Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

W moim przypadku to raczej nie o kasę chodziło,bo cenę dostałem na wykonanie ale za materiały dostałem fv osobno. No chyba że hydro chciał zaoszczędzić w moim imieniu :confused:

Martwią mnie jeszcze trochę średnice rurek w pompie i sam zawór 3d (rurki 22mm w miedzi)

Wygląda na to że Viessmann z uporem promuje połączenie bufora i dlatego tylko takie średnice...

Poniżej zdjęcie odległości podejść do rozdzielaczy.

000243_PICT0054.jpgDSC_0050.jpg

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

z innej beczki.. rouzmiem ze do doboru PC beda potrzebne badania geologiczne.. ile kosztuje taka usluga? Potrzebuje badanie do projektu plyty findamentowej i tak sie zastanawiam czy da sie to wykorzystac?

to zależy jaki rodzaj DZ planujesz ?

zasada taka że DZ planujesz do energi potrzebnej na ogrzanie domu a dopiero potem PCi

jeszcze nie wiem bo nie mam gotowego projektu, planuje narazie plyte fundamentowa, tzn licze ile bedzie kosztowala, i musze zrobic badanie geologiczne. Myslalem o odwiertach z racji na mala dzialke i lepsza sprawnosc ale nie moment na to, zobaczymy co pprojektant zaproponuje,

Wielkość działki może być ograniczeniem dla kolektora płaskiego.

Natomiast z tą sprawnością to bym nie przesadzał.... raczej stabilność która głównie wpływa na temperatury pod koniec sezonu grzewczego.

Badanie możesz sam zrobić, lub poprosić geologa podczas badania gruntu pod płytę.

W moim przypadku to raczej nie o kasę chodziło,bo cenę dostałem na wykonanie ale za materiały dostałem fv osobno. No chyba że hydro chciał zaoszczędzić w moim imieniu :confused:

Martwią mnie jeszcze trochę średnice rurek w pompie i sam zawór 3d (rurki 22mm w miedzi)

Wygląda na to że Viessmann z uporem promuje połączenie bufora i dlatego tylko takie średnice...

Poniżej zdjęcie odległości podejść do rozdzielaczy.

[ATTACH=CONFIG]236670[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]236671[/ATTACH]

Czy ja dobrze widzę?? masz mieszacz na rozdzielaczu?? masz sama podlogowke czy tez grzejniki??

Co do bufora, pompy viessmanna jak nie wszystkie to w wiekszości korzystają z pogodówki i krzywej, nie współpracują ze sterownikiem pokojowym (współpracują ale nie na podstawie temperatury w pokoju, zwyczajnie można na sterowniku pokojowym obnizyc temp a ten zmieni nastawy w pompie, ale odbywa się to identycznie jakby zmienilo sie nastawy w sterowniku pompy) A co za tym idzie zbieraja temperatury z wody krążącej w układzie. W ogole nie uznają podłłączenia pompy bezposrednio z podłogówką, więc aby zapewnić obieg musi być bufor. Według opinii viessmanna oczywiscie

Edytowane przez photos

Tak,parter co do izolacji to nie mam pojęcia czy tylko obłożyli rurki dookoła czy coś tam jeszcze wcisnęli. Na zasilaniu nie ma straty w stosunku co dochodzi do rozdzielacza więc na temperaturę powrotu tym bardziej...wszystko zalane więc już o tym nie pamiętam. Problem polega na tym że nie ma nas na miejscu więc wszystkimi pracami na budowie kierujemy wirtualnie do każdego etapu budowy biorąc "fachofców" z polecenia. Dom już praktycznie skończony i gdybym miał zaczynać jeszcze raz to prawie wszystko wolałbym zrobić sam...ot takie realia.

Photos,tego mieszacza tam nie ma,wszystko co z nim związane zostało wyrzucone (napisałem o tym powyżej-instalacja była szykowana na kondensat,ale gazownia się nie spisała :no: Grzejniki tylko 2 w garażu i pompowni i dwie drabinki w łazienkach.

Z tego co pamiętam Ty też jesteś właścicielem Wiesia...Pozdrawiam. Co do sterowania pokojowego,to możesz podłączyć sterownik z czujnikiem lub sam czujnik temperatury pomieszczenia i ustawić przewagę jednego nad drugim.

RWXW, zawór jak najbardziej fabryczny-jak narazie nie przepuszcza więc go zostawię,jak zacznie to chyba całkiem go wyrzucę,wymienię rurki w pompie na grubsze i dam małą obiegówkę na CWU-muszę tylko pomyśleć jak to wysterować,ale to później-najpierw nowe grube podejścia i może rozdzielacze,a potem zobaczymy...

Po kilkumiesięczny "wakacjach" witam ponownie forumowiczów. To co się wydarzyło kilka miesięcy temu było żenujące i jeżeli jeszcze raz się powtórzy, wystąpię do redakcji z prośbą o całkowitą likwidację konta. Takie praktyki nie powinny mieć tu miejsca.

Forum w tym czasie od czasu do czasu czytałem. Nie było to dokładne śledzenie i wiele mi umknęło, ale postanowiłem wrócić na forum by wyjaśnić kilka kwestii, nie koniecznie dotyczących pomp ciepła. A jeżeli chodzi o pompę, to moja spisuje się świetnie, ale nie mam już całkowicie pojęcia ile bierze, jakie ma temperatury GZ i DZ i czy w ogóle pracuje :D W piątym roku po prostu już mi przeszło :) Jest ciepło, jest ciepła woda, są niskie rachunki, i co mi więcej do szczęścia potrzeba... :)

Pozdrawiam jeszcze raz wszystkich.

Witaj. :)

Myslalem juz przez chwile, ze Cie na dobre admin bananem poczestowal.

Poczęstował, poczęstował. Dlatego też przez te miesiące byłem tak wkurzony po tym co się stało, że nawet nie próbowałem wyjaśniać z kimkolwiek sytuacji. Jeżeli była z mojej strony jakaś wina to była ona minimalna i nie powinna skutkować takimi konsekwencjami. No ale wkurzyłem moderatora czy też admina (występował raz tak a raz tak) i mnie wywalił. Jego piaskownica, jego zabawki.

No ale urywam temat. Było minęło, mi już trochę przeszło. Chociaż niesmak pozostał.

Ale powinienem opisać kolegi problem z serwisem pompy Viessmana. Ale żeby to nie zginęło w natłoku informacji, przyda się osobny temat o awariach pomp ciepła i metodach ich naprawy. Mamy na tym forum kilku speców, którzy w drobnych awariach nam tu doradzą, by nie trzeba było wzywać serwisu do każdej pierdółki. Za chwilę taki temat założę.