Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ograniczenie taktowania

Eee;)

Dobrze zrobiona instalacja, z odpowiednio dobraną pompą nie wymaga protezowania. Poza tym przy instalacji grzejnikowej prawdopodobieństwo taktowania jest nawet mniejsze niż przy podłogówce, bo dojście z temp zasilania do tych 40-45st zajmuje pompie na tyle czasu, że nie ma mowy o taktowaniu. Chyba, że mówimy tu o mocnej pompie i kilku kalafiorach niskotemperaturowych o małej pojemności wodnej, to wtedy tak. Każdy przypadek jest indywidualny i należy do tego podchodzić indywidualnie, a nie na zasadzie kaloryfery = bufor. Ja mam instalację mieszaną: podłogówka, 3 klimakonwektory, 2 grzejniki i 2 drabinki bez bufora - wszystko działa znakomicie i nie taktuje.

Eee;)

Dobrze zrobiona instalacja, z odpowiednio dobraną pompą nie wymaga protezowania. Poza tym przy instalacji grzejnikowej prawdopodobieństwo taktowania jest nawet mniejsze niż przy podłogówce, bo dojście z temp zasilania do tych 40-45st zajmuje pompie na tyle czasu, że nie ma mowy o taktowaniu. Chyba, że mówimy tu o mocnej pompie i kilku kalafiorach niskotemperaturowych o małej pojemności wodnej, to wtedy tak. Każdy przypadek jest indywidualny i należy do tego podchodzić indywidualnie, a nie na zasadzie kaloryfery = bufor. Ja mam instalację mieszaną: podłogówka, 3 klimakonwektory, 2 grzejniki i 2 drabinki bez bufora - wszystko działa znakomicie i nie taktuje.

Jak myślisz, w moi przypadku PC 14kw, wiesz jaka, mam 150 żeberek alu, wody w całości instalacji nie będzie więcej jak 150 litrów, mam bufor 300l a PC by podnieść temperaturę o 6 stopni pracuje 10min, będzie to działać bez baniaka twoim zdaniem ?, oczywiście nie wyjadę z baniakiem jutro, jednak gdybym się przekonał że to pójdzie tak to może kiedyś, mój bufor to oczywiście nie magazyn ciepła.

Jak myślisz, w moi przypadku PC 14kw, wiesz jaka, mam 150 żeberek alu, wody w całości instalacji nie będzie więcej jak 150 litrów, mam bufor 300l a PC by podnieść temperaturę o 6 stopni pracuje 10min, będzie to działać bez baniaka twoim zdaniem ?, oczywiście nie wyjadę z baniakiem jutro, jednak gdybym się przekonał że to pójdzie tak to może kiedyś, mój bufor to oczywiście nie magazyn ciepła.

U Ciebie działać nie będzie, bo Ty masz zdaje się on/off i do tego mocną. W Twojej sytuacji bufor jest jak najbardziej zasadny, żeby nie powiedzieć konieczny. Natomiast dla popularnego invertera 9kW 150l wody w układzie grzejnikowym to aż nadto do poprawnej pracy.

On twierdzi ze on/off jak i Inverterowe P/W znikna z rynku w tym roku... Zastapione beda klimatyzatorami, inverterami gdzie w jego mniemaniu to oznacza funkcje grzania/chlodzenia... ;)

Jego przepowiedniami nie ma co sie zbytnio przejmowac ;)

Hej, Varme gdzieś Ty był jak ciebie nie było?:) Ostatnio tylko przywołaniem TB można cię z dziury wykurzyć:D

Varme, Ty masz przecież instalację grzejnikową. Masz jakiś bufor do tego?

Hej, Varme gdzieś Ty był jak ciebie nie było?:) Ostatnio tylko przywołaniem TB można cię z dziury wykurzyć:D

Varme, Ty masz przecież instalację grzejnikową. Masz jakiś bufor do tego?

On ma inverter i ten jego kombajn HT może zejść do 2,5kw z tego co pamiętam, i to ma sens ale cena też sensowna niestety.

Co do mojej to tak jest dość mocna i to jest On/Of, pytałem z ciekawości bo warto

Jak macie zamontowaną jednostkę zewnętrzną ?

Planuję zrobić nowe mocowanie jednostki zewnętrznej Tri 11 do ziemi aby nie była przymocowana do ściany bo jednak hałas przenosi się do środka domu i nam przeszkadza.

Czy macie może patenty na wodę spod jednostki zewnętrznej? chciałem coś zrobić bo wcześniej miałem lodowisko że nie mogłem wchodzić w zimę do kotłowni teraz mam rynnę i woda ścieka po niej na ziemię w przyszłości trawkę, a nie leje się bezpośrednio pod jednostkę na kostkę.

Słyszałem że niektórzy co mają nisko a wręcz na ziemi jednostkę wykopali dołek i zasypali piaskiem i kamieniami, "podobno" w zimę nie ma góry lodu.

Jak wy sobie radzicie ?

Jak macie zamontowaną jednostkę zewnętrzną ?

Planuję zrobić nowe mocowanie jednostki zewnętrznej Tri 11 do ziemi aby nie była przymocowana do ściany bo jednak hałas przenosi się do środka domu i nam przeszkadza.

Czy macie może patenty na wodę spod jednostki zewnętrznej? chciałem coś zrobić bo wcześniej miałem lodowisko że nie mogłem wchodzić w zimę do kotłowni teraz mam rynnę i woda ścieka po niej na ziemię w przyszłości trawkę, a nie leje się bezpośrednio pod jednostkę na kostkę.

Słyszałem że niektórzy co mają nisko a wręcz na ziemi jednostkę wykopali dołek i zasypali piaskiem i kamieniami, "podobno" w zimę nie ma góry lodu.

Jak wy sobie radzicie ?

Obejrzyj do końca:)

Prawidłowo zamontowany wieszak nie przenosi absolutnie żadnych wibracji do środka.

Już widzę różnicę w śrubach mocujących jednostkę z wieszakiem, u mnie jest to na sztywno zwykła śruba i podkładka bez gum. Jak pytałem o takie to "wiadomokto" powiedział że gumy się nie sprawdzają bo pękają. A przy ścianie mam też na sztywno a nie wiem jak Ty masz bo na filmie widzę że zapianowane.

Dodatkowo widzę że chyba jest kabel grzejny i pozatykane inne wyloty wody, jak to się ma do kosztów prądu i gdzie jest podłączony w jednostce zewnętrznej?. U mnie leci z kilku otworów jednocześnie, dlatego myślałem o jakiejś wannie plastikowej

Już widzę różnicę w śrubach mocujących jednostkę z wieszakiem, u mnie jest to na sztywno zwykła śruba i podkładka bez gum. Jak pytałem o takie to "wiadomokto" powiedział że gumy się nie sprawdzają bo pękają. A przy ścianie mam też na sztywno a nie wiem jak Ty masz bo na filmie widzę że zapianowane.

Dodatkowo widzę że chyba jest kabel grzejny i pozatykane inne wyloty wody, jak to się ma do kosztów prądu i gdzie jest podłączony w jednostce zewnętrznej?. U mnie leci z kilku otworów jednocześnie, dlatego myślałem o jakiejś wannie plastikowej

Wszystko jest na specjalnych podkładkach absorbujących drgania. Wieszak jest przymocowany na szpilkach, na wylot przez ścianę i w środku schowane pod tynkiem. Jak dotkniesz mojego wieszaka to on nawet nie drga.

Kabel grzejny jest podpięty pod zasilanie jednostki zewnętrznej i posiada swój własny termostat. U mnie mam ustawione, że ma się włączać przy +2st. Kabel ma 60W, więc w rachunkach jakoś tego specjalnie nie odczuwam, a wygląda to bardzo porządnie, no i nie ma żadnej wody, czy lodu.

Wszystko jest na specjalnych podkładkach absorbujących drgania. Wieszak jest przymocowany na szpilkach, na wylot przez ścianę i w środku schowane pod tynkiem. Jak dotkniesz mojego wieszaka to on nawet nie drga.

Kabel grzejny jest podpięty pod zasilanie jednostki zewnętrznej i posiada swój własny termostat. U mnie mam ustawione, że ma się włączać przy +2st. Kabel ma 60W, więc w rachunkach jakoś tego specjalnie nie odczuwam, a wygląda to bardzo porządnie, no i nie ma żadnej wody, czy lodu.

Znalazłem taki kabel 2m http://emultimax.pl/sklep/pl/p/Przewod-grzejny-do-rur-WARMTEC-TS-2m-16Wm/1323 chyba u mnie by wystarczył mam około takiej samej odległości od rury ściekowej jak Ty. Ale gdzie kupić nowe śruby lub same podkładki absorbujące drgania. ?

Jak ktoś wie gdzie mogę kupić kabel grzejny i śruby lub podkładki to poproszę o namiary lub linki.

Myślę że u mnie sprawa dźwięku nadal chyba pozostanie bo na przykład teraz na wieczór, cisza w domu, ja siedzę oddalony od ściany gdzie wisi na zewnątrz pompa ok 8,5m i ją słyszę jak chodzi, a w sypialni (na szczęście gościnnej) gdzie jest ona zaraz za ścianą to tak jakbym spał zaraz koło "lodówki" dlatego zastanawiam się nad matą wygłuszającą którą mógłbym przykleić na ścianie na zewnątrz budynku za jednostką zewnętrzną. Czy to coś pomoże?

Znalazłem taki kabel 2m http://emultimax.pl/sklep/pl/p/Przewod-grzejny-do-rur-WARMTEC-TS-2m-16Wm/1323 chyba u mnie by wystarczył mam około takiej samej odległości od rury ściekowej jak Ty. Ale gdzie kupić nowe śruby lub same podkładki absorbujące drgania. ?

U mnie wszystko dostarczył instalator, ale z tego co wiem to są to akcesoria Panasonica. Kabel 2m może być za krótki bo musisz nim wyłożyć całą tacę ociekową oraz rurę do odprowadzenia skroplin. Sam czujnik termostatu powinien swobodnie zwisać w rynnie.

• 3 weeks później...

Panowie zauważyłem jedną rzecz która mnie niepokoi. Wprawdzie w domu jeszcze nie mieszkam, ale już kilka razy zdarzyło się że ciepła woda (gorąca) leci przez jakieś 10 minut, obstawiam że pierwsze 10-20 litrów jest temperatura taka jak ustawiona czyli 45 stopni a później zaczyna lecieć ciepława czyli około 30 stopni. Po chwili załącza się pompa i za jakieś 10-15 minut woda znowu leci gorąca. Ustawienia mam na normal czyli że podgrzewa cały zbiornik (220l)

Zastanawiam się czy ja mogłeś coś nie tak ustawić w pompie czy jest jakiś inny problem.

Wstępnie jestem umówiony z instalatorem po świętach.

Dla mnie sprawa jest oczywista

masz mały zasobnik - tylko 220l

W miarę jak wypuszczasz gorącą wodę, to dolatuje zimna i spada temperatura. Potem jak spadnie do temperatury która jest w ustawieniach, to się załącza grzanie i jak się nagrzeje (za te 10-15m) to znowu leci gorąca.

spróbuj nastawić wyższą temperaturę CWU i do mycia/kąpieli mieszać z zimną - starczy ci jej na dłużej

niestety, z tak małym zasobnikiem kompaktowym nie masz żadnego pola manewru(typu dołożenie dodatkowego zasobnika)