Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki za podpowiedzi,

Rozumiem, że PC nie pracuje non stop od 22 -6, uruchamia się aby podgrzać wodę w podłodze do 22k ( umówiona wartość ) ? + praca 2 h w dzień - przez całe 2h czy też cyklicznie ?

Nie, zalacza sie najczesciej w noca na 2 cykle. Startuje od grzania CWU i bez wylaczania sprezarki przechodzi na grzanie wylewki. Pracuje ok 2-3h i sie wylacza po osiagnieciu zadanej temperatura. Poniej jakies 2h przerwy na histereze i znowu dogrzanie do zadanej nad ranem (u mnie do 7:00). W dzien w taka pogode jak teraz startuje o 14:00 z grzaniem CWU i po 1-20min grzeje wylewke. Najczesciej do konca taniego pradu do 16:00. Jak na dworze cieplo, to pogodowka nie wlacza pompy na CO w dzien.

Nie, zalacza sie najczesciej w noca na 2 cykle. Startuje od grzania CWU i bez wylaczania sprezarki przechodzi na grzanie wylewki. Pracuje ok 2-3h i sie wylacza po osiagnieciu zadanej temperatura. Poniej jakies 2h przerwy na histereze i znowu dogrzanie do zadanej nad ranem (u mnie do 7:00). W dzien w taka pogode jak teraz startuje o 14:00 z grzaniem CWU i po 1-20min grzeje wylewke. Najczesciej do konca taniego pradu do 16:00. Jak na dworze cieplo, to pogodowka nie wlacza pompy na CO w dzien.

Hm skomplikowane :)

Chyba jak na razie pozostawię tak jak jest.

W sumie grzeję dopiero drugi miesiąc. Dzienne zużycie to około 20 kwh. W tej chwili zmniejszyłem krzywą grzewczą o 3 k, zobaczę jak spadnie ewentualne zużycie prundu, na dworze również cieplej.

Pozdrawiam wszystkich i życzę niskiego zużycia kwh

Pyxis:

Czyli trzebaby było odkuć jedną płytkę i przykleić na nowo. A ile masz czujników w podłodze i jak wybrałeś miejsce wzorcowe?

Jesli masz juz plytki, to tak trzeba zrobic. Ja przy robieniu wylewek puscilem tylko przewod do czujnika, a jak wyschly to dalem sam czujnik.

Miejsce wybralem jak najbardziej stabilne temperaturowo. U mnie jest to pod stolem w kuchnio-jadalni przy polnocnym narozniku domu. Na pewno w tym miejscu nigdy nie bedzie przykryty niczym i nie pada na niego bezposrednio sloneczko.

Owszem, zakłóca. Mnie to podwyższało temp. wyjścia wody z pompy od 2 do 4-5 st. Im wyższa szła ze sprzęgła w podłogę tym większa była ta różnica

czyli na PLUS

ja mówię, że zakłóca prace PC w ten sposób, że zamiast pracować 2-4 h i odpoczywać 2-4 h pracuje kilkanaście minut i kilkanaście minut odpoczywa.

czyli na PLUS

ja mówię, że zakłóca prace PC w ten sposób, że zamiast pracować 2-4 h i odpoczywać 2-4 h pracuje kilkanaście minut i kilkanaście minut odpoczywa.

Czy na PLUS to nie wiem;) COP na pewno na minus:)

Takie "zakłócenia" o których piszesz mogą wystąpić, gdy na podłogówce masz zamontowane jakieś sterowanie elektrozaworami - wtedy gdy nie będzie odbioru ciepła, lub będzie on znikomy, to pompa będzie mielić wodę w sprzęgle i taktować. Ale jeżeli odbiór ciepła jest cały czas zapewniony, to nic złego nie powinno się dziać, poza gorszym COP'em oczywiście - spowodowanym wyższą temp zasilania i pracą dodatkowej pompy obiegowej.

Czy na PLUS to nie wiem;) COP na pewno na minus:)

Takie "zakłócenia" o których piszesz mogą wystąpić, gdy na podłogówce masz zamontowane jakieś sterowanie elektrozaworami - wtedy gdy nie będzie odbioru ciepła, lub będzie on znikomy, to pompa będzie mielić wodę w sprzęgle i taktować. Ale jeżeli odbiór ciepła jest cały czas zapewniony, to nic złego nie powinno się dziać, poza gorszym COP'em oczywiście - spowodowanym wyższą temp zasilania i pracą dodatkowej pompy obiegowej.

Nie mam elektronicznego sterowanie zaworami.

Czyli rozumiem, że lepiej wywalić sprzęgło i gonić wodę z pompki PC ?

• 4 weeks później...
Czy to normalne że przy grzaniu cwu mam dużo wyższe ciśnienia niż przy co??? Przy pierwsym ciśnienia są tak wysokie że blokują pc. Ciekawostka dzisiaj pc nie grzała mi pół dnia, alarm wskazywał na zbyt duże obciążenie sieci. Może ktoś mi to wytłumaczy.

Jakie są wartości tych ciśnień?