Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Takie wyliczenia mam z projektu po adaptacji ściany Poro Wineber 25 + styro 15 grafit stropy żelbeton dachówka ceramiczna i wełna pod dachem 30 podłogówka na całości.

Powinienes zrobic obliczenia jeszcze raz. Te z projektu nie sa zbyt rzetelne. Ja buduje dom o nie wiele mniejszej powierzchni i pompa bedzie 11 -12 KW.

andrius moze miec racje, u mnie bedzie WM.

Edytowane przez Tomaszs131

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za podpowiedź

Gaz odpada to jest zawsze gaz na terenie a tego nie chcemy po bardzo złych doświadczeniach - zapotrzebowanie mam na poziomie 16 kW

Jak by kto nie liczył pompa ciepła nie zwraca się nigdy w stosunku do alternatywnych źródeł ale takiego garba chcemy ze względów bezpieczeństwa obok pompy do działania gotowy zawsze będzie piec na pelet gdyby się zdarzyło że zabraknie prądu i pompa stanie albo wymrozi dolne źródło i przez 2-3 miesiące nie rozmarznie nie jest to nic nowego czytałem o tym na skandynawskich forach.

Piec na pelet pradu nie potrzebuje ale pompy obiegowe pewnie tak.

Pewnie masz wentylację "grawitacyjną" i stąd taki wynik. Tym by się należało zająć na dzień dobry. Btw. żelbet.

Jak by nie liczył to te 16 kW jest niemozliwe, szacujac na podstawie tych skąpych informacji to obciązenie cieplne szacuje na max 8 kW czyli przeszacowanie o ok 100 %

a to ciekawe, ciekawe... tańsze w eksploatacji niż pompa ciepła....

to może doprecyzuj niż jaka pompa ciepła bo chyba nie myślisz o gruntowej...

witam

przepraszam zagalopowałem się

miałem napisać, że jest to tańsze jeżeli weźmiemy koszty montażu i eksploatacji

oczywiscie koszty eksploatacji przy pompach gruntowych koszty niższe, ale za to inswestycja dużo, dużo droższa

pozdrawiam

Takie wyliczenia mam z projektu po adaptacji ściany Poro Wineber 25 + styro 15 grafit stropy żelbeton dachówka ceramiczna i wełna pod dachem 30 podłogówka na całości.

witam

16kW wydaje mi się o wiele przeszacowane

miałem do czynienia z budynkami "podobnie ocieplonymi" i zapotrzebowanie było o wiele niższe

proponuję żlec wykonanie nowego OZC

ja miałem do czynienia z różnymi wyliczeniami (OZC) u klientów, czasami nie nadawały się do niczego, nijak miały się do tego jak wykonany był bydynek

2 x robiłem ogrzewanie u klientów, którzy mieli zrobione OZC przez ASOLTA, dokonaliśmy z klientami doboru źródeł ciepła na ich podstawie, i wszystko wyglada b. dobrze

pozdrawiam

Jak by nie liczył to te 16 kW jest niemozliwe, szacujac na podstawie tych skąpych informacji to obciązenie cieplne szacuje na max 8 kW czyli przeszacowanie o ok 100 %

Chętnie oddam się fachowcom do weryfikacji tylko co miałbym przygotować - Dąbrowa troszki daleko :)

Mam problem. Mam tyle ofert na pompy ciepła, że nie wiem co wybrać. Chyba zrobię konkurs piękności :-)

Szare, zielone, białe, czerwone, czarne, niebieskie - do wyboru do koloru...

Zawory rozprężne termostatyczne, elektroniczne

Sprężarki rotacyjne, podwójne rotacyjne Twin Rotary, śrubowe. Na prąd stały i zmienny.

Z funkcją chłodzenia i bez

Ze skomplikowanym sterownikiem, średnio skomplikowanym i prostym. Bez sterownika

Z wbudowanym zbiornikiem CWU. Bez zbiornika CWU. Z wbudowanymi pompami obiegowymi i bez.

Z wbudowanym zaworem trójdrogowym i bez

Z soft startem i bez

R410a, R134, R407C...

Wymiennik DZ rurowy, wymiennik GZ rurowy, wymiennik DZ płytowy, GZ płytowy, wszystkie rurowe, Wszystkie płytowe...

Ciężkie, lekkie, kwadratowe, prostokątne...

Już je ponumerowałem od 1 do 40. Może po prostu wylosuję jakąś liczbę...

Mam problem. Mam tyle ofert na pompy ciepła, że nie wiem co wybrać. Chyba zrobię konkurs piękności :-)

Sprężarki rotacyjne, podwójne rotacyjne Twin Rotary, śrubowe. Na prąd stały i zmienny.

Ze skomplikowanym sterownikiem, średnio skomplikowanym i prostym. Bez sterownika

Z wbudowanym zbiornikiem CWU. Bez zbiornika CWU. Z wbudowanymi pompami obiegowymi i bez.

Z soft startem i bez

R410a, R134, R407C...

Wymiennik DZ rurowy, wymiennik GZ rurowy, wymiennik DZ płytowy, GZ płytowy, wszystkie rurowe, Wszystkie płytowe...

Kup se piec na wongel czerwony piec czarny wongel biały dym nowy papa

Zapamiętaj że najważniejsi są LUDZIE bo tylko oni zrobią Ci dobrą instalacje z którą każda pompa da radę (oczywiście nie jakiś chiński szajs)

Edytowane przez mkm silesia

Gość Arturo72

Z soft startem i bez

R410a, R134, R407C...

Ja bym dodał do tego jeszcze solary,klimatyzacja,gaz ziemny,grzejniki a na koniec...zasmażka w postaci Twojego domu pasywnego z zapotrzebowaniem na ciepło 9kWh/m2/rok i obciążeniem cieplnym 1,5kW,którego "świeczką" ogrzejesz ;)

I wszystko w temacie :D

Proponuję faktycznie urlop i dokształcenie się w zakresie wymagań domów pasywnych jeśli chodzi o ogrzewanie bo widocznie nie wiesz co budujesz,skoro zastanawiasz się nad pompą ciepła a tym bardziej gruntową.

Edytowane przez Arturo72

Mam problem. Mam tyle ofert na pompy ciepła, że nie wiem co wybrać.

powiedz czy ty aby na pewno wybierasz kocioł do ogrzewania domu czy wybierasz się na marsa z jednym plecakiem i ciężko Ci się spakować bo nie wiesz co będzie bardziej potrzebne?

powiem szczerze, że jestem w szoku jak można się wczuć do tego stopnia, masz już chyba jakąś pompiarską obsesję i jeżeli na każdy etap budowy tak reagujesz to opanuj się chłopie bo wylądujesz wreszcie w jakimś wariatkowie...

masakra....

powiedz czy ty aby na pewno wybierasz kocioł do ogrzewania domu czy wybierasz się na marsa z jednym plecakiem i ciężko Ci się spakować bo nie wiesz co będzie bardziej potrzebne?

No... ee....

Zima była - więc załatwiałem wszystkie papierkowe kwestie, doszkalałem się itp. teraz czas działać...

A że tyle ofert... no cóż. Pierwsze były dużo wyższe, z czasem znalazłem sporo niższe. Same spływały, wystarczyło popytać :-)

Fakt pompa powietrzna tańsza: 12kW najmniejsza, za 4500,- z dostawą. Za tyle to ja mat elektrycznych nie kupię do domu. Gruntowa 8kW 3,5 tys. peelenów z dostawą, ale do tego kolektor trzeba doliczyć.

PC na podzespołach Panasonica, Emmersona, itp.

Produkcja: made in China.

No ale co tu się obrażać? Nie każdego stać na wypasionego merola, niektórzy fiacikiem poginają. To taka moja opinia. Oglądam forum na monitorze Dell made in China, w świetle świetlówek też pewnie z Chin, piszę na klawiaturze Microsoft made in China, to po co mi chińska pompa jakaś z niemiecką naklejką za 30 patyków? :lol2:

Bo tak praktycznie jest, że jak pompa z Chin np. wjeżdża do Polski to już jest polskiej produkcji i cena *3.

U mnie by się pompa za 30.000 nigdy nie zwróciła - do emerytury mojej, a to jeszcze sporo czasu :-)

To tylko moja opinia - zastrzegam, nie chcę budzić żadnych kontrowersji :D Szczerze to uważam, że jakby niektóre firmy montowały różne pompy (Stiebel za 30tys i Chinol za powiedzmy 7tys z montażem), to by mniej nie zarobiły. Obecnie przebitka na chińczykach jest 300% albo i lepiej. To nie każdemu się opłaca... No ale - to moja prywatna opinia. Wyrażona nie dla kontrowersji tylko tak ogólnie :goodnight:

p.s. oferty dostałem w 2 tygodnie, chyba jedna obejmuje możliwość wyboru dowolnego koloru, sprawdzę.... :lol2:

p.s.2 sorki że się tak motałem - zastanawiałem się nad różnymi wersjami, przepraszam :-)

Edytowane przez maciejzi