Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeszcze ja dołożę ziarnko do dyskusji na temat trwałości PC, sprężarek.

Mam możliwość "obserwowania" pracy wielu sprężarek freonowych na układach chłodzenia w zakładzie przemysłowym.

Różnych producentów.

Sprężarki stoją na zewnątrz, nie które chłodzą pomieszczenia 365dni/rok/24h.

Najwcześniej padają te pracujące nonstop i najkrótszy zaobserwowany czas pracy to 6 lat.

Warunki pracy mają nieporównywalnie trudniejsze niż pod domem (stopień zanieczyszczenia/zapylenia).

Najczęściej tak się dzieje jak się do pracy całorocznej stosuje urządzenia przeznaczone do chłodzenia tylko w sezonie letnim taka "polska oszczędność"

Najczęściej tak się dzieje jak się do pracy całorocznej stosuje urządzenia przeznaczone do chłodzenia tylko w sezonie letnim taka "polska oszczędność"

Są to urządzenia zaprojektowane do pracy całorocznej.

Ale te min. 6 lat pracy nonstop, pokazuje, że w normalnych warunkach (domowych) sprężarki powinny przepracować min. 15 lat.

Nie napisałem, że wszystkie padają po 6 latach pracy.

Jeszcze jedna uwaga dotycząca w zasadzie doboru PC dla domu przy małym zapotrzebowaniu na cele grzewcze.

Nie wiem jak w 2013roku, ale jak ja decydowałem się na PC w 2010roku to tylko PC-PW były z inverterem, gruntowe nie.

Przy bardzo małym zapotrzebowaniu na ogrzewanie domu nie było PC tak małych (nie wiem czy są dzisiaj), inverter załatwiał

temat - dostosowywał moc do mniejszego zapotrzebowania.

Jak bym kupił PC-GW to za dużą, musiałby być koniecznie bufor, co dla mnie jego zastosowanie jest wielce kontrowersyjne

(wiem było to już wałkowane, ale napiszę: koszt, miejsce, straty postojowe, dodatkowa pompka, komplikowanie układu technologicznego itp., choć rzeczywiście sama PC-PW jest bardziej skomplikowana od PC-GW).

ja bardzo żałuje że atlantic nie pozwala ustawiac 2 różnych temp komf

a jak w daikinie jest?

Mój model nie ma, nowsze już tak.

Można to załatwić trochę od drugiej strony - jak chcesz mieć niby "niższą" temp. cwu w zasobniku - nastawiasz krótszy czas grzania.

Pompa grzeje w zasadzie cały czas taką samą temperturą.

Jak nastawisz krótszy czas grzania (np. 1 h) to ze względu na strefy temperaturowe, u góry będziesz miał i tak wodę gorącą ale mniej (nie cały zasobnik).

Czujnik temp, który jest w zasobniku na konkretnej wysokości (nisko) pokaże niższą temp. niż ta na którą nastawiłeś temp. cwu w zasobniku

- woda gorąca jest u góry zasobnika

Później jak chcesz mieć "wyższą" temp. cwu w zasobniku dobijesz całą pojemność wydłużając czas grzania.

Czujnik w zasobniku pokaże temp. nastawioną przez Ciebie - woda gorąca jest już wszędzie (prawie).

Zresztą niektórzy ludzie z tego forum oglądali te stare on-offy i była kupa śmiechu z twoich teorii.

ta.... zgadaliście się na forum, zorganizowaliście spotkanie, ci ludzie z forum zjechali się z całej polski po czym obwiozłeś ich po kilku swoich klientach żeby mogli popatrzeć na stare on-offy i podyskutować o tym jaki to Pyxis jest be i pośmiać się do łez...

można i tak....

Pisalem Ci juz, ale powtorze, bos sie czepil tej korozji - nie chodzi mi o skorodowana obudowe pompy. Chodzi mi glownie o warunki pracy sprezarki (gigantyczne roznice temperatur DZ/GZ) oraz o trwalosc jej elementow wewnetrznych. Jesli Ty nie widzisz roznicy w warunkach pracy i trwalosci, to albo naprawde u ciebie kiepsko z wiedza, albo z wyobraznia (zakladam, ze nie jestes na tyle plytki, zeby wypisywac takie rzeczy tylko dlatego, ze te pompy instalujesz).

Czy ty naprawde sadzisz, ze w "pralni" jest wilgoc? Przeciez to nie polowa XIXw. Musial bys miec ja w suterenie i codziennie caly kosz szmat suszyc bez wirowania w pralce i nie miec zadnej wentylacji. Co to za brednie znowu.

Dopasowałem się do poziomu.

Pisałeś o elektronice i o złych warunkach pracy dla niej.

I do tego się odniosłem.

Nie pisałem o sprężarce .

Zawsze przyznawałem ,ze Pc gruntowa ma lepsze COP .Ale ja montuję powietrzne tam gdzie jest to uzasadnione .Czyli nie wszędzie i nie za wszelką cenę.

Nie montuję też kotłów na paliwo stałe ,chociaż są tańsze w eksploatacji.

Nie podzielam twojego jednoznacznie negatywnego stosunku do PW. I tyle.

Czyli mam rozumieć że pompa gruntowa to "spokój na lata" a powietrzna to "niższe koszty" i na tym się kończą jej zalety.

Jeśli chodzi o gruntową to odwiert pojedynczy czy dwa mniejsze i daleko od siebie?

witam

każda pompa może ulec awarii i to kosztownej

znam 2 osoby z pompami Danfoss, w których padły płyty sterujące

więc nie ma reguły, że droga "bardzo" markowa pompa jest lepsza

ja bym się kierował dostępem do serwisu i długością gwarancji (tu liderem jest IVT - 6 lat gwarancji, o czymś to mówi)

większość sprzedawców pomp ciepła sceduje serwis na instalatora, koszt serwisu zawarty jest rabacie dla instalatora (w jego wynagrodzeniu na początku inwestycji), znaczy się serwisant musi mieć "siedzibę" w "sąsiedztwie"

znam kilku inwestorów, którzy zakupili pompy na allegro i potem szukali serwisu, i ostatecznie za serwis w "niby okresie gwarancyjnym" płacili ze swojej kieszeni

"jakimś" rozwiązaniem jest zakup "tańszej" pompy polskiego producenta i potem z pewnością dużo tańsze naprawy

przykładowo wymiana płyty w Danfossie wyszła ponad 2.500zł a w polskiej 2x mniej

jak mogłeś zobaczyć w arkuszu, którym ci wysłałem koszt 1 kWh dla pompy gruntowej z pewnością jest i będzie niższy od kosztu 1 kWh dla pompy powietrznej (większa sprawność - wyższy COP)

ale jak sam już pewnie zauważyłeś - koszt instalacji pompy gruntowej jest "zdecydowanie wyższy"

w długim horyzoncie czasu na pewno gruntowa wyjdzie korzystniej, dla jednych inwestorów, dla których ostatnio robiłem symulacje było to 9 lat dla innych 14 lat

porównaj koszt inwestycji oraz późniejsze koszty eksploatacji i na podstawie tego podejmij decyzję

zawsze polecam 2 odwierty zamiast jednego - koszty 2 wyjdą pewnie większe, ale ryzyko "problemów" mniejsze

odległość między odwiertami - różnie różne osoby piszą - minimalnie niby 4-5m od siebie

uważam, że im więcej (więcej znaczy do 15m) tym lepiej

w materiałach Dimplexa w "Polskim Instalatorze" masz to fajnie pokazane

http://www.glendimplex.pl/dw.php?d=prasa&file=Techniczny_o_dolnych_zrodlach__oGlenDimplex_pi09.pdf

pozdrawiam

Zawsze przyznawałem ,ze Pc gruntowa ma lepsze COP .Ale ja montuję powietrzne tam gdzie jest to uzasadnione .Czyli nie wszędzie i nie za wszelką cenę.

Nie montuję też kotłów na paliwo stałe ,chociaż są tańsze w eksploatacji.

Nie podzielam twojego jednoznacznie negatywnego stosunku do PW. I tyle.

witam

zgadzam się z tym co piszesz - no poza kotłami na paliwa stałe:)

nie wszędzie i nie za wszelką cenę

na szczęście jest wybór i są różne rozwiązania

dla każdego coś miłego

pozdrawiam

Pisalem Ci juz, ale powtorze, bos sie czepil tej korozji - nie chodzi mi o skorodowana obudowe pompy. Chodzi mi glownie o warunki pracy sprezarki (gigantyczne roznice temperatur DZ/GZ) oraz o trwalosc jej elementow wewnetrznych. Jesli Ty nie widzisz roznicy w warunkach pracy i trwalosci, to albo naprawde u ciebie kiepsko z wiedza, albo z wyobraznia (zakladam, ze nie jestes na tyle plytki, zeby wypisywac takie rzeczy tylko dlatego, ze te pompy instalujesz).

Czy ty naprawde sadzisz, ze w "pralni" jest wilgoc? Przeciez to nie polowa XIXw. Musial bys miec ja w suterenie i codziennie caly kosz szmat suszyc bez wirowania w pralce i nie miec zadnej wentylacji. Co to za brednie znowu.

Kolejna sprawna manipulacja jak gruntówka współpracuje z grzejnikami to jak jest różnica dz/gz czy aby nie taka sama jak powietrzna z ogrz niskotemperaturowym ale raz jest to normalna różnica a raz gigantyczna

Edytowane przez mkm silesia

Kolejna sprawna manipulacja jak gruntówka współpracuje z grzejnikami to jak jest różnica dz/gz czy aby nie taka sama jak powietrzna z ogrz niskotemperaturowym ale raz jest to normalna różnica a raz gigantyczna

skoro o manipulacji mowa....

może w takim razie powiesz jak powietrzna współpracuje z grzejnikami? ;)

są tacy co twierdzą, że współpracuje i, że "będzie Pan zadowolony" hehe