Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

pompa badziew? daj pan spokój, urządzenie które działaniem przypomina lodówkę, cicho i niezauważalnie,

Z tą cichością to bym nie przesadzał...

a do tego pełno jest na prawdę ładnych pomp, dla których nie potrzeba oddzielnej kotłowni

Kotłowni to chyba do żadnej nie potrzeba?

Gość Arturo72
Witam

Podzieli się ktoś może jaki jest koszt miesięczny grzania CWU dla 3-4 os rodziny? Chciałbym porównać to do gazu jaki zuzywam.

Teraz w miesiącach zimowych ok.120kWh czyli jakieś 35zł w lato do 100kWh czyli jakieś 30zł.

3 osoby,zasobnik 300l grzany do 46st.C i tylko wanna w obsludze.

Bierz 300l, ładuj w taniej taryfie i bądź niemal pewna że ci ciepłej wody nie zabraknie.

Bedzie 300l:)

Wg tego, co znalazlam na stronie PGE (ceny netto):

G11- 0,2553 zł/kWh

G12- dzienna- 0,2861 zł/kWh; nocna- 0,1917 zł/kWh

wiec chyba nawet korzystajac z G11 tragedii by nie bylo.

Rozmawiaj tylko z Tymi, którzy już jakiś czas mają pompę ciepła.

Reszty nie słuchaj, bo ...my Polacy tak mamy, że na wszystkim się znamy :D

Wojtek, mnie wkurza to, ze osoby, ktore powinny sie na tym znac, podaja sprzeczne informacje.

Teksty typu: "bo takie mamy wytyczne", "bo tak sie to liczy", a na stronie internetowej artykul, ktory przeczy wszystkiemu, co mowia:bash:

BTW, jak tam Twoja pompka, wszystko oki?

Gość Arturo72
Bedzie 300l:)

Wg tego, co znalazlam na stronie PGE (ceny netto):

G11- 0,2553 zł/kWh

G12- dzienna- 0,2861 zł/kWh; nocna- 0,1917 zł/kWh

wiec chyba nawet korzystajac z G11 tragedii by nie bylo.

A czemu miałaby być tragedia ? To nie prąd tylko COP.

W zeszłym sezonie za c.o+cwu za rok w G11 przy 0,57zł/kWh i zużyciu 3300kWh zapłaciłem ok.1700zł,G12W w tym roku da mi oszczedność ok 600-700zł.

Wiem;) Niestety nie mam pojecia, jakie to sa koszty, bo jeszcze faktury na oczy nie widzialam, mamunia oplaca:D

Przesylam kase, wiec wiem, ile place, ale co ile kosztuje- nie mam pojecia;)

miałem podobnie do niedawna - w życiu faktury za prąd nie widziałem ;).

zależy od regionu http://www.pgedystrybucja.pl/images/stories/doc/taryfy/2015/Taryfa%20PGE%20Dystrybucja%20S.A.%20na%20rok%202015.pdf

np. strona 41 dla okręgu białostockiego. dodajesz stawkę jakościową i składnik zmienny stawki sieciowej i to jest opłata dystrybucyjna za 1 kWh. tylko musisz odszukać swój region.

A czemu miałaby być tragedia ? To nie prąd tylko COP.

W zeszłym sezonie za c.o+cwu za rok w G11 przy 0,57zł/kWh i zużyciu 3300kWh zapłaciłem ok.1700zł,G12W w tym roku da mi oszczedność ok 600-700zł.

Jesli nie zapomne, to w lipcu zmienie na G12, jesli zapomne, to trudno, bedzie G11. I tak jestem w dobrej sytuacji, ze na budowlanym nie jade, jak co niektorzy;)

miałem podobnie do niedawna - w życiu faktury za prąd nie widziałem ;).

zależy od regionu http://www.pgedystrybucja.pl/images/stories/doc/taryfy/2015/Taryfa%20PGE%20Dystrybucja%20S.A.%20na%20rok%202015.pdf

np. strona 41 dla okręgu białostockiego. dodajesz stawkę jakościową i składnik zmienny stawki sieciowej i to jest opłata dystrybucyjna za 1 kWh. tylko musisz odszukać swój region.

Dzieki, zara sie okaze, ile to naprawde kosztuje;)

Untitled.jpg

Czyli tak:

G11: 0,2553 +0,2170 + 0,0115= 0,4838

G12:dzienna: 0,2861 +0,2417 +0,0115= 0,5393

nocna: 0,1917 +0,0311 +0,0115= 0,2343

oczywiscie netto;) I juz nie jest tak pieknie:D

...

Wojtek, mnie wkurza to, ze osoby, ktore powinny sie na tym znac, podaja sprzeczne informacje.

Teksty typu: "bo takie mamy wytyczne", "bo tak sie to liczy", a na stronie internetowej artykul, ktory przeczy wszystkiemu, co mowia:bash:

BTW, jak tam Twoja pompka, wszystko oki?

Moja pompka chyba ok, w tym sezonie chodzi na pół gwizdka. Grzeję tylko do 18C i tylko dwa razy na dobę więc niewiele, ale przez to chyba mocno wychładza mi odwierty. Ostatnio po 3h było na wejściu do pompy tylko 2,9C (ziemi jest sucha).

Myślę, że w przyszłym roku będzie lepiej.

Kto zakłada Ci pompę i jakiej firmy?

Dzieki, zara sie okaze, ile to naprawde kosztuje;)

[ATTACH=CONFIG]304602[/ATTACH]

Czyli tak:

G11: 0,2553 +0,2170 + 0,0115= 0,4838

G12:dzienna: 0,2861 +0,2417 +0,0115= 0,5393

nocna: 0,1917 +0,0311 +0,0115= 0,2343

oczywiscie netto;) I juz nie jest tak pieknie:D

Pl jest jedynym (chyba) krajem gdzie obowiązuje akcyza na energię elektr. zresztą stale rośnie udział akcyzy w podatkach jest to podatek który można "ukryć" przed konsumentem bo dochodowego i vat'u każdy wie ile płaci akcyzy nie

Co sądzicie o przejściu na system dwutaryfowy po zakończeniu sezonu grzewczego? Czy warto zmieniać biorąc pod uwagę ze do następnego sezonu PCI będzie podgrzewala jedynie CWU? Może zrobić to przed następnym sezonem....

A co za różnica? Przecież i tak podpisujesz na minimum 12 miesięcy.

Ano taka. Czy oszczędności z racji działania pompy tylko w taniej zbilansuja większy koszt prądu bytowego?

W sezonie czyli w czasie grzania i CO i CWU to nie mam wątpliwości że zbilansuja i to pewnie z nawiązką.

Powiem tak. Musiałbyś się baaardzo starać, żeby to ci się nie opłacało. U mnie bez żadnych wyrzeczeń oszczędności są na poziomie około 1400zł rocznie.