Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

MYŚLĘ IŻ MÓJ PRZYPADEK MOŻE BYĆ BARDZO POMOCNY I OSTRZEGAWCZYM SYGNAŁEM DLA INNYCH o firmie VIESSMANN

To, że coś u Ciebie nie działa, nie znaczy, że produkt jest zły. Na razie nawet nie wiesz co nie działa i czy to wina pompy, czy instalacji. Wszystko się czasem psuje, ważne jest jaki jest odsetek uszkodzeń, bo sama ich liczba nic nam nie mówi, zwłaszcza że nie znamy ilości sprzedanych urządzeń. Moje zdanie na temat awaryjności pc jest takie, że czym urządzenie mniej skomplikowane, tym lepiej, bo łatwo zdiagnozować ewentualną usterkę i później ją naprawić.

do tego zgłasza się wiele osob ktorym tak samo jak mi PC Viessmanna walnęła po 4-6latach i za naprawe placiły 1500-3500Euro! - taka niemiecka technologia

Sprężarka to najdroższy element pompy, ceny są takie:

http://www.copeland.pl/cennik/

Ile weźmie chłodnik za wymianę, to kwestia negocjacji, ale nie godziłbym się na więcej niż 1000 zł. Nie mam pojęcia czy coś jest na rzeczy, ale planowane starzenie produktu było dyskutowane wielokrotnie, więc jak ktoś chce się pobawić w dziennikarza śledczego, to widzę mocny punkt zaczepienia.

Mam pytanie ( domyślam się że zaraz zostanę zbluzgany że było że nie szuka itp itd ...) szuka ! Czyta ! Było ! ale zawsze jest to samo że się nie zwraca że drogo że dziadostwo a ja chciałem się tylko dowiedzieć konkretów z życia.

Jestem w trakcie budowy domku 224m 190 użytkowej 34 garaż piętrowy bez poddasza użytkowego

ogrzewanie podłogowe dostosowane do pompy ciepła układane co 10 cm i......

No właśnie jaką pompę ciepła dobrać czy ktoś uczciwe może mi powiedzieć jak u niego sprawuje się pompa.

Że się nie zwraca – ok ale mi chodzi o komfort i wygodę że nie muszę się obawiać o swoje życie , że się zaczadzę albo gaz wybuchnie.

Myślałem o takich producentach jak NIBE , VICKERSONN i na razie tyle co mi po głowie chodziło.

Wybrałem kilka firm ze śląska ale żadna nie była zainteresowana wstępną wyceną mysle że źle trafiłem.

Proszę o rzeczową pomoc.

Dziękuje

Mam pytanie ( domyślam się że zaraz zostanę zbluzgany że było że nie szuka itp itd ...) szuka ! Czyta ! Było ! ale zawsze jest to samo że się nie zwraca że drogo że dziadostwo a ja chciałem się tylko dowiedzieć konkretów z życia.

Jestem w trakcie budowy domku 224m 190 użytkowej 34 garaż piętrowy bez poddasza użytkowego

ogrzewanie podłogowe dostosowane do pompy ciepła układane co 10 cm i......

No właśnie jaką pompę ciepła dobrać czy ktoś uczciwe może mi powiedzieć jak u niego sprawuje się pompa.

Że się nie zwraca – ok ale mi chodzi o komfort i wygodę że nie muszę się obawiać o swoje życie , że się zaczadzę albo gaz wybuchnie.

Myślałem o takich producentach jak NIBE , VICKERSONN i na razie tyle co mi po głowie chodziło.

Wybrałem kilka firm ze śląska ale żadna nie była zainteresowana wstępną wyceną mysle że źle trafiłem.

Proszę o rzeczową pomoc.

Dziękuje

witam

najważniejsze przy wyborze i montażu pompy ciepła jest oblieczenie w sposób fachowy OZC budynku

ważna jest tez informacja o rodzaju pompy, czy gruntowa, czy powietrzna - jeżeli masz mozliwość

ja osobiście doradzam klientowm, którzy mają dostęp do gazu ziemnego montaż kotła gazowego, bo jest to tańsze w eksploatacji, bezobsługowe tak jak pompa ciepła i jest to poza tym. b. bezpieczne

pozdrawiam

nie zrobiłem instalacji z powietrzną która byłaby droższa w eksploatacji od gazu ( gazownia na Śląsku modernizuje kotłownie na pc - powietrzne gazowe będą :D - można startować w przetargach :D pewnie najważniejsze kryterium cena drugie kto da więcej ale musi wiedzieć komu bo to polska ) ale u mnie jest ciepło to nie wschód

http://www.andretti.pl/wxtempdetail.php?year=2011

AAA za modernizację zapłacą odbiorcy bo koszty wzrosną

P.S. na wrzesień podwyżka akcyzy za gaz i nie będą trąbić w reżimowej TV tak jak o cudownej obniżce

Edytowane przez mkm silesia

Ta druga firme to sobie odpusc. Oprocz Nibe sa tez inne firmy. Wszystko zalezy od zasobnosci Twojego portfela

Masz moze zrobione obliczenia OZC budynku? Od tego powinienes zaczac. Dowiesz sie jakiej mocy pompe bedziesz potrzebowal.

Na FM Asolt sie tym zajmuje.

Zapotrzebowanie mam około 16kW a jakiej Firmy nie mam pojęcia bo wymiana doświadczeń na forum ogranicza się obecnie do reklamowania tego co się sprzedaje więc nie mogę odnieść się do takich opinii >Sam jestem handlowcem w branży nie budowlanej i chętnie udzielał bym się na forach, że moje produkty są najlepsze bo takie sprzedaje ale nie podważam jakości innych firm konkurencyjnych ale to normalne chwaleni swego i to nie grzech

witam

najważniejsze przy wyborze i montażu pompy ciepła jest oblieczenie w sposób fachowy OZC budynku

ważna jest tez informacja o rodzaju pompy, czy gruntowa, czy powietrzna - jeżeli masz mozliwość

ja osobiście doradzam klientowm, którzy mają dostęp do gazu ziemnego montaż kotła gazowego, bo jest to tańsze w eksploatacji, bezobsługowe tak jak pompa ciepła i jest to poza tym. b. bezpieczne

pozdrawiam

Dzięki za podpowiedź

Gaz odpada to jest zawsze gaz na terenie a tego nie chcemy po bardzo złych doświadczeniach - zapotrzebowanie mam na poziomie 16 kW

Jak by kto nie liczył pompa ciepła nie zwraca się nigdy w stosunku do alternatywnych źródeł ale takiego garba chcemy ze względów bezpieczeństwa obok pompy do działania gotowy zawsze będzie piec na pelet gdyby się zdarzyło że zabraknie prądu i pompa stanie albo wymrozi dolne źródło i przez 2-3 miesiące nie rozmarznie nie jest to nic nowego czytałem o tym na skandynawskich forach.

Bardzo duże jak na 224m 190 użytkowej, planujesz ocieplać chałupę ? Nie dasz rady zmniejszyć zapotrzebowania, a może źle oszacowałeś ozc ?

Takie wyliczenia mam z projektu po adaptacji ściany Poro Wineber 25 + styro 15 grafit stropy żelbeton dachówka ceramiczna i wełna pod dachem 30 podłogówka na całości.