Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

OZC też powinieneś zlecić do wykonania komuś kto się tym zajmuje (i na pewno nie jest to hydraulik)

nie mów mi co powinienem zrobić rok po budowie mojego domu. O OZC nawet nie wiedziałem , ale ty wiesz o wszystkim i chwała ci za to. Moim błędem było przewymiarowanie, ciekawe co będzie twoim? Po to dałem fachowcom zarobić żeby nie mieć kłopotu i nie mam choć niepotrzebnie wydałem więcej parę tys zł. Ciekawe czym ty się zajmujesz, że tak mnie krytykujesz i tych innych co zrobili jakieś błędy na swojej budowie.

P.S. Niejeden hydraulik wie dużo więcej niż fachowiec. Patrz na forum : LIWKO PYXIS SSIWY nie są instalatorami a wiedzą więcej niż niejeden fachowiec

No wlasnie ... ile sie przyjmuje oszczednosci obnizajac temp o 1 *C w domu bo czytalem o 5%, 8% jak i 10%...

Upraszczając: jeśli średnia sezonu grzewczego to +2*, to różnica pomiędzy 20* to 18*, a pomiędzy 22* to 20*. Straty są liniowe względem różnicy temp., więc jak widzisz jest tu 10% różnicy.

bo tak jest - ale jak dla mnie ta różnica to 1,5-2C

Zeby nie być gołosłownym

http://www.dom.pl/podlogowka-kontra-grzejnik-co.html

W materiałach podają temp na 1m 20*C ztąd moje założenia co do temperatur. Szczerze mówię nie pomyślałem wtedy, że będzie nam chłodno i trzeba będzie podnieść 2*C.

Ale to właśnie jest przykład błędu obliczeniowego, o którym mówiłem przy okazji zamarzania DZC

...że tak mnie krytykujesz i tych innych co zrobili jakieś błędy na swojej budowie.

a gdzie ja Cię krytykuję? dla mnie to możesz sobie zbudować domek z trzciny i nic mnie to nie obchodzi bo to Twój dom nie mój i nie mam zamiaru o tym dyskutować, ja tylko zwróciłem uwagę na fakt kto powinien dokonać obliczeń OZC i kto powinien zadbać żeby takie obliczenia mieć (najlepiej na samym początku budowy)

Kiedyś na forum pisaliśmy czym się mogą różnić tanie pc od drogich. znalazłem ciekawy artykuł.

http://www.energiaidom.pl/pompy-ciepla-moga-byc-nieekonomiczne-dlaczego

Na czym oszczędzają producenci pomp ciepła?

Firmy budujące pompy ciepła oszczędzają na najważniejszych i najdroższych elementach pompy ciepła tj. na parownikach i skraplaczach.

Spotkałem się z pompami ciepła gdzie temperatura parowania czynnika chłodniczego

wynosiła poniżej -15 stopni Celsjusza, co daje bardzo niski wynik COP. Można to odkryć jedynie podczas eksploatacji jeszcze w okresie gwarancyjnym.

Istotnym problemem stały się obecnie nowe czynniki chłodnicze, które stwarzają duże problemy serwisowe oraz eksploatacyjne i konfliktowość z olejami smarującymi sprężarki. Stwarza to kłopoty z posługiwaniem się przez konstruktorów programami doboru wymienników i sprężarek , które są bardzo skomplikowane i nie do końca wiarygodne.

Spełnienie tych wszystkich warunków jest wynikiem ograniczeń i optymalizacji.

Dobroć wymiennika - parownika jest ograniczona jego wymiarami i konstrukcją. Najlepsze parowniki płytowe wyposażone są w rozdzielacz medium roboczego. W optymalizacji doboru decydują parametry i koszt wymiennika.

Słyszeliście o tzw. "erozji zamrożeniowej"? Tzn. że z czasem na skutek cykli zamrażania o rozmrażania gleby wokół rur kolektora następuje odsunięcie ziemi od rury i pustka powietrzna wokół powierzchni rury.

Zupełnie tak jak wbicie orzecha w glebe przez wiewióra z epoki lodowcowej - zawsze powoduje rozsunięcie się ziemi i katastrofe :-) To jakiś nonsens - choćby dlatego że DZ nigdy nie zamraża ziemi wokół siebie (chyba że źle wykonane).

Tak,tak,a świstak siedzi i nie nadąża owijać w sreberka czytając takie brednie...

Ja wiem,że za marzenia się nie płaci ale zejdźcie na ziemie,wróćcie do Ojczyzny bo obczyzna wyraźnie Wam nie służy...

Kolejny kużwa co nic nie wie, ale najchętniej zabiera głos. Czy naprawdę jest tak trudno wpisać w google "nowa ustawa o OZE" i dowiedzieć się co jest w treści oraz co się dzieje z samą ustawą? Po cholerę dyskutujecie o rzeczach o których nie macie najbladszego pojęcia?

Tak,tak,a świstak siedzi i nie nadąża owijać w sreberka czytając takie brednie...

Ja wiem,że za marzenia się nie płaci ale zejdźcie na ziemie,wróćcie do Ojczyzny bo obczyzna wyraźnie Wam nie służy...

Nie wiem jak ty, ale ja miejsce na dachu mam już przygotowane. Czekam tylko na ustawę.

Pawlak abdykował nie w tym momencie.

Edytowane przez Liwko

Upraszczając: jeśli średnia sezonu grzewczego to +2*, to różnica pomiędzy 20* to 18*,.

Nie to odniesienie. Odniesienie jest do kaloryferów i odczucia komfortu termicznego.

Przy podłogówce temperatura 22 stopni daje takie samo poczucie komfortu, jak temp. 24 stopni przy kaloryferach Inny rozkład temperatur).

A podgrzanie o te 2 stopnie (lub raczej nie podgrzanie), przynosi oszczędności.

Dlatego podjąłem wątek o obczyźnie jakby ktoś nie znał polskich realiów.

Czy naprawdę żyjecie w innej Polsce ?

Dlaczego Kulczyki,Zawady i inne z setki Wprostu nie zalały Polski wiatrakami ? Ich nie stać na to ? Toż to czysty biznes przecież,energia dla ludu po 0,6zł za kWh a dla wybranych po 1,5zł za kWh.

Ty jak zwykle masz problem ze sobą , trudno Ci zrozumieć że ktoś właśnie tak robi. Ty żyjesz w jakimś swoim świecie i jeśli ktoś robi biznes to Ciebie boli.

Nie masz zielonego pojęcia ile kulczyk ma farm wiatrowych.

Ty jak zwykle wiesz swoje - przykładem są Twoje posty z przed kilku lat jak to wwszystkim kazałeś grzać prądem a teraz głupka udajesz i uśmieszki w postach walisz jak o pompach piszesz.

Więc żyj w swoim kraju (nie mam pojęcia czy to nie czasem jakaś Afryka) a nam daj w sposób ,merytoryczny podyskutować ok??

Po prostu nie wpierdzielaj się ze swoim światopoglądem tym samym notabene co grzanie prądem.

Sorki za off top,

Daj spokój Arturo, posłuchaj co powiedzą Panowie a odpuść sobie krytykę, wszak racja jest po ich stronie, gadanie o prądzie było a teraz jest pompa (a marudzisz że ci się grzałka włącza że hej), domyślam się że zaraz napiszesz o CWU i że masz na jego zużycie ileś tam więcej niż na CO i tylko dlatego, ale ja tą informację już widziałem napisaną przez ciebie chyba z kilkadziesiąt razy (nam się nie tłumacz, zrobiłeś co uznałeś za stosowne a niestety trzeba ponosić konsekwencję przekonań, czynów i słów).

Jeszcze raz sorki za off top, ale faktycznie interesująco prawią Panowie i można się pochylić nad taką inwestycją być może.

nie wiem co chcesz przez to pokazać...pomierz przy samym grzejniku, róznica będzie jeszcze większa...czytać trzeba ze zrozumieniem...

Tak masz rację. Ale ja mówiłem o błędach a nie rzeczach bezbłędnych. Gdybyś doczytał moje posty to wiedziałbyś, że pisałem o błędach we własnym widzeniu pewnych rzeczy, błędach w planach co do własnego domu i błędach w oczekiwaniach.

Wcześniej już napisałem : CHWAŁA TYM, KTÓRZY SIĘ NIE MYLĄ I MAJĄ WSZYSTKO PRZEMYŚLANE OD POCZĄTKU DO KOŃCA

Wie ktos ile taka inwestycja realnie kosztuje PLN:- / kW ( zamontowanego panelu na domu )

okolice 250kpln za gwarancję 40000kwh na rok (zajęte miejsce to gdzieś 320m2) oczywiście czym mniejsza powierzchnia tym stosunkowo drożej wychodzi w przeliczeniu na kwh

mamy zamontowane 160 paneli jeden to koszt około 200-300E

Mam ofertę na ogniwa galwaniczne o łącznej mocy 4,5kW które mają być ładowane w akumulatory i pozwolić na utrzymanie domu przez ponad 3 dni bez prądu z sieci jeżeli będzie całość naładowana w 100%.

Mam 3 oferty które się mieszczą od 190000tyś do - 320000tyś pod klucz...z automatyką, okablowaniem itp.

Nawet pompa by na tym mogła śmigać :)