Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Problem tego kraju polega na tym że wszyscy zadają pytanie, a kiedy Ci się to zwróci??, połowa ludzi w Polsce marnuje jedzenie, nie jeździ ekonomicznie autem, pali papirochy, pije - można wymieniać do bólu. I wtedy się nie zastanawiają o zwrocie nakładów. Ale jak padnie słowo Pompa Ciepła to jak by komuś ktoś ubliżył , jak to a kiedy Ci się to zwróci, odpowiadam - nigdy , bo nigdy tak o tym nie myślałem. Chciałem pompę i mam pompę, byłem ciekawy jak to działa i grzeje , nie chciało mi się sypać groszku i latać z workami, więc miałem kase to kupiłem pompę. Powiedziałem w rodzinie że nawet nie zrobie łazienki a pompę będę miał.

Nie wszystko w życiu się zwraca , nie rozumiem takich ludzi co tak kalkulują. Mialem w tym czasie pieniądze czy kredyt to sobie zrobiłem , będzie taniej na starość utrzymać tą budę.

Podchodząc do wszystkiego tak jak niektórzy tu piszą to wszyscy w domu powinni się kąpać w jednej wodzie, bo będzie taniej, albo nie myć się wcale - będzie najtaniej.

Dobrze prawisz :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jak ktoś ma kaprys i lubi odwierty, to niech strzeli sobie i kilometr pionowych, kto mu broni. Byle by nie udowadniał, że jest to racjonalne, czyli do obrony na liczbach. Wedle obowiązujących wszystkich zasad matematyki, a nie tej swojej - na chłopski rozum.

Chcesz mieć taniej na starość, a teraz masz pieniądze, które możesz wydać? Mam dla Ciebie propozycję: załóżmy, że jedna MWh kosztuje 600 PLN, a na ogrzewanie i CWU potrzebujesz ich 10. Zapłać mi teraz 120 KPLN, a przez następne 20 lat będę opłacał 10 MWh z Twojego rachunku za prąd. Tym samym zredukujesz koszt grzania o 100%. Wchodzisz? Wartości do negocjacji.

Wytłumacz mi co byś zrobił jak dał bym Ci te pieniądze dzisiaj (powiedzmy że mam) podpiszesz mi notarialnie że przez 20 następnych lat będziesz mi płacił mimo "rynku " zawsze za 10 MWh ??

Ja właśnie piszę o takich teoretykach jak Ty , im zawsze się coś nie zgadza. Przeważnie u kogoś w kieszeni.

Słyszeliście o tzw. "erozji zamrożeniowej"? Tzn. że z czasem na skutek cykli zamrażania o rozmrażania gleby wokół rur kolektora następuje odsunięcie ziemi od rury i pustka powietrzna wokół powierzchni rury.

W związku z tym z biegiem lat spada wydajność dolnego źródła.

Mieliście do czynienia z czymś takim? Na ile to poważny problem?

Tak, notarialnie czy jak tam sobie chcesz. Jeśli podciągniemy to pod bankowość inwestycyjną, to można powiedzieć, że jestem praktykiem. To co, wchodzisz?

Co mi po tym że ty jesteś bankierem, zwróć uwagę co bankierzy zrobili w ostatnich latach i do czego doprowadzili gospodarkę.

Jeśli notarialnie mi podpiszesz że będziesz mi płacił dzisiejsze stawki za energię elektryczną przez następne 20 lat a ja za to płacę z góry dzisiaj to wchodzę , jesli nie będziesz płacił Ty bo noga Ci się poślizgnie to niech spłacają Twoje dzieci a jak nie dzieci to dasz mi gwarancję bankową na 20 lat że będę miał pałacone- wchodzisz??

Czy ktoś kupując nowy samochód z salonu spodziewa się że po 25km walnie w tira ??? znam takiego.

Tragedia w Polsce jest w tym, że żadna z tych firm (FACHOWCÓW) nie podjęła wysiłku aby parametry grzewcze domu uczciwie wyliczyć.

wyliczenie OZC to jak zrobienie projektu, pokaż mi murarza, który do wyceny domu robi gratis projekt...

powinieneś sam o to zadbać i dać firmom bazę do wycen wtedy miałbyś dokładne wyceny tego co potrzeba i w ilościach takich jak potrzeba...

Jeśli podciągniemy to pod bankowość inwestycyjną, to można powiedzieć, że jestem praktykiem.

Zapominasz o jednym, ale istotnym fakcie. Po 20 latach, w przypadku zakupu coś zostaje. I to coś wcale nie małe "coś", bo wartość odtworzeniowa inwestycji, a w zasadzie jej części to niespełna 20% wartości początkowej.

Już nie będę przypominał kiedy taka inwestycja w PCi się "spłaci" - wszak sam to wcześniej wykazałeś.

wyliczenie OZC to jak zrobienie projektu, pokaż mi murarza, który do wyceny domu robi gratis projekt...

powinieneś sam o to zadbać i dać firmom bazę do wycen wtedy miałbyś dokładne wyceny tego co potrzeba i w ilościach takich jak potrzeba...

Murarz dostał projekt, który kupiłem zrobił swoje wyliczenia i dał mi kosztorys, a pompiarz też dostał projekt i dał mi wycenę. Ja jestem laikiem on nie. Jeśli ktoś coś jeszcze potrzebuje to prosi lub żąda. Tak było z firmą robiącą odwierty, która bez pozwolenia na odwierty nie chciała rozpocząć roboty. To tak jakby malarz, który malował dom powiedział, że zle pomalował bo miał zły wałek. Więc nie mów mi, że to ja powinienem sam o wszystko zadbać. Ok niewiedza kosztuje, ale po to są fachowcy. Część z nich jest może i tutaj na forum, ale gro z nich żyje wśród nas.

Słyszeliście o tzw. "erozji zamrożeniowej"? Tzn. że z czasem na skutek cykli zamrażania o rozmrażania gleby wokół rur kolektora następuje odsunięcie ziemi od rury i pustka powietrzna wokół powierzchni rury.

W związku z tym z biegiem lat spada wydajność dolnego źródła.

Mieliście do czynienia z czymś takim? Na ile to poważny problem?

Jeśli ktoś oddaje do ziemi płyn poniżej zera to sobie sam odpowiedz. Ja myślę, że jak nie dziś to za parę lat . Zobaczymy. Niestety ujemna temperatura zamraża ziemię wokół siebie a woda ziemię rozpycha mniej lub więcej. Taka jest fizyka

Co mi po tym że ty jesteś bankierem, zwróć uwagę co bankierzy zrobili w ostatnich latach i do czego doprowadzili gospodarkę.

Nie jestem bankierem (właścicielem banku) ani nawet bankowcem (pracownikiem), świadczę im usługi doradcze. Paradoksalnie po rozpierdusze, którą zafundowali światu włos im z głowy nie spadł i znów mają się świetnie i zarabiają chore pieniądze - za kryzysy powodowane chciwością płaci się z funduszy emerytalnych, znaczy pan, pani, społeczeństwo płaci. Pogadam z odpowiednimi ludźmi, nie wpadłbym na to, że znaleźliby się skłonni zapłacić z góry rachunki za 20 lat w zamian za gwarancję ceny. Jeśli tak jest, można z tego stworzyć cholernie rentowny produkt. Wrócę z tematem.

@Siwy - ja dla swojego bezpieczeństwa asekuracyjnie zakładałbym, że po 20 latach pompa ma wartość resztową złomu, ale to subiektywna opinia, można sobie wstawić co się uważa.

Taka jest fizyka

Fizyka powiadasz. A co z domem, wszak wokół niego ziemia notorycznie zamarza - jak nie dziś to za parę lat, dom pójdzie w "tybynimać".

Wiesz ile czasu i ile energii potrzeba, aby ten płyn oddał tyle "zimna" aby ziemia zamarzła?

@Siwy - ja dla swojego bezpieczeństwa asekuracyjnie zakładałbym, że po 20 latach pompa ma wartość resztową złomu, ale to subiektywna opinia, można sobie wstawić co się uważa.

Pompa być może tak, ale reszta nie - stąd te 20% czyli wartość nówki sztuki PCi.

Co być może rzuca nowe światło na pytanie: zasobnik oddzielny czy zintegrowany.

Niekoniecznie, jak zbiornik dobry, to po co wymieniać - także w konfiguracji zintegrowanej.

Zawsze można wymienić tylko te bebechy, które "podły" - ale to dużo taniej niż te 20% - powiedzmy, że w 10% wartości początkowej inwestycji (za 120.000zł) z powodzeniem się zmieścisz.

Ps. Zintegrowany, wcale nie znaczy niewymienny.

Murarz dostał projekt, który kupiłem zrobił swoje wyliczenia...

...Więc nie mów mi, że to ja powinienem sam o wszystko zadbać. Ok niewiedza kosztuje, ale po to są fachowcy.

chyba mi nie powiesz, że ten murarz Ci obliczał np obciążenia budynku i dobierał klasę betonu i grubość i sposób wiązania zbrojenia?

i właśnie Ci powiem, że powinieneś Ty sam o pewne szczegóły zadbać bo od nich zależą kluczowe decyzje podczas procesu budowy domu i jak Ci się nie chce albo nie masz ochoty albo masz to w d..ie to nie dziw się, że otrzymujesz różne oferty opierające się na szacunkach a nie wyliczeniach...od wyliczeń są projektanci a nie hydraulicy...

A jaki zasobnik bedzie dzialal sprawnie przez 20 lat? Przy mojej wodzie smiem twierdzic, ze nie ma takiego. :)

Nierdzewny powinien pochodzić bez problemu. Ja prawie tylko takie montuję ;) Chociaż fakt niepodważalny że nie można potem obok niego montować z byle czego instalacji i grzałki byle jakiej wstawić, bo skrócimy jego żywotność. Często do gruntowej pierwszy zbiornik idzie emaliowany, a drugi już częściej z nierdzewki...

Fizyka powiadasz. A co z domem, wszak wokół niego ziemia notorycznie zamarza - jak nie dziś to za parę lat, dom pójdzie w "tybynimać".

Wiesz ile czasu i ile energii potrzeba, aby ten płyn oddał tyle "zimna" aby ziemia zamarzła?

Dlatego fundamenty są głębiej niż strefa przemarzania. Ziemia rozchodzi się na boki i nie przemarza dookoła fundamentów tylko z jednej strony. Fundamentów lud nie zdusi, ale jak wiesz zawilgocone ściany może rozsadzić. Czyż nie tak? Rura od DZC zamarza dookoła. Czytałem niedawno, że lód dookoła rury nie mogąc się rozprężać w ziemi na boki może ją na tyle ścisnąć, że nie będzie przepływu. To jest realne zagrożenie. Ile czasu musi upłynąć? Nie wiem, ale wiem jedno, że DZC zrobiłem raz na całe życie. To tak jak bym kupił węgiel do pieca na cały okres istnienia domu.

chyba mi nie powiesz, że ten murarz Ci obliczał np obciążenia budynku i dobierał klasę betonu i grubość i sposób wiązania zbrojenia?

i właśnie Ci powiem, że powinieneś Ty sam o pewne szczegóły zadbać bo od nich zależą kluczowe decyzje podczas procesu budowy domu i jak Ci się nie chce albo nie masz ochoty albo masz to w d..ie to nie dziw się, że otrzymujesz różne oferty opierające się na szacunkach a nie wyliczeniach...od wyliczeń są projektanci a nie hydraulicy...

Te wyliczenia robił projektant bo od tego jest jak d...a od sr....a. Ja nie mogę wszystkiego robić za fachowców.

Zamarznięte DZC fakty i mity oraz wyjaśnienia

http://www.portpc.pl/pdf/artykuly/017Lachman_201201_GE.pdf

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3219%3Azamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku&lang=pl