Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ona nie ma wyłącznika sieciowego, że musisz ją "resetować" poprzez wyłącznie i włączenie linii zasilającej? Czy w rejestrze błędów pojawiły się jakieś komunikaty czy nic tam nie ma?

Nie ma wyłącznika sieciowego stąd musze włączać linię. Wyświetlacz po włączeniu pracuje jak gdyby nigdy nic - nie wydaje mi się aby moja pompa miała jakiś odrębny rejestr błędów - pewnie jak coś się zdarzy to po prostu jest komunikat na wyświetlaczu. Chyba nie ma tego rzeczywiście jak dopisałeś

Z oddaniem jest duży problem , pomijam fakt okablowania całego mieszkania pod te sterowniki ( trochę szkoda tego) to pieniędzy nikt mi po prostu nie odda. Prawdopodobnie będę nimi regulował tylko w garażu i kotłowni oraz w sypialni a reszta będzie się marnować.

Człowiek uczy się na błędach...

jvc - sprawdź jaki jest zalecany minimalny przepływ przez pompę ciepła, zamontuj zawór nadmiarowo upustowy oraz wskaźnik przepływu (np. Taco Setter inline). Zamknij wszystkie obiegi i ustaw zawór tak by zapewniał wymagany, minimalny przepływ.

jvc - sprawdź jaki jest zalecany minimalny przepływ przez pompę ciepła, zamontuj zawór nadmiarowo upustowy oraz wskaźnik przepływu (np. Taco Setter inline). Zamknij wszystkie obiegi i ustaw zawór tak by zapewniał wymagany, minimalny przepływ.

Bocznik zapewni przepływ, lecz nie zapewni odbioru energii. Wraz z rosnącym przepływem w boczniku, będzie rosnąć temperatura powrotu i wyjścia.

NIe było dzisiaj, ani też wcześniej szybkich odcięć energii - tak żeby to zauważyć. Poddałeś mi jednak myśl taką że może być problem ze spadkiem napięcia w sieci zamiast 230 v. daje przez chwilę poniżej 200 ja tego nie zauważe a pompa może się wyłaczyć. O ile dobrze zrozumiałem to jest u Ciebie tak, że prąd po tych wyłączeniach jest w domu a pompa się sama nie uruchamia ? - to dla mnie ważne, bo dotychczas myślałem tak jak wskazał Danfoss zawsze się sama uruchomii. Masz pompę Danfoss ?

A czy ktoś wie czy takie wyłączenie prądu dla pompy może byc awaryjne?

Ja miałem takich przypadków w dwa tygodnie ok 10 naocznie, głownie wieczorem.

Mam także wgląd w każde takie wyłączenie prądu w nocy bo mi alarm to pokazuje. Jest to niemal co 3 noc.

Co ciekawe na tej ulicy u teściów mieszkam kilka lat i tak częstych wyłączeń nie było

Energetyka jak zmieniała mi zabezpieczenie z 20A na 32A tłumaczyła ze to rozłącza automat jak cos sie na lini dzieje, najcześciej jak haczyk jakaś gałąź. I sie teraz zastanawiam czy to dla pompy bezpieczne bo może im zgłoszę ze cos na tej lini jest nie tak ostatnio, może maja jakaś procedurę przejazdu i sprawdzenia co koło lini może "haczyc" ale pewnie bez interwencji sami szybko sie za to nie wezmą.

Witam!Pomozcie mi swoim doswiadczeniem......mamy pompe ciepla Paul Novus 300 zamontowana przez firme budujaca dom Multicomfort w lutym 2012 roku.Leciała bezawaryjnie ale tydzien temu zauwazylam dziwnne ssanie przewodu powietrza tuz przy rekuperatorze.Po wylaczeniu rekuperatora okazalo sie ze w rurze umieszczonej w ziemi znajduje sie woda.Sadzilismy ze to skropliny ale podczas wypompowywania wyplynęło około 150 do 200 litrow wody.Woda byla żółta wiec doszlismy do wniosku ze to wody gruntowe dostały sie do rury ale jak?Rekuperator mamy wylaczony co radzicie?

A czy ktoś wie czy takie wyłączenie prądu dla pompy może byc awaryjne?

Ja miałem takich przypadków w dwa tygodnie ok 10 naocznie, głownie wieczorem.

Mam także wgląd w każde takie wyłączenie prądu w nocy bo mi alarm to pokazuje. Jest to niemal co 3 noc.

Co ciekawe na tej ulicy u teściów mieszkam kilka lat i tak częstych wyłączeń nie było

Energetyka jak zmieniała mi zabezpieczenie z 20A na 32A tłumaczyła ze to rozłącza automat jak cos sie na lini dzieje, najcześciej jak haczyk jakaś gałąź. I sie teraz zastanawiam czy to dla pompy bezpieczne bo może im zgłoszę ze cos na tej lini jest nie tak ostatnio, może maja jakaś procedurę przejazdu i sprawdzenia co koło lini może "haczyc" ale pewnie bez interwencji sami szybko sie za to nie wezmą.

W jaki sposób masz wgląd w takie wyłączenia - bo rozumiem, że normalnie to jest tak krótko, ze się nie zauważy ? I nie chodzi na pewno o spadki napięcia ?

Bocznik zapewni przepływ, lecz nie zapewni odbioru energii. Wraz z rosnącym przepływem w boczniku, będzie rosnąć temperatura powrotu i wyjścia.

"

W systemach z dużą ilością wody (np. instalacjach ogrzewania pod-

łogowego) można zrezygnować z podgrzewacza buforowego wody

grzewczej. W takich instalacjach grzewczych zawór upustowy przy

rozdzielaczu obiegu grzewczego instalacji ogrzewania podłogowego

należy zamontować jak najdalej od pompy ciepła. Dzięki temu nawet

w zamkniętych obiegach grzewczych zapewniony zostanie minimalny

przepływ objętościowy.

W przypadku obiegu grzewczego instalacji ogrzewania podłogowego

należy zainstalować czujnik temperatury pełniący funkcję ogranicz-

nika temperatury maksymalnej (wyposażenie dodatkowe, nr katalog.

7151 728 lub 7151 729)."

W jaki sposób masz wgląd w takie wyłączenia - bo rozumiem, że normalnie to jest tak krótko, ze się nie zauważy ? I nie chodzi na pewno o spadki napięcia ?

jak pisałem widzę to nocą w systemie alarmu

kilka z tych wyłączeń czy spadków też widziałem bo ostatnio średnio koło 1-2 w nocy szedłem spać

jakby to ująć - skok napięcia czy wyłączenie? Działa tak, że w domu na 2-3 sek nie działa światło, czajnik jak pracował, TV pompa. Chyba to jest wyłączenie. Lampy na ulicy zaś nie działają 5-10 min ale to jest spowodowane tym, że muszą się ochłodzić zanim się włączą (czy tam odwrotnie).

jak pisałem widzę to nocą w systemie alarmu

kilka z tych wyłączeń czy spadków też widziałem bo ostatnio średnio koło 1-2 w nocy szedłem spać

jakby to ująć - skok napięcia czy wyłączenie? Działa tak, że w domu na 2-3 sek nie działa światło, czajnik jak pracował, TV pompa. Chyba to jest wyłączenie. Lampy na ulicy zaś nie działają 5-10 min ale to jest spowodowane tym, że muszą się ochłodzić zanim się włączą (czy tam odwrotnie).

Sugeruję zgłosić problem dostawcy energi i to dość szybko a jednocześnie ubezpieczyć urządzenie od skutków tego typu zdarzeń bo może to kiedyś być powodem awarii może nie tyle samej pompy co jej "komputera" czy oprogramowania a taka naprawa tania nie będzie i w ramach gwarancji na pewno jej nie wykonasz. Takie krótko trwałe wyłączenie/załączenia często skutkują takimi objawami jak opisałeś. Często nie pomaga sam reset ale trzeba całkowicie rozłączyć zasilanie czyli po chamsku wyciągnąć wtyczkę z kontaktu i załączyć ponownie.

Edytowane przez plusfoto

Sugeruję zgłosić problem dostawcy energi i to dość szybko a jednocześnie ubezpieczyć urządzenie od skutków tego typu zdarzeń bo może to kiedyś być powodem awarii może nie tyle samej pompy co jej "komputera" czy oprogramowania a taka naprawa tania nie będzie i w ramach gwarancji na pewno jej nie wykonasz. Takie krótko trwałe wyłączenie/załączenia często skutkują takimi objawami jak opisałeś. Często nie pomaga sam reset ale trzeba całkowicie rozłączyć zasilanie czyli po chamsku wyciągnąć wtyczkę z kontaktu i załączyć ponownie.

Zgłosiłem to zakładowi elektrycznemu, sęk w tym, iż według przepisów dopuszczalne są spadki napięcia rzędu 10 % w górę i w dół zatem średnie napięcie pewnie się zmieści w normie a że raz na 3-4 dni spadnie na chwilę tak, ze się pompa wyłączy to ich rejestrator może tego nie wychwycić.

Takie urządzenie jak macie do bieżącego monitorowania napięcia (nie jak energetyka co pewien czas) drogie jest ?

Zgłosiłem to zakładowi elektrycznemu, sęk w tym, iż według przepisów dopuszczalne są spadki napięcia rzędu 10 % w górę i w dół zatem średnie napięcie pewnie się zmieści w normie a że raz na 3-4 dni spadnie na chwilę tak, ze się pompa wyłączy to ich rejestrator może tego nie wychwycić.

Takie urządzenie jak macie do bieżącego monitorowania napięcia (nie jak energetyka co pewien czas) drogie jest ?

problem w tym, ze majac swoje urzadzenie do monitorowania napieci nic nie zdzialasz w zakladzie. aby miec jakies konkretne argumenty musisz zglosic to w zakladzie, ktory moze ewentualnie zamontowac u ciebie ich urzadzenie monitorujace, wierz mi lub nie, ale nawet jak masz jakies powazne spadki, to w momencie gdy wepna rejestrator ich nie bedzie, spotkalem sie z takim dziwnym zbiegiem okolicznosci kilka razy w swoich przebojach z zakladami energetycznymi.

Wiatam Was wszystkich ! Mam do Was prośbę o pomoc - może ktoś zetknął sie lub słyszał o podobnym problemie.

Mam od 5 lat pompę ciepła Danfosa DHP H gruntową. Działała przez ten czas bez zarzutu. W wigilię zauwazyłem jednak, że stoi wyłączona - pomyslałem że korek wysadził, jednakże wszystko było w porzadku wszędzie był prąd. Wyłaczyłem więc i włączyłem prąd w domu myśląc że może styki przy tablicy (korkach) zaśniedziały, czy coś podobnego. Pompa uruchomiła się. Po kilku dniach sytuacja się powtórzyła - tym razem również wyłączyłem i włączyłem prąd już tylko na lini pompy ciepła znowu się uruchomiła. Pomyślałem sobie że może problem w instalacji elektycznej, zainstalowałem czujnik zmiany faz ale nadal jest to samo pompa co kilka dni sama przestaje działać. Ostatnio chyba jest to częściej nawet co dwa dni. Z serwisu Danfosa uzyskałem informację że nawet gdyby był przejściowy spadek napięcia a potem znów napięcie powróciłoby do wartości właściwej pompa sama się uruchomii bez potrzeby "restartu ręcznego" . Wydaje mi się więc że problem dotyczy pompy, ale i instalator i serwis mówili, że o podobnym problemie nie słyszeli.

Może macie jakiś pomysł ? Z góry dziękuję

U mnie właśnie był przyczyną czujnik zaniku i kierunku faz. Po rozmowie z PRODUCENTEM, kupiłem, wymieniłem i od dwóch lat mam spokój.

Może nie taki jak trzeba wstawiłeś?

Problem w tym że ty prawdopodobnie masz chwilowe zaniki napięcia a nie spadki.