Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To jak w końcu liczycie i mierzycie TEMPERATURĘ DZ przy bezp. parowaniu? Bo już ktoś się chwalił nie raz, że ma DZ kilkanaście *C co nijak nie przystaje do takiego zakresu parowania i do średnich temperatur gruntu na takich głębokościach??

Gdzie i na czym jest ten pomiar? (ale to chyba już nieistotne, ja w bajki i tak nie wierzę)

na ZR jest czujnik temp parowania (dodajesz poslizg temp zależnie od rodzaju czynnika), a na ssaniu przed sprężarką czujnik temp DZ, nic tu tajemniczego, reszta tak jak wyżej opisałem, obecnie u mnie z dochładzaczem skroplin mam 14 C na ssaniu, a -5 na ZR. Wiekszość chłodziarzy patrzy na pomiary przez program doboru, i jak coś jest poza wykresem pracy sprężarki wg programu to dla większości "to nie istnieje", nie che mi sie tego pisać którys raz rzędu :D sory, gdzies to jest opisane na wątku z BP, niepotrzbnie zagaiłem

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy rurki sieci wodnej z otulina moga lezec bezposrednio na suchym betonie? Czy raczej polecacie rozdzielic je warstwa styro?

Właśnie za położenie rurek bezpośrednio na chudziaku nienawidze swojego hydraulika, ja bym położył jeśli się da w górnej warstwie gdzie idą rurki ogrzewania, najlepiej oddzielone i zaizolowane z dołu i z góry

Właśnie za położenie rurek bezpośrednio na chudziaku nienawidze swojego hydraulika, ja bym położył jeśli się da w górnej warstwie gdzie idą rurki ogrzewania, najlepiej oddzielone i zaizolowane z dołu i z góry

Czy hydraulik nie zapomnial przynajmniej o otulinie?

Edytowane przez Tomaszs131

Tez uwazam, ze rurki w otulinie bezposrednio na chudziaku to nie do konca przemyslane rozwiazanie.

Edytowane przez Tomaszs131

Tez uwazam, ze rurki w otulinie bezposrednio na chudziaku to nie do konca przemyslane rozwiazanie.

Otuilna jest ale co ten centymetr pianki niby da?

Za to w mojej opinii każdy hydraulik który choć raz robił coś takiego jak kanalizacja i ma wystarczająco rozwinięty umysł, od razu zauważyłby że coś jest tu nie tak.

Bez urazy do usera hydraulik ;)

Otuilna jest ale co ten centymetr pianki niby da?

Za to w mojej opinii każdy hydraulik który choć raz robił coś takiego jak kanalizacja i ma wystarczająco rozwinięty umysł, od razu zauważyłby że coś jest tu nie tak.

Bez urazy do usera hydraulik ;)

Ja jak zrobiłem rurki od CWU i cyrkulacji w otulinie owinięte szczelnie folią aluminiową i położone na 5 cm styropianu i przykryte też 5 cm to popatrzyli na mnie jak na wariata. Na chudziaku i w otulinie leżą tylko od ZW.

Przy płycie fundamentowej ocieplonej od spodu i w ciepłym pomieszczeniu może to nie jest wielki problem. Ale jak patrzę co się dzieje na budowach u znajomych to mnie czasem trzepie.

Ostatnio odwiedzilem budowe z instalacja wod-kan jednego instalatora. Zwrocilem mu uwage, ze rurki w otulinie na chudziaku to nie jest dobre rozwiazanie. Stwierdzilem, ze u mnie bedzie instalacja na styro. W odpowiedzi uslyszalem, ze jest to niepotrzebny wydatek.

Jestem innego zdania.