Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

No to by było logiczne co napisałeś, tylko mam dwóch sąsiadów , którzy mają pompę tej samej firmy tylko model słabszy (7,5KW) i mają zbiorniki 180L i żaden nie ma czegoś takiego. Temperatury mają również ustawione w okolicach 45 stopni.

Rozumiem gdybym wylał ze 100 litrów ,ale do mycia pędzli i kuwety raczej więcej jak 10-20 litrów nie zużyłem.

• Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jak na pewno wylałeś tylko tyle wody, to mało prawdopodobne...

może się to nakładać ze stratami na cyrkulację (jak masz włączoną) + straty na zasobniku (nie wiem jak te kompakty są ocieplone i czy w ogóle).

Piszesz że nie mieszkasz jeszcze - jaką utrzymujesz temperaturę w pomieszczeniu gdzie stoi PC ?

sąsiedzi mieszkają, maja normalne temperatury, to i straty mniejsze....

pewnie wszystko razem do kupy daje taki a nie inny efekt...

ja temat znam od podszewki, bo mam też trochę za mały zasobnik ;)

faktem jest, że to co piszesz, to jakieś ekstremum...

Edytowane przez JTKirk

Dzięki za odpowiedź :)

W kotłowni jest 17-18 stopni jak i mniej więcej w całym domu ( u góry trochę cieplej około 19)

Cyrkulacja włączona, woda jak na razie jest tylko w kotłowni.

Pompa zachowuje się tak jakby było włączone ustawienie grzania "góra" czyli że grzeje około 40-50 litrów u góry zbiornika a jest na normalnym trybie.

No i dziwne jest to że zdarza się to czasami i nie mogę wyczaić kiedy.

Zrobiłem fotkę w diagnostyce gdy zaczęła lecieć letnia woda. Jeśli dobrze odczytuję to kolumna z kranikiem jest od wody.

http://i1287.photobucket.com/albums/a631/jvc74/DSC_1942_zpsppfdxksr.jpg

Opis tabeli jest od strony 68 instrukcji

http://www.viessmann.com/web/poland/pdf-90.nsf/MainFrame?OpenFrameSet&Frame=Right&Src=/web/poland/pdf-90.nsf/7a38371490532f7bc125727b002d5e9e/246af012f48a4dedc1257b48002d6200!OpenDocument&AutoFramed

każde się nadaje tylko może być konieczny dłuższy odwiert. Nie wiadomo jak głeboko jest ten piach, jak głęboko robiono geologię? Temperatura do 15m jest zmienna, poniżej się stabilizuje. Najlepiej będzie widać geologię dopiero przy wierceniu.

Wiercone było na 5 metrach, czyli nie ma możliwości sprawdzić wcześniej czy standardowe wiercenie 2x80m wystarczy?

są jeszcze mapy geologiczne, ale linka jutro podrzucę bo nie mam teraz dostępu do komputera firmowego. Jak coś to podrzuć lokalizację na PW i może coś uda się ustalić. Może są w bliskiej okolicy studnie wiercone? jeżeli są to może właściciel wie coś jaka jest chociażby do tych 20-30m geologia. Jeżeli nie to można jeszcze wziąść wyciąg z okolicznych odwietrtów z PIH.

• 4 weeks później...

Słuchajcie, powiedzcie jak krowie na rowie :)

Od razu informuję, że jeszcze nie mieszkamy, grzejemy tylko do 20C. Otóż w związku z tym, że nie ma jeszcze żadnych zysków bytowych od przyszłych mieszkańców a mamy tylko jedno okno od południa, które już całkiem nieźle zasłania okap. Pompa ciepła utrzymuje temperaturę 20C, WM chodzi na okrągło.

Chodzi mi o o to, że mimo, że przez kilka dni jak jest ta sama temp. na zewnątrz to pompa raz pracuje tylko godzinkę a innym razem 3 godziny. Dlaczego tak jest? Czy tu chodzi o moją posadzkę 9cm +1cm gresu? Raz na jakiś czas posadzka musi się mocniej naładować?

Czy może mam coś nie tak w domu? Wytłumaczcie mi proszę.

Gość Arturo72
Słuchajcie, powiedzcie jak krowie na rowie :)

Od razu informuję, że jeszcze nie mieszkamy, grzejemy tylko do 20C. Otóż w związku z tym, że nie ma jeszcze żadnych zysków bytowych od przyszłych mieszkańców a mamy tylko jedno okno od południa, które już całkiem nieźle zasłania okap. Pompa ciepła utrzymuje temperaturę 20C, WM chodzi na okrągło.

Chodzi mi o o to, że mimo, że przez kilka dni jak jest ta sama temp. na zewnątrz to pompa raz pracuje tylko godzinkę a innym razem 3 godziny. Dlaczego tak jest? Czy tu chodzi o moją posadzkę 9cm +1cm gresu? Raz na jakiś czas posadzka musi się mocniej naładować?

Czy może mam coś nie tak w domu? Wytłumaczcie mi proszę.

Dokladnie,chodzi o wylewke jako bufor ciepla jak i caly dom jako akumulator ciepla,pompa uzupenia jedynie braki ciepla jak akumulatory sie rozladuja.

pytanie z innej beczki:

szukam źródła ciepła - zastępczego - w przypadku awarii PC. Pomyślałem o Kospel PPE2 9/12/15 . Nie znam się za bardzo na instalacjach hydraulicznych - czy można to bez problemu wpiąć w instalację grzewczą i używać w przypadku awarii PC ? Pewnie się nie przyda ale zrezygnowaliśmy z kominka i perspektywa ewentualne awarii jedynego źródła ciepła nie zachwyca.

Nie wiem czy w tym czy innym wątku były pomysły kawałka rury z grzałką i prostym termostatem wpiętej w obieg wody CO. Chyba bardziej opłacalna inwestycja niż zakup piecyka elektrycznego, który może nie być nigdy użyty a jeżeli się zdarzy, że będzie potrzebny to się okaże, że nie działa.

Kup sobie po prostu piecyk gazowy katalityczny i butlę propan-butan 11kg. Inwestycja o wiele tańsza od kotła elektrycznego (kilkaset zł) za to zabezpiecza przed zarówno awarią pompy ciepła jak również przed katastrofalną szadzią powodującą zerwanie setek metrów linii energetycznych... Mało tego, dokupisz kuchenkę turystyczną i jeszcze obiad przygotujesz i wodę do kąpieli zagrzejesz. Będziesz całkowicie niezależny od prądu.

Dokladnie,chodzi o wylewke jako bufor ciepla jak i caly dom jako akumulator ciepla,pompa uzupenia jedynie braki ciepla jak akumulatory sie rozladuja.

Powiedzcie mi proszę jak wygląda u Was w kolejnych sezonach (nie dziewiczy sezon) pierwsze odpalenie pompy ciepła? Czy za pierwszym razem co sezon tak jak to napisał Artur wpierw trzeba mocniej naładować betonową posadzkę zanim złapie swoją temperaturę pracy?

U mnie na dany moment posadzka miała temperaturę 19C (jeszcze nie mieszkam), po włączeniu pompy temperatura wylewki w górnej części podskoczyła do 20C po około 1,5 godziny. Czy tak powinno być? Czy wszystko jest u mnie ok?

Pozdrawiam :)

Kup sobie po prostu piecyk gazowy katalityczny i butlę propan-butan 11kg. (...) Będziesz całkowicie niezależny od prądu.

Nie lepiej piecyk do CWU na GP-B i wpiąć go w CO? Można tak w ogóle zrobić czy są jakieś przeciwwskazania? Moja żona wierci dziurę w brzuchu, żeby jakieś zabezpieczenie zrobić na wypadek braku prądu i tak się zastanawiam jak to rozwiązać. Można niby generator prądu, ale to hałasuje jak pierun -- a ja hałasu nie lubię.

Powiedzcie mi proszę jak wygląda u Was w kolejnych sezonach (nie dziewiczy sezon) pierwsze odpalenie pompy ciepła? Czy za pierwszym razem co sezon tak jak to napisał Artur wpierw trzeba mocniej naładować betonową posadzkę zanim złapie swoją temperaturę pracy?

U mnie na dany moment posadzka miała temperaturę 19C (jeszcze nie mieszkam), po włączeniu pompy temperatura wylewki w górnej części podskoczyła do 20C po około 1,5 godziny. Czy tak powinno być? Czy wszystko jest u mnie ok?

Pozdrawiam :)

Ktoś pomoże mi być tym, który dziś dowiedział się czegoś nowego? :rolleyes: