Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ej, no. Nikt nie używał chłodnicy od Cinquecento do PCi S-W.

Co za kraj, co za ludzie. Jak tu żyć... :mad:

A chciałem się spytać, czy wydajność wentylatora jest dostateczna, ale to chyba nie to forum

miloszenko: Swoją drogą za 7 tys. pln masz oryginalną pompę chińską solanka-woda, 7kW - na Tablica.pl się ogłasza dystrybutor.

Edytowane przez maciejzi

Ej, no. Nikt nie używał chłodnicy od Cinquecento do PCi S-W.

Co za kraj, co za ludzie. Jak tu żyć... :mad:

A chciałem się spytać, czy wydajność wentylatora jest dostateczna, ale to chyba nie to forum

miloszenko: Swoją drogą za 7 tys. pln masz oryginalną pompę chińską solanka-woda, 7kW - na Tablica.pl się ogłasza dystrybutor.

Znajdz mi PC znanego producenta, na markowych podzespolach i sprawdzona w naszych warunkach klimatycznych przez kilka sezonow ponizej 10 tys...

Na Tablicy zadnej gruntowki w tej cenie co podales nie widze:(

Bo PC P-P z SCOP 3,5 kosztuje 3 tys PLN, a PC P-W conajmniej 15 tys?

Kilka lat temu zrobiłem taką próbę i niestety nie wyszło to dobrze. Ostatecznie kupiłem pompę ciepła gruntową.

Co do cen to popatrz na tę ofertę : http://www.jula.pl/pompa-ciepa-powietrze-woda-6-3kw-416107

Znajdz mi PC znanego producenta, na markowych podzespolach i sprawdzona w naszych warunkach klimatycznych przez kilka sezonow ponizej 10 tys...

Na Tablicy zadnej gruntowki w tej cenie co podales nie widze:(

Oczywiście da się przerobić , jeśli umiesz samemu to czemu nie (sam będe przerabiał w przyszłym roku jakiś mały klimatyzator , do wpięcia na wylocie z WM , bo szkoda tego ciepła zawartego w 300m3 wyrzucanego powietrza ) tylko w twoim przypadku musisz wziąść koszta , jednak brak pewności czy wszystko będzie ok , i jeszcze jedna sprawa np w wypadku pożaru domu jestem pewien że ubezpieczyciel wypnie na ciebie dee , po takiej przeróbce klimatyzator nie ma znaku CE .

http://www.meeting-poland.pl/

Tutaj kupisz gruntówkę poniżej 7000 pln , z polską gwarancją , po co kombinować?

A dlaczego nie mowisz o SCOP?

Dlaczego masz awersje do PC powietrznych...

Niezaleznie od tego co piszesz sprawdzaja sie a SCOP dla dobrych P/W to ca 3, P/P >3...

A ty jaki SCOP zakladasz dla swojej?

Masz jakis test przeprowadzony czy tylko dane producenta?

PC ma jakies testy, potwierdzajace jej parametry? Wiesz nawet wsrod G/W sa roznice ;)

Pisze o SCOP (chociaz wole uzywac tutaj okreslenia SPF)

Awersje to ja mam do brania na bezkrytyczna wiare wszystkiego co wypisuja w ulotkach.

Zapewne sa takie urzadzenia ktore sie zblizaja do 3, ale kolega pisal o SPF=3,5 i ja sie do tego odnioslem. Przy P/P mozna napisac wiecej, bo kto to sprawdzi i jak. Tu cieplomierza na GZ nie podlaczysz. :)

Na cele CO zakladam w okolicach 4.

Parametry ocieplenia i wentylacji mojego domu oraz zuzycie energii przez pompe na cele CO daja duzo do myslenia. Kto bedzie chcial, sam oceni czy to jest prawdopodobne.

w obecnie budowanych domach takich około 120 m2 to albo czysty prąd albo gruntowa ale w okolicach 20-24 tyś [a z tego co widze to bez większego kombinowania taka cena jest mozliwa]

w domu gdzie co=4000kwh rok owszem powietrzna może być ale max to koszt 15 tyś

a i tak mocno zastanowiłbym się .

powietrzne są ok -jedynie troche lodu trzeba skuć:):)

nie skupiałbym się przy powietrznych na copach tylko bardziej na wykorzystaniu tanich taryf z uwzględnieniem wydajności o różnych godzinach doby

u nas 2 wanny i 1 prysznic w pażdzierniku to max 3 kwh doba -całe cwu z kuchnią.

wiadomo tylko ANApowie inaczej-ale każdy z posiadaczy powietrzn. decydował się ze względu na cenę.

wiadomo20-25 a 40-50 tyś

cena gruntowej to max 30 tyś z odwiertami pionowymi dla mojego domku[a i to jest przesadzone] z poziomym 20-24 tyś

no to jak teraz innym doradzać zakup powietrznych za 20 tyś?

wniosek jest jeden -robić podłogówkę w całym domu i kombinować co dalej.

Edytowane przez malux20

wiadomo tylko ANApowie inaczej-ale każdy z posiadaczy powietrzn. decydował się ze względu na cenę.

wiadomo20-25 a 40-50 tyś

cena gruntowej to max 30 tyś z odwiertami pionowymi dla mojego domku[a i to jest przesadzone] z poziomym 20-24 tyś

umówmy się że nie możesz mówić że każdy decydował się na powietrzna pc ze względu na cenę...możesz tak powiedzieć o sobie i kilku innych osobach, uwierz różni ludzie maja różne priorytety i różne potrzeby. I bardzo dobrze, że mają wybór.. Jestem pewna pompy którą posiadam i w odróżnieniu od wielu posiadaczy pc (tańszych) na tym forum nie narzekam na defrosty, a za nimi idzie spadek sprawności. Niby pc pw taka sama jak inne tylko różni ją od innych kilka subtelnych szczegułów...

Wracając do rozważan powietrzna kontra gruntówka. Jak myślicie dlaczego na zachodzie coraz mniej montowanych jest pc gruntowych na rzecz powietrznych? A gruntowe są zamieniane na powietrzne?

Bardzo aktywnie uczestnicze na forum ogrodniczym i wyobracie sobie że dla niektórych ludzi motywacją do budowy domu jest ogród. Taki prawdziwy z różnorodnymi roślinami, drzewami, a nie tylko z thujami na około płotu i trawnikiem. Wydają mnustwo kasy na rośliny, pielęgnuja, chuchaja i dmuchają. Przy gwc taki ogród moze pozostać w sferze marzeń....

Bardzo aktywnie uczestnicze na forum ogrodniczym i wyobracie sobie że dla niektórych ludzi motywacją do budowy domu jest ogród. Taki prawdziwy z różnorodnymi roślinami, drzewami, a nie tylko z thujami na około płotu i trawnikiem. Wydają mnustwo kasy na rośliny, pielęgnuja, chuchaja i dmuchają. Przy gwc taki ogród moze pozostać w sferze marzeń....

Mam kolegę, który buduje się można powiedzieć, że w lesie (takie miał marzenie).

Działka stosunkowo duża ok. 35arów.

Ale jest tyle drzew, że praktycznie nie ma gdzie zrobić kolektora poziomego,

a poza tym bał się,

że zniszczy je albo podczas kopania pod kolektor albo podczas eksploatacji PC.

... każdy z posiadaczy powietrzn. decydował się ze względu na cenę.

wiadomo20-25 a 40-50 tyś

Jak porównujesz PC - to porównuj na jednym poziomie.

Jak PC-PW "markowe" to i PC-GW "markowe" i odwrotnie (specjalnie nie piszę o poziomie technicznym).

dlaczego jest montowane więcej powietrznych, to doskonale rozumiem, ale to że gruntowe są zamieniane na powietrzne, to już nadużycie.....

Inny kolegaa zresztą projektant z branży HVAC, pobudował dom z PC firmy Stiebel Eltron na sondach.

Niestety, albo stety doszło do rozwodu.

Następny dom już kupił gotowy - też prawie nowy.

Wyrzucił stamtąd piec ekogroszkowy i wstawił PC-PW (Fujitsu brat bliżniak Atlantica).

Czemu tak zrobił: nie chciał palić w piecu, chciał PC, zdecydował się na PC-PW bo tańsza i nie duża różnica w eksploatacji.

Poza tym może chciał obie porównać.:)

dlaczego jest montowane więcej powietrznych, to doskonale rozumiem, ale to że gruntowe są zamieniane na powietrzne, to już nadużycie.....

nie uważam tego co napisałam za nadużycie, bo nie napisałam, że wszystkie gruntówki są wymieniane... z relacji Niemek z jakimi przyszło mi rozmawiać( na wycieczce ogrodowej do Holandii) głównie ze względu na to, że ziemia była przemrożona.

Być może mam też inne spojrzenie ze względu na to, że mój mąż ma kontakt z różnymi klientami, a wszczególności z tymi którzy szukają jakiejś pomocy gdy coś nie chodzi, lub chodzi nie tak jak wcześniej .

OCZYWISCIE ja mam sredniej klasy.

po zużyciu cwu tego jakos nie widac

dla jasnosci żebym całą zimę w gaciach chodził i to bez kominka to u mnie poszloby max 2000kwh

jak te super powietrzne radzą sobie z niskimi temp w nocnych taryfach?

mnie odwiedzali różni technicy i ci od d i f i p i bud. - co mówili przy herbacie ?

że termodynamiki nie da sie oszukac -

oczywiscie jak ktos sie buduje na 3 arowej działce to rozumie

natomiast nie widze powodu pisac że powietrzna jest optymalnym załozeniem jesli kosztuje 20 tys

podniecanie się Ze moja jest super-dajcie sobie na luz

nie chce reklamowac tu producentów -ale gruntowe solidne to koszt 20-25

Edytowane przez malux20