Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli chodzi o te sypialnie to słyszałam że tam gdzie się spi to absolutnie nie robić podłogówki i to od kilku hydraulików i jakoś to do mnie przemówiło że jeszcze garaż też grzejniki i tak mamy dwie opcje no dobra trudno jest jak jest i już tego nie zmienię proszę o kogoś rzetelnego kto może doradzić i podać ewentualnie namiary na osobę która ma możliwość pożadną pompępowietrze/woda wycenił mi daikin na 30tys.brutto i viesmann na43tys.to już dla nas za dużo i jeszcze zubadan za 50tys.i chcę jak najszybciej się zdecydować na którąś pompę bo ruszyło to dofinansowanie od 15.03.2013 i potrzebna wycena danej firmy na którą się decydujemy a ilość ograniczona jeśli chodzi odofinansowanie a zawsze 30%dobre i to jak dołożą.Proszę o pomoc wyborze .Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

słyszałam że tam gdzie się spi to absolutnie nie robić podłogówki i to od kilku hydraulików

Ki czort, żyły wodne ? Bo innego przeciwwskazania to nie mogę znaleźć... Grzejnik w garażu można zasilać bezpośredni z rozdzielacza, bo nie będziesz chyba tam utrzymywać 20*. Postaraj się zrezygnować z bufora i mieszacza. bo one przy pc nie mają sensu.

Jeśli chodzi o te sypialnie to słyszałam że tam gdzie się spi to absolutnie nie robić podłogówki i to od kilku hydraulików i jakoś to do mnie przemówiło że jeszcze garaż też grzejniki i tak mamy dwie opcje no dobra trudno jest jak jest i już tego nie zmienię proszę o kogoś rzetelnego kto może doradzić i podać ewentualnie namiary na osobę która ma możliwość pożadną pompępowietrze/woda wycenił mi daikin na 30tys.brutto i viesmann na43tys.to już dla nas za dużo i jeszcze zubadan za 50tys.i chcę jak najszybciej się zdecydować na którąś pompę bo ruszyło to dofinansowanie od 15.03.2013 i potrzebna wycena danej firmy na którą się decydujemy a ilość ograniczona jeśli chodzi odofinansowanie a zawsze 30%dobre i to jak dołożą.Proszę o pomoc wyborze .Pozdrawiam.

W sypialni jak nie chcesz podłogówki to zrób ścienne

http://ogrzewaniescienne.com.pl/

w garażu podłogówka to koszt 750zł polecam - sucha posadzka

Zdecydowanie zrezygnuj z grzejników

Jeśli chodzi o te sypialnie to słyszałam że tam gdzie się spi to absolutnie nie robić podłogówki i to od kilku hydraulików i jakoś to do mnie przemówiło że jeszcze garaż też grzejniki i tak mamy dwie opcje no dobra trudno jest jak jest i już tego nie zmienię

Trudno, jakoś to przeżyjemy. Ja długo płakać nie będę ;)

...Ale jeszcze masz szansę poprawić sobie instalację z pompą ciepła i zrobić 0% grzejników, bij się z myślami póki czas.

Jeśli chodzi o te sypialnie to słyszałam że tam gdzie się spi to absolutnie nie robić podłogówki i to od kilku hydraulików i jakoś to do mnie przemówiło.

TO JUŻ BĘDZIE TRWAŁO DO KOŃCA ŚWIATA I JEDEN DZIEŃ DŁUŻEJ. No nie dało się napisać małymi literami.

TO JUŻ BĘDZIE TRWAŁO DO KOŃCA ŚWIATA I JEDEN DZIEŃ DŁUŻEJ. No nie dało się napisać małymi literami.

Kolejne podjęcie przez inwestora tego tematu nastąpi za parę lat w wątku "Co zmieniłbym/zmieniłabym, gdybym budował/a jeszcze raz" i będzie miało postać:

- podłogówka w 100%

:) :)

W sypialni jak nie chcesz podłogówki to zrób ścienne

http://ogrzewaniescienne.com.pl/

w garażu podłogówka to koszt 750zł polecam - sucha posadzka

Zdecydowanie zrezygnuj z grzejników

750 pln? Masz 300 metrow rury w garazu ? ;-)

Ja w garazu mam podlogowke z jednej petli co 30cm - ok 80mb, czyli koszt 180 pln + rozdzielacz o jeden rozmiar wiekszy (~50 pln) :-) Ale szczerze - nie uzywam. Garaz strasznie wysysa energie - za to mam w nim wentylacje mechaniczna ktora rowniez doskonale go wysusza :)

jeśli chodzi o parametry pompy zaproponowano Altherma 8,4kw Daikin a z Viessmanna Vitocal222-S split3do 10.6kw a Mitsubishi Zubadan 8kw a odnośnie klimskonwektory jaka jest różnica między kaloryferami i jakiej firmy najbardziej się sprawdzą i czy jak mam te miejsca już wyprowadzone do kaloryferów to można dostosować te klimskonwektory, totalny ze mnie laik ,ale za wszystkie opinie dziękuję, a co możecie w moim przypadku najbardziej polecić jaką pompę napewno powietrze/woda inna nie wchodzi w grę ,czy ktoś użytkuje daikina altermę 8.4kw najbardziej ceną mi odpowiada a może jest jeszcze coś tańszego i dobrego .Pozdrawiam.

jeśli chodzi o parametry pompy zaproponowano Altherma 8,4kw Daikin a z Viessmanna Vitocal222-S split3do 10.6kw a Mitsubishi Zubadan 8kw a odnośnie klimskonwektory jaka jest różnica między kaloryferami i jakiej firmy najbardziej się sprawdzą i czy jak mam te miejsca już wyprowadzone do kaloryferów to można dostosować te klimskonwektory, totalny ze mnie laik ,ale za wszystkie opinie dziękuję, a co możecie w moim przypadku najbardziej polecić jaką pompę napewno powietrze/woda inna nie wchodzi w grę ,czy ktoś użytkuje daikina altermę 8.4kw najbardziej ceną mi odpowiada a może jest jeszcze coś tańszego i dobrego .Pozdrawiam.

Jak masz rurki na ścianie wyprowadzone to przemyśl ścienne już raz tak robiłem że kładliśmy na tynku a na to poszła jeszcze jedna warstwa

klima-konwektor niestety coś tam szumi od wentylatora

dokładnie - jak się boisz podłogówki w sypialni, to zrób ścienne..znam co najmniej 1 osobę zadowoloną z takiego rozwiązania...

Ale wiesz - ci instalatorzy starej daty mają rację. Ja znam jedną osobę niezadowoloną z podłogówki. Mieszka w starym nieocieplonym bliźniaku. Pewnie zapotrzebowanie 150W/m2. Nie znam szczegółów, ale podłogówka chyba nie jest na całości. Dlatego tam gdzie jest musi się utrzymywać temperaturę podłogi około 40 stopni w największe mrozy. A to ani przyjemne, ani bezkurzowe. Stąd ta opinia. W nowych domach podłoga może mieć zaledwie 3 stopnie więcej niż temperatura grzania pomieszczenia, czyli np. 23'C, gdy grzeje się do 20'C.

Ale wiesz - ci instalatorzy starej daty mają rację. Ja znam jedną osobę niezadowoloną z podłogówki. Mieszka w starym nieocieplonym bliźniaku. Pewnie zapotrzebowanie 150W/m2. Nie znam szczegółów, ale podłogówka chyba nie jest na całości. Dlatego tam gdzie jest musi się utrzymywać temperaturę podłogi około 40 stopni w największe mrozy. A to ani przyjemne, ani bezkurzowe. Stąd ta opinia. W nowych domach podłoga może mieć zaledwie 3 stopnie więcej niż temperatura grzania pomieszczenia, czyli np. 23'C, gdy grzeje się do 20'C.

Jak nie znasz szczegółów to nie p.....l farmazonów.

Ale wiesz - ci instalatorzy starej daty mają rację. .

co Ty w ogóle wypisujesz?

sorki, ale Twój styl pisania jest bardzo irytujący, niby chcesz zabłysnąć i starasz się pokazać, że coś wiesz a jak przychodzi co do czego to wyskakujesz z takimi "kwiatkami" że słabo się robi...

nie pisz, że rację ma ten kto nie potrafi zrobić poprawnej instalacji...

Twój przykład jest dowodem nie na to, że w sypialni powinny być grzejniki (co jest bzdurą) tylko na to, że skopana instalacja może komuś uprzykrzyć życie i tyle...

Po części a rację. Im większe zapotrzebowanie domu, tym do wyższych temperatur trzeba grzać i w pewnym momencie przestaje to być przyjemne.

Ratunkiem byłaby termomodernizacja.

Liwko nie mów mu, że ma rację bo jeszcze ktoś w to uwierzy...

owszem, jakby ktoś chciał podłogówką ogrzać nieocieplony domek zbity z desek to rzeczywiście podłoga musiałaby prawie parzyć, ale to tylko teoria, w dzisiejszych czasach nawet w słabo ocieplonych (jak na obecne standardy) domach podłogówka da radę bez takich problemów jak gorąca podłoga...

Ale wiesz - ci instalatorzy starej daty mają rację. .

Tyle, że nie wiedzą dlaczego w nielicznych wypadkach, raczej podłogówka nie może mieć zastosowana.

Moc ogrzewania jest ściśle związana z temperaturą, a ta, w przypadku podłogówki jest ograniczona do wartości maksymalnych. Np. dla pomieszczeń mieszkalnych temperatura podłogi nigdy nie powinna przekroczyć 29 stopni (w strefach brzegowych 35), a to z kolei oznacza, że maksymalna moc podłogówki, to 100W/m2 (w strefach brzegowych 150W/m2).

Dla łazienek maksymalna temperatura (podłogi) 33 stopnie, co daje 120W/m2.

Dlatego potrzebne jest OZC - także dla wyliczenia podłogówki.

Edytowane przez sSiwy12

Liwko nie mów mu, że ma rację bo jeszcze ktoś w to uwierzy...

owszem, jakby ktoś chciał podłogówką ogrzać nieocieplony domek zbity z desek to rzeczywiście podłoga musiałaby prawie parzyć, ale to tylko teoria, w dzisiejszych czasach nawet w słabo ocieplonych (jak na obecne standardy) domach podłogówka da radę bez takich problemów jak gorąca podłoga...

Dookoła mnie jest przynajmniej kilkanaście domów w ogóle nie ocieplonych.