Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Panowie podpowiedzcie mi czy jest tak jak myślę.

Wczoraj zamontowano mi sterowniki temperatury we wszystkich prawie pomieszczeniach. Dziś zauważyłem że od wczoraj sprężarka załączyła się 21 razy gdy normalnie na 24h załącza się 2-3 razy. Teraz doczytałem że histereza w sterownikach standardowo ustawiona jest na 0,5 stopnia. Czy dobrze myślę że to jest powodem tak częstego załączania sprężarki ?

Powiedzcie ile na ile zwykle ustawia się histerezę i czy takie częste włączanie sprężarki nie zaszkodzi jej do jutra ?

Temperaturę obniżyłem z 16 na 15 stopni więc teraz pompa pewnie trochę odpocznie.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czyli masz zawory na petlach podlogowki sterowane tymi sterownikami w pomieszczeniach?

Tak

Masz tez jakis bufor przy pompie?

Nic mi o tym nie wiadomo ,więc zapewne nie ma.

Nie miała baba kłopotu,założyła se bezsensowne sterowniki.

Dlaczego bezsensowne?

W sumie znam trzy osoby które mają pompę i wszyscy mają takie sterowniki.

Przecież te sterowniki nie powinny mieć wpływu na samą pracę pompy. Przecież one tylko odcinają poszczególne obwody gdy w pomieszczeniu została osiągnięta określona temperatura.

Nie miała baba kłopotu,założyła se bezsensowne sterowniki.

To właśnie przez sterowniki.

A dlaczegóż?

Edytowane przez tomekwa

Przecież te sterowniki nie powinny mieć wpływu na samą pracę pompy. Przecież one tylko odcinają poszczególne obwody gdy w pomieszczeniu została osiągnięta określona temperatura.

Jak nie maja wplywu? Przeciez one odcinaja obwody podlogowki, a podlogowka do gorne zrodlo rzeczonej pompy ciepla. Czy uwazasz, ze taka drastyczna manipulacja przy GZ nie ma wplywu na prace pompy?

Dodam że wczoraj też pierwszy raz od dawna podbiłem temperaturę z 14 na 16 stopni i tyle też ustawiłem na sterownikach więc może to przez to, ale wtedy to pompa powinna dłużej pracować ( i pracowała 10g zamiast jak zwykle 8 ) a nie włączać się co chwilę i wyłączać..

Jak nie maja wplywu? Przeciez one odcinaja obwody podlogowki, a podlogowka do gorne zrodlo rzeczonej pompy ciepla. Czy uwazasz, ze taka drastyczna manipulacja przy GZ nie ma wplywu na prace pompy?

Potwierdzam jako żywy przykład tego, że sterowniki w pomieszczeniach odcinające elektrozaworami pętle podłogówki + bufor to prosta droga do nieopanowania układu i do tego droga patrząc na koszty. Praktycznie doświadczyłem tego zjawiska. Po usunięciu sterowników, zaworów i bufora + doświadczalne wysterowania układu c.o. polegajace na: odkręceniu na maksa wszystkich obwodów i zejście do jak najniższej temperatury zasilania (oczywiście z zachowaniem komfortu cieplnego) przynosi najlepsze rezultaty = najniższe koszty.

A dlaczegóż?

Zastanów się. PC 10kw. Załóżmy że ma 15 pętli i z tego 10 się zamyka bo ciepło. Na pozostałych 5 temp. zasilania szybko osiąga zadaną (chyba że ustawiona na 50st)

i CC się wyłącza, po kilku minutach temperatura zasilania spada i PC się włącza i tak w kółko. Jak nagrzeje te 5 pętli to one się zamkną a otworzą inne. Wszystko można zrobić tylko trzeba z głową. Dużo lepszym rozwiązaniem byłoby sterowanie pogodowe jeśli już chce się grzać całodobowo.

Nic mi o tym nie wiadomo ,więc zapewne nie ma.

Dlaczego bezsensowne?

W sumie znam trzy osoby które mają pompę i wszyscy mają takie sterowniki.

Przy elektrozaworach na podłogówce na pewno masz bufor, lub choćby jakieś sprzęgło hydrauliczne o odpowiednim zładzie wody. Inaczej mogłoby dojść do przypadku, że pompa pracuje z jedną pętlą czyli około 10l wody, a dla pompy 10kW to zdecydowanie za mało.

Rozmawiałeś z tymi osobami? zadowolone były? Dla mnie to na prawdę nielogiczne żeby regulować czymś, czym bardzo ciężko się reguluje, a w dodatku samo sie reguluje;) Przepływy podłogówki ustawiasz raz w życiu i później nie dotykasz i wszędzie możesz mieć temp jaką chcesz.

Gość Arturo72

A dlaczegóż?

Chłopaki wyżej już Ci wytlumaczyly dlaczego :)

sterowanie pokojowe na podłogówce z PC i jeszcze bez bufora to porażka. Jaki instalator polecił ci coś takiego? Może "obgryzł" coś na częściach bo innego wytłumaczenia nie widzę. Wywal to albo musisz znaleźć dobrego instalatora co to ogarnie, choć i tak zafundowałeś sobie dodatkową, niepotrzebną pracę przy z założenia bezobsługowej instalacji.

Po prostu powiedział ze on nie jest zwolenników takich regulatorów a przynajmniej nie wszędzie, ale skoro miałem je w cenie ( wcześniej ustalonej) to zamontowali :D

Ale jest tak jak powiedział? Jak ustawię je na wysoką temperaturę to będzie jakby ich nie było?

Za darmo Ci ich nie dali - nie miej zludzen. Zaplaciles za kazdy element tego sterowania i to pewnie slono. :)

Tak, jak ustawisz na sterownikach np 30*C, to petli nie powinny odcinac. W ten "sprytny" sposob ominiesz to "udogodnienie". :D

No ,ale może się np. przydać w samym garażu jeśli ustawię temperaturę na powiedzmy 12 stopni ? (pewnie na jedno by wyszło gdybym zakręcił tam zawór)

Rozumiem że wtedy pętla w garażu będzie cały czas zamknięta i mniej grzania podłogówki?

Dodatkowo wewnątrz na razie nie ma nigdzie drzwi więc ustalanie na sterownikach różnych temperatur nie ma sensu.

No ,ale może się np. przydać w samym garażu jeśli ustawię temperaturę na powiedzmy 12 stopni ? (pewnie na jedno by wyszło gdybym zakręcił tam zawór)

Rozumiem że wtedy pętla w garażu będzie cały czas zamknięta i mniej grzania podłogówki?

Dodatkowo wewnątrz na razie nie ma nigdzie drzwi więc ustalanie na sterownikach różnych temperatur nie ma sensu.

Tak. "Wyregulujesz" w ten sposob temp w garazu.

Jak beda drzwi, to sensu to tez nie bedzie mialo. To samo uzyskasz regulujac przezplyw rotametrem, a czesta zmiana temperatury jest przy podlogowce praktycznie niewykonalna. Uklad ma za duza bezwladnosc.