Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Czuć tu trollem, sprytnym i przebiegłym trollem, ... ale to też sztuka robić to tak żeby się nikt nie skapnął.

Mogę się mylić, ale zawsze jak ktoś rozwadnia wątek, snuje teorie irytujące innych z pewnością Dr. habilitowanego to nuż mi się w kieszeni otwiera. Dlatego ten wątem ma 1200 stron i nie da się czytać. :offtopic:,

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie, w lipcu zaczynam budowę domu 130m2 użytkowe.

Od ponad pół roku analizowałem rozwiązania producentów pomp ciepła.

Odsiedziałem klientów, producentów, rozmawiałem o technicznych aspektach na targach.

Po przefiltrowaniu ofert, wybrałem 2 możliwości:

1. Pompa ciepła Danfoss dhp-h 8 plus dolne źródło plus górne źródło plus wszystkie elementy towarzyszące.

Koszt: 53000 zł brutto (8%)

2. Pompa ciepła SOFATH Natea plus dolne źródło plus górne źródło plus wszystkie elementy towarzyszące, dodatkowo klimatyzacja LG gratis.

Koszt: 51000 zł brutto (8%)

Którą ofertę wygrać, proszę o za i przeciw.

Mam obawy co do czynnika chłodniczego i możliwości eksploatacyjnych, jako że podłogówka nie będzie "wodna". Kto posiada rozwiązania Natea?

Jeśli chodzi o Danfoss-a to tego typu instalacji jest więcej ale nikt nie pisze o wymianie glikolu.

Witam serdecznie, w lipcu zaczynam budowę domu 130m2 użytkowe.

Od ponad pół roku analizowałem rozwiązania producentów pomp ciepła.

Odsiedziałem klientów, producentów, rozmawiałem o technicznych aspektach na targach.

1. Pompa ciepła Danfoss dhp-h 8 plus dolne źródło plus górne źródło plus wszystkie elementy towarzyszące.

2. Pompa ciepła SOFATH Natea plus dolne źródło plus górne źródło plus wszystkie elementy towarzyszące, dodatkowo klimatyzacja LG gratis.

Którą ofertę wygrać, proszę o za i przeciw.

Mam obawy co do czynnika chłodniczego i możliwości eksploatacyjnych, jako że podłogówka nie będzie "wodna". Kto posiada rozwiązania Natea?

Jeśli chodzi o Danfoss-a to tego typu instalacji jest więcej ale nikt nie pisze o wymianie glikolu.

Glikolu sie nie wymienia.

Edytowane przez Tomaszs131

Witam,

pomagam znajomym w projektowaniu, a później w budowaniu domku jednorodzinnego. Zdecydowali się na pompę ciepła gruntowa. Nie chcą ogrzewania podłogowego, które przy pc jest chyba optymalne... i teraz pytanie : czy ktoś słyszał o ogrzewaniu wpuszczonym w strop żelbetowy? zamiast grzać podłogą grzejemy sufitem. W domku zaprojektowano stop żelbetowy i taki zostaje tak więc można by tam w środku rurki wrzucić przez zalaniem. Co wu na to? Znajomy architekt, który mieszał 20 lat w Niemczech mówił, że takie rozwiązania u nich już stosowano 20 lat temu... ktoś widział coś? słyszał? będę wdzięczna za jakiekolwiek wypowiedzi:)

pozdrawiam wszytskich

Witam,

pomagam znajomym w projektowaniu, a później w budowaniu domku jednorodzinnego. Zdecydowali się na pompę ciepła gruntowa. Nie chcą ogrzewania podłogowego, które przy pc jest chyba optymalne... i teraz pytanie : czy ktoś słyszał o ogrzewaniu wpuszczonym w strop żelbetowy? zamiast grzać podłogą grzejemy sufitem. W domku zaprojektowano stop żelbetowy i taki zostaje tak więc można by tam w środku rurki wrzucić przez zalaniem. Co wu na to? Znajomy architekt, który mieszał 20 lat w Niemczech mówił, że takie rozwiązania u nich już stosowano 20 lat temu... ktoś widział coś? słyszał? będę wdzięczna za jakiekolwiek wypowiedzi:)

pozdrawiam wszytskich

Może i robią, ale czy to jest dobre...

czy nie lepiej zrobić ścienne?

A jakie argumenty przemawiają przeciw podłogówce?

argumenty:

1)kurz się unosi

2)na podłogę trzeba dać płytki albo specjalne drewno

3)inwestor się uparł, że nie chce i już:)

muszę doczytać o ściennym:)

1.Bzdura (bardziej to zjawisko występuje przy grzejnikach)

2. Bzdura. Mam wykładziny dywanowe, inni mają panele i dechy.

3. Daj mu do poczytania chociażby ten wątek

ad1 - jakie DZ? poziome czy pionowe?

ad2 - dokładnie to samo pytanie? poziom czy pion?

nie polecam

aleś się rozpisał, argumenty walisz jak diabli, normalnie powalasz merytoryką

poznałem kilka osób posiadaczy Natei - zadowolonie

poznałem przedstawiciela Sofathu - i wiesz co? mimo że nie wybrałem tej pompy z czystym sercem i z pełną świadomością mogę polecić

zalety - wyższy COP niż przy glikolówkach

mniejsze DZ wymagane dla takiej samej mocy

kompleksowe podejście w Sofacie - od pomiarów, OZC itp - wszystko dobrane jak trzeba

solidne i pewne wykonanie

wady? cóż, jedna...oferta była ciut za wysoka jak dla mnie...

i tyle

ale kazdy musi sam zdecydować, niech najpierw rozważy wszystkie plusy i minusy

szczerze mówiąc myślałem o niej przez pół roku i z ciężkim sercem odrzuciłem

i tyle w temacie

OKOBAR

nie posiadasz a chwalisz ze ma same zalety. od opowiesci przedstawicieli kazdej marki mozna wysnuc ze wszystko jest dobre i ma same zalety. ja nie posiadam tylko od 9 lat pracuje w "pompach" . i bardzo dobrze znam ten uklad gaz-gaz. COP -fakt wyzsze. mniejsza moc potrzebna -to fakt. ale to tylko tyle zalet.mi nie chodzi o firme tylko o system gaz -gaz. wady- krotsza zywotnosc instalacji. uklad tylko gazowy.

OKOBAR

nie posiadasz a chwalisz ze ma same zalety. od opowiesci przedstawicieli kazdej marki mozna wysnuc ze wszystko jest dobre i ma same zalety. ja nie posiadam tylko od 9 lat pracuje w "pompach" . i bardzo dobrze znam ten uklad gaz-gaz. COP -fakt wyzsze. mniejsza moc potrzebna -to fakt. ale to tylko tyle zalet.mi nie chodzi o firme tylko o system gaz -gaz. wady- krotsza zywotnosc instalacji. uklad tylko gazowy.

On nie chwali, tylko podaje jakieś argumenty, ganiąc przy tym brak jakichkolwiek z Twojej strony. Bo jak ktoś ma pisać posta składającego się z dwóch słów "nie polecam", to lepiej niech w ogóle nie pisze, no chyba że jest uznaną forumową wyrocznią. Z czego wynika ta krótsza żywotność i jak się objawia w praktyce? Rurki w podłodze się zużywają i trzeba wymieniać? Ile znasz przypadków potwierdzających swoją tezę i w ogóle na jakiej podstawie ją formułujesz? Co to znaczy, że układ tylko gazowy jest wadą? W sensie że nie można zamienić na nic innego? Jeśli tak to zgoda.