Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak tak temp dolnych żródeł bo mamy zimny długi marzec, ktos już grzałką się wspomaga?

Ja mam odwierty, raczej nie spodziewam się żeby temp DZ zeszła mi poniżej 2-3 st

Po 2 h pracy temp rzędu 4 st raczej standardowo, na początku sezonu było ze 2 st więcej, ale po powiedzmy 15 h postoju powrót po 10 min ma 7,9-8 st więc raczej nie mam jakoś przesadnie wychłodzonego gruntu

+3 zadnych tam grzalek... COP ca. 3 ;)

Pogadamy w przyszłym sezonie jak będzie -20 przez tydzień ;) U Ciebie pewnie nie ma ale w PL w nocy powyżej -15 często potrafi być upierdliwie nieustępliwe

U mnie COP przy zasilaniu 3-4 st powyżęj 4,5 całą zime. Gdyby odwierty nie były tak drogie polecałbym każdemu, zobaczymy co będzie za lat 10-20

Słyszałem także teorię o gigantycznych bananach, które dotąd spadały tylko na ocean i były pożerane przez wieloryby, a zatem nie docierały do nas. Wkrótce jednak oś spadu przesunie się nad Wyspy Brytyjskie, by do 2040 roku epicentrum ulokowało się dokładnie nad Kutnem...Naukowcy zastanawiają się, czy przy użyciu specjalnych armatek aerodynamiczno-jądrowych nie przesunąć linii zrzutu nad kraje trzeciego świata. To rozwiązałoby, na jakiś czas, problem głodu. Chciwe lobby producentów przetworów bananowych czuwa jednak nad całością i prawdopodobnie nie pozwoli na jakikolwiek ruch, z którym nie wiążą się korzyści biznesowe...

:D

Witam,

Widze, że zioło dzisiaj macie nadzwyczaj mocne :D

Natknąłem się na stronie GHS (montują pompy ciepła) na wynalazek zwany kolektorem hybrydowym. Czy ktoś wie cos więcej na ten temat? Zaciekawiło mnie to, bo działkę mam niedużą i poziomy kolektor nie wchodzi w grę.

Będę wdzięczny za jakieś opinie na ten temat i jakieś materiały.

Witam,

Natknąłem się na stronie GHS (montują pompy ciepła) na wynalazek zwany kolektorem hybrydowym. Czy ktoś wie cos więcej na ten temat? Zaciekawiło mnie to, bo działkę mam niedużą i poziomy kolektor nie wchodzi w grę.

Płot energetyczy ?

Parę latek temu , tak sobie myślałem , zeby do rozdzielacza DZ podpiąć jedna nitke i położyć pod dachowkę . I latem zamykać te w ziemi , a otwierać tą na dachu.

Ale do dzisiaj z budowy nic nie wyszło , tylko działka zarosła.

Ale chyba coś tej wiosenki ruszy:)

Witam,

Czy chodzi Ci o hybrydowy płot energetyczny ?

Witam,

aaaaaale zawsze można pójść w bezpośrednie parowanie i się zmieści:D

aaaaaale zawsze można pójść w bezpośrednie parowanie i się zmieści:D

Czyli jak zapakujesz w grunt rurki miedziane w nieco innej technologii, to w cudowny sposob zasob zgromadzonej w gruncie energii zostanie pomnozony? No brawo! Gzies to juz czytalem, ale tam byl zdaje sie chleb i ryrby. ;)

Wyciągnie, wyciągnie energii ile trza.

Tylko odpowiedni gradient się ustabilizuje.

Nawet w suchym piachu, rura miedziana wyciągnie co ma wyciągnąć. A że bezpośrednie parowanie nie ma ograniczeń w postaci zamarzania medium pośredniczącego (glikol) to hulaj dusza piekła nie ma, odparowanie w okolicach -15*C, -20*C, NO PROBLEM. Tylko może się okazać że przy suchym piachu i małej działce będzie gorzej z parametrami niż przy powietrznej.

O podłogówce krążą mity, o bezpośrednim parowaniu i cudownie wyższych efektywnościach również.

Czyli jak zapakujesz w grunt rurki miedziane w nieco innej technologii, to w cudowny sposob zasob zgromadzonej w gruncie energii zostanie pomnozony? No brawo! Gzies to juz czytalem, ale tam byl zdaje sie chleb i ryrby. ;)

no nie o to chodziło... np na 9 kw wytarcza 230m2 mało kiedy wokół domu tyle nie znajdziesz, a w BP temp odporowania jest od -5 do -15 C( +/_), uśredniając powierzchnia GZ X1,3 =pow DZ

a w BP temp odporowania jest od -5 do -15 C( +/_),

To jak w końcu liczycie i mierzycie TEMPERATURĘ DZ przy bezp. parowaniu? Bo już ktoś się chwalił nie raz, że ma DZ kilkanaście *C co nijak nie przystaje do takiego zakresu parowania i do średnich temperatur gruntu na takich głębokościach??

Gdzie i na czym jest ten pomiar? (ale to chyba już nieistotne, ja w bajki i tak nie wierzę)