Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

a potrzebujesz?

potrzebuje takiego kto zna moja PC Viessmann 343

i ma pojecie o hudraulice - posprawdza ciśnienia i przepływy, bo obcykanie sterownika i temperatur w garniturze jakto serwisant viessmanna to ja sobie sam zrobic umiem

Edytowane przez SNCF

potrzebuje takiego kto zna moja PC Viessmann 343

i ma pojecie o hudraulice - posprawdza ciśnienia i przepływy, bo obcykanie sterownika i temperatur w garniturze jakto serwisant viessmanna to ja sobie sam zrobic umiem

Ciśnienie pokazują zegary i tutaj nic innego ci nie zobaczy. A jak umiesz sobie wyczyścić od czasu do czasu filterek siatkowy to i serwisant ci nie potrzebny.

tak obstawiam

obieg pierwotny idealny, ergolid parametry idelane, przeplyw idealny temperatura z odwiertow ok 4-5'C

a warczy i pracuje inaczej niz zwykle bylo

podlogowke te 30'C jeszcze grzeje ale jak ma nagrzać CWU 45'C to juz wywalają zabezpieczenia

KOD A9 i C9

czyli

A9

Pompa ciep-ła

Pompa ciepła Sprawdzić pompęciepła, pompę

pierwotną,pompę wtórną,w

razie potrzeby wymienić.

Urządzenie pracuje do momentu potwierdzenia zgłoszenia usterki wraz z

podgrzewaczem przepływowym wody grzewczej w trybie eksploatacji

zredukowanej. Po usunięciu

usterki pompa ciepłauruchamiana jest dopiero po

wcześniejszym jednorazowym wyłączeniu urządzenia

C9

Obieg chłodniczy

Wysokie ciśnienie-niskie

ciśnienie lub wyłącznik

gazu gorącego

Sprawdzićczujniki temperatury wody na powrocie i na

zasilaniu, przeprowadzić

kontrolęwysokiego ciśnienia, sprawdzić

ciśnienie i przepływ w obiegach pierwotnych i wtórnych

żyła niecałe 6lat - 12.000godzin - ale kicha!

Edytowane przez SNCF

Zacznij od zmierzenia 2 par temperatur zasilanie i powrót po stronie kolektora i po stronie grzewczej (w sumie 4 temperatury). Przeczyść też filtry na gz i dz. Jeśli masz przepływomierze, to sprawdź jakie masz przepływy. Może po prostu nie masz przepływu wody lub glikolu bo zapchał się jakiś filtr lub padłą obiegówka. Na razie raczej nic nie wskazuje na awarię sprężarki. Jakby padła sprężarka to by prawdopodobnie nic nie grzało.

Czy podłogówkę grzeje całkiem poprawnie ? Czy też dziwnie warczy ? Czy podczas ogrzewania podłogówki ma poprawne parametry (takie delty i temperatury jak zawsze) ? Czy grzejesz cwu tylko w wewnętrznym zasobniku, czy w tym zewnętrznym też ? Kiedy dokładnie występuje problem.

Filtra nie będzie w pompie, tylko poza nią - gdzieś w instalacji, masz tam też chyba jakiś zawór 3-drożny, który mógł się np. jakoś zwiesić. Prześledź instalację poza pompą - tam na razie szukaj problemu. Masz przepływomierze gz ? Podaj temperatury rur nie w pompie podawane przez sterownik tylko rzeczywiste zmierzone niezależnie po wyjściu z pc oraz jeśli błąd pojawia się podczas grzania cwu w wewnętrznym zasobniku zmierz temperatury we i wy wężownicy/płaszcza tego zasobnika.

Tak z innej strony, to niezłą plątaninę kabli zrobili ci od Viesia.

Edytowane przez rwxw

Podłogówke grzeje poprawnie bo zima długa ale nie ma mrozów -20'C wiec zgodnie z krzywą pracuje na parametrze łagodnym np: 5'C/30'C i tak daje rade, natomiast jak nastawie do nagrzania bufor podłogówki na np 50'C czy CWU na 50'C to niezależnie od zaworu 3droznego ustawienia wywala błąd jak osiąga parametr ok 5'C/44'C mam termometr do ciała na podczerwień nim mierząc w rurki potwierdzają sie wskazania z tych na sterowniku

układ jest odpowietrzony prawidłowo o przepływomierzach nic nie wiem niestety

w ogole moja sprężarka zawsze głośno chodziła, myślałem ze tak ma być, skoro w zamrażarce mocy 120W burczy to tu kilkadziesiąt razy większa musi tyleżsamo bardziej warczec, tak myślałem. Ale ostatnio bylem u kogoś i jego PC chodzi cicho jak lodówka!

Teraz dostalem odpowiedz od Copeland Scroll ze sprężarka powinna miec halas Poziom: 67dBA - to moja na pewno zawsze miała więcej a teraz to dopiero + nierówność

jak grzeje CWU to przez wymiennik płytowy (widac go nawet na fotkach)

czy w nim mogło się coś zatkać?

w domu mam stacje zmiękczająca wodę

a woda kotłowa ktora tam wpływa przeciez jest obiegiem zamkniętym nic w niej sie nie zmieniło od 6lat

za sprężarka jest chyba skraplacz? może tam coś?

Pozdrawiam i Dziękuje za rady

Edytowane przez SNCF

wywala błąd jak osiąga parametr ok 5'C/44'C

To co podajesz to połowa pomiarów. Zmierz też zimne strony, bo rozumiem, że to co podajesz, to ciepłe strony dz i zasilanie bufora. Zmierz jak to wygląda przy poprawnej pracy i jak przy niepoprawnej. Jeden pomiar to 4 temperatury: 2 zasilania i 2 powroty.

Ale ostatnio bylem u kogoś i jego PC chodzi cicho jak lodówka!

To kwestia wyciszenia i szczelności obudowy, więc na razie się tym nie martw.

Każda normalna pc (bez bezpośredniego parowania czy skraplania) ma sprężarkę i 2 wymienniki płytowe. Jeden to parownik, a drugi to skraplacz. Nie masz chyba trzeciego ? Podłogówkę też grzejesz przez ten sam wymiennik (skraplacz), tylko dalej jest rozdzielenie strumienia ciepłej wody na podłogówkę lub na cwu.

Edytowane przez rwxw

czy w nim mogło się coś zatkać?

Miedzy spustem wody a regulatorem ciśnienia (po stronie CWU) jest (powinien być) filtr - może tam jest przyczyna.

Ps. 67 dB (A) to jest stosunkowo głośno - zwykła mowa ludzka to natężenie około 60dB(A) lub "zwykła" głośność TV.

a ktore rurki z samej sprezarki sa od powrotow? i skrpalcza? tam pomierzę.

MYŚLĘ IŻ MÓJ PRZYPADEK MOŻE BYĆ BARDZO POMOCNY I OSTRZEGAWCZYM SYGNAŁEM DLA INNYCH o firmie VIESSMANN

nawet na forum Niemieckim piszą o Najgorszym serwisie firmowym Viessmann

do tego zgłasza się wiele osob ktorym tak samo jak mi PC Viessmanna walnęła po 4-6latach i za naprawe placiły 1500-3500Euro! - taka niemiecka technologia

znalalzem taka strone ale nie władam Niemieckim tylko translatorem sobie tłumaczę

http://www.haustechnikdialog.de/Forum/t/99791/Viessmann-Vitocal-343-Verdichter-soll-angeblich-schon-kaputt-sein?page=2

Kann mich nur in die Reihe der Leidgeplagten 343-Nutzer einreihen. Unser Verdichter hatte wohl von Anfang an einen mechanischen Defekt, denn er war akustisch schon immer sehr präsent. Nach 11088 Betriebsstunden und 24697

So mussten wir halt nach 6 Jahren einen neuen Verdichter einbauen lassen, der nun so arbeitet, wie das eigentlich sein soll.

to sie domyslam ze cos walnęło jak i u mnie po 6latach

Edytowane przez SNCF