jak dasz radę to w rozbiciu na co i cwu, to zobaczymy, czy mój sposób u Ciebie zadziała.

Ale zauwaz, ze ja tej metody uzywlem do liczenia wielkosci DZ. Adiqqu ma praktycznie 2x przewymiarowane (nich poprawia jesli bladze). Jego pompa 7,6kW pracuje tez w sezonie wiecej niz te 1800h. Mysle. ze gdzies w okolicach 2100-220h (niech poprawi jesli sie myle). Dodatkowo jesli faktycznie mial by przez kilka dni non stop -20*C na zewnatrz, to zabraklo by pompie doby do dogrzania domu do +20*C. Jesli jednak nie, to kolega asolt powinien wyjasnic ta razaca dysproporcje pomiedzy zapotrzebiwaniem domu na poziomie 17500kWh i jednoczesnym maksymalnym obcizeniem cieplnym na poziomie 7000W (adiqq musi cala jsien i wiosne ostro wietrzyc otwierajac okna chyba albo grzac ogromne ilosci CWU) :)

Nie mam jeszcze zuzycia z calego sezonu.

Edytowane przez Pyxis

I na tej podstawie jak rozumiem dobral bys mu wielkosc DZ? Jakies 160mb wychodzi z mocy chodniczej pompy poziomego.

Przy liniowym kolektorze, to nie odważyłbym się liczyć więcej niż 30W/mb, licząc do mocy cieplnej PCi - czyli nie mniejszy niż 220mb kolektora, oczywiście mając taka wiedzę jak obecnie, co do warunków "gruntowych".

dopisałem:

Ale w przypadku kolektora pionowego, w takich warunkach (glebowych) proponowałbym 80mb kolektora - przy czym, raczej w opcji 2 x 40mb.

Edytowane przez sSiwy12

Przy liniowym kolektorze, to nie odważyłbym się liczyć więcej niż 30W/mb, licząc do mocy cieplnej PCi - czyli nie mniejszy niż 220mb kolektora, oczywiście mając taka wiedzę jak obecnie, co do warunków "gruntowych".

Ale jak do mocy cieplnej? Czyz nie byla mowa o mocy chlodniczej pompy? Te 160mb to dla mocy chodniczej wlasnie i 30W/m.

Była i jest - moc DZ nie może być mniejsza od maksymalnej mocy chłodniczej PCi. Również to, że moc DZ równa mocy cieplnej PCi jest najbardziej optymalna - zwłaszcza przy kolektorach pionowych.

My tu mowimy raczej o liniowym poziomym. W tym przypadku nmniejsza jak by byla, to skonczylo by sie tragedia przy zapotrzebowaniu domu na poziomie 17,5 tys kWh Nie sadzisz? :)

Czyli jak widze moc chlodnicza to tez tylko delikatna sugestia a nie sztywne kryterium.

Zastanow sie jeszcze raz, czy wychodzenie od zapotrzebowania domu na cieplo przy dobieraniu DZ nie jest bezpieczniejsza metoda.

Kryterium sztywne - przynajmniej dla mnie. Nie może być mniejsza -zawsze.

Co do liczenia z zapotrzebowania na ciepło i doboru pod niego DZ;

1. Ta moc chłodnicza i moc DZ, a mało kto to sprawdza, a przy takiej metodzie jest możliwe przekroczenie tej wartości, (większa moc chłodnicza PCi niż moc DZ).

2. Ostateczny wynik zapotrzebowania na energię dla domu zwiera więcej "przybliżeń" i zaokrągleń w górę niż projektowe obciążenie ......, a to może doprowadzić do znacznego przewymiarowania i PCI I jej DZ.

3. Po co utrudniać sobie życie ? - skoro jest prosta metoda.

Ale zauwaz, ze ja tej metody uzywlem do liczenia wielkosci DZ. Adiqqu ma praktycznie 2x przewymiarowane (nich poprawia jesli bladze). Jego pompa 7,6kW pracuje tez w sezonie wiecej niz te 1800h. Mysle. ze gdzies w okolicach 2100-220h (niech poprawi jesli sie myle). Dodatkowo jesli faktycznie mial by przez kilka dni non stop -20*C na zewnatrz, to zabraklo by pompie doby do dogrzania domu do +20*C. Jesli jednak nie, to kolega asolt powinien wyjasnic ta razaca dysproporcje pomiedzy zapotrzebiwaniem domu na poziomie 17500kWh i jednoczesnym maksymalnym obcizeniem cieplnym na poziomie 7000W (adiqq musi cala jsien i wiosne ostro wietrzyc otwierajac okna chyba albo grzac ogromne ilosci CWU) :)

Nie mam jeszcze zuzycia z calego sezonu.

Bez dokładnych obliczeń ozc tej dysproporcji nie wyjasnię, ale ... tylko to jest pewne ze zuzycie na zasilanie pompy wynosi 5000 kWh. Wszystkie inne dane są tylko szacowaniami, przypuszczeniami, poboznymi zyczniami. Dla mnie te 17500 kWh jest niewiarygodne dlatego ze :

- jak dokonano podziału na co i cwu ?

- zakładając ze ten podział był w miare dokładny to jaka jest częsc cwu na sezon grzewczy a jaka poza sezonem grzewczym, nie powinno sie do obliczeń mocy (jezeli ktos sie na to uparł) pompy i DZ przyjmować całosci zapotrzebowania cwu z całego roku a tylko te czesc z sezonu grzewczego

skąd przyjeto COP=3,5 z tabel czy z rzeczywistych pomiarow pompy ciepłomierzem,

- nie sądzę ze addiq ma az tak dziurawy dom

Edytowane przez asolt

2. Ostateczny wynik zapotrzebowania na energię dla domu zwiera więcej "przybliżeń" i zaokrągleń w górę niż projektowe obciążenie ......, a to może doprowadzić do znacznego przewymiarowania i PCI I jej DZ.

Wg mnie (na podstawie moich danych z obliczen ozc)jest całkiem odwrotnie odchyłka na wyliczeniu obciązenie cieplne (przeszacowanie) jest znacznie wieksza niz przy wyliczeniu zapotrzebowania na ciepło

Wg mnie (na podstawie moich danych z obliczen ozc)jest całkiem odwrotnie odchyłka na wyliczeniu obciązenie cieplne (przeszacowanie) jest znacznie wieksza niz przy wyliczeniu zapotrzebowania na ciepło

A nie jest tak, że dane wprowadzone do OZC są dokładnie takie same jak przy wyliczaniu zapotrzebowania na ciepło ?

Czyli następna konkluzja wynikająca z powyższej dyskusji.

PRZYKŁAD i tylko tak należy go rozpatrywać:

Obciążenie na podstawie OZC 5kW

DZ przy założeniu że jego wydajność 50W z metra to 100m

Ze względu na II taryfę chcemy przewymiarować PC - możemy to zrobić pod warunkiem że nie przekroczymy 5kW ale tym razem mocy chłodniczej tej większej pompy. Jeśli przekroczymy to musimy zwiększyć DZ.

Czy taki wniosek można wysnuć ?