Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czy ktokolwiek uważa, że podawane parametry "gruntówek" firm: PCC, Ekontech, Ecopol (dla podanych warunków pracy) nie są prawdziwe?

Ja moge bardzo latwo to sprawdzic - szczegolnie jezeli chodzi o COP przy grzaniu CWU. Mam baniak CWU 300l. Mam w nim mieszacz - czyli pompe (mocna, z mosieznym korpusem) - 5-10 min mieszania i mam w calym baniaku od dolu do gory ta sama temperature. Podczas ladowania CWU pompa chodzi caly czas wiec pod koniec grzania mam w calym baniaku taka sama temperature. Latwo (i dosc precyzyjnie) wiec obliczyc ile pompa oddala energii. Od strony elektrycznej tez mam wszystko opomiarowane - tj. rejestruje co minute ilosc kWh zuzytych przez pompe. Nigdy tego nie liczylem dokladnie ale moge sie kiedys pokusic o taki test - wyjdzie realny SCOP przy grzaniu CWU (do 52stC na GZ :)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

To teraz pytanie dla wszelkich fachowcow. Jaka jest optymalna delta T i.e zasilanie-powrot. I dlaczego. Ktora powinna dac najlepszy COP i czy regula jest generalna czy sa roznice w zsleznosci od temp. zasilania. Jakies ograniczenia czysto techniczne PC. Jestem b. ciekaw odpowiedzi :)

Delta to roznica temperatur wynikajaca z oddanej mocy (i w DZ i w GZ). Im wyzsze delty na obu - tym wieksza roznica temperatur na sprezarce, a wiec nizszy COP. Im nizsza delta tym lepiej - ale do pewnego momentu - wynikajacego tylko i wylacznie z tego ze zeby ja obnizyc trzeba zastosowac duzej mocy pompke obiegowa i energia do napedzania tej pompki bedzie wyzsza niz zysk z COPu jaki uzyskamy :) Dlatego IMO optymalne delty to 3-5 stC.

Delta to roznica temperatur wynikajaca z oddanej mocy (i w DZ i w GZ). Im wyzsze delty na obu - tym wieksza roznica temperatur na sprezarce, a wiec nizszy COP. Im nizsza delta tym lepiej - ale do pewnego momentu - wynikajacego tylko i wylacznie z tego ze zeby ja obnizyc trzeba zastosowac duzej mocy pompke obiegowa i energia do napedzania tej pompki bedzie wyzsza niz zysk z COPu jaki uzyskamy :) Dlatego IMO optymalne delty to 3-5 stC.

To powyzej to racja a te 3-5 *C to tycza sie delty DZ i GZ jednakowo? Pytam bo cos mi sie obilo ze gdy na GZ bedzie za niska delta to wtedy za malo energi jest odbierane z DZ:confused:

aktualnie u mnie na DZ i GZ delty mam rowne i wynosza 4*C tak jest ok ?

Edytowane przez pitersson

Pytam bo cos mi sie obilo ze gdy na GZ bedzie za niska delta to wtedy za malo energi jest odbierane z DZ:confused:

A nie pomyliłeś czegoś przypadkiem? Może komuś chodziło o to że bardzo niska delta na GZ oznacza mały odbiór energii przez sam odbiornik (czyli grzejnik - podłogówkę) ? :) A skoro nie ma odbioru energii to znaczy że ta nie jest aż tak potrzebna. A skoro nie jest aż tak potrzebna to po co pędzić tak mocno pompki obiegowe - szkoda prądu :-)

Moim zdaniem delty masz idealne :) Bo mam podobne :D

na DZ nic juz nie zejde pompka na III ale na GZ mam na II gdy mialem na I delta byla 6,5*C sugerujesz abym nastawil pompke na II ?

Optymalnie chyba bedzie, zeby uzyskac odbior mocy ze skraplacza przy jak najnizszej temperaturze zasilania GZ. Pewnie masz jej pomiar. Przestaw pompki na kolejne biegi i poobserwuj. Jesli roznica bedzie nieznaczna, to szkoda pradu na wyzszy bieg.

A nie pomyliłeś czegoś przypadkiem? Może komuś chodziło o to że bardzo niska delta na GZ oznacza mały odbiór energii przez sam odbiornik (czyli grzejnik - podłogówkę) ? :) A skoro nie ma odbioru energii to znaczy że ta nie jest aż tak potrzebna. A skoro nie jest aż tak potrzebna to po co pędzić tak mocno pompki obiegowe - szkoda prądu :-)

Moim zdaniem delty masz idealne :) Bo mam podobne :D

No cos mi swita ze to nie chodzilo o grzejniki czy podlogowke ale ze przy zamalej delcie na GZ energia z DZ jest slabiej oddawana na GZ ,zaznaczam ze ja tak nie twierdze a tylko gdzies slyszalem i nie mam zdania w tej kwesti a chcialbym poznac opinie. Gdyby bylo cos na rzeczy to kiedy jest ta za mala delta?

Skoro myslisz ze moie delty sa ok. to extra:)

Optymalnie chyba bedzie, zeby uzyskac odbior mocy ze skraplacza przy jak najnizszej temperaturze zasilania GZ. Pewnie masz jej pomiar. Przestaw pompki na kolejne biegi i poobserwuj. Jesli roznica bedzie nieznaczna, to szkoda pradu na wyzszy bieg.

Mam podglad temp.do 0,1 *C j.w. przestawialem ale kolega twierdzi ze te delty sa ok to raczej tak zostawie . teraz utrzymuje temp. wew. 16*C pogodowka ustawia wedlug krzywej grzewczej temp. powrotu na 23,9 do 24,8 *C(temp. sr. dobowe od 0,0*C do -4,0*C) wiec na zasilaniu nie przekraczam 30*C, za wyjatkiem grzania CWU, mysle ze tak zostawie obiegowki jak podniose kiedys temp. wew. to pewnie tez tak bedzie

Jaka jest optymalna delta T i.e zasilanie-powrot.... czy regula jest generalna czy sa roznice w zsleznosci od temp. zasilania.

W instrukcji do pompy Stiebel Eltron WPWE można znaleźć taki wykres przedstawiający deltę dz w zależności od warunków pracy pc:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=148126&d=1352899261

Delta jest kompromisem pomiędzy cop pompy i mocą obiegówki. Zmienia się ona w zależności od temperatury pracy, bo zmienia się też wtedy moc grzewcza pompy, a przepływ pozostaje ten sam. Niestety nie znalazłem takiego wykresu dla gz.

cos mi sie obilo ze gdy na GZ bedzie za niska delta to wtedy za malo energi jest odbierane z DZ

Nie jest to prawdą. Pc odbiera ciepło i oddaje ze stałą (mniej więcej) mocą, więc delta zależy tylko od wymuszonego przepływu - im większy przepływ, tym mniejsza delta. Ilość pobieranej czy oddawanej energii jest mniej więcej taka sama (dla uproszczenia zaniedbuję zmiany mocy pc wraz ze zmianami temperatury).

Niestety nie znalazłem takiego wykresu dla gz.

Moim zdaniem jest (powinien być) dokładnie takie sam.

PCi to maszyna cieplna "dążąca" do równowagi, a z tego wniosek (?), że delty t po obu stronach powinny być takie same (zbliżone).

PCi to maszyna cieplna "dążąca" do równowagi, a z tego wniosek (?), że delty t po obu stronach powinny być takie same (zbliżone).

Delta t zależy od przepływu po obu stronach wymiennika. Przeważnie przepływ po stronie GZ jest większy, dlatego tam mniejsza delta t. po stronie DZ większy przepływi i mniejsza delta t. Żeby uzyskać deltę t = 5 stopni po stronie GZ trzeba dobrać odpowiedni przepływ po stronie DZ.

Nie wiem jak argumentujesz taki wniosek. Ta maszyna cieplna nie "widzi" przeciez przeplywow, tylko moc na wymiennikach. Jak zdolasz odebrac i dostarczyc odpowiednia moc, to bedzie OK. Idea pracy kazdej maszyny cieplnej jest dazenie do rownowagi. To napedza przeplyw energii.

Takie zblizone wartoswci pozadanych przeplywow w gruntowkach sa raczej determinowane tym, ze na GZ i DZ mamy zainstalowane bardzo podobne (jak nie identyczne) wymienniki.

Edytowane przez Pyxis

Nie jest to prawdą. Pc odbiera ciepło i oddaje ze stałą (mniej więcej) mocą, więc delta zależy tylko od wymuszonego przepływu - im większy przepływ, tym mniejsza delta. Ilość pobieranej czy oddawanej energii jest mniej więcej taka sama (dla uproszczenia zaniedbuję zmiany mocy pc wraz ze zmianami temperatury).

ok dzieki mam teraz jasnosc w tej kwestii;)

Argumentem, że delta t po obu stronach powinna być taka sama (zblizona) jest właśnie ta "naturalna" chęć wyrównania tych temperatur.

Po co ma się bidulka męczyć (maszyna cieplna) - zwłaszcza, ze jest ślepa na przepływy.

Należy wiec "ułatwić" to zadanie, po co ma się "szarpać", "sapać" i "wzdychać".

Trochę troski o nią, a odwdzięczy się długotrwała pracą i wysokim COP.:rolleyes:

Takie zblizone wartoswci pozadanych przeplywow w gruntowkach sa raczej determinowane tym, ze na GZ i DZ mamy zainstalowane bardzo podobne (jak nie identyczne) wymienniki.

A dlaczego tak to zaprojektowano ? Bo maszyna cieplna "dązy" ............