Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przelanie woda np koncowek prysznica jest rownie wazne jak zagrzanie zasobnika. O ile cyrkulacja mozemy przegonic wiekszosc instalacji CWU, to juz samych punkow biorczych nie zdezynfekujemy automatycznie, a w perlatorach i deszczownicach w przypadku zainfekowania instalacji jest tego badziewia najwiecej. Ja nie widze sposobu na pelne zautomatyzowanie tego procesu. Skuteczniejsza "automatyzacja" bedzie ustawienie comiesiecznego przypomnienia w telefonie, jesli nalezysz do osob zapominalskich. Naklad pracy przy takiej operacji jest naprawde smieszny (<>10 min). :)

Pyxis odpusc z ta leginella, (pamietam jazde na tym wotku;) ) tzn. jak lubisz to czyn tak jak opisujesz, ale nie demonizujmy leginelli. Aby powstal ten mikrobek musialbys sie naprawde postarac mocno i nie pobierac wody z punktow przez dluuugi czas , lub nie miszkac wogole w domu. Uswiadom sobie ze predzej zlapiesz ta bakterie z klimatyzacji np.(auto,hotel,itp.) niz z deszczownicy prysznicowej- choc to nie wykluczone. Mysle ze klimy w autku nie odkazasz czesciej jak raz na rok:)

Dobrze jest byc swiadomym w temacie legionellozy ale nie ma co wyolbrzymiac problemu z instalacji CWU w domkach jednorodzinnych,bo jak wspomnialem wczesniej ,jak bedziesz mial peszka to ,,lapniesz'' szybciej toto z klimy bez swiadomosci;)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pitersson - ja też pamiętam i nie wywołuj wilka z lasu :p

myślisz że teraz go przekonasz? :p

heh:D nie mam zamiaru Pyxisa ,,uwalniac'' z pewnych nawykow, niechaj chlopina dalej przegrzewa CWU ze swoja czestotliwoscia i basta. Mam jednak wrazenie ze za bardzo sie w to wpuscil i niepotrzebnie uswiadamia kogos w tym temacie nie znajac szerzej zagadnienia;)

heh:D nie mam zamiaru Pyxisa ,,uwalniac'' z pewnych nawykow, niechaj chlopina dalej przegrzewa CWU ze swoja czestotliwoscia i basta. Mam jednak wrazenie ze za bardzo sie w to wpuscil i niepotrzebnie uswiadamia kogos w tym temacie nie znajac szerzej zagadnienia;)

Oj kolego, to zagadnienie jest mi szeroko znane. :)

Ja ani Ciebie ani nikogo innego nie namawiam do czegokolwiek. Twoj cyrk, Twoje malpy.

Oj kolego, to zagadnienie jest mi szeroko znane. :)

Ja ani Ciebie ani nikogo innego nie namawiam do czegokolwiek. Twoj cyrk, Twoje malpy.

Spoko, mam takie osobiste odczucie ze jednak nie do konca dobrze prawisz :yes: , ale ja tez nigdzie nie pisalem ze mnie namawiasz do czegos.

Dlugo juz nie wracales do malpek a tu masz...:D Tylko bez nerw prosze bo znow bedzie dym;)

• 2 weeks później...

Witam instalatorów PCi gruntowych

Poszukuję pompy ciepła gruntowej. Instalacja w powiecie oleskim w woj, opolskim. Projektowe obciążenie cieplne budynku (OZC by Asolt) to 5,5 kW+ 1kW na CWU, czyli razem 6,5 kW. Chciałbym pompę przewymiarowaną odpowiednio, żeby jak najwięcej wykorzystać drugą taryfę. W budynku wszędzie podłogówka z wylewką ok. 8 cm.

Proszę o oferty instalacji na priva.

Z góry dziękuję

P.S. takie samo zapytanie stawiam w wątku dotyczącym PCi PW gdyż nie jestem do końca zdecydowany które rozwiązanie wybrać

Edit. DZ pionowe

Edytowane przez mirek118
dodatkwa informacja

Zapewne umknęło, a ważne.

Od 11 września 2013r, montaż pomp ciepła nie podlega nawet zgłoszeniu - patrz Prawo Budowlane Art. 29.2.16.

Jest to istotne, albowiem od tego dnia, tylko odwierty o głębokości ponad 30m wymagają zgłoszenia w starostwie.

Zapis dotyczy całej instalacji - łącznie z kolektorem.

Istotne o tyle, że bywały urzędy, które wymagały na kolektor (płaski) PnB, bo nie występował w zamkniętym wykazie prac nie wymagających PnB (PB art.29).

witam wszystkich mam pytanie odnośnie jakiej firmy wybrac pc dla domu o pow 200m wszystko podlogowka!

witam

OZC to podstawa

ostanio montowałem pompy ciepła i kotły w budynkach gdzie zapotrzebowanie na ciepło kształtowało się od 40 do 70Wm2

jak widzisz rozrzut dość duży

o doborze pompy decyduje też zużycie c.w.u., im mniejsze zapotrzebowanie budynku na ciepło tym większy udział c.w.u. w doborze pompy ciepła

pozdrawiam