Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na moje masz problem - konflikt interesów. Chcesz mieć kilka stopni mniej niż w domu - pewnie wystarczy okno w spiżarni lub nadmuch z zewnątrz, ale im zimniej będziesz miał w "kotłowni"/ spiżarni tym większe straty na zbiorniku i więcej będziesz płacił za produkcję cwu, z której część ciepła będzie uciekać do kotłowni.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

No niestety wyjścia nie ma...

Kwestia czy zintegrowany ma mniejsze straty od wolnostojącego? Chyba, że nie ma większych różnic...

Zdaje sobie sprawę, że nie będzie zimno, ale wystarczy, że będzie kilka stopni mniej niż w pozostałej części domu i da rade :) Chyba, że jakąś mikroklime zamontować? :)

Ja bym się tam zbytnio takimi pierdołami nie przejmował. Dzisiejsze spiżarnie to już chyba tylko z nazwy tak się nazywają. Przecież nie będziesz tam przechowywał produktów spożywczych bez opakowania, kisił kapusty, czy suszył świńskich nóg jak to kiedyś bywało. Ja w spiżarni przechowuję zapas napoi, wody, mleka itp. wszystko w opakowaniach na które temperatura pokojowa nie ma wielkiego wpływu, a tak w ogóle to najwięcej miejsca zajmują wszelkiego rodzaju roboty i urządzenia kuchenne, którym temperatura również jest obojętna. Pozdrawiam

Na moje masz problem - konflikt interesów. Chcesz mieć kilka stopni mniej niż w domu - pewnie wystarczy okno w spiżarni lub nadmuch z zewnątrz, ale im zimniej będziesz miał w "kotłowni"/ spiżarni tym większe straty na zbiorniku i więcej będziesz płacił za produkcję cwu, z której część ciepła będzie uciekać do kotłowni.

Wiadomo coś za coś :) Na szczęście grzanie pompą jest tanie więc te straty wielkie nie będą (tak myślę).

Okno i nadmuch załatwią sprawę zimą, a latem będzie ciężko... :)

Ziemniaki zawsze moze na ogrodzie kopcowac. ;)

Nie dajmy się zwariować. Przecież dla ziemniaków wartości 1zł/kg nie będzie klimy w spiżarni montował, albo jeszcze lepiej zrezygnuje z pompy ciepła i wybierze kable, albo ekosyfka:P U mnie idzie tych ziemniaków z 5kg tygodniowo i szczerze wolę sobie co tydzień "świeże" kupić niż przechowywać po 200kg w skrzyni jak moi rodzice za komuny. I jeszcze pamiętam jak co jakiś czas była akcja zrywania kiełków:)

Dzięki. Pyxis, widzę, że masz pci ekontechu. Jak Ci się sprawuje i (jak możesz) jakie były koszty? I jeszcze jedno - byłem u projektanta adoptującego projekt, który stwierdził, że do instalacji pci bez względu na rodzaj dolnego źródła potrzebne jest badanie geologiczne gruntu. Czy ktoś coś wie o takim przepisie. Jest podobno od niedawna taki wymóg.

a ja mam pytanie odnosnie grzalek montowanych w PC do dogrzeewania. Znajomy zamonotowal PC i twierdzi ze ta grzalka (5kW) wlacza sie ,,chyba" za czeesto i potem rachunek za prad..:( No i wlanie jak to sie ma z zalaacaniem tej grzalki? czy zalacza sie tylko przy bardzo duzych mrozaach i pewnie da sie jaa wylaczayc? mam zamiar zrobic sobie kominek z nadmuchaami w podlodze w razie duych mrozow i persektywa grzania ,,pradem" trochee mnie :mad:

Zainteresujcie się sprawnościami tych PC powietrznych w zależności od obciążenia. Sprawa wcale nie jest tak oczywista jak wyżej opisujecie.

Pompa pracująca przez większość sezonu na granicy minimalnej modulacji, albo poniżej niej tylko po to by przez 2 tyg móc popracować z COP 2 zamiast 1 w efekcie końcowym może okazać się mniej sprawna niż mniejsza dobrana na np 80% zapotrzebowania. Odsyłam do blogu Clarneta z wykresem sprawności silnika iwertera w zal od częstotliwości.

Grzałka powinna włączać się tylko w przypadku naprawdę niskich temperatur. Warto skorzystać z rozwiązań INSYG wówczas mamy pewność, że w przypadku jakichkolwiek nieprawidłowości i awarii zostanie ona szybko usunięta.