Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Powiem tak. Musiałbyś się baaardzo starać, żeby to ci się nie opłacało. U mnie bez żadnych wyrzeczeń oszczędności są na poziomie około 1400zł rocznie.

Nie chciałbym maku siekać, ale rocznie to nie to samo co poza sezonem. Rocznie to uśrednione z okresu grzewczego i z czasu kiedy grzejesz tylko wodę :-)

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jasne że tak, ale nie taki był sens mojego pytania. Ja tez z całą pewnością przejdę na dwie taryfy. Zastanawiam się jedynie czy ma to sens na koniec sezonu. Zanim pozałatwiam papiery to się sezon skończy..

Już ci napisałem, przechodź kiedy chcesz (a najlepiej najszybciej), bo i tak umowa na minimum 12mieięcy. Co za różnica kiedy przejdziesz? Ale. Jeżeli masz G11 to zobacz co oferuje DUON, bo oni mieli dla takich promocję na pół roku prąd za darmo! Tylko dla takich przechodzących za G11.

Teraz w miesiącach zimowych ok.120kWh czyli jakieś 35zł w lato do 100kWh czyli jakieś 30zł.

3 osoby,zasobnik 300l grzany do 46st.C i tylko wanna w obsludze.

Czyli jednak wychodzi dość taniej niż gaz .

Dla przykładu podam że u mnie rodzina 2+2 i zużywam metr/3 gazu na dzień co daje mi miesięczny rachunek za samo CWU ze wzystkimi opłatami w wysokości ok 80zł :/

Panowie jako że niedługo skończę korzystać z prądu budowlanego mam pytanie do osób ,które maja taryfę nocną.

Jak to wygląda gdy pompa chodzi tylko w taniej taryfie?

Czy praca pompy w nocy nie powoduje zbyt wysokiej temperatury już w nocy?

I drugie pytanie o ile spadnie temperatura pod wieczór zakładając że chodzi tylko w nocy i w okienku od 13 do 15.

Znajomy mam pompę i płaci bardzo duże rachunki. Namawiając go na taryfę nocną, twierdzi że często jest w domu w ciągu dnia ( mają małe dziecko) i nie chce żeby w domu było zimno. A przecież podłogówka ma dużą bezwładność ,więc moim zdaniem zbytnio tego by nie odczuł.

Panowie jako że niedługo skończę korzystać z prądu budowlanego mam pytanie do osób ,które maja taryfę nocną.

I drugie pytanie o ile spadnie temperatura pod wieczór zakładając że chodzi tylko w nocy i w okienku od 13 do 15.

Znajomy mam pompę i płaci bardzo duże rachunki. Namawiając go na taryfę nocną, twierdzi że często jest w domu w ciągu dnia ( mają małe dziecko) i nie chce żeby w domu było zimno. A przecież podłogówka ma dużą bezwładność ,więc moim zdaniem zbytnio tego by nie odczuł.

Nie wiem czy tak od razu po budowlanym możesz sobie zmienić taryfę, zapytaj ale z tego co słyszałam to chyba dopiero po roku można zmienić.

Nie wiem czy tak od razu po budowlanym możesz sobie zmienić taryfę, zapytaj ale z tego co słyszałam to chyba dopiero po roku można zmienić.

Nieprawda. W momencie przechodzenia z taryfy budowlanej (z grupy C) od razu można sobie wybrać dowolną taryfę z grupy G np. G11 (całodobowa), G12, G12w, G12n itp... w zależności od tego jakie taryfy ma lokalny dostawca takie można wybrać, również u innych dostawców nie ze swego regionu, ale z tanimi godzinami jak u lokalnego.

Pierwsza umowa po zmianie z taryfy budowlanej na "domową" umowa jest na czas nieokreślony. Każda następna jest na min. 12 miesięcy.

Od paru dni mam zalozony podlicznik na Pci. Drugi miesiac wygrzewam wylewki- pompa pobiera srednio 22 kwh dziennie Jak myslicie czy to troche nie za duzo? Z drugiej strony fachowcy u pewnej inwestorki z sasiedztwa odpalili Pci na grzalkach i przez weekend pochlonela 509 kwh. Stwierdzili iz przy mokrym budynku tak nalezy:bash:

Od paru dni mam zalozony podlicznik na Pci. Drugi miesiac wygrzewam wylewki- pompa pobiera srednio 22 kwh dziennie Jak myslicie czy to troche nie za duzo? Z drugiej strony fachowcy u pewnej inwestorki z sasiedztwa odpalili Pci na grzalkach i przez weekend pochlonela 509 kwh. Stwierdzili iz przy mokrym budynku tak nalezy:bash:

Mnie też odpalono na grzałkach do soboty do wtorku. Poszło 400KW :D

Podobno tak trzeba żeby za bardzo nie oziębić dolnego źródła od samego początku. Wszystko zalezy na jaka temp. masz ustawioną pompę. Wydaje mi się że na jakieś 15-16 stopni bo zużycie 22KW to wcale nie jest dużo przy wygrzewaniu posadzki.

• 2 weeks później...
Moja pompka chyba ok, w tym sezonie chodzi na pół gwizdka. Grzeję tylko do 18C i tylko dwa razy na dobę więc niewiele, ale przez to chyba mocno wychładza mi odwierty. Ostatnio po 3h było na wejściu do pompy tylko 2,9C (ziemi jest sucha).

Myślę, że w przyszłym roku będzie lepiej.

Kto zakłada Ci pompę i jakiej firmy?

Sorry, ze tak pozno odpisuje, ale nie mialam ani czasu ani checi;)

Co do pompy, to jedyne, czego jestem pewna, to termin montazu- lipiec :D

Wybor urzadzenia i firmy odsuwam, jak tylko sie da, bo nie potrafie podjac decyzji:bash:

Chyba troche dlatego, ze sami instalatorzy podaja tak rozne informacje, ze nie wiadomo komu wierzyc.

Przewymiarowywac, nie przewymiarowywac, wystarczy dobrac moc pompy na 90% zapotrzebowania, bufor 500l, a po co pani zbiornik cwu 300l, 300l to minimum itp. Nie chce nawet opisywac tego na forum:sick:

Czekam na oferte na pompe Nibe. Firma z Lomzy, nazwy nie bede wymieniac;)

Zupelnie przypadkowo, przy okazji rozmowy o rekuperatorze i klimatyzacji, okazalo sie, ze powiekszyli oferte o gruntowki. Duzy plus, bo serwis pod nosem, ale obawiam sie, ze niestety przewyzsza to moje mozliwosci finansowe:(

Bede wiedziala, jak dostane oferte. Jesli bedzie za drogo to pewnie C9:)

Wojtek, a brales pod uwage C9i? Roznica w cenie nie jest duza, musze podpytac o nia pana P;)

Mnie też odpalono na grzałkach do soboty do wtorku. Poszło 400KW :D

Podobno tak trzeba żeby za bardzo nie oziębić dolnego źródła od samego początku.....

podobno to papież chciał grać w t-love...

no to wiara w mity kosztowała tym razem 200zł. szkoda kasy ale z drugiej strony na tym etapie budowy ludzie mniej zwracają uwagę na takie sprawy.

ciekawe czy każdy wsadza sobie między nogi butelkę z wodą zanim wleje ją do czajnika, żeby ją podgrzać i nie oziębić czajnika ;)

odnośnie tego jak to wygląda to trochę zależy od tego jak wygląda dom

jak jest ciepły, szczelny i ma sporą bezwładność (podłogówka) to wahania temperatury między cyklami powinny być małe <1'C

jak znajomy ma pompę i płaci bardzo duże rachunki to albo ma duży dom albo nie są to duże rachunki albo ma coś źle zrobione z instalacją/ustawieniami

Przewymiarowywac, nie przewymiarowywac, wystarczy dobrac moc pompy na 90% zapotrzebowania, bufor 500l, a po co pani zbiornik cwu 300l, 300l to minimum itp. Nie chce nawet opisywac tego na forum:sick:

lepiej nie przewymiarowywać, ponieważ zwiększa to koszta. zwłaszcza w kontekście dalszej części wypowiedzi:

obawiam sie, ze niestety przewyzsza to moje mozliwosci finansowe:(

biorąc pod uwagę powyższe rozważyłbym zrezygnowanie z buforu. imho wydaje się zbędnym elementem w prawie każdej konfiguracji pci

W przypadku GZ w postaci kalafiorow bufor powinien byc zainstalowany.

Tak, ale tylko w przypadku, gdy chcemy próbować grzać w drugiej taryfie. Piszę próbować, bo musiałby to być na prawdę spory bufor. Natomiast przy taryfie płaskiej nie widzę żadnego zastosowania dla bufora w instalacji grzejnikowej:confused: