Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czytam o tych odległościach między odwiertami.

Doszedłem do wniosku, przez analogię, że mleczność krów zależy od odległości w jakiej znajduje się od nich, praktykująca czarownica.

Technicznie, odległości nie mogą być mniejsze niż ewentualne odchyłki odwiertu od pionu, coby się otwory nie "przecięły".

"Odziałowywanie" termiczne ? A jak będzie odległość między rurami np. w oceanie, przy schładzaniu (próbie schładzania oceanu) o delcie t kilku stopni ?

Z 1mb kolektora trzeba by dostarczyć dobrze ponad 100kWh, aby w odległości 1m od niego, temperatura spadła o 1 stopień, a potem dostarczać w sposób ciągły około 7kWh, aby utrzymać taką temperaturę. Ale to też fikcja, bo przy takich ilościach energii, kilka centymetrów wokół odwiertu, grunt zamarznie, co dodatkowo utrudni wymianę.

Przy "pompowaniu" "ciepła" w grunt, wygląda to lepiej.

A kto Cie zakrzyczal i kto tak mowi? :)

06-03-2013 08:20 #22796

Jeszcze jedno mardor. Cieszysz się że masz takie zasilanie i powrót? Poczytaj swoją stopkę, to może zrozumiesz dlaczego. Masz wszystko przewymiarowane. Do takiego ocieplenia i metrażu 9kW i 200m odwiertów to nieporozumienie. Ale kto bogatemu zabroni...

Domki mamy podobne ale ty masz dużo lepiej ocieplony. Ja mam pompę 8kW, ty 9kW. Ja mam 3x40m odwiertów, ty 2x100.

Ile płaciłeś za 1m odwiertu?

Wie do czego zmierzasz. Na swoją obronę chcę powiedzieć, że Dimplex ma 7Kw potem 9. A o odwiercie to ja podjąłem decyzję by zrobić 200 m, gdyż f-ma chciała zrobić 180. Z drugiej strony ciepła z gruntu nie badałeś i ja powiem szczerze nie odważyłbym się zaryzykować tak małego odwiertu do swojej pc. Tak z innej beczki wyniki spalania nowych aut są nieosiągalne dla nas normalnie jeżdżących. Z tego samego powodu nie zawierzył bym do końca wyliczeniom cieplnym i dlatego uważam, że trzeba przewymiarowć 10-20%

Ty odwierty do tego domu masz przewymiarowane, śmiem twierdzić, o 50%! PC też jest raczej mocno przewymiarowana. 7kW też była by przewymiarowana. Oczywiście trzeba by było to dokładnie policzyć.

Myślę jednak, że spokojnie można było zamknąć inwestycje o 10000zł mniej i mieć rachunki wyższe co roku o 100-200zł.

Na twoim przykładzie ewidentnie widać skąd biorą się takie kosmiczne ceny za instalacje.

Tak z innej beczki wyniki spalania nowych aut są nieosiągalne dla nas normalnie jeżdżących. Z tego samego powodu nie zawierzył bym do końca wyliczeniom cieplnym i dlatego uważam, że trzeba przewymiarowć 10-20%

Niby logiczne, tyle, że wszyscy po drodze zawyżają - OZC, też.

I tak policz sobie:

- OZC, z zaokrągleń kilka % + wentylacja, nawet kilkanaście procent + (ewentualnie n50)

- na przewidywanej wydolności gruntu, nawet do 50%,

Ostrożny inwestor dokłada do tego + 10 - 20%

Ps. Nie wiem jak inni, ale samochody które użytkowałem dotychczas, spalały mniej niż dla danych warunków napisano w DT :cool:

06-03-2013 08:20 #22796

Jeszcze jedno mardor. Cieszysz się że masz takie zasilanie i powrót? Poczytaj swoją stopkę, to może zrozumiesz dlaczego. Masz wszystko przewymiarowane. Do takiego ocieplenia i metrażu 9kW i 200m odwiertów to nieporozumienie. Ale kto bogatemu zabroni...

Fakty sa takie, ze masz przewymiarowane. Kto bogatemu zabroni ;)

A powaznie: Widze, ze Cie Liwko mocno "bodnal". Ja tu nie widze powodow do "wstydu". Przewymiarowanie odwiertow jeszcze w granicach rozsadku.

Problem tego kraju polega na tym że wszyscy zadają pytanie, a kiedy Ci się to zwróci??, połowa ludzi w Polsce marnuje jedzenie, nie jeździ ekonomicznie autem, pali papirochy, pije - można wymieniać do bólu. I wtedy się nie zastanawiają o zwrocie nakładów. Ale jak padnie słowo Pompa Ciepła to jak by komuś ktoś ubliżył , jak to a kiedy Ci się to zwróci, odpowiadam - nigdy , bo nigdy tak o tym nie myślałem. Chciałem pompę i mam pompę, byłem ciekawy jak to działa i grzeje , nie chciało mi się sypać groszku i latać z workami, więc miałem kase to kupiłem pompę. Powiedziałem w rodzinie że nawet nie zrobie łazienki a pompę będę miał.

Nie wszystko w życiu się zwraca , nie rozumiem takich ludzi co tak kalkulują. Mialem w tym czasie pieniądze czy kredyt to sobie zrobiłem , będzie taniej na starość utrzymać tą budę.

Podchodząc do wszystkiego tak jak niektórzy tu piszą to wszyscy w domu powinni się kąpać w jednej wodzie, bo będzie taniej, albo nie myć się wcale - będzie najtaniej.

Tu nie chodzi o zwrot, czy amortyzacje. Tu chodzi o to, ze moszesz miec tak samo dzialajaca instalacje CO+CWU taniej. Przewymiarowanie powyzej pewnej granicy to wyrzucanie kasy w bloto. Jesli to 2 tys to ch...j z tym. Jesli to 10 tys, to zwykle marnotrawstwo. Wtedy jest sluszne: "Kto bogatemu zabroni". :)

Fakty sa takie, ze masz przewymiarowane. Kto bogatemu zabroni ;)

A powaznie: Widze, ze Cie Liwko mocno "bodnal". Ja tu nie widze powodow do "wstydu". Przewymiarowanie odwiertow jeszcze w granicach rozsadku.

Fakty są takie, że ja budując dom nie miałem czasu siedzieć na forach, tylko zaginałem przy budowie. Nie umiem budować domów dlatego zrobili to murarze. Nie umiem tynkować itd. Chciałem nowoczesne, wygodne i łatwe w obsłudze ogrzewanie. To też zleciłem fachowcom. Wysłałem kilkanaście pytań do firm montujących PC. Nie było żadnej, która zaproponowała by mi mniejszą pc niż 8 Kw. O tak odwierty różniły się głębokością i to znacznie od 120 do 180 m. Wg mnie różnice te nie wynikały z wyliczeń, tylko z chęci zmniejszenia kosztów całościowych. Dlatego wziąłem to co wziąłem bo różnica całościowa pomiędzy montażem pc z małym odwiertem a dużym była 5 tys pln.

Tragedia w Polsce jest w tym, że żadna z tych firm (FACHOWCÓW) nie podjęła wysiłku aby parametry grzewcze domu uczciwie wyliczyć.

Wziąłem firmę bo się na tym nie znałem i nie jest to moja wina, że zatrudniłem ludzi, choć fakt jest taki, że zrobione mam wszystko dobrze i nie mam nic spartolone z wyj może zbyt dużej pc i zbyt dużego DZC

Jesteśmy narodem słabej wiary :stirthepot:

Po co budujemy z 20cm (i grubszą) warstwą styropianu, kupujemy energooszczędne okna, itp - skoro nie wierzymy, że to da skutek ? :bash:

Albo może wierzymy wybiórczo :) Ocieplenie ponadnormowe bo sprawdzone (?), a PCi przewymiarowana bo nowość :eek: .

Jaka nowość PCi są stosowane od ponad 100 lat.

fakt jest taki, że zrobione mam wszystko dobrze i nie mam nic spartolone z wyj może zbyt dużej pc i zbyt dużego DZC

To akurat nie jest spartolone. Po prostu nieco zawyzylo Ci kosztorys o te 5tys. W sumie to pieniadze typu "zaplac i zapomnij", wiec glowa do gory. Mozesz bez obaw "smiac" sie z Liwka do woli, ze ma za male DZ ktore sie nie bedzie w pelni regenerowalo i pompe ktora ledwie daje rade ;)

To akurat nie jest spartolone. Po prostu nieco zawyzylo Ci kosztorys o te 5tys. W sumie to pieniadze typu "zaplac i zapomnij", wiec glowa do gory. Mozesz bez obaw "smiac" sie z Liwka do woli, ze ma za male DZ ktore sie nie bedzie w pelni regenerowalo i pompe ktora ledwie daje rade ;)

dzięki za słowa pociechy:

Ciesz się że wszystko działa, masz małe rachunki , i możesz spać spokojnie, uwierz mi miał byś większy problem jak by nie działało, wtedy to nie jeden wysmarował by grubą kasę żeby było jak należy - ale przeważnie jest już za późno bo pół domu czy ogrodu trzeba by było demolować.

Chciałem pompę i mam pompę, byłem ciekawy jak to działa i grzeje , nie chciało mi się sypać groszku i latać z workami, więc miałem kase to kupiłem pompę. Powiedziałem w rodzinie że nawet nie zrobie łazienki a pompę będę miał.

Nie wszystko w życiu się zwraca , nie rozumiem takich ludzi co tak kalkulują. Mialem w tym czasie pieniądze czy kredyt to sobie zrobiłem , będzie taniej na starość utrzymać tą budę.

Podchodząc do wszystkiego tak jak niektórzy tu piszą to wszyscy w domu powinni się kąpać w jednej wodzie, bo będzie taniej, albo nie myć się wcale - będzie najtaniej.

Jak ktoś ma kaprys i lubi odwierty, to niech strzeli sobie i kilometr pionowych, kto mu broni. Byle by nie udowadniał, że jest to racjonalne, czyli do obrony na liczbach. Wedle obowiązujących wszystkich zasad matematyki, a nie tej swojej - na chłopski rozum.

Chcesz mieć taniej na starość, a teraz masz pieniądze, które możesz wydać? Mam dla Ciebie propozycję: załóżmy, że jedna MWh kosztuje 600 PLN, a na ogrzewanie i CWU potrzebujesz ich 10. Zapłać mi teraz 120 KPLN, a przez następne 20 lat będę opłacał 10 MWh z Twojego rachunku za prąd. Tym samym zredukujesz koszt grzania o 100%. Wchodzisz? Wartości do negocjacji.