Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

co Ty w ogóle wypisujesz?

sorki, ale Twój styl pisania jest bardzo irytujący, niby chcesz zabłysnąć i starasz się pokazać, że coś wiesz a jak przychodzi co do czego to wyskakujesz z takimi "kwiatkami" że słabo się robi...

nie pisz, że rację ma ten kto nie potrafi zrobić poprawnej instalacji...

Twój przykład jest dowodem nie na to, że w sypialni powinny być grzejniki (co jest bzdurą) tylko na to, że skopana instalacja może komuś uprzykrzyć życie i tyle...

No wiesz - racje w sensie, że podłogówka nie zawsze się nadaje. Generalnie ma mniejszą moc cieplną niż grzejniki mogą mieć. W starych źle ocieplonych domach się słabo sprawdza.

Postaraj się czytać ze zrozumieniem.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

to może Ty się skup i pisz tak żeby przekazać to co masz do przekazania w sposób jasny i czytelny, bo jak pewnie już zauważyłeś nie tylko ja mam problemy z odkryciem "co autor miał na myśli" więc problem chyba nie tkwi w moim zrozumieniu tekstu pisanego...

Aha, czyli po prostu nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi.

Miałam tez obawy podłogówki nad kaloryfery.. mam wyprowadzenia na 4 kaloryfery w domu.. ani jeden przez 3 zimy nie był podpięty i uruchomiony.. myślałam też nad kaloryferami w sypialni.. ale poczytałam, pomyślałam i mam wszędzie podłogówkę TYLKO, temp to średnio od 23*C do 25*C tam gdzie siedzimy, termostaty mamy w sypialniach i jak przykręcamy, bądź zakręcamy mamy żądaną temperaturę.

Mamy jeszcze piec węglowy... jak budowaliśmy nie miałam na tyle kasy aby założyć PC.. padło na kocioł węglowy + bufor ciepła.. sprawdza się to..

A, że mamy serdecznie dość węgla to będziemy montować w tym roku PC z dolnym źródłem zasilania. Pompa ponad 10KW na bdb podzespołach to koszt ok 15000zł.. do tego montaż i odwierty. Nie pamiętam tak z głowy wszystkich wartości..

Wielkość tej pompy co ją będziemy montować jest bardzo podobna do kotła gazowego w opakowaniu..

Już nie mogę doczekać się tej pompy, bo mamy SZCZERZE DOŚĆ węgla.. bezobsługowa, bez kurzu, brudu , cicha i tańsza w eksploatacji, i nawet gdyby był to ten sam przedział rachunków za prąd co za węgiel, nie będziemy się nad tym zastanawiać..

Do Magdy.. jak możesz zrób podłogówkę wszędzie.. nie myśl nawet o jednym kaloryferze.. nie potrzebne są i bez obaw..

Dodam jeszcze, że u nas jest naprawdę bardzo ciepło, ja tylko funkcjonuję w wyższych temp .. i nie potrzebnie bałam się podłogówki.. Podłoga nie jest ciepła, ale i nie jest zimna.. nie parzy w stopy jeśli o to chodzi.. jest ciepło i temp w np salonie to ok 24*C a salon mam 50m2 i na 5,5 m wysoki. Wszyscy się u nas rozbierają, ja nie;).. w sypialni mamy od 20-21*C syn ma u siebie chyba z 18*C bo pozakręcał sobie podłogówkę zupełnie... jego broszka, ja tam nie wchodzę..

Jeśli masz wszędzie podłogówkę to rób PC jeśli są na to środki.. PC nie bardzo gra z kaloryferami.. żebyś później nie psioczyła...

PC to może i wydawać się spora inwestycja.. ale przyłącze gazu jeśli jest obok to jeszcze ale jak ciągnąc skądś daleko to masakra.., węgiel.. odpuść sobie..

My z zapałem, z uśmiechem i radością zakładaliśmy kocioł, bo będzie to NASZ dom.. nie starczyło środków na PC bo 3-4 lata temu ceny nas zabiły..

W garażu tuż przed wylewką położyliśmy 3 pętle na najprostszym rozdzielaczu.. 2 okazały się dziurawe, bo i też nie sprawdziliśmy, a i też położyliśmy pętle na zbrojenie.. błąd wiedzieliśmy, że robimy źle ale czasu nie było, a i też mogły się przedziurawić przez chodzenie przy wylewkach... , ale rurek mieliśmy od groma i tylko rozłożyć na hura.. została jedna pętla i styknie.. w garażu teraz jest na plusie... w zeszłym roku nieskończony był jeszcze strop nic nie ocieplone, dach było widać i temp spadła do -108C w mrozy ponad -25*C.. w tym już zrobiony i ocieplony strop, puszczona jedna pętla i jest OK.. Kaloryfery mogłabym podłączyć tylko po co?

2 kaloryferki drabinkowe są i zostaną podłączone kiedyś.. nie mam pojęcia kiedy pod obieg z podłogówki bo chodzi nam tylko o suszenie ręczników i ta temp 30 kilka *C wystarczy do suszenia. W łazienkach mam gorąco i tak lubię a rurki mam gęsto rozłożone..

Domekon.. no bo Wy Faceci bardzo technicznie opowiadacie, a nie jak jest ciepło jaka temp i czy podłoga zimna jest i parzy czy letnia, i czy da się spać w sypailni i jaka tam jest temp... i co i jak w salonioe czy dziennym pokoju...

Ale za to Wasza wiesdza jest powalająca i bardzo za nią dziekuję ..

I za Facetów MĄDRYCH na FM, nie tylko wymądrzających i spierająch się ;)

Domekon.. no bo Wy Faceci bardzo technicznie opowiadacie, a nie jak jest ciepło jaka temp i czy podłoga zimna jest i parzy czy letnia, i czy da się spać w sypailni i jaka tam jest temp... i co i jak w salonioe czy dziennym pokoju...

Mnie to już wybitnie się głupio zrobiło, bo nie dość, że jakieś copy, spręże, rozstawy i obwody, to jeszcze z jakimiś kosztami czy amortyzacjami wyskakiwałem, a to to już jest w ogóle obrzydlistwo jakich mało ;). Panowie, może by tak WIĘCEJ UCZUĆ! Pompa ciepła z podłogówką jest dobra, miła, sympatyczna, kojąca, rześka, bezpieczna, fajnie mruczy i no te rotametry takie fikuśne :D Może to przyspieszy światopoglądowe wymieranie hydraulików starej daty.

Panowie, może by tak WIĘCEJ UCZUĆ! Pompa ciepła z podłogówką jest dobra, miła, sympatyczna, kojąca, rześka, bezpieczna, fajnie mruczy i no te rotametry takie fikuśne :D.

To, ze ktos urodzil sie kobietka, nie znaczy, ze urodzil sie idiotka. Mysle, ze jestes nieco niesprawiedliwy dla "pci" pieknej :)

Panowie, może by tak WIĘCEJ UCZUĆ! Pompa ciepła z podłogówką jest dobra, miła, sympatyczna, kojąca, rześka, bezpieczna, fajnie mruczy i no te rotametry takie fikuśne :D Może to przyspieszy światopoglądowe wymieranie hydraulików starej daty.

myślałem, że piszesz o picu Rumu na motorówce - wszystko się zgadza. Lepsze argumenty to "siłowe" - nie będę miału pod butami do domu wnosił; nie śmierdzi; nie brudzi prania; nie musisz kotku podnieś 25kg worka do zasobnika.

Na poważnie. Polskie PC gruntowe, ile to warte? Od początku roku na to patrzę Galmet, Ekontech, PPC i inne wyglądające na import włożony tylko do polskiej obudowy. Co to warte? Jak patrze na PPC i Ekontech (niby producencji) to ich strony www - co najmniej odpychają. Wiem, nie poznajesz książki po okładce, ale zaufania to oni nie budzą (galeria jak od instalatorów, o firmie opis mały, galerii hali itp. brak). Poważny gracz to Galmet przynajmniej ma certyfikaty, załogę, serwis itp, ale co w PC osiągnęli? ... bo swoje osiągnięcia na razie mają poza PC.

Załóżmy, że DZ zrobi firma od DZ. PC kupię sam. Uruchomi lokalny "guru" od PC - gwarancje na 24msc stracę ale bez paniki, chodzi o PLN. Wszytko ograniętę, tylko jaką PC gruntową, bez bajerów, prostą, tanią?

Na poważnie. Polskie PC gruntowe, ile to warte? Od początku roku na to patrzę Galmet, Ekontech, PPC i inne wyglądające na import włożony tylko do polskiej obudowy. Co to warte? Jak patrze na PPC i Ekontech (niby producencji) to ich strony www - co najmniej odpychają.

Jesli o Ekontech chodzi, to sam na wlasne oczka podjechalem zobaczyc gdzie i jak ja robia. Widzialm 2 facetow z palnikami w reku, wiec oni to skladaja do kupy u nas i z czesci jakie sobie zazyczysz.

A stronka www - masz racje, ale tak to jest, jak wlascicielowi sie wydaje, ze potrafi to zrobic sam. ;)

BTW: Ja gwarancji nie stracilem a montowal mi hydra. Ten sam co robil reszte instalacji.

Edytowane przez Pyxis

Jak patrze na PPC i Ekontech (niby producencji) to ich strony www - co najmniej odpychają. Wiem, nie poznajesz książki po okładce, ale zaufania to oni nie budzą (galeria jak od instalatorów, o firmie opis mały, galerii hali itp. brak).

Ja bym nie przywiązywał wielkiej wagi do urody strony www, bo to tylko wirtualny świat. Za piękną stroną z pięknymi obrazkami i wizualizacjami może być tylko pustka lub rozdmuchany marketing + kiepski produkt. Przy pc moim zdaniem dużo ważniejsze i miarodajne są zdjęcia pompy od środka, opis komponentów które zostały użyte i opinie użytkowników. A grafika strony www to tylko pic na wodę.

Ja bym nie przywiązywał wielkiej wagi do urody strony www, bo to tylko wirtualny świat. Za piękną stroną z pięknymi obrazkami i wizualizacjami może być tylko pustka lub rozdmuchany marketing + kiepski produkt. Przy pc moim zdaniem dużo ważniejsze i miarodajne są zdjęcia pompy od środka, opis komponentów które zostały użyte i opinie użytkowników. A grafika strony www to tylko pic na wodę.

Ja juz o tym pisalem. Bylaby piekna strona - pompa kosztowalaby +20%. Bylaby piekna reklama w TV, pompa kosztowalaby +30%. Byloby piekne logo, infolinia z handlowcami, magazyny i salony w calej Polsce - pompa kosztowalaby +50%. Czy ktos chcialby kupic TE SAMA POMPE 100% drozej tylko dlatego ze producent ma ladna strone ? ;) Niech to sobie kazdy rozwazy we wlasnym zakresie :-)

PS. Dobra strona to wydatek kilkunastu - dziesieciu tys pln.

PS. Dobra strona to wydatek kilkunastu - dziesieciu tys pln.

Moze o caly portal z e-sklepem robiony przez sporoa firme to tak. Dobra graficznie strona z kilkoma podstronami i galeria zaleznie od ilosci tresci to koszt rzedu 500-1000 zl. Znam mlodych zapalencow-grafikow ktorzy w takiej cenia zrobia. Poswieca czas spedzany w akademiku kosztem giercowania. Toz to pare flaszek jest a i do nowej karty grafiki mozna dolozyc i bedzie wiecej fps'ow ;)

Jak sie bede widzial z moim pompiarzem to mu szepne jaka nichcec budzi na forum jego tworczosc w HTMLu. Moze sie zdecyduje cos z tym zrobic, tylko musi miec swiadomosc, ze mu przez to kasa ucieka.

Czy ktokolwiek uważa, że podawane parametry "gruntówek" firm: PCC, Ekontech, Ecopol (dla podanych warunków pracy) nie są prawdziwe?

zawsze możesz sprawdzić w tabelach wydajności sprężarek z tym że temp. parowania jest o ok.10* niższa od temp DZ a temp. skraplania wyższa o 10* od temp. GZ (delty na wymiennikach)

http://www.elektronika-sa.com.pl/tcmodel.php?line=HCSSC-ZH-2009&model=ZH38K4E-TFD&RID=2&Tab=2

Moc cieplna = moc chłodnicza + moc elektryczna

No i trzeba doliczyć energię pobieraną przez pompy obiegowe

Wybierz czynnik chłodniczy r407c

Edytowane przez mkm silesia

Andriuss uśmiałam się do łez.. zabrakło mi w opisie, że powinna mieć PC jeszcze pokrowiec futerkowy, różowy, niebieski i srebrny :rotfl:

A tak poważnie rozważając nad PC bierzemy wszelkie parametry pod uwagę , wnętrze ( noo żeby było uczuciowe ;) :lol: ) , serwis, wydajność/sprawność, i bynajmniej nie patrzę na etykietkę i naklejkę,... To absolutnie nie wchodzi u nas pod uwagę..

Strona sprzedającego nie bardzo mnie interesuje.. booo stronką nie ogrzeję mojej chałupki...

Sprężarka wcale nie musi być " Kopelanda" bo inne są tez równie dobre i cichsze .

Nie biorę pod uwagę tych najbardziej rozreklamowanych i z rozbudowanym serwisem.. znaczy jak reklama to muszą się bardzo starać o klientów i wydawać na tą reklamę krocie, a serwis.. tzn będzie się psuło.. tak jak samochody.. zarabiają najwięcej na serwisie..