Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja napiszę bardziej dosadnie, bo to d..., a nie instalatorzy, coś tam wie (a przynajmniej tak się im wydaje) to i efekt - będzie pan zadoooooooowooooooooolony.

Komu proponowali wykonanie "podsypki" kwarcowej do kolektorów. Ilu "zadowolonych" inwestorów ma pionowe kolektory "wypełnione" urobkiem z otworu?

Dobrze wykonany kolektor, jest w stanie "przetrzymać" silne trzęsienie ziemi, a nie jakieś tam szkody górnicze - trzaśnie kanaliza, woda, a kolektor pozostanie nienaruszony.

Ps. Walczy się tu o COP rzędu 0.1, nocne taryfy, przewymiarowane DZ.

Na źle wykonanym kolektorze traci się (można stracić) COP o więcej niż 1

Pamiętam, że kiedyś czytałem o zamarzniętych gruntowych wymiennikach ciepła i znalazłem ten artykuł.

Zamarznięcia wymiennika ciepła są bardzo rzadkie, ale się zdarzają,

zwłaszcza jak popełni się błędy podane w artykule.

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3219%3Azamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku&lang=pl

No ale przyznajcie przy powietrznych problem z błędami przy DZ odpada.:)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Pamiętam, że kiedyś czytałem o zamarzniętych gruntowych wymiennikach ciepła i znalazłem ten artykuł.

A ja po raz kolejny zwracam uwagę, na pomijane, zawarte tam stwierdzenie:

Najbardziej prawdopodobną odpowiedzią wydaje się....

Od spadku wydajności cieplnej z kolektora, do zamarzania, jest przepaść większa niż Wielki Kanion.

A po drugie, przyczyn opisywanego "zjawiska" mogło być wiele - w tym wcale nie związanych z wadliwą praca kolektora.

Po trzecie wylicz sobie ile potrzeba energii aby zamrozić grunt.

czy mi się wydaje czy mówisz o błędach?

czyli jako wadę instalacji (systemu) wymieniasz jej BŁĘDNE WYKONANIE, czy nie uważasz że to paranoja?

a wiesz, że błędne wykonanie instalacji gazowej może grozić wybuchem?

.

Tyle ze jak grzac garaz to i dobrze ocieplic ;)

Właśnie tu jest dylemat. Ogrzewać czy nie, jak ogrzewać to ocieplić a jak nie to nie ocieplać w ogóle.

Z jednej strony dla samych samochodów nie ma sensu ocieplać, ale z drugiej będzie tam mały warsztacik by coś czasami pomajstrować. Sprawa do przemyślenia. Ewentualnie 10cm styro powinno wystarczyć.

czy mi się wydaje czy mówisz o błędach?

czyli jako wadę instalacji (systemu) wymieniasz jej BŁĘDNE WYKONANIE, czy nie uważasz że to paranoja?

Nie uważam, że to paranoja.

Jest tam mowa o za małym gruntowym wymienniku ciepła w stosunku do zapotrzebowania domu.

Przestrzegają przed tym.

Nie można tego nazwać błędem?

Przy gazie odpowiednikiem takiego błędu, byłoby raczej dostarczanie za małej ilości gazu, nie starczającej na ogrzanie domu.

a wiesz, że błędne wykonanie instalacji gazowej może grozić wybuchem?

Wiem, że może grozić wybuchem.

I też zdarza się rzadko, chyba tak samo jak zamarzanie gruntowego wymiennika.

Właśnie myślę podobnie. Garaż będzie z Silki 18 i na to dam 10 cm styro 0,031, na posadzkę też z 10 i na dach 15cm wełny i wystarczy. Dodatkowo odgrodzę cześć warsztatową od garażowej jakąś ścianką i będę ogrzewał tylko kilka m2 a nie kilkadziesiąt. Ewentualnie założę 2 nawiewy do każdej części osobno po jednym i ustawie różne temperatury. W jednym powiedzmy 15-18*C a w garażu 10* i będzie super :-)

Przestrzegają przed tym.

Nie można tego nazwać błędem?

.

paranoją jest przytaczanie błędnie wykonanej instalacji jako dowodu na to, że cały system jest zły ;)

to nie system tu zawinił a czynnik ludzki jak to już ktoś wcześniej słusznie zauważył a zepsuć można wszystko jak się człowiek mocno uprze

Chcesz dane niezaleznych testow PC robione przez S urzad energetyki? Przeciez jezyk nie teges a pozatym dane zalezne od miesiaca wykonanych testow.... Generalnie sie nie licza.... Bo to nie "rzeczywistosc".

Podalem dane z opomiarowanych rzeczywistych instalacji. Podaj link do takich danych jesli je masz, to porownamy sobie, albo zamilcz w tym temacie. :D

Zamarznięcia wymiennika ciepła są bardzo rzadkie, ale się zdarzają,

zwłaszcza jak popełni się błędy podane w artykule.

http://www.instalator.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=3219%3Azamarzneite-pionowe-wymienniki-pompy-ciepa-studium-osobliwego-przypadku&lang=pl

To nie byly bledy wykonania DZ, tylko inwestor, ktory byl technicznym inwalida a przy okazji mial spierdzielona izolacje budynku, przez co kolektor byl zle dobrany do realnego zapotrzebowania na cieplo. Nic to nia do rzeczy, ze to pompa GW. Po prostu przy powietrznej by nie dal rady nagrzac i mial 16*C w domu.

paranoją jest przytaczanie błędnie wykonanej instalacji jako dowodu na to, że cały system jest zły ;)

to nie system tu zawinił a czynnik ludzki jak to już ktoś wcześniej słusznie zauważył a zepsuć można wszystko jak się człowiek mocno uprze

Nie napisałem, że cały system jest zły i w artykule też nie ma o tym mowy (czytamy ze zrozumieniem).

Link podałem, że może się zdarzyć i tyle.

Masz rację, zawinił czynnik ludzki.

akurat przykład montażu na szkodach górniczych (czyli w bardzo specyficznych warunkach) można porównać do montażu PW za kołem podbiegunowym...

po co wymyślać takie warunki, które dyskwalifikują dane rozwiązanie, ale nie dotyczą większości zastosowań?

to tylko wyjątek a jak pewnie wiesz wyjątek potwierdza regułę ;)

witam

kto niby wymyśla:no:

to są realia

wyjątek niby potwierdza regułę

aha waszą regułę "tylko pompa gruntowa"

niestety nie wszędzie się da, nie wszyscy chcą i już, nie wszystkich stać,....

każdy ma wybór

pozdrawiam

Testy S urzedu Energetyki to dla mnie nie abstrakcja. De facto jedyne niezalezne testy o jakich wiem. Jedyne ktore pozawalaja na porownanie PC gdyz sa tak samo testowane.... Co Ci da SCOP PC w Zakopanem vs na Helu w domach ktore moze maja 10000kWh roznicy zapotrzebowania na CO... ?

Pewnie, live result jest OK. I bardzo fajnie ze niektorzy opomiarywuja PC.

Tez rozwazam cieplomierz....

I nie zakladam SCOP 1.5

Ale ja nie porownuje poszczegonych modeli pomp P/W, a te testy taki maja wlasnie cel. Ja chce porownac SPFy z realnych instalacji z pompami P/W i G/W. Czy to tak trudno zrozumiec?

Czekaj czekaj. To na tych terenach nawet nie ma sieci wodociagowej? Kurde, jak zyc Pane mar1973, jak zyc? :)

witam

cytujesz wybiórczo

pisałem o: wodach gruntowych

są nawet tacy co "proponują tam" kolektory poziome

piszą o poziomie wód gruntowych - a jaki jest ich poziom na terenach górniczych

a tak przy okazji - na tych terenach - sieci wodociągowe są wszędzie bo studnie dawno dawno wyschły

eh, doradcy od "tylko pompa gruntowa"

niestety nie wszędzie się da

ale "na szczęście jest wybór"

pozdrawiam

DOKLADNIE o to chodzilo !!!

Trzeba tylko dobrac "wspolczynnik" dla klimatu u Niemcow (czy srednio lagodniejszy czy ostrzejszy niz w Polsce) i mamy bardzo ladne porownanie.

Edytowane przez Pyxis

chwila,chwila

idąc twoim tokiem rozumowania, to szkody górnicze 0 kategorii = szkodom górniczym 5 kategorii

bo w obydwu przypadkach są to szkody górnicze

a akurat kolektor poziomy to najmniej rusza (jakoś wodociągi są na górnym śląsku, kanalizacja też :p)

i tak, mam kolektor poziomy na na terenach zaliczanych do "szkód górniczych"

każdy przypadek jest indywidualny i tak trzeba go traktować, a nie pisać że "na szkodach górniczych nie da się gruntówki zrobić"

witam

"na szkodach górniczych nie da się gruntówki zrobić"
- to nie moje słowa

ja nie piszę, że się nie da

tylko piszę, że nie wszędzie, a to jest b. duża różnica

każdy przypadek jest indywidualny i tak trzeba go traktować

jak byś mi to z ust wyjął

pozdrawiam