Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 months później...
  • Odpowiedzi 30,4k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• Liwko

1595

• Pyxis

1293

• bonetka

1154

• HenoK

898

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...
Potrzebuję małej rady. Instalacja jak w opisie. Muszę ja lekko wyregulować. Chodzi o różnicę temperatur na parterze i poddaszu. Sprawa wygląda tak. Cała podłogówka chodzi na jednej pompie obiegowej wbudowanej w pompe ciepła. Na I biegu pompa pobiera 81W na II 110W i na III coś koło 150W. Ustawione jest na II biegu. Przy takim ustawieniu różnica na zasilaniu i powrocie jest okolo 8-9 stopni. Może być trochę za dużo. Jeśli chodzi o przepływy to na rozdzielaczu na dole są w granicach 1,5 do 2 w lazience. Na górze są tylko okolo 1 na każdym rotametrze. Oczywiście na górze rozkrecone na maxa. Teraz troche informacji o budynku i użytkowaniu. poddasze jest zupełnie oddzielone, klatka schodowa zamknięta drzwiami, ocieplenie poddasza to welna 30 cm i mysle że jest ok położona, sprawdzałem w trakcie ukladania. Poddasze nie jest na razie w ogóle używane na co dzień, służy jako pralnia. Dół użytkowany normalnie. No i występuje znaczna roznica temperatur. Na dole mam okolo 22,5 na gorze 20,5 - 21. Wiem że zyski bytowe moga robic różnice ale chcialbym tam lekko podnieść temperature, może widzicie jakieś błędy w ustawieniu instalacji. Dodam jeszcze że mam możliwość osobnego sterowania poddaszem i parterem, poprzez dwa eurostery, czyli jak dół osiągnie temperature może zostać odcięty

ok tak zrobie, z tym że tam sa zamontowane zwykle zawory kulowe i beda spore opory, no ale na testy mozna tak zrobić, pozniej najwyżej zmienie.

Góra jak sie okazało byla troche skrecona na rotametrach. Zrobilem wiec tak, porozkrecalem na maxa wszystkie rotametry, na dole wahaja się od 1,7 do 2 na gorze zas wszystkie sa rowno na 1,5. Obiegowka jest ustawiona na I bieg. I teraz bede czekal az uruchomi sie pompa ciepla. Trzeba bedzie teraz odczekac ze dwa dni i zaobserwowac temperatury. Jak sie okaze że nadal są rozne miedzy dolem a gora poskrecam rotametry na dole. Może się wowczas okazać że jest duza roznica miedzy zasilaniem a powrotem wiec bedzie trzeba wlaczyć obiegowke na II bieg i dalej obserwować rozklad temperatur w domu. I tak az do uzyskania pozadanego efektu, Byc może bedzie to sie wiazać ze zmiana krzywej, gdyż temperatury zrownaja sie np na poziomie 21,5 stopnia, a ja chce okolo 22 z groszami. Powiedzcie czy dobrze kombinuje

Edytowane przez photos

• 1 month później...
...Byc może bedzie to sie wiazać ze zmiana krzywej, gdyż temperatury zrownaja sie np na poziomie 21,5 stopnia, a ja chce okolo 22 z groszami. Powiedzcie czy dobrze kombinuje

Na razie nie ruszaj krzywej, ona nie do tego służy. Krzywa jest po to, żeby pompa wiedziała czy na zewnątrz jest cieplej czy zimniej i odpowiednio dobrała parametry grzania, żeby w środku było cały czas równo.

Po to jest forum żeby dzielić się wiedzą :)

U mnie zużycie wody w każdy dzień jest inne więc wyniki nie będą miarodajne.

Nie powiem rodzinie żeby nie używała ciepłej wody przez np. 6 godzin.

Może ktoś kiedyś sprawdzał kiedyś jaką ma temperaturę w zbiorniku np. po 6 godzinach gdy cyrkulacja jest włączona i wyłączona oczywiście nie korzystając wtedy z CWU.

Po to jest forum żeby dzielić się wiedzą :)

U mnie zużycie wody w każdy dzień jest inne więc wyniki nie będą miarodajne.

Nie powiem rodzinie żeby nie używała ciepłej wody przez np. 6 godzin.

Może ktoś kiedyś sprawdzał kiedyś jaką ma temperaturę w zbiorniku np. po 6 godzinach gdy cyrkulacja jest włączona i wyłączona oczywiście nie korzystając wtedy z CWU.

Przecież to zależy od zbyt wielu czynników, żeby można było porównywać jedną instalację z drugą!

Wiem o tym, ale ciekaw jestem czy są to różnice 1-2 stopnie , czy może 4-5

Straty są dość spore, nawet do kilkunastu stopni na dobę, gdyż woda zamiast czekać w izolowanym zbiorniku krąży po rurach. Oczywiście wszystko zależy od wielu czynników, np ile punktów, długość instalacji, częstość cyrkulacji, itd więc w każdym domu będzie inaczej, ale generalnie są to dość duże straty, niestety czasami konieczne:(