Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli następna konkluzja wynikająca z powyższej dyskusji.

PRZYKŁAD i tylko tak należy go rozpatrywać:

Obciążenie na podstawie OZC 5kW

DZ przy założeniu że jego wydajność 50W z metra to 100m

Ze względu na II taryfę chcemy przewymiarować PC - możemy to zrobić pod warunkiem że nie przekroczymy 5kW ale tym razem mocy chłodniczej tej większej pompy. Jeśli przekroczymy to musimy zwiększyć DZ.

Czy taki wniosek można wysnuć ?

Jesli masz prawidlowo dobrane do pompy 5kW, to przy wstawieniu w to miejsce pomy 7kW nie MUSISZ zwiekszac rozmiaru DZ.

Nie MUSISZ nie oznacza, ze nie byloby dobrze ten rozmiar zwiekszyc ze wzgledu na COP.

Bez dokładnych obliczeń ozc tej dysproporcji nie wyjasnię, ale ... tylko to jest pewne ze zuzycie na zasilanie pompy wynosi 5000 kWh. Wszystkie inne dane są tylko szacowaniami, przypuszczeniami, poboznymi zyczniami.

Zgadzam sie. Ale coz nam zostaje jak nie szacowanie.

Zaznacze, ze przy takim szacowaniu trzeba zalozyc spory zapas. Zawsze in plus.

Ale z DZ startuj od 9kW. No chyba że za niewielkie pieniądze przewymiarujesz

W projekcie geologicznym ma wyliczone dwie nitki po 80 metrow. Nie wiem czy nie za malo?

Robic dwie czy trzy nitki odwiertow? Czy ilosc nitek ma jakies znaczenie dla pracy pompy?

Edytowane przez Tomaszs131

Ja sie doczytalem ze rownolegle odwierty maja byc ca 20 m od siebie zeby sie upewnic ze nie beda sie wychladzaly na wzajem...

mozna ponoc wiercic pod katem ca 5 stopni aby sie od siebie "oddalaly"... z metra otrzymujemy 30-50W. ( to juz bylo )

Powinno sie tez zrobic odwierty testowe i sprawdzic wartosci gruntu.... przenikanie ciepla ( lambda ) i takie tam....

Ale pewnie sa rozne praktyki....

:)

Dzieki, cenne informacje.

Powinno sie tez zrobic odwierty testowe i sprawdzic wartosci gruntu.... przenikanie ciepla ( lambda ) i takie tam....

A dlaczego "powinno się"?????

Wcale nie powinno się, tylko robi się przy DUŻYCH inwestycjach rzędu setek kW aby PRAKTYCZNIE a nie teoretycznie otrzymać wartości uzysku ciepła w danym konkretnym terenie.

Nie dlatego że tak się robić powinno, ale z prozaicznej przyczyny: KOSZTY dużej ilości odwiertów.

I to wszystko.

Przy instalacjach mikro, takie badania są zupełnie pozbawione sensu i wręcz nie opłaca się ich robić! Lepiej za te pieniądze dołożyć "w ciemno" dodatkowy odwiert i z całą pewnością będą to lepiej wydane złotówki!

Ale sens odleglosci pomiedzy odwiertami do mnie przynajmniej przemawia.

20 metrów od siebie? Gdzie ty takie bzdury wynajdujesz? Niekiedy całe działki są węższe :D

Przyjmuje się, że kolektor wychładza grunt maksymalnie do 3m w koło siebie. Czyli odległości między odwiertami nie powinny być mniejsze niż 6 metrów!

:bash:

czytam wasze posty i jednego nie rozumiem. Dlaczego mnie zakrzyczeliście, że przewymiarowałem i pc i DZC, skoro mówicie, że trzeba przewymiarować aby korzystać z tańszej taryfy????:

Domki mamy podobne ale ty masz dużo lepiej ocieplony. Ja mam pompę 8kW, ty 9kW. Ja mam 3x40m odwiertów, ty 2x100.

Ile płaciłeś za 1m odwiertu?

20 metrów od siebie? Gdzie ty takie bzdury wynajdujesz? Niekiedy całe działki są węższe :D

Przyjmuje się, że kolektor wychładza grunt maksymalnie do 3m w koło siebie. Czyli odległości między odwiertami nie powinny być mniejsze niż 6 metrów!

:bash:

Moi wiertnicy stosują zasadę że odległość pomiędzy odwiertami powinna wynosić minimum 10% ich długości.

Moi wiertnicy stosują zasadę że odległość pomiędzy odwiertami powinna wynosić minimum 10% ich długości.

Ma to pewne uzasadnienie praktyczne. W niekorzystnych warunkach (np. kamienie) odwiert niekoniecznie musi być pionowy. Może się więc zdarzyć, że przy niewielkiej odległości między odwiertami, wiercąc kolejny otwór natrafimy na już założoną sondę :(.