Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72

p.s.2 sorki że się tak motałem - zastanawiałem się nad różnymi wersjami, przepraszam :-)

Idź na urlop...

Jak sam wspominałeś masz zapotrzebowanie domu na ciepło 9kWh/m2/rok co jak się nie mylę przy Twoim domu daje zużycie za sezon grzewczy 1800kWh co przy grzaniu prądem w II taryfie daje kwotę 612zł.

Chcesz pobić rekorda Świata w zużyciu na ogrzewanie zakładając pompę gruntową nie patrząc na koszty ? jakiś konkurs czy co ?

Przy COP4 daje zużycie 450kWh za sezon czyli 153zł za ogrzewanie za sezon grzewczy ! Ok.75kWh i 25zł miesiecznie.

Przecież taka pompa ciepła będzie pracowała średnio ok.37h w miesiącu i ok.1,5h na dobę.

Zweryfikuj swoje dane albo na temat domu albo na temat systemu grzewczego bo jak dla mnie pompa gruntowa w takim domu to paranoja lub wyliczenia z d..y wzięte bo zastanawiasz się nad czymś nad czym nie powinieneś się zastanawiać.

Edytowane przez Arturo72

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Idź na urlop...

Jak sam wspominałeś masz zapotrzebowanie domu na ciepło 9kWh/m2/rok co jak się nie mylę przy Twoim domu daje zużycie za sezon grzewczy 1800kWh co przy grzaniu prądem w II taryfie daje kwotę 612zł.

Chcesz pobić rekorda Świata w zużyciu na ogrzewanie zakładając pompę gruntową ?

Przy COP4 daje to 153zł za ogrzewanie za sezon grzewczy !

9kW na CO, 9kW na CWU, taryfy II mi się nie opłaca (ze względu na małe zużycie na ogrzewanie, duże zużycie dzienne).

Więc różnica PC kontra maty grzewcze około 1500,- na grzanie na sezon. A cena prądu będzie rosnąć podejrzewam...

Realnie zakładam do 20kW na CO (gorsza od założonej sprawność rekuperatora, ew. błędy wykonawcze, spadek zawartości argonu w oknach, sąsiad drzewo zasadzi i mnie zacieni itp.). Czyli razem 30kW/m2 (z zapasem).

Druga kwestia: nie chcę latem w ciemnicy chodzić. A okna tylko od południa... Więc zyski słoneczne pewnie spore, nawet przy roletach wewnętrznych... Więc przydałaby się klima latem...

Gość Arturo72
9kW na CO, 9kW na CWU,

Nie mamy o czym dyskutować skoro nawet nie znasz jednostek zużycia energii a chcesz budować dom pasywny...

Jeśli obciążenie cieplne masz 9kW to nie masz pasywnego tylko "wiadrożerny",zmień stopkę.

Przy 1800kWh(zakładając 9kWh/m2/rok) zużycia na ogrzewanie w I taryfie to daje zawrotną kwotę 900zł za sezon grzewczy przy grzaniu prądem.

Edytowane przez Arturo72

Nie mamy o czym dyskutować skoro nawet nie znasz jednostek zużycia energii a chcesz budować dom pasywny...

Przy 1800kWh zużycia na ogrzewanie w I taryfie to daje zawrotną kwotę 900zł za sezon grzewczy przy grzaniu prądem.

Arturo, nie unoś się, proszę :yes: Spox. 9kw na CO na metr kwadratowy na rok. 9 kW na CWU na metr kwadratowy powierzchni na rok. Jasne? :-)

Nie mogę mieć dwóch taryf - nie będę już tego więcej pisał :-) Mogę mieć jedną taryfę. Około 220m2 powierzchni, daje to 3960kWh ciepła na rok. Zresztą nieważne :-) Po prostu to przeliczyłem i mi wyszło że sobie pompę ciepła zainstaluję, mimo problemów i gazu przy działce. Jestem elektronikiem z zawodu, może dam radę :-) Oświetlenie będę miał LED - też zboczenie zawodowe :-)

9kw na CO na metr kwadratowy na rok. 9 kW na CWU na metr kwadratowy powierzchni na rok. Jasne? :-)

Około 220m2 powierzchni,

oczywiście że jasne:

220 x 9 kW = 1980 kW , hmm czy Ty w ogóle będziesz miał jakieś ściany czy będziesz grzał bezpośrednio atmosferę?

gdzie tu jest pasywność?

pierwszy raz muszę zgodzić się z Arturem: po co wdajesz się w jakieś debaty i dyskusje nad usprawnieniem instalacji pompy ciepła skoro jak na razie nie jesteś w stanie opanować jednostek, którymi próbujesz operować? uwierz, że kW a kWh to jest baaardzo duża różnica, a pisząc to co piszesz udowadniasz, że w ogóle nie masz pojęcia do czego się odnosisz...

oczywiście że jasne:

220 x 9 kW = 1980 kW , hmm czy Ty w ogóle będziesz miał jakieś ściany czy będziesz grzał bezpośrednio atmosferę?

gdzie tu jest pasywność?

pierwszy raz muszę zgodzić się z Arturem: po co wdajesz się w jakieś debaty i dyskusje nad usprawnieniem instalacji pompy ciepła skoro jak na razie nie jesteś w stanie opanować jednostek, którymi próbujesz operować? uwierz, że kW a kWh to jest baaardzo duża różnica, a pisząc to co piszesz udowadniasz, że w ogóle nie masz pojęcia do czego się odnosisz...

Oj kurcze, 9kWh/m2*rok oczywiście miało być :-) Faktycznie - bym mógł obok elektrownie zbudować jakby to było 1980kW :lol2:

Zapotrzebowanie energii końcowej na ogrzewanie i wentylację, QK,H: 1906,96 kWh/rok

Projektowe obciążenie cieplne 3,53 kW

Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię użytkową (ogrzewanie i wentylacja): 9,38 kWh/(m²rok)

Zapotrzebowanie energii końcowej do podgrzania ciepłej wody, QK,W: 1923,76 kWh/rok

Średnie zapotrzebowanie na moc do przygotowania c.w.u. 1,83 kW

Czyli dom by mógł być pasywny, jakbym jakiś solar dołożył do CWU, no ale prędzej z solara ciepły glikol bym puszczał na jesień w grunt, więc obecnie to wychodzi około 3kWh/m2*rok za dużo względem pasywności, ale się nie chcę jakoś specjalnie spinać dla certyfikatu...

Ze wstępnych obliczeń zysków cieplnych latem wychodzi mi, że potrzeba około 7kW chłodu. Można oczywiście latem zamknąć okna i zalepić styropianem, ale nie chcę takiego rozwiązania, bo latem ładnie w ogrodzie, warto czasem spojrzeć na zieleń :-) Znów - nie każdy się musi ze mną zgodzić, nie chcę jakichś kontrowersji wzbudzać ;-)

Oj kurcze, 9kWh/m2*rok oczywiście miało być :-) Faktycznie - bym mógł obok elektrownie zbudować jakby to było 1980kW :lol2:

Zapotrzebowanie energii końcowej na ogrzewanie i wentylację, QK,H: 1906,96 kWh/rok

Projektowe obciążenie cieplne 3,53 kW

Roczne jednostkowe zapotrzebowanie na energię użytkową (ogrzewanie i wentylacja): 9,38 kWh/(m²rok)

Zapotrzebowanie energii końcowej do podgrzania ciepłej wody, QK,W: 1923,76 kWh/rok

Średnie zapotrzebowanie na moc do przygotowania c.w.u. 1,83 kW

Czyli dom by mógł być pasywny, jakbym jakiś solar dołożył do CWU, no ale prędzej z solara ciepły glikol bym puszczał na jesień w grunt, więc obecnie to wychodzi około 3kWh/m2*rok za dużo względem pasywności, ale się nie chcę jakoś specjalnie spinać dla certyfikatu...

Ze wstępnych obliczeń zysków cieplnych latem wychodzi mi, że potrzeba około 7kW chłodu. Można oczywiście latem zamknąć okna i zalepić styropianem, ale nie chcę takiego rozwiązania, bo latem ładnie w ogrodzie, warto czasem spojrzeć na zieleń :-) Znów - nie każdy się musi ze mną zgodzić, nie chcę jakichś kontrowersji wzbudzać ;-)

No tak teraz dobrze liczysz, i wiesz mysle ze waro na lato jednak zalepic te okna styropianem, a jak masz ladne widoki to bedziesz je ogladal z tarasu... jak go zaplanowales ? I problem z glowy ;)

No tak teraz dobrze liczysz, i wiesz mysle ze waro na lato jednak zalepic te okna styropianem, a jak masz ladne widoki to bedziesz je ogladal z tarasu... jak go zaplanowales ? I problem z glowy ;)

E no bez przesady :-) Po to są okna, żeby przez nie patrzeć. Nie chcę ich zasłaniać, ale potrzebne będzie źródło chłodu

Kupię pompę ciepła z funkcją chłodzenia - więc przy grzaniu CWU będę miał COP koło 6-7, bo pompa odbiera ciepło z instalacji i oddaje do zbiornika CWU. Tylko to daje około 7kWh chłodu dziennie - mało.

Jak dokładnie ten układ rozwiążę to nie wiem jeszcze. W każdym razie myślałem o buforze ciepła/chłodu z wężownicą do wpuszczania glikolu bezpośrednio z DZ. Ewentualnie wymiana przez wymiennik i wtedy instalacja bez bufora ciepła/chłodu. Koszt instalacji z buforem trochę wyższy, ale może się okazać wygodniejsza, bo można sterować temperaturą w pomieszczeniach latem i zimą, bez bufora to chyba trzeba na "sztywno" spiąć podłogówkę.

Co do okien: Skoro już buduję taką archetypiczną wiejską chatę, to może okiennice drewniane? (nie stalowe, bo się nagrzewają) Z drugiej strony dom nowoczesny, więc może jakąś zewnętrzną (fasadową) taflę szkła weneckiego lub refleks montowaną na lato przed okna? Albo jakaś "bioprzesłona" :-) w postaci pergoli i bluszczu? Może daszek z baterii słonecznych?

Najlepiej coś, co zimą by było zdemontowane albo przezroczyste... Bo przecież daszek też zimą przysłania słońce, tylko mniej niż latem... (zimą słońce wznosi się na maks 40stopni, latem na 60stopni).

Przydałyby się rolety wewnętrzne (albo najlepiej zewnętrzne) z folii weneckiej - żeby można było patrzeć przez nie, ale żeby odbijały ciepło i światło słoneczne...

E no bez przesady :-) Po to są okna, żeby przez nie patrzeć. Nie chcę ich zasłaniać, ale potrzebne będzie źródło chłodu

Kupię pompę ciepła z funkcją chłodzenia - więc przy grzaniu CWU będę miał COP koło 6-7, bo pompa odbiera ciepło z instalacji i oddaje do zbiornika CWU. Tylko to daje około 7kWh chłodu dziennie - mało.

Jak dokładnie ten układ rozwiążę to nie wiem jeszcze. W każdym razie myślałem o buforze ciepła/chłodu z wężownicą do wpuszczania glikolu bezpośrednio z DZ. Ewentualnie wymiana przez wymiennik i wtedy instalacja bez bufora ciepła/chłodu. Koszt instalacji z buforem trochę wyższy, ale może się okazać wygodniejsza, bo można sterować temperaturą w pomieszczeniach latem i zimą, bez bufora to chyba trzeba na "sztywno" spiąć podłogówkę.

Co do okien: Skoro już buduję taką archetypiczną wiejską chatę, to może okiennice drewniane? (nie stalowe, bo się nagrzewają) Z drugiej strony dom nowoczesny, więc może jakąś zewnętrzną (fasadową) taflę szkła weneckiego lub refleks montowaną na lato przed okna? Albo jakaś "bioprzesłona" :-) w postaci pergoli i bluszczu? Może daszek z baterii słonecznych?

Najlepiej coś, co zimą by było zdemontowane albo przezroczyste... Bo przecież daszek też zimą przysłania słońce, tylko mniej niż latem... (zimą słońce wznosi się na maks 40stopni, latem na 60stopni).

Przydałyby się rolety wewnętrzne (albo najlepiej zewnętrzne) z folii weneckiej - żeby można było patrzeć przez nie, ale żeby odbijały ciepło i światło słoneczne...

I masz kolejny dylemat:no: ale spoko dasz rade... swoja droga to jestes jak studnia bez dna i sypiesz pomyslami jak z rekawa, niezle sie oczytales ja wymiekam, ze tak zapytam masz swoia druga polowke? Co ona na te twoie pomysly sadzi

I masz kolejny dylemat:no: ale spoko dasz rade... swoja droga to jestes jak studnia bez dna i sypiesz pomyslami jak z rekawa, niezle sie oczytales ja wymiekam, ze tak zapytam masz swoia druga polowke? Co ona na te twoie pomysly sadzi

Dylemat, no. Fakt. :lol2: Ale ci powiem, że wybudować dom pasywny i nie zbankrutować to jest spory problem :rolleyes:

Tutaj taka mała symulacja, z której widać, że żeby daszek był skuteczny latem, to zimą by musiał sporo światła zabierać. Albo latem g... daje, albo jak latem skuteczny i choć trochę słońca pochłania, to wtedy zimą też sporo zasłania:

http://i50.tinypic.com/awrgv6.jpg

Wymyśliłem, że pokombinuję z roletami odblaskowymi, albo może sam zrobię albo dam zrobić z folii weneckiej, takiej jak ta:

http://www.sklepfolie.pl/index-sid-6-pct-1-p-160-more.html

Wtedy będziee chłodniej, bo będzie słońce odbijać, ale za to będzie coś widać. Nie wiem, jak to się sprawdzi. To dla odmiany nie jest jakieś kosmiczne rozwiązanie :-)

Edit: ten post trochę nie na temat pompy ciepła - bardziej na temat pompy zimna :-)

Edytowane przez maciejzi

Gość Arturo72
Ale ci powiem, że wybudować dom pasywny i nie zbankrutować to jest spory problem :rolleyes:

Z Twoimi przemyśleniami,wydziwianiem i Twoim podejściem do budowy domu nie dziwie się,że będziesz miał problem z bankuctwem.

UWAGA - OFF TOPIC :-)

Jeszcze jedna kwestia - w odniesieniu do domu pasywnego. W takim domu koło okna powinny być na podłodze płytki albo beton, żeby podłoga akumulowała ciepło, a także nie mogą stać żadne stoły, krzesła czy inne sprzęty koło okien, tam gdzie zimą pada światło słoneczne. Dlatego że nie uda się wtedy całości zakumulować i część promieni odbije się od drewna stołu i ogrzeje powietrze. A to wiadomo - zostanie przemielone kilka razy przez rekuperator ze sprawnością maks. 90% (odzysk ciepła, bo odzysk energii wraz z wilgocią na niższym poziomie) i nici z pasywności. A przynajmniej zyski słoneczne ograniczone sporo.

Swoją drogą taki daszek jak powyżej widziałem w Muratorze ostatnim. Ten patent mi się nie spodobał, ale inne były super z projektu. Jedynie błąd w fundamencie był taki, że skoro płyta fundamentowa płytko posadowiona, to powinny być wokół ukośne fartuchy ze styropianu, bo inaczej grunt pod płytą może przemarzać:

http://i48.tinypic.com/2lcs6m8.jpg

Bez przemarzania:

http://i49.tinypic.com/29f5ybs.jpg

http://i45.tinypic.com/8vn137.jpg

Druga zaleta, że taki fartuch trzyma deszczówkę z dala od fundamentów. A woda i przemarzanie to czasami problem:

http://goo.gl/CBoV6

No ale to inna kwestia jest - tylko pośrednio z pompami ciepłą związana, że tak powiem luźno :-)

Swoją drogą ciekawe kiedy Murator się doczeka w końcu wersji na tablety. Takiej np. z syntezatorem Ivona czytającym poszczególne akapity za dotknięciem akapitu. Można by słuchać akapitu miłym głosem mówionego i oglądać zdjęcia, może nawet animacje w artykułach. Fajnie by było Dawno o Ivonie się nie słyszało w mediach, ale chyba nie ma integracji z prasą.

KONIEC OFF-TOPICU :-)

Edytowane przez maciejzi

nie mogą stać żadne stoły, krzesła czy inne sprzęty koło okien, tam gdzie zimą pada światło słoneczne.

znowu poranne rewelacje...

powiedz czy Ty aby na pewno chcesz zbudować dom dla siebie czy chcesz się ubezwłasnowolnić i stać się niewolnikiem tego Twojego pasywniaka?

do kibla też zamierzasz chodzić tylko w określonych godzinach które ustali Ci jakiś instytut domów pasywnych?

stanowczo za dużo czytasz i natłok informacji Cię już zupełnie przytłoczył...

taki fartuch trzyma deszczówkę z dala od fundamentów. A woda i przemarzanie to czasami problem:

http://goo.gl/CBoV6

KONIEC OFF-TOPICU :-)

Trochę bardziej fachowo to nie fartuch tylko opaska anty wysadzinowa (przeciw wysadzinowa) Znana od czasu jak Cię jeszcze na świecie nie było.

Nic nowego tym nie odkryłeś.

Poczytaj tematy o fundamentach lub płytach fundamentowych to takich rewelacji będziesz puszczał mniej.

Nic nowego tym nie odkryłeś.

Poczytaj tematy o fundamentach lub płytach fundamentowych to takich rewelacji będziesz puszczał mniej.

A czasami widuję projekty płyt czy same płyty na zdjęciach w blogach bez opaski. Zresztą nieważne - skojarzyło mi się jako kontynuacja poprzedniej myśli.

Gość Arturo72
A czasami widuję projekty płyt czy same płyty na zdjęciach w blogach bez opaski. Zresztą nieważne - skojarzyło mi się jako kontynuacja poprzedniej myśli.

Mylisz się,przy płycie fundamentowej opaska przeciwysadzinowa jest obowiązkowym zaleceniem technologicznym.