Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dlatego fundamenty są głębiej niż strefa przemarzania. .

Dlatego kolektory też są głębiej niż strefa zamarzania - poza DZ bezpośrednim bo kładzionym na głębokości około 80 cm.

Zamarznięte DZC fakty i mity oraz wyjaśnienia.

Określenie w obu przypadkach "najprawdopodobniej" raczej nie świadczy jednoznacznie o tym, że coś zamarzło - co więcej artykuły dotyczą tego samego "przypadku".

Ps. Ale w przypadku kiedy kolektor miał mniejszą moc niż moc chłodnicza PCi, to takie zjawisko (teoretycznie) jest możliwe.

I jeszcze jedna sprawa - to był kolektor pionowy i skoro piszą, że lód uszkodził rurę, to wina jest po stronie wykonawcy, bo prawidłowo nie wypełnił odwiertu i być może ciśnienie "górotworu" przesunęło jakiś kamień, lub ciśnienie górotworu zmniejszyło przekrój rury.

Jak dla mnie to tłumaczenie wykonawcy w celu uniknięcia odpowiedzialności za spartoloną robotę.

Edytowane przez sSiwy12
dopisalem Ps.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Te wyliczenia robił projektant bo od tego jest jak d...a od sr....a. Ja nie mogę wszystkiego robić za fachowców.

Zamarznięte DZC fakty i mity oraz wyjaśnienia

http://www.portpc.pl/pdf/artykuly/017Lachman_201201_GE.pdf

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3219%3Azamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku&lang=pl

Ale podałeś przykłady debili inwestorów więc czemu to ma służyć.

Ale podałeś przykłady debili inwestorów więc czemu to ma służyć.

Przykłady nie są debili inwestorów, tylko ludzi, którzy gdzieś popełnili błędy. No ale skoro na tym forum są sami mądrale to nigdy żadnych błędów nie popełnią i chwała super nieomylnym. Każdy przykład to nauka dla innych, żeby takich błędów nie robili. No ale skoro ty nie chcesz uczyć się na błędach to twoja sprawa.

Dlatego kolektory też są głębiej niż strefa zamarzania - poza DZ bezpośrednim bo kładzionym na głębokości około 80 cm.

Określenie w obu przypadkach "najprawdopodobniej" raczej nie świadczy jednoznacznie o tym, że coś zamarzło - co więcej artykuły dotyczą tego samego "przypadku".

Ps. Ale w przypadku kiedy kolektor miał mniejszą moc niż moc chłodnicza PCi, to takie zjawisko (teoretycznie) jest możliwe.

I jeszcze jedna sprawa - to był kolektor pionowy i skoro piszą, że lód uszkodził rurę, to wina jest po stronie wykonawcy, bo prawidłowo nie wypełnił odwiertu i być może ciśnienie "górotworu" przesunęło jakiś kamień, lub ciśnienie górotworu zmniejszyło przekrój rury.

Jak dla mnie to tłumaczenie wykonawcy w celu uniknięcia odpowiedzialności za spartoloną robotę.

Każdy ma jakieś wytłumaczenie, ale kto ma rację? Tego ja nie wiem. No ale ty już wiesz.

Przykłady nie są debili inwestorów, tylko ludzi, którzy gdzieś popełnili błędy. No ale skoro na tym forum są sami mądrale to nigdy żadnych błędów nie popełnią i chwała super nieomylnym. Każdy przykład to nauka dla innych, żeby takich błędów nie robili. No ale skoro ty nie chcesz uczyć się na błędach to twoja sprawa.

Wątek liczy ponad 1000 stron samych mądrości. Tylko konkretów i merytoryki mało :-)

Wątek liczy ponad 1000 stron samych mądrości. Tylko konkretów i merytoryki mało :-)

A widzisz, a ja akurat ten wątek przeczytałem cały i dzięki wielu forumowiczom sam zrozumiałem czego chcę. Zalogowałem się dopiero po pierwszej zimie, wcześniej tylko czytałem, czytałem, czytałem :)

A jak można inaczej to podsumować?

Inwestor w/g projektu ma jakąś grubość ocieplenia i pod to ma zrobione ogrzewanie ale wydaje mu się że połowa tego ocieplenia wystarczy - po co przepłacać, zgodził się na 20 stopni w pomieszczeniach ale doszedł do wniosku że 23 będzie lepiej ale już po fakcie, nie wspomnę już o tym - " Niewykluczone jest to, że przeprowadzana była swoista „regulacja” temperatury pomieszczeń poprzez ciągłe uchylanie okien "

To jak to można nazwać?

Tylko inwestor kretyn

Potem słyszymy do okoła że pompa jest be instalatorzy i projektanci są nie w porządku tylko on jest cacy i zrobiony w konia.

Edytowane przez plusfoto

Inwestor w/g projektu ma jakąś grubość ocieplenia i pod to ma zrobione ogrzewanie ale wydaje mu się że połowa tego ocieplenia wystarczy - po co przepłacać, zgodził się na 20 stopni w pomieszczeniach ale doszedł do wniosku że 23 będzie lepiej ale już po fakcie, nie wspomnę już o tym - " Niewykluczone jest to, że przeprowadzana była swoista „regulacja” temperatury pomieszczeń poprzez ciągłe uchylanie okien "

To jak to można nazwać?

Tylko inwestor kretyn

Potem słyszymy do okoła że pompa jest be instalatorzy i projektanci są nie w porządku tylko on jest cacy i zrobiony w konia.

No nie do końca. Te wszystkie zabiegi w przypadku kotła gazowego czy węglowego nie zakończyłyby się awarią, a jedynie większym zużyciem. PC to jeszcze dla wielu nowość. Mało kto zwraca uwagę na możliwość awarii przy takim użytkowaniu. W bloku czy w bliźniaku ogrzewanym ciepłem miejskim nikt nie zwraca uwagi na ocieplenie czy głupie otwieranie okien. A tu zonk - awaria. I ogromne koszty.

To jak to można nazwać?

Tylko inwestor kretyn

Widzisz gdy ja zakładałem podłogówkę to wg informacji w mediach, na stronach internetowych, stronach muratora itp. Byłem też przekonany, że 20*C mi wystarczy. I jednak nie miałem racji. Dla mojej rodziny 22-23,5 *C to są temp optymalne. I co? I du..a. Założenia są słuszne o ile jesteś pewny, że nic nie zmienisz.. Pomyśl ile sam zmieniłeś w domu w trakcie już rozpoczętej budowy? Jeśli nie. To ja podziwiam cię za przemyślenia i rozsądek

Widzisz gdy ja zakładałem podłogówkę to wg informacji w mediach, na stronach internetowych, stronach muratora itp. Byłem też przekonany, że 20*C mi wystarczy. I jednak nie miałem racji. Dla mojej rodziny 22-23,5 *C to są temp optymalne. I co? I du..a. Założenia są słuszne o ile jesteś pewny, że nic nie zmienisz.. Pomyśl ile sam zmieniłeś w domu w trakcie już rozpoczętej budowy? Jeśli nie. To ja podziwiam cię za przemyślenia i rozsądek

Powiem szczerze że od momentu jak dostałem PNB skończyły się zmiany. Po to zastanawialiśmy się z żoną przez jakiś okres czasu jak ma wyglądać dom aby potem o tym nie myśleć. Podziwiam ludzi którzy w trakcie budowy zmieniają koncepcję kilkanaście razy i współczuję wykonawcom ich zachcianek.

andriuss

Już za późno , ameryki została odkryta wcześniej.

Dzisiaj działa to w taki sposób

Kiedyś były wiatraki , dzisiaj wchodzi fotowoltaika - unia nakazuje rządowi naszego kraju płacić za zieloną energię (gwarantowana cena) i muszą ją odkupić .

cena na rok 2014 to około 1,2pln za 1kwh i rośnie w czasie z roku na rok ( to się ima CO2)

Po co mam tobie płacić 120kpln jak za to mogę postawić ogniwa i sprzedawać 2x drożej niż kupuję prąd, tak robią bogaci i to jest biznes.

W tym roku u bogatego inwestora uruchomiono na próbę 270kpln (chce zobaczyć jak to działa) 500m2 paneli - niemiecki gwarant daje 40000kwh rocznie i podpisał się krwią za to - zwrot po 8-10 latach

więc to już działa dlatego tak się upierałem jak to zaproponowałeś.

andriuss

Już za późno , ameryki została odkryta wcześniej.

Dzisiaj działa to w taki sposób

Nie rozumiem tej wypowiedzi, choć w OZE jestem bardziej niż zorientowany. Co ma chęć ograniczenia kosztów ogrzewania do produkcji energii? Że lepiej zainwestować w PV niż dobrą pompę? Być może. Twój inwestor to może tyle dostawać jak zacznie obowiązywać nowa ustawa, jeszcze nie uchwalona. W tej chwili to może tylko dostawać po dupie ze względu na hece na rynku zielonych świadectw. Jak by była ustawa, nie mieszkałbym w Warszawie, a przy swoich OZE.

Proponowałaś mi gwarancję ceny, więc moja odpowiedź poszła w tym kierunku,

PCI mam i się niezmiernie cieszę z tego powodu. również ta pompa daje mi jakąś tam gwarancję niskiej ceny za ogrzewanie,

Mój inwestor będzie sprzedawał enegrię po 1,1pln za 1kwh , nie wiem czemu ma dostawać po dupie , ja piszę o bardzo zamożnych.

Chodzi mi tylko o to że nie można na wszystko patrzeć w skali zwrotu, czasami trzeba poszaleć, może wtedy gospodarka ruszy,

Edytowane przez hunter7

Proponowałaś mi gwarancję ceny, więc moja odpowiedź poszła w tym kierunku,

PCI mam i się niezmiernie cieszę z tego powodu. również ta pompa daje mi jakąś tam gwarancję niskiej ceny za ogrzewanie,

Mój inwestor będzie sprzedawał enegrię po 1,1pln za 1kwh , nie wiem czemu ma dostawać po dupie , ja piszę o bardzo zamożnych.

Chodzi mi tylko o to że nie można na wszystko patrzeć w skali zwrotu, czasami trzeba poszaleć, może wtedy gospodarka ruszy,

Koledzy się zastanowią nad takim produktem ubezpieczeniowym, mogą jakby co zgłosić się do Arturo, który od lat skutecznie sieje defetyzm w tej sprawie. Twój inwestor będzie sprzedawał po takiej cenie jak mu ustawę uchwalą (i wszystkie do niej akty wykonawcze), na razie to sobie może sprzedawać po 30 gr. Stoję z inwestycją o dwa rzędy wyższą, więc załóż sobie, że coś wiem na ten temat i mnie raczej nic nowego nie wniesiesz. I w ogóle to skończmy off-top.

Twój inwestor to może tyle dostawać jak zacznie obowiązywać nowa ustawa, jeszcze nie uchwalona. W tej chwili to może tylko dostawać po dupie ze względu na hece na rynku zielonych świadectw.

Kolego to prawda !

A tak na marginesie . Nie wolno na dzisiaj / dotykać, instalować, kupować / tematu fotowoltaniki , dopóki nie będzie ustawy.

no tego odnośnie temperatury - przyznam szczerze nie rozumiem.....gdzie ty wcześniej mieszkałeś? nie było tam termometrów? nie wiedziałeś jaka temperatura jest dla ciebie komfortowa? proszę......lektura muratora,mediów,internetu nie zwalnia od najbardziej elementarnego myślenia :p

obliczenia standardowo robi się dla -20/20C, ale ja w OZC mam dla różnych pomieszczeń przypisane różne temperatury - mieszkalne średnio 22,5C, dla piwnicy 17C, łazienki 23C itd.

W domu z grzejnikami 24*C. A podłogówka ten sam komfort cieplny miała dać przy niższej, nawet dużo niższej temperaturze