Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ja ma domy z gazobetonu i porotermu.

Zdecydowanie lepiej się czuję w gazobetonie.

Ściany z gazobetonu lepiej regulują wilgotność ,ale i reakcja budynku na zmianę temperatury jest szybsza.Tynki tradycyjne (wapienno-cementowe)

Drugi raz nie budowałbym z porotermu .Ale to czysto subiektywne.

A jeszcze jedno nie jestem przedstawicielem handlowym i murarzem :p

Jakieś konkretne wady czy to tylko twoje widzi mi się.

Pomijajac sprawy technicznej obrobki tego materialu (widzialem proby chowania rury fi110 w scianie np) jest po prostu materialem slabo izolacyjnym. Nigdy bym z tego domku sobie nie postawil, a ludzie stawiaja. Ba, nawet sa zadowoleni.

To samo z plyta fundamentowa. Ze ktos juz tak robi, to malo miarodajna opinia o samej technologii. Na tym bym wyboru nie opieral.

A tam...

Co Ty porównujesz materiały budowlane pod względem izolacyjności! Czy teraz ktoś jeszcze buduje namiętnie budynki ze ścianami jednowarstwowymi? Bo tylko dla nich miałoby to znaczenie.

Ja też nie lubię porothermu ze względu na jego kruszenie się ale dla kontrastu mój dom jest.. z betonu :p

aha: ja nie jestem ani murarzem ani instalatorem ani sprzedawcą pomp ciepła czy materiałów izolacyjnych :)

Edytowane przez bazic
dopisek

7

Pomijajac sprawy technicznej obrobki tego materialu (widzialem proby chowania rury fi110 w scianie np) jest po prostu materialem slabo izolacyjnym. Nigdy bym z tego domku sobie nie postawil, a ludzie stawiaja. Ba, nawet sa zadowoleni.

To samo z plyta fundamentowa. Ze ktos juz tak robi, to malo miarodajna opinia o samej technologii. Na tym bym wyboru nie opieral.

A więc to tylko twoje widzi mi się.

A tam...

Co Ty porównujesz materiały budowlane pod względem izolacyjności! Czy teraz ktoś jeszcze buduje namiętnie budynki ze ścianami jednowarstwowymi? Bo tylko dla nich miałoby to znaczenie.

Tylko po co budowac z takiego "gowna", zeby je pozniej mocniej docieplac?

Pewnie i z OSB bys postawil i dobrze ocieplil. Pytanie jest "po co?"

Tylko po co budowac z takiego "gowna", zeby je pozniej mocniej docieplac?

Pewnie i z OSB bys postawil i dobrze ocieplil. Pytanie jest "po co?"

..oj tracisz w moich oczach ze swego obiektywnego podejścia do sprawy. Jeszcze raz sobie sprawdź dane na temat termoizolacyjności materiałów budowlanych a potem zestaw je z parametrami termoizolacyjnymi materiałów do izolowania.

Jaki sens ma porównywanie przenikalności cieplnej materiałów budowlanych skoro przenikalność każdego z nich jest co najmniej o rząd wielkości gorsza od najgorszego materiału izolacyjnego..

Następnie sobie przywołaj w jaki sposób liczysz całkowitą przenikalność przegrody budowlanej:

Pytania pomocnicze:

1.w jakim stopniu zależy ona od najgorszego "cieplnie" materiału?

2.w jakim stopniu zależy ona od najlepszego "cieplnie" materiału?

...a potem bądź mężczyzną i przyznaj się do błędu

Edytowane przez bazic
brak spójnika

..oj tracisz w moich oczach ze swego obiektywnego podejścia do sprawy. Jeszcze raz sobie sprawdź dane na temat termoizolacyjności materiałów budowlanych a potem zestaw je z parametrami termoizolacyjnymi materiałów do izolowania.

Jaki sens ma porównywanie przenikalności cieplnej materiałów budowlanych skoro przenikalność każdego z nich jest co najmniej o rząd wielkości gorsza od najgorszego materiału izolacyjnego..

Następnie sobie przywołaj w jaki sposób liczysz całkowitą przenikalność przegrody budowlanej:

Pytania pomocnicze:

1.w jakim stopniu zależy ona od najgorszego "cieplnie" materiału?

2.w jakim stopniu zależy ona od najlepszego "cieplnie" materiału?

...a potem bądź mężczyzną i przyznaj się do błędu

Jesli dla Ciebie nie ma znaczenia z czego masz postawiony dom - gratuluje "beztroski".

Ja bym sobie porothermu nie zfundowal, nawet jak mnie przekonasz, ze jego wplyw na przenikalnosc cieplna sciany to drobne procenty sa. Takie moje "widzimisie" - to jest moja opinia.

Wymien jakies konkretne zalety tego materialu, to mnie byc moze przekonasz, ze nieslusznie nim "pogardzam". Poki co nie uwazam, ze w tej ocenie jestem w bledzie.

Nigdzie nie napisałęm, że wybór materiału budowlanego jest bez znaczenia. To nie jest "beztroska" tylko świadomy wybór. Jak widzisz - nie padł on również na porotherm - ale NIE dlatego że jest "zimny".

Gdybym miał wybierać a mój "beton" byłby niedostępny - też wybrałbym gazobeton a nie porotherm.

Po prostu oprócz słusznej wady "konstrukcyjnej", którą ja nazywam kruchością - nie poparłeś swojej tezy innymi rzeczowymi argumentami:

Napisał mar1173

Jakieś konkretne wady czy to tylko twoje widzi mi się.

Pomijajac sprawy technicznej obrobki tego materialu (widzialem proby chowania rury fi110 w scianie np) jest po prostu materialem slabo izolacyjnym. Nigdy bym z tego domku sobie nie postawil, a ludzie stawiaja.

Zauważ, że dyskusja na temat płyty fundamentowej ściśle dotyczyła jej właściwości termicznych a nie konstrukcynych.

I... :) owszem możesz mieć swoje "widzimisię" i wtedy wcale nie musisz nic argumentować. "chcę, bo chcę" :)

Ale jeśli to nie ma być tylko twoje "widzimisię" i ma coś wnosić dla czytelników - masz obowiązek: 1. trzymać się faktów oraz 2. używać argumentów, które odnoszą się do tematu.

... a wystarczyło napisać, że wybór pomiędzy płytą fundamentową a tradycyjnymi fundamentami powinien być podyktowany raczej jej "pozytywnymi" właściwościami (takimi czy innymi) niż ilością wykonań.

A ja osobiście napisałbym autorowi sub-wątku: "Nie bądź lemingiem - poczytaj trochę" :)

EOT

Witajcie,mam nadzieję że dobry dział wybrałem, otóż dom 120 m2 z poddaszem użytkowym podłogówka na całej powierzchni podłóg , pc + dz poziome czy jest możliwość aby kilka zezonów grzewczych pc współpracowała z podłogówką tylko na parterze jeśli tak na co zwrócic uwagę przy projektowaniu, wykonastwie poszczególnych elementów górnego zródła itd ?

Powód- stopniowe wykańczanie domu ze względów finansowych ,choć jescze daleki temat ale lepiej zapytać niż póżniej się drapać po głowie , jestem na etapie adaptacji projektu.