Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

U mnie właśnie był przyczyną czujnik zaniku i kierunku faz. Po rozmowie z PRODUCENTEM, kupiłem, wymieniłem i od dwóch lat mam spokój.

Może nie taki jak trzeba wstawiłeś?

Po pierwszych włączeniach tez na to wpadłem zamontowałem i cały czas to samo. Czujnik jest od kolejności faz nie będzie utrzymywał napięcia gdy przejściowo spadnie.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeśli chodzi o twz. histerezę to u mnie standardowo ustawione jest na 5 stopni to według instrukcji tzw. komfort.

Natomiast bardziej mnie interesowało przy jakim zużyciu w litrach z tych 220L pompa się załączy , czyli kiedy się zmniejszy temperatura w zbiorniku o te 5 stopni.

jestes pewny? u mnie na pewno jest to wiecej. Zbyt czesto by się załączała. Myslę ze jest to koło tych w/w 5 stopni

Na niektorych sterownikach wartosc histerezy jest rozumiana jako jej polowka. Tzn o ile K ma spasc lub podniesc sie temperatura w stosunku do zadanej. Wtedy jak ustawisz 5K to de facto prawdziwa wartosc histerezy to az 10K.

Widocznie uznali, ze standardowa "definicja" tej wartosci bylaby zbyt skomplikowana dla uzytkownika bo musial by dzielic na 2 ;)

Jeśli chodzi o twz. histerezę to u mnie standardowo ustawione jest na 5 stopni to według instrukcji tzw. komfort.

Natomiast bardziej mnie interesowało przy jakim zużyciu w litrach z tych 220L pompa się załączy , czyli kiedy się zmniejszy temperatura w zbiorniku o te 5 stopni.

To zalezy od temperatury CWU jaka masz w zasobniku. Jak cieplejsza CWU, to mniej jej objetosciowo zuzywasz. Wiecej zuzywasz wtedy wody zimnej mieszajac w punkcie biorczym.

Wazna jest tez struktura temperatur w zasobniku (stratyfikacja) - im bardziej rownomiernie zagrzany zasobnik, tym wiecej dostepnej CWU.

Panowie jakie macie doświadczenie z wygrzewaniem nowego domu?

Pompa chodzi u mnie od 02.12.2014r. Zauważyłem że coraz mniej musi pracować żeby ogrzać do ustalonej temperatury.

Temp. na pompie ustawiona na 15 stopni ( w domu cieplej 16-17) i od wtorku od 21 do dziś do 9 (2,5 doby) sprężarka pracowała tylko 8 godzin.

Wiadomo że temperatura zewnętrzna ma ogromne znaczenie ,ale zauważalnie pompa pracuje coraz mniej.