Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72
Cicha to pojecie wzgledne. Ciekawe jaka bedzie cicha w styczniu i lutym a nie w cieplym okresie pazdziernika. ;)

Poczekaj az zaczniesz na powaznie grzac domek (mieszkac zima). Za duzo fotek tu widzialem z lodowiskiem.

Stala moc jest realizowana poprzez przyciecie mocy na wyzszych temperaturach DZ, bo jak to mozna inaczej osiagnac? Wbrew termodynamice?

Moja już pracowała pod obciążeniem -16st.C i słychać tylko sprężarę,wiatraki są ciche,odgłos sprężarki porównałem to pracy starej lodówki :)

Lodowiska w zimie także nie stwierdziłem,był lód ale nie było to lodowisko.

W mojej stała moc grzewcza realizowana jest prawdopodobnie poprzez regulację mocy sprężarki,bo u mnie siedzi 12kW.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Docelowo będzie też zaadoptowane poddasze o powierzchni około 70 m2 co daje już 200 m łącznie. Jednak nie ma to znaczenia bo to tylko większa moc pompy.

Ale idąc dalej i biorąc pod uwagę Twoje przewidywane zapotrzebowanie wychodzi 200m2 *40=8000kWh c.o plus 3000kWh c.u.w, razem daje 11000kWh przy powietrznej COP 2,5 daje 4400 i ~ 1760 zł Przy gruntowej 2750kWh i 1100zł. Różnica ~700 zł co można przyjąć że po 20 latach zwróci się różnica, ale 20 lat to mnóstwo czasu i nie wiem czy warto przepłacać tak jak wspominasz.

Docelowo będzie też zaadoptowane poddasze o powierzchni około 70 m2 co daje już 200 m łącznie. Jednak nie ma to znaczenia bo to tylko większa moc pompy.

Ale idąc dalej i biorąc pod uwagę Twoje przewidywane zapotrzebowanie wychodzi 200m2 *40=8000kWh c.o plus 3000kWh c.u.w, razem daje 11000kWh przy powietrznej COP 2,5 daje 4400 i ~ 1760 zł Przy gruntowej 2750kWh i 1100zł. Różnica ~700 zł co można przyjąć że po 20 latach zwróci się różnica, ale 20 lat to mnóstwo czasu i nie wiem czy warto przepłacać tak jak wspominasz.

Gruntowa spokojnie bedziesz grzal w tanim pradzie, a PW juz wcale nie jest to takie oczywiste, a jesli nawet, to ten SPF=2,5 bedzie zupelnie nierealny.

Koszta eksploatacji beda wygladaly zupelnie inaczej.

BTW: Czy pompa PW wymaga jakis przegladow?

Tak przy okazji to czy przy pompie ciepła montaż kolektorów słonecznych do C.w.u ma jakikolwiek sens?

Gość od pompy sugeruje mi że można to zrobić. Tzn powiedział że pompę ciepła podciąga się jako element w instalacji solarnej i można na całość dostać kredyt z dofinansowaniem na kolektory co sprawi że owe kolektory wychychodza gratis po dopłacić do kredytu. Warto o tym pomyśleć czy nie?

Chyba ze wyjda bardzo tanio... CWU latem przy PC to zapewne jakies 3-4kWh/ dzien przy LT.

Nie wiem ile kolektory by musialy kosztowac aby sie oplacalo :)

Gość twierdził że przy kredycie z dotacją pod który podciagnie się rownież pompę wyjdą zupełnie gratis. Poproszę go o wycenę instalacji solarnej i wtedy sobie to policzę.

Jeszcze jedno pytanie. Człowiek ten namawia mnie na zbiornik buforowy 300l do podłogówki. Ja uważam źe jest zbędny a jak Wy uważacie potrzebny czy nie?

Tak przy okazji to czy przy pompie ciepła montaż kolektorów słonecznych do C.w.u ma jakikolwiek sens?

Gość od pompy sugeruje mi że można to zrobić. Tzn powiedział że pompę ciepła podciąga się jako element w instalacji solarnej i można na całość dostać kredyt z dofinansowaniem na kolektory co sprawi że owe kolektory wychychodza gratis po dopłacić do kredytu. Warto o tym pomyśleć czy nie?

witam

dla mnie kolektory i pompa ciepła nie mają sensu

czy chcesz wydać dodatkową kasę i mieć jeszcze jedno "urządzenie" - musisz sobie sam odpowiedzieć

nawet jeśli instalator zabawi się w "inżyniera finansowego" :D kolektory nie wyjdą "gratis"

dofinansowanie brutto 45% - ale netto dla ciebie to już 30-32%

te 30-32% nie pokryją nakładów na instalację solarną wyłączając część wspólną dla kolektorów i PC - czyli zasobnika i jego osprzętu

koszt ogrzewania c.w.u. przez PC jest na tyle niski, że zwrot poniesionych dodatkowych kosztów na kolektory "zwróci się" po wielu, wielu latach (jeżeli się w ogóle zwróci)

pozdrawiam

Dziękuje za wypowiedzi.

Trochę już mi uświadomiliście. Tzn. Solarow nie bedzie :) i jestem skłonny raczej do gruntowej pompy, co do bufora to pomyśle jak zapytam ile to kosztuje. Oferty z innych firm jeszcze będę miał, bo instalacje PC w przeszłym roku. W okolicy jest jeszcze przedstawiciel IVT i Danfos , wiec zobaczymy co oni mi zaproponują.

Producenci pomp nic o buforach nie piszą, ale rozumiem że jak nie bedzie bufora to pompa bedzie chodziła 24/7 a z buforem tylko w taniej taryfie prądu?

Eeej no. to nie jest tak. Värmepumpsägare potraktował temat po łebkach :)

Założenie jest takie, żeby PC

1.) chodziła tylko (albo głównie) w taniej taryfie

2.) chodziła "dłużej ale jak najrzadziej" zamiast "krótko a często"

Jeśli masz podłogówkę na całej podłodze to nie martwisz się o bufor do CO bo cała podłoga akumuluje ciepło. Jeśli PC w nocy nagrzeje podłogę - to ta w dzień odda swoje ciepło - wahania są rzędu 1-2 stopni.

Inaczej sprawa wygląda z CWU - i tutaj ja polecam jakiś bufor.

Czemu?

Pompa stosunkowo szybko nagrzewa mniejszą ilość wody jaka jest w układzie zasilania zbiornika CWU. Nie zawsze woda w zbiorniku "zdąży" odebrać to ciepło i przez to temp. zasilania osiąga granicę, przy której sprężarka powinna się wyłączyć.

Ale okazuje się, że cały zbiornik CWU nie osiągnął z kolei zadanej temperatury np. 44st. i po chwili woda się przemiesza - czujnik PC pokazuje spadek temperatury CWU i sprężarka znów się włącza - cykl się powtarza.

U mnie gdy nie miałem odpowiednio tego poustawianego zbiornik 300l był grzany nawet na 3-4 razy - i to jest źle.

Teraz dzięki pomocy Kolegów - ustawiłem to tak, że CWU grzeje się w jednym cyklu - ale przyznam, że wolałbym właśnie rozwiązanie z buforem - bo wtedy mógłbym obniżyć temp graniczną wyłączenia sprężarki a pompa grzałaby rzadziej.

Uważam też że zbiornik 300l przy 4-os rodzinie jest jednak za mały - gdyby był większy - 500l - większość CWU mogłaby być grzana tylko w II - tańszej taryfie - teraz niestety tak bywa, że grzanie jest w I taryfie...

No ale to też trzeba wziąć poprawkę na spore zużycie tej wody u nas...

Eeej no. to nie jest tak. Värmepumpsägare potraktował temat po łebkach :)

Założenie jest takie, żeby PC

1.) chodziła tylko (albo głównie) w taniej taryfie

2.) chodziła "dłużej ale jak najrzadziej" zamiast "krótko a często"

Jeśli masz podłogówkę na całej podłodze to nie martwisz się o bufor do CO bo cała podłoga akumuluje ciepło. Jeśli PC w nocy nagrzeje podłogę - to ta w dzień odda swoje ciepło - wahania są rzędu 1-2 stopni.

Inaczej sprawa wygląda z CWU - i tutaj ja polecam jakiś bufor.

Czemu?

Pompa stosunkowo szybko nagrzewa mniejszą ilość wody jaka jest w układzie zasilania zbiornika CWU. Nie zawsze woda w zbiorniku "zdąży" odebrać to ciepło i przez to temp. zasilania osiąga granicę, przy której sprężarka powinna się wyłączyć.

Ale okazuje się, że cały zbiornik CWU nie osiągnął z kolei zadanej temperatury np. 44st. i po chwili woda się przemiesza - czujnik PC pokazuje spadek temperatury CWU i sprężarka znów się włącza - cykl się powtarza.

U mnie gdy nie miałem odpowiednio tego poustawianego zbiornik 300l był grzany nawet na 3-4 razy - i to jest źle.

Teraz dzięki pomocy Kolegów - ustawiłem to tak, że CWU grzeje się w jednym cyklu - ale przyznam, że wolałbym właśnie rozwiązanie z buforem - bo wtedy mógłbym obniżyć temp graniczną wyłączenia sprężarki a pompa grzałaby rzadziej.

Uważam też że zbiornik 300l przy 4-os rodzinie jest jednak za mały - gdyby był większy - 500l - większość CWU mogłaby być grzana tylko w II - tańszej taryfie - teraz niestety tak bywa, że grzanie jest w I taryfie...

No ale to też trzeba wziąć poprawkę na spore zużycie tej wody u nas...

Ja rozwiazalem ten problem wkladajac wezownize w zbiornik 700l i grzejac cwu przeplywowo. Cieplej wody nie brakuje i w zasadzie w 99% grzana w ll taryfie.

Pompy które brałem pod uwagę są z wbudowanym zbiornikiem CWU o pojemności w zależności od firmy 180-220 litrów i myśle ze tyle wystarczy na początek dla rodziny 2+2 maluchy. Rozumiem że jeśli w przyszłości bedzie potrzebne więcej CWU to spokojnie będę mógł dołożyć zbiornik 300 l na CWU.

A czy bufor powiedzmy 500 l może służyć jednocześnie jako bufor CO i CWU ?

jeżeli gruntowa z robocizną zmieściłaby się w 30 tyś - brałbym ją .

czy faktycznie przy gruntowej musi być zawsze bufor? jeśli tak to trzeba pilnować żeby sprzedawca doliczał to do wyceny.

solary- jeśli można tak zamataczyć że wyjdą na zero to ok

u mnie pażdziernik i pompa na cwu nie bierze 3 kwh doba[30 zł na miesiac] - choć mam pompę tylko na a .

hałas - jesli stoi za np garażem a kotłownia nie jest przy sypialni to nie będzie problemu.

przy powietrznej trzeba lawirować z taryfami.

ja w swoim domku gdzie m2 30kwh rok przy gruntowej miałbym 100 % w 2 taryfie

przy powietrznej już tak nie będzie

U mnie wychodzi za pompę Vitocal 222g z robotą 33 tys bez odwiertów i podłogówki. Za vitocal 242-G ze zbiornikiem CWU 220l i możliwością dołączenia solarów to już 36 tyś. Będę miał jeszcze wycenę IVT i Danfos.

Do tego mógłbym dołożyć bufor do CWU i CO 500l (razem 700 l ze zbiornikiem w pompie) i to było by pewnie idealne rozwiązanie i grzanie wszystkiego tylko w taniej taryfie.

Ile może kosztować taki bufor 500 l z wszystkim co do niego potrzebne 3 tyś (o takiej kwocie wspominał przedstawiciel Viessmann'a) czy więcej?? Wspominał też że przy buforze pompa nie musi się często włączać na krótko tylko pracuje rzadziej a dłużej co zwiększa jej żywotność.

PS.

Co do Viessmann'a to pisze o nim i jestem na niego nastawiony głównie ze względu na fakt, że monter i serwisant tego sprzętu jest mi znany i polecany przez znajomych a mieszka 5km ode mnie i jak mówi zapewnia serwis 24/7.

Edytowane przez Łukasz CIN

ten vitocal to powietrzna ? za 36 tyś?

przecież to absurd byłby

Obie te pompy są gruntowe.

Za powietrzną o mocy 5,6 kW mam 30 tyś a za 7,7 kW 37 tyś. czyli tanio nie jest :(

Wszystkie te pompy mają w cenie bufor vitocell 200l. 200l bufor to chyba mało trochę??

Edytowane przez Łukasz CIN